2019. január 1., kedd

Összegzés 2018

Pascal Campion illusztráció. Forrás.
Viharos gyorsasággal kezdtek szaporodni a blogokon az évösszegzések és némileg bepánikoltam a feltünedező posztoktól, mert én rendszerint csak januárban teszem közzé a summázást. Mindenesetre adott egy lökést a többieké, hogy nekiálljak én is évet összegezni, mert hát micsoda év volt, mindenféle szempontból! :) A könyves aspektusra fogok persze elsősorban koncentrálni. 2018 rengeteg jó olvasásélményt és könyves programot hozott. Gyarapodott a könyvtáram is jócskán, de az elolvasott kupac is növekedett, és új kedvenceim is lettek. Nekiálltam régóta halogatott újraolvasós projekteknek, és sikerült teljesíteni a könyves kihívásokat is. A szuper, közepes és nagyon rossz könyveknek sikerült magukat egyenletesen elosztaniuk az év során, és szerencsére nem nagyon voltam olvasási válságban sem, legfeljebb akadt néhány hónap, amikor nem olvastam el olyan sok könyvet. 

De lássuk kicsit részletesebben, hogy is alakult az év könyvekkel, bloggal, zsákmányokkal, és hogy mik a terveim 2019-re! ;)


Statisztika

2018-ban 68 könyvet olvastam el, cirka 20200 oldalt. Ez az előző évhez képest egy pici visszaesés a könyvek számában, de emelkedés, ami az oldalak számát illeti. Átlagosan ez 55-56 oldal/napot jelentett. Az elolvasott könyveket linklistával >itt< találjátok. Az utolsóról is elkészült már a bejegyzés, és januárban közzé is teszem, ha lement az összegzőposzt-láz. :)

Goodreadsről.
Angolul 36 (52,9%) könyvet olvastam, ami remek hír, mert sikerült 50% felett tartani ezt az arányt. Jövőre is legalább ezt szeretném elérni ezen a fronton. :) Recim, ha jól számoltam 12 (17,6%) darab volt, ezt egy kicsit lejjebb szeretném szorítani, bár nem nagy szám, de volt már kevesebb is, és minél kevesebb határidő van, annál több spontán választás jöhet. Az idei recik egyébként nagy arányban tetszettek, csak 2-3 alkalommal nyúltam mellé. Újraolvasás volt bőven idén: 13 (19%) könyv, amiből kilenc a Fever-sorozat (Tündérkrónikák) volt, az új kötet megjelenése előtt (most egy darabig pihentetem ezt az állandó Fever-újraolvasás témát! :D), három pedig a Harry Potter első három kötete, csak ezúttal az illusztrált verzióban. A HP újraolvasást már hosszú évek óta tologatom magam előtt, úgy örülök, hogy most tényleg sínen vagyok vele - természetesen folytatom jövőre is, until the very end. Ezeken kívül újráztam még A kis herceget is, szintén új, poketes kiadásban, és megújult fordításban. 
Mesekönyv csak 5 (7%) volt az olvasmányaim közt, ezekből is az egyik inkább meseregény, ami kevesebb a szokásosnál, látszik, hogy csak néha kívántam meg a gyors, habkönnyű szórakozást. :) Non-fiction 9 (13%) volt, ebből pszichológiai témájú 4 (5,8%), útikönyv 1 (1,4%) db volt. Verseskötetet szintén 1-et (1,4%) olvastam, míg képregényből akadt 3 (4,4%) is, és mind nagyon tetszett.
Forrás.
Sorozatrész 20 (29,4%) volt idén, viszont kapásból az újraolvasások kitesznek 13 darabot, és van ezek közt három olyan sorozatkezdő rész, amit biztosan nem fogok folytatni... A legjobb sorozatfolytatás címért a Lethal White és a High Voltage versengenek. 

A legnépszerűbb posztok kattintásszámok alapján 2018-ban a következők voltak:


A dobogóról csak kevéssel maradt le két Témázós poszt: Bloggerlét, És szólt a holló: sohamár!, valamint egy spontán összedobott lista a szerintem Túlértékelt írókról. 
Örülök a posztok népszerűségének, ugyanakkor sajnos visszaállt idénre a papírforma, és könyvértékelések a dobogó közelébe sem jutottak (tavaly meg is lepett, hogy kettő is az élvonalban volt! :) ). 

Blogdolgok 

A blogstat tegnap ~370,265-ön állt meg, ezt mindig szoktam ilyenkor rögzíteni, mert máshol nem marad meg. :) Köszönöm, hogy ennyien jöttök olvasgatni hozzám!
2018-ban kottára ugyanannyi poszt született, mint 2017-ben: 123. Ha akartam volna, biztos nem így alakul. ;) A legtöbb posztot decemberben írtam, 17-et, a legkevesebbszer pedig márciusban frissült a blog, akkor csupán 3 bejegyzést tettem ki. 
2018-ban 9 éves lett a blog! Végigtémáztuk a lányokkal az évet, és tervezzük folytatni is a sorozatot januárban. A poszt-turkáló rovatnak viszont elérkeztem a lezárásához, nem lesz már több, a freeblogról átmenekített írás, úgy érzem a legfontosabbak már itt vannak. Szokás szerint rendszeresen hoztam hírposztokat a friss és közelgő megjelenésekről, lelkendeztem, vagy kritizáltam a könyvekből adaptált filmeket, és beszámoltam mindenféle könyves eseményről is, ez a jövőben is így lesz. :) 

Top 5

Év közepéig nem volt túl erős a felhozatal, nem is tudtam, mikből fog majd végül összeállni ez a lista, de aztán jöttek sorban azok a könyvek, amiknél azonnal éreztem, itt a helyük. A top 5 egy sorrendiség nélküli lista. 


Forrás.
Liane Moriarty igazi kis főnyeremény lett nálam, és idén három könyvét is elolvastam, kettő pedig a toplistán végzett. Biztosan fogok még tőle olvasni. Eleanor Oliphant engem is meglepett, hogy ennyire tetszett, igazán jó regény volt. Az utolsó két könyv pedig megkapta a kedvenc címkét is idén, annyira különlegesnek, nekem valónak éreztem őket. Rajtuk kívül még az újraolvasott A kis herceg kapta meg ezt a titulust.
Kiemelkedőek voltak még: Bádogember, Lethal White, The Poison Tree, Az essexi kígyóHigh Voltage és Veres Attilának mind a regénye, mind pedig a novellás kötete. Ő az év magyar felfedezettje és legjobb debütáló szerzője nálam. :) Ha jól számoltam 9 könyvnek adtam idén 10/10 pontot, de ez lehet, hogy kezd majd picit csalóka lenni, mert részben leszoktam a poszt-végi pontozásról.
A legolvasmányosabb regény azt hiszem a Szikomorfán születtem volt idén. A legszórakoztatóbb könyv a Nyugat+zombik képregény volt, hangosan kacagtam rajta. Pszichológia témában a Bátran élni volt a legjobb.
A legnyomasztóbb könyvek Tóth Krisztina Pillanatragasztója és Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című könyve voltak.
Az év legszebb könyve szerintem A hableány és Mrs. Hancock, de Az evertoni órásmester borítóját is imádtam.
Kedvenc karakterek: Cora Seaborne Az essexi kígyóból, a Mielőtt a kávé kihűl szereplői a kávézóban és Sheila Trask a Napfordulóból.

Sok szerzőhöz visszatértem idén, akiktől korábban már olvastam, ilyen volt Philip Pullman, E. Lockhart és Andy Weir is, érdekes módon mind csalódást jelentettek. Volt néhány szerző, akiktől az év folyamán több könyvet is olvastam: Matt Haigtől és Liane Moriarty-tól 3-3-at, míg kis szerelmemtől, Georges Simenontól 4 könyvet is. Utóbbiak közül a legjobb a Maigret és a víg kompánia volt.


Citromba haraptam 
Forrás.

Az év legrosszabb olvasmánya volt számomra a mindenki másnál az év legjobbjai közt megtalálható A hatalom, Naomi Aldermantól...
A YA-k az elmúlt években szinte állandóan csalódást okoztak, drasztikusan le is csökkentettem a számukat, de még így is belekapok néha olyanba, ami szerintem borzalmas, de mindenki más eléggé szereti, erre példa idén a Throne of Glass. Nagy kopp volt Joanne Harristől a Runemarks is.
Emlékezetes félbehagyott könyv a Beartown volt, mondanom sem kell, ez is marha népszerű egyébiránt. :D
Szerencsére ezeken kívül  azonban elkerültek a nagy dühöngések, és a kifejezetten savanyú citromok, legfeljebb a felejthető, középszerű könyvekből akadt még néhány.

Forrás.
Filmek  

Ezeket a filmeket kedveltem nagyon 2018-ban: Elit játszma, RPO, Strike 3. évad, Bird Box (poszt hamarosan).
Paprikás poszt nem nagyon szokott születni filmekről, viszont ezúttal kettő is eléggé felidegesített ahhoz, hogy egy efféle szösszenetet írjak róla: az egyik a Branagh-féle Gyilkosság az Orient Expresszen, a másik pedig egy rajongói Voldemort film, amikre kár is több szót fecsérelni.

Van zsákomban minden jó... túl sok is 

A beszerzések terén kicsit (nagyon) túllőttem a célon... Szerettem volna 45 alatt maradni, sajnos azonban év végéig 79 könyv lett a zsákmányom... Ezek közt azonban van 21 darab Maigret kötet a régi, Park kiadványok közül, amikhez 800Ft-os darabáron jutottam hozzá, és kiegészült velük a gyűjteményem, ezt igazán nem hagyhattam ki. A legdrágább könyv most a Harry Potter - A History of Magic volt, 7416 Ft-ért Bookdepóról. Egyébként ez egy csodaszép, nagyalakú album a kiállítás anyagával, ha valakit nyígni látok a szerinte elképesztően magas ára matt, attól gutaütést kapok... (hrrmphh) A többi beszerzés is főként akciós áron jutott hozzám, vagy ajándék/reci volt. Három Poket-könyvet is vettem idén automatából, nagyon kedvelem ezt az új hullámot. :) A 79 könyvből egyébként 23-at (29%) olvastam el, de van, amit már korábban.

Felejthetetlen élmények 

Forrás.
A már hagyományos Könyvfesztiváli és Könyvheti túrán részt vettem a Cosmopolitan Blogger Days rendezvényen, és  jártam a Könyvbárban is, ahol Az időutazó felesége és a Harry Potter és a Tűz serlege menüket ettem meg. Az év bővelkedett a Harry Potteres élményekben, voltam ugyanis HP-szabadulószobában is, megérkezett a Grindelwald bűntettei film, és a BubbleBook szuper fandom dobozt rakott össze a témában, amiben mindenki megtalálta a rég várt roxforti levelét is. ;)

De ezek, ha hiszitek, ha nem MIND eltörpülnek amellett, hogy Dublinban járhattam, és már maga az utazás egy felejthetetlen élményt nyújtott a rendkívüli időjárás, a Storm Emma miatt, és hogy láthattam a Long Roomot, ami olyan fenségesen gyönyörű, hogy elsírtam magam, ahogy beléptünk... ♥ (ld. jobbra a képen), de ezen kívül a legnagyobb attrakció, hogy Karen Marie Moninggal is találkoztam, a High Voltage Book Launch Partyn,  és beszélgettünk, fotózkodtunk, dedikáltattam! ♥ A hóhelyzet miatt végül a High Voltage-unk nem érkezett meg sajnos, de Karen bármit aláírt nekünk. ;) Végre bejutottam egy Primark üzletbe is az íreknél, ami egy Harry Potter rajongó számára a tejjel-mézzel folyó kánaán I've had the time of my life in Dublin. Akár holnap visszamennék.
Megvolt Pamuk, megvolt Moning, most már tényleg csak Rowlinggal kell találkoznom! ;D

Forrás.
Tervszövögető

2019-ben is szeretnék sokat olvasni, nem feltétlenül többet az eddigieknél, de mindenképp sok tartalmas, emlékezetes olvasmányra vágyom. Szeretném teljesíteni a vcs-t, lehetőleg nem az utolsó hónapban, hanem már jóval előbb, kicsit tervszerűbben olvasva a listáról. Ugyanakkor pont hogy több spontán könyvválasztást szeretnék, minimális mennyiségű recit (talán max 6-7 db-ot), semmit ami igazán behatárol - és nem, a saját kis évszakos listáim nem határolnak be, azokat szórakozás összerakni, és vagy sikerülnek, vagy nem, senki nem kéri számon ugyebár. ;)

Szeretnék idén visszatérni Gerald Durrellhez. Befejezem a Harry Potter újraolvasást, és fogok olvasni Simenonokat is megint. Fix olvasásnak tűnik Sarah Perry Melmoth-ja és Liane Moriarty-tól a Nine Perfect Strangers is. A többi majd alakul útközben, remélem minél színesebben és változatosabban.


Boldog új évet kívánok mindenkinek, szuper olvasmányokkal, maradandó könyvélményekkel telit! :) 

Forrás.

További évösszegzők:

Dóri, Nima, Amadea, Ilweran, Nikkincs, Nita, Zakkant, Zenka, Bubu, Lobo, Sister,

20 megjegyzés:

  1. nagy reményeket fűztem Moriartyhoz, de engem nem tudott így lenyűgözni, mint téged. viszont el kell ismernem, tényleg sokkal összetettebbek a regényei, mint sok, most futó női thrilleres könyvnek.
    ezt a dublini kirándulást nagyon origyeltem tőletek.:D marha jó lehetett találkozni Moninggal is, de a Long Room, az tuti emlékezetes. most már mindig azzal fogom összekötni, hogy Pupi itt sírta el magát.:D

    búék, Pupika :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy annyira nem szippantott be. Persze, én sem koronát akarok e fejére tenni feltétlen, de ezen a nőcis-thrilleres-drámás vonalon, ami mégse chick-lit, mert annál mélyebb, nekem ő magasan kiemelkedik a többiek közül, és ez most idén elég is volt a toplistára kerüléséhez is. A BLL-nél a fordulatnál konkrétan tátva maradt a szám, és ezeket a pillanatokat nagyon imádom az olvasásban. :)))
      A dublini élményeink tényleg leírhatatlanul jók voltak, imádtam az egészet. ♥ Remélem még látni fogom a Long Roomot egy másik alkalommal is. :) Szerelem!

      BÚÉK, Nima! :))

      Törlés
  2. :o Gratulálok az angol olvasáshoz! :) emlékszem, mikor még arról beszélgettünk, hogy szeretnéd növelni az évi néhány darabot. Szuper vagy! :)
    A kis herceg elképesztően jó, néhány évente újra olvasom, és mindig valami másra fűzök rá.
    Találtam a listádban pár darabot, amit azt hiszem, felteszek a hallgatandók/olvasandók közé, aztán majd kiderül. ;)

    Remélem, hogy 2019 újabb örömkönnyekben gazdag esztendő lesz számodra! B.U.É.K! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hú, hát nem is tudom, már elég régóta olyan 30-40% közti volt az angolos arány, biztos velem beszélted a néhány darabot? :D Aztán tavaly lett véletlen nagyon magas (65%), pont amikor nem koncentráltam rá, hogy sok legyen. :D Ezt a legalább 50%-os arányt szeretném megtartani. :)
      Jaj igen, A kis herceg valóban nagyon jó, és rengeteg különböző jelentésrétege van... Biztosan fogom még újrázni! :)

      Örülök, hogy találtál pár olyan könyvet, ami érdekel. :))

      Köszi, úgy legyen! Neked is BÚÉK! :) :*

      Törlés
    2. Úgy emlékszem, igen, de nem mostanában, hanem már jó néhány éve... Azóta azt hiszem lemaradtam, vagy csak flashbackeletem egy hatalmasat. :D Vagy, nem veled beszéltem, és akkor már az emlékezetmere sem hagyatkozhatom... Már semmiben sem lehetek biztos :D

      Mindig akad pár könyv, ami érdekel. A lista egyenes arányban növekszik az olvasói kedvem csökkenésével, és kezdem feladni a próbálkozást :D

      Törlés
    3. Visszapörgettem, 2012-ig vannak itt összegzések, a legkevesebb angolos szám 31 könyv volt. :)) De az biztos, hogy mindig többet akartam kicsit olvasni az addigiaknál. ;) Titti olvas szinte csak angolul, nekem ez azért nem menne, mert van csomó magyar szerzős könyv is, ami érdekel. :))

      Jaj ne is mondd, ez a TBR lista, mindig csak nő, és nő és nőőőő! :D

      Törlés
  3. Mosolyogva olvastam végig a posztod - annyi jó élményt zsúfoltál bele az évzárásba (és az évbe), nagyon örülök neked. :)))
    Moriarty rám még mindig vár, de nagyon izgatott vagyok miatta, hogy neked mennyire betalált. Újraolvasásokban és az angolul olvasásban továbbra is követendő mintának tartalak, talán majd sikerül idén nekem is több ilyet beütemeznem. A reciken nekem is csökkentenem kellene, hogy spontánabbul olvashassak, mert '18ban elég sok volt ez is.
    Boldog új évet kívánok itt is - még egyszer és jó könyveket és könyves élményeket! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek igazán örülök! :D Valóban nagyon sok szuper élményt sikerült "beletenni" ebbe az évbe. :)))
      Remélem neked is bejön majd Moriarty!
      Az újraolvasások száma engem is meglepett, szeretnék több jó könyvet újraolvasni majd, nem csak a szokásos sorozataimat, csak mindig annyi más olvasatlan van ugye, ismerjük az érzést. :D
      Köszi, neked is BÚÉK, és sok-sok szuper élményt! :) :*

      Törlés
  4. Annyira imádom a részletes évösszegzőidet, alig vártam, hogy olvashassam :) Érdekes, nekem is talán az év második felében kezdtek jönni inkább a jó könyvek - bár még nem néztem annyira át az olvasmánylistámat (szerintem majd holnap esek neki az évösszegzőmnek :D ), de most ez az érzésem, hogy az év első fele - kevés kivételtől eltekintve - inkább volt a langyos könyvélmények időszaka.
    Moriartyhoz meg te hoztad meg anno a kedvem, és nagyon örülök, hogy rátaláltam, én is odáig voltam a Hatalmas kis hazugságokért :) Szóval köszönöm itt is az ajánlást :-* tuti én is folytatni fogom a többi könyvével az ismerkedést. A vadiúj könyve meg annyira izgalmasan hangzik, alig várom, hogy írj róla :)
    Jaj, amúgy ne is mondd... A History of Magic-es meg az illusztrált Fantastic Beasts-es nyavalygásoktól én is ki tudok akadni... basszus, egy ilyen album ennyire igényes kiadását jó hogy nem 3500 Ft-ért árulják... Nem tudom, néha mit várnak az emberek, komolyan. Ha meg olcsó és szar minőségű lenne, akkor meg az lenne a gond.

    Nagyon örülök a dublines élményeidnek - bár nem vagyok Moning rajongó, de anno telivigyorral olvastam a dublini beszámolódat, annyira jó volt átérezni ezt a lelkesedést :) 2019-re is hasonló szuper élményeket kívánok neked! :-* Nagyon boldog új évet!

    u.i.: Rowlingos találkozás előtt szólj nekem is, légyszike - arra én is nagyon vevő lennék! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :* :)
      Valahogy nekem is ugyanez a kis eltolódás volt, de végülis nem bánom, jöttek a jó könyvek a végére. :D
      Annyira jóóó, hogy betalált neked is Moriarty! :))) Juhú! Jaj, ne is mondd, tényleg nagyon izgisen hangzik a Nine Perfect Strangers, szerintem remek kis sztori lesz! :)

      Végre valaki azon a véleményen van a History of Magic-kel kapcsolatban, mint én... Olyan idegesítő, hogy nem csak hogy simán drágállják, de már-már el is ássák az egész kiadót meg mindent, hogy hát hogy jut eszükbe ennyiért adni... Na azért álljon meg a menet egy pillanatra... A legjobb még, amikor az oldalszámra hivatkozva írják hogy csak ennyi oldal és ennyibe kerül... Ehh. Na mindegy, túlragoztam. A moly (meg a tököm is) tele van ezzel.

      Dulin csúúúcs volt! *-* Köszönöm, neked is rengeteg szuper élményt, boldog új évet! :) :*
      Szólok, ha összejönni látszana a Rowling-randi! :D :D

      Törlés
  5. Jaj de jó volt, hogy a legtöbb könyves élménnyel közösen nyomultunK! Éljen a BookBloggerSquad! Szuper évet zártál, nagyon sok jó könyvvel. A (külföldi) YA-k nálam is egyre jobban találnak be, talán mert már nem vagyunk 15 évesek? Én sem eröltetem idén ezeket, viszont a VCS-hez hajrá neked és nekem is! Jó év lesz ez, én már érzem! Legyen sok szeretetben, sok jó könyvben és megannyi programban részed! És talizzunk sokat 2019-ben is! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, jó sokat nyomultunk együtt, folytassuk idén is! ;) :)
      Mármint azt akartad írni hogy egyre kevésbé találnak be, gondolom. Hát igen, valahol kinőttünk belőlük... meg gombamód szaporodnak és felhígultak eléggé, szerintem az is baj. Néha van egy-két jó, de már nincs annyira kedvem mazsolázni.
      Hajrá neked is a vcs-hez, majd hajtjuk egymást előre! :))

      Törlés
  6. BÚÉK neked itt is, drága PuPi! :) Úgy nézem, elég eseménydús évet tudhatsz te is magad mögött, sok szuper élmény belefért! Dublin különösen szuper lehetett - Írországra én is nagyon kíváncsi vagyok. :)

    Sajnos a TOP könyvek közül még egyet sem olvastam, de igyekszem behozni a lemaradást. Szuper bejegyzést írtál ismét, élmény volt olvasni! :)

    VálaszTörlés
  7. Ó, és majdnem elfelejtettem: nagy hajrá a VCS-hez! :) Remélem, nekem is sikerül az idén; az előző két évem elég sikeres ilyen szempontból, most már ez lenne a harmadik zsinórban. :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi, BÚÉK neked is, Sisterem! :) :* Bizony, nagyon eseménydús volt az év!
    Köszönöm a kedves szavakat, meg a vcs-bizttást is! :D Hajrá neked is hozzá, megcsináljuk! :))

    VálaszTörlés
  9. Na, lassacskán csak eljutok az értékelők elolvasásáig meg kommentelésig. :D

    Szép szám az a 68, gratulálok. :)

    A több mint 50% angolért meg nem is tudom, irigyeljelek-e vagy sem, hiszen megtehetném én is, ahogy angolul olvasok, és lenne pár is sorozat, ami magyarul félbeszakadt, angolul meg folytathatnám, de valahogy mégsem érzek késztetést, hogy angolul olvassak. :/ Nem tudom, miért...

    Érdekesek ezek a citromkáid, hogy több is van közte, amit más meg imád, de hát nem vagyunk egyformák, ez van. :) Anno nekem a Zafón volt, amit egyszerűen nem értettem, hogy miért szeretik, nyomasztó volt, érthetetlen, feltúrtam a netet értékelésekért, nem túlzok, 40-et olvastam el, és abból csak egy ember nem szerette, a többi mind. Már az is eszembe jutott, hogy velem van a gond, nem tudom kellőképpen értékelni ezt a remekművet. :D

    Annak örülök, hogy Matt Haigben viszont nagyjából egyetértettünk. :)

    Jó könyvekben és élményekben gazdag 2019-et kívánok neked. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvárnak a posztok! :))
      Köszönöm! :)

      Szerintem nem kell ezt úgy nézni, hogy irigyeld-e vagy sem az 50% angolt. Mindketten tudunk angolul olvasni, ha épp akarunk, gyakorlatilag bármelyik könyvet választhatjuk úgy, de nekem van rá késztetésem, hogy aktívan tartsam a nyelvtudásomat, neked meg nincs annyira, mert te ezzel dolgozol, szóval amúgy is az marad. :)) A félbemaradt sorozatoknál mondjuk praktikus és szerencsés dolog, hogy folytathatnád is akár, amit nem adnak ki. :) De a praktikus szempont még sosem jelentette azt is egyben, hogy majd azt akarod is. :D

      Nem mindig vagyok a mainstreammel, úgy fest. :D De számomra is érdekes, hogy néha tényleg totál rajongással övezett köteteknél érzem azt pont, hogy ez meg mi a szar?! :D
      Zafón nekem még hátravan. :)

      Neked is sok szuper olvasmányt, és boldog új évet! :)

      Törlés
    2. Na, igen, nem szerencsés szó ez az "irigylés", talán inkább a csodálat és elismerés, hogy van rá igényed, tudásod, és végig is viszed. :)

      Ez egy találó mondat, hogy a praktikus szempont nem jelenti azt, hogy akarjuk is. :) Ugyanakkor filmet, sorozatot meg simán nézek angolul, igaz, az csak mondjuk, 40 perc, másfél óra, stb., nem több nap, mint egy könyv, így azt hiszem, egy picit benne van a kényelem is részemről.

      Zafón nálam nem lesz bakancslistás szerző, az tuti. :D

      Törlés
  10. Nagyon jó kis évzáró poszt lett, nagyon átjött rajta a lelkesedésed. :)
    Dublin nekem is bakancslistás, remélem eljutok én is valamikor. :)
    Az Eleanor tényleg közös kedvenc, és a kávés könyv is most már egyre jobban birizgál, szerintem még januárban elolvasom, csak most egyelőre visz a VCS-s lendület. :D
    BookBloggerSquad forever. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök! :) Jaj remélem összejön valamikor neked is Dublin, csudajó hely!
      A kávés szerintem neked is be fog jönni, nagyon szokatlan, de nagyon érdekes könyv is egyben.
      A vcs-s lendület hullámvasútra fel kell ülni, előre, előre! :D BookBloggerSquad jeee! :D

      Törlés