2019. január 3., csütörtök

Szökés az Azkabanból - újraolvastam a Harry Potter harmadik részét is

Dumbledore és az ismerős kalap. ;) 
A Harry Potter és az azkabani fogoly, a sorozat harmadik része sokáig méltatlanul mostoha volt számomra, mert nagyon hiányolta a gyermeklelkem a főgonosszal való összecsapást a végéről. Sajnos a Cuarón rendezte filmverzió sem sokat segített, hogy jobban megkedveljem ezt az epizódot, sőt... Nem szerettem ahogy Cuarón instruálta a színészeket, szerintem bohóckodásba ment át néhol az egész, és az összes rész közül ebben alakítanak leghiteltelenebbül és erőltetettebben a gyerekszínészek. Később aztán, amikor újraolvastam a könyvet már tudtam értékelni a részleteit, izgalmát, okosan összerakott cselekményét, és a filmnek is megbocsátottam sok mindent, amit kifogásoltam előtte. Nem rossz az adaptáció, csak... sajátos. Meg persze nem Chris Colombusos. :) De nem is a filmről akarok beszélni, hanem a könyvről, amit ha első alkalommal nem is teljesen, de azóta abszolút szívembe zártam a többivel együtt. Erre ez az újraolvasás is csak ráerősített.


Az eddigi utolsó illusztrált kötethez érkeztem ezzel a résszel, és fájó szívvel intek búcsút a rajzos verziónak, mert nagyon hangulatos, és kedvelem a Jim Kay által elképzelt világot. A negyedik illusztrált részt elvileg 2019-ben kaparinthatjuk meg, mondjuk kíváncsi vagyok mekkora lesz. :O (Remélem lesz annyi eszük, hogy kétkötetesre tervezik.)
Viszont ahogy a Titok kamrájánál is már kezdtem pedzegetni, kevés a kép, és mintha egyre kevesebb lenne... A harmadik kötetben a másodikhoz képest is nagyobb szünetek voltak két rajz között, és sokszor előfordult, hogy az egész fejezetben nem volt semmi, csak háttérminták, befeketített oldalak, és aztán végre jött egy, két teljes oldalt beterítő kép. Persze a meglevő rajzok nagyon is tetszettek most, is, a poszthoz is befotóztam jónéhányat. Részletgazdagok és fantáziadúsak. Piton portréján például észrevettétek hogy van egy furkász az egyik üvegben? :O :D De a ritkábban megjelenő kétoldalas képeknél szerintem sokkal jobb, amikor a szöveg is körbeveszi a kisebb rajzokat, vagy egyoldalas kép van. Mindenesetre direkt számoltam, van ahol 14 oldal tömött, kéthasábos szöveg megy folyamatosan, zéró illusztrációval. Ez szerintem már átlép egy lélektani határt... Mások, akik olvastátok, nem éreztétek így?

Az egyik kedvenc illusztrációm, Csikócsőr. :) 

Persze ez tulajdonképpen csak formai kritika, a történet maga most is elvarázsolt, és kaparom össze az állam, hogy a másik kettőnél csak kicsivel hosszabb kötetbe hogy is fért bele ismét ennyi újdonság, amivel Rowling kitágította a varázslóvilágot. Számtalan új lény, szereplő és fogalom lett bevezetve. Lupin nekem nagy szívcsücsök, a kedvencem a tanárok közül, és nagyon sajnálom, hogy ilyen kevés ideig tanította a csapatot, biztosan szuper kiképzést kaptak volna, ha még néhány évet maradhat. A dementorok kellően rémesek, a mumus érdekes önismereti tréning, és persze szuper az is, ahogy nevetségessé teszik, a patrónus pedig egy igazán fenséges jelenség, és általa megmutatkozik Harry tehetsége is: képes erre a bonyolult varázslatra ilyen fiatalon, és képzetlenül.
És ezzel a felsorolással még csak egy részét érintettem az új, különös, izgalmas dolgoknak; hol van még innen a jóslástan ködös tudománya, a teknőccé változó teáskannák, méltóságteljes hippogriffek, a Tekergők térképe, Roxmorts csodás boltjai és csábító vajsöre, vagy az időnyerő?

Ez volt szerintem a legcsúnyább kép a könyvben - nagyon túltolták
 Marge néni felfújását,tisztára olyan, mintha valami élettelen fércbaba lenne.

Imádtam a Kóbor Grimbusztól kezdve egészen Pulipintyig! :D Nem is tudom mit emeljek ki a szokásos kis listámban. :) ...

Ron, Csámpás és Makesz.
Részletek, amiket imádtam most, és nem emlékeztem, vagy nem így emlékeztem rájuk (note-to-self: a következő újraolvasás előtt ezt a listát ne olvasd el előre! :)):

- "Don't let the muggles get you down" - hát ha kupán vágnak se tudtam volna megmondani, hogy ez hol hangzott el, vagy miért, és esküszöm, meg voltam róla győződve, hogy csak úgy kitalálták jól hangzó szlogennek a mindenféle mugli termékekre a mugli marketingesek. :D ... (Ron írja Harrynek levélben amúgy.)
- Pocket sneakoscope-ot kap Harry Rontól szülinapra. :) Magyarul zsebgyanuszkóp, ami szintén szenzációs. :D
- Weasley-ék pénzt nyernek ebben a részben, és bekerülnek az újságba is, aminek, mint később kiderül Siriustól, óriási jelentősége van, mert ez lendítette mozgásba az eseményeket és a szökést! :O
- Harry a Kóbor Grimbuszon Neville-nek adja ki magát, ami a később előkerülő jóslat fényében különösen találó.
- Harry megkéri Caramelt, vagyis a Mágiaügyi Minisztert magát (!!!), hogy írja alá a Roxmortsos engedélyét! :D Hogy hogyan jött ez az elvetemült ötlete?! :D
- Harry mennyi időt tölt a Foltozott Üstben, és az Abszol úton tekeregve... :O - újként éltem meg ezeket a részeket.
- Ron egy krokodilszívet vág Malfoy arcába! :D :D
- Harry beszól Malfoynak, hogy kéne talán egy kéz a seprűjére, ami elkapja helyette a csikeszt. XD Badass Harry, imádom! :D
- Elég hosszan rosszban vannak Hermionéval a fiúk ebben a kötetben, ezt teljesen elfelejtettem: Harry a Tűzvillám elkobzása miatt, Ron pedig a patkánya elvesztése miatt orrol meg rá. Nagyon tetszett, amikor Hagrid a lelkükre beszél ezzel kapcsolatban, hogy nem gondolta volna hogy holmi seprűket és patkányokat többre tartanak a barátságnál. ♥
- A Szellemszállásnál nem hóval (filmverzió), hanem sárral dobálja Harry Malfoyékat. :) Nem emlékeztem arra sem, hogy utána Piton hogy csípi el Harryt.
- Btw Piton kicsúfolása, a kis körben eltöltött karácsonyi vacsin Dumbledore Neville nagyanyjának kitömött keselyűs kalapjában feszít! :D XD (ld. fenti kép) Óriási!
- Azt is szerettem, amikor Ron beszól Pitonnak az órán, hogy minek kérdez valamit, ha nem akarja hallani a választ (Hermione védelmében).
- Szinte hihetetlen, de voltak meglepő dolgok a fő cselekményszálon is, mert kicsit már foltokban hiányoztak az információk (pl. Secret Keeper csere, Sirius szökésének körülményei, korábban milyen tricket eszeltek ki Piton számára, és James hogy "mentette meg" végül mégis az életét... stb.)
- Nem emlékeztem arra sem, hogy Piton hogy kikel magából a végén, és kiabálva vádolja meg Harryt a gyengélkedőn, hogy az ő keze van Sirius szökésében! :O
- Pulipinty! - egyáltalán nem emlékeztem, hogy őt Siriustól kapta Ron. :) Imádom a kis energiagombóckát!
- Az utolsó pár oldal egészében véve csupa meglepi volt, mert az se maradt meg, hogy Sirius ad Harrynek engedélyt Roxmortshoz is. :))


Szuper fejezetkezdő képek. A csempés háttérrajzolás az egyik kedvencem volt a könyvben. :)

Ami változatlanul elvarázsolt, elbájolt, tetszett:

- Lupin professzor ♥ Egy igazán emberséges és kiváló tanár.
- Csikócsőr!
- A mumus mint Piton, Neville nagyanyjának ruháiban. Klasszikus.
- Az a bizonyos, asztal alól kihallgatott beszélgetés Roxmortsban.
- Hermione felpofozza Malfoyt! :D Mondjuk azt hittem itt is szépen elküldi egy cifra körmondattal, de az csak a filmben volt olyan kerek.
- Hermione, ahogy otthagyja a Jóslástant, yeah!
- Szuper kviddicsszezon (nem tudom egyszer anno miért mondtam, hogy nem volt elég izgalmas, dehogynem! :D)

Dean Thomas és a legkviddicsesebb fejezetek. 

- A vizsgákra készülés hajrája, a rengeteg tanulás, tudom, hogy ezek nem hangzanak izgalmasnak, mégis megadják azt a hátteret, amitől érezni lehet, itt egy tanév is lezajlik közben, és rengeteg tennivalójuk, meg tanulnivalójuk is volt minden más kaland és rejtély közben.

Ez is egy szépséges és részletgazdag illusztráció az üvegházakról. :)

Érdekes szavak, kifejezések:

- roan: deres (ló)
- polecat: görény, bűzösborz
- chute: lejtő
- nictitating membrane: pislogóhártya - ez a Grindylownál volt a plusz oldalon

Magyarul talán kákalag volt? Rajta kívül még a vérfarkasról volt plusz, információs
oldal, de az utóbbi elég csúf lett szerintem, és nem is valami informatív.
Korábbi újraolvasós poszt (2010-ből): >ITT<
A többi 2018-as újraolvasás: első rész, második rész.

És már olvasom is a negyedik részt, és úgy érzem egyre sokasodni fognak az újdonságként ható részek. :D

6 megjegyzés:

  1. Mennyi érdekesség, amit elfelejt az ember! :O Némelyikre emlékeztem, de volt, amire nem. Mikor a nagyobbik fiammal olvastuk, neki meg a Tekergők Térképe Pitonnak szánt beszólásai tetszettek nagyon. :D

    Tényleg egyre kevesebb az illusztráció? :O Mivel én csak átlapoztam őket, mikor megvettem, ez nem tűnt fel. Reméljük, az idén megkapjuk a 4. kötetet is, a két kötet nagyon jót ötlet, juttassuk el a kiadónak. ;) Talán ez az egy év kihagyás jót tesz a rajzok számának is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszettek! :) A térkép beszólásai valóban nagyon szuperek! :))

      Kevesebb sajnos, bár pontosan nem számoltam össze nyilván őket, de több helyen zavart, hogy na, mikor jön már végre valami, és ahogy írtam, pl 14 oldal tömény szöveg ne legyen már mindenféle illusztráció nélkül, az már túl sok...
      Igazából Jim Kay is azt mondta, nem akarja összecsapni. Biztosan nagyon jó rajzok lesznek most is (ezek is azok, ez kétségtelen), de őszintén remélem, hogy a mennyiség és az eloszlás is jobb lesz.

      Törlés
  2. Nekem ez az egyik kedvencem - könyvben, filmben. :) Most kedvem is lett újraolvasni, de látszik hogy rengetegszer újraolvastam korábban mert mindenre emlékszem amit kilistáztál :)
    Huh nagyon tartok milyen lesz a 4. illusztrált kötet, még sehol semmi konkrétum róla?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? Nem is tudtam. :) Nahát, nagyon menő vagy, hogy ezekre mind emlékeztél! ;)
      Konkrétum csak annyi volt róla még tavaly, hogy nem érkezik meg ugye tavaly őszre, mint az eddigiek, hanem 1 év helyett 2 év munka kerül bele, szóval szerintem leghamarabb idén ősz.

      Törlés
  3. Milyen fura, első olvasásra ez lett a kedvencem a szériából. Az érzelmi töltetek miatt, sokkal fokozottabb volt, személyesebb, és mégsem kellett bőgni rajta két percenként. De imádtam Csámpás miatt,a hippogriff miatt, a keresztapa szál miatt, és pont azért, mert nem volt benne Voldemort, de önmagában is izgalmas volt. És még sorolhatnám sokáig. :)

    A könyv különben gyönyörű, nem tudom, mennyivel lett kevesebb a kezdetekhez képest, de ha megfizethető kategóriát akarnak, a negyedik is egy kötetes lesz, ezért még kevesbb képpel, vagy akkora lesz, hogy nem bírjátok el. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is csak régen (értsd, lassan már 20 éve!) volt ez az érzésem, utána ugyanúgy megkedveltem az érzelmi töltetet, a szereplőket, és hogy valóban nagyon izgalmas tudott lenni a nagyúrral való közvetlen összecsapás híján is. :) Szóval egyetértek, és örülök, hogy neked kedvenced!

      Gyönyörű, igen, nem sokkal kevesebb azért a rajz szerintem, de én éreztem. Hááát, az egy dolog, hogy megfizethető-e... De hát cipelhetetlen lesz. Nem írhatják 8-as betűmérettel vagy három hasábbal sem, akkor totál élvezhetetlen lesz. Szerintem egyáltalán nem megdolható, hogy egy kötetes legyen, eleve a duplája az oldalszám, és még nőni fog a következőre is. Én boldogan fizetek érte duplát, csak normális legyen, rendes mennyiségű rajzzal, és ne legyen kétszer akkora, mint az azkabani volt.

      Törlés