2021. január 1., péntek

Összegzés 2020

Forrás.
Szeretek évösszegzőt írni, mert bár nagy meló is, mindent átnézni, összevetni, kibogarászni, átgondolni, azért igazából nagyon kellemes elfoglaltság is egyben, mint a kis könyvkupacolások, olvasmánylista összeállítások szoktak lenni. 

A 2020-as év kétségtelenül mindenkit meglepett a a coviddal és a nehézségekkel, új szabályokkal. Rendhagyó év, sok változással és más ünnepi időszakkal. Én összességében mégis szerencsésnek értékelem az évet, minden nehézsége ellenére, mert volt minek örülnöm, és bár hiányoznak a találkozások, azért megpróbáltuk a legtöbbet kihozni a kapcsolatokból online, vagy akár egy kis szabadtéri séta, rövid összefutás során. Na de ahogy máskor is tettem, inkább a könyvekre koncentrálva összegzem most is az évet, a blog tematikájához ragaszkodva. ;) 

Lássuk, milyen volt az év könyves aspektusból, és mit tervezek 2021-re! 

Statisztika

Kezdjünk a statisztikával, ami számomra is csak száraz számok halmazát szokta máskor jelenteni, ilyenkor azonban nagyon élvezem a segítségével áttekinteni az évet. ;) Akit untatnak a számok, az ugorjon nyugodtan a következő szekcióhoz! 
2020-ban kereken 80 könyvet olvastam el, és ez cirka 20200 oldalra rúg. Átlagosan ez ~55 oldalt jelent naponta, szóval mondhatjuk az előző évek alapján, hogy kb. a szokásos formámat hoztam. ;) Az elolvasott könyveket linklistával >itt< találjátok. 

Goodreadsről.

Angolul 29 (36,25%) könyvet olvastam, ami nem kevés ugyan, de számban és arányaiban is többre számítottam, és szeretném idén újra feljebb, a 45-50% közelébe, vagy afölé tornázni. :) 
Reci 1 (1,25%) darab volt egész évben, az Örökség című kötet, nahát! Már évek óta lassan vittem egyre lejjebb ezt a számot, és tulajdonképpen mondhatjuk, hogy mostanra felhagytam a recikkel. 

Kattintásra megnőnek a chartok. :)


Újraolvasás 9 (11,25%) volt, ezek jó része az év első felére esett. Két Szabó Magdával kezdtem: Freskó és Mózes egy, huszonkettő, aztán stílszerűen sorra került a Vesztegzár a Grand Hotelben is, és több régi kedvenc is felsorakozott: Május 35., A könyvtolvaj, Előttem az élet, Bogar bárd meséi, A tizenharmadik boszorkány. A kviddics évszázadait pedig ezúttal a csodás, illusztrált formában olvastam újra. Kerestem az ismerős hangulatokat, történeteket a bizonytalanságban. Meséből 13 (16,25%) jutott, ha a Május 35-öt is annak vesszük. A többi lapozó volt, főleg verses mesék, és nagy kedvencek közülük a Popó-totó kötetek. :) Nonfictionből 10 (12,5%) akadt, ezek közül 6 (7,5%) volt pszichológiai témájú, nem volt közte képregény, útikönyv és önéletrajz sem, de beficcent egy szakácskönyv, csak sajnos nem volt éppen valami jó. A verses meséket nem számolva 2 (2,5)% verseskötetet olvastam
Sorozatrész 10 (12,5%) jött össze most, köztük a Nápolyi regények, és a Tükörjáró, na meg Cormoran Strike folytatása. Sophie Jordan sárkányos fantasyjéből két kötetig jutottam, és több másiknál is úgy döntöttem, nem lesz folytatás, részemről: Blackbirds, Budapest Noir, Code Name Verity
Az olvasások közül 26 (32,5%) volt hangoskönyv, néhány esetben a fizikai példány birtoklása ellenére is. 
A legtöbb könyvet áprilisban olvastam (13), a legkevesebbet pedig szeptemberben fejeztem be (3). 



A legnépszerűbb posztok kattintásszámok alapján 2020-ban a következők voltak:


A dobogósok után is főként a Témázós posztok jeleskednek, a könyves írások idén a fasorban sincsenek hozzájuk képest sajnos, de egyébként is igen nehezen jut fel a legolvasottabbak közé könyves poszt. Egész évben témáztunk 2020-ban is, havi rendszerességgel, és szeretnénk is folytatni továbbra is. Nekem a kedvenc köreim a 'műfajvédnökség' és a 'címek erdeje' voltak. 

Blogdolgok

Forrás.

A blogstat tavaly átlépte a bűvös 500.000-et , és tegnap ~508.257-en állt meg, ezt ilyenkor mindig rögzítem, mert máshol nem marad meg. Köszönöm, hogy jöttök, és olvastok! :) 
A 2015-ös "csúcs" óta évről évre egyre kevesebb poszt születik, most is kicsit alacsonyabb lett a szám, és összesen 111 bejegyzés került ki 2020-ban - na persze ez sem kevés. ;) A legtöbb posztot decemberben írtam (15), a legkevesebbet pedig szeptemberben (6) és novemberben (6). 
Sajnos könyves eseményekről nemigen tudtam beszámolni, mert a szokásos könyvvásárok elmaradtak, és Anettal sem tudtuk megenni a következő HP menüt a Könyvbárban... Az év két emlékezetes és szuper könyves eseménye még pont a korona előtti pár napra esett: egy remek Grecsó-darab a színházban, és A krimi evolúciója és valósága című előadás.

Top 5

Az előző két évhez képest másként alakult a toplista kérdése. 2019-ben például elég egy szinten mozgó olvasmányaim voltak, és nem volt egyetlen új kedvencem sem, csak az újraolvasások kedvencei... Ehhez képest 2020-ban már az első negyedévben akadt három olyan kötet, amit kedvencnek kiáltottam ki! Az is igaz, utána kevésbé jöttek már különösen kiemelkedő kötetek, de legalább nem nehéz most összeválogatnom a top5-öt, ami egy sorrendiség nélküli lista, a legjobbakból:



Forrás.
Kedvencként bélyegeztem meg a Troubled Bloodot is. Kiemelkedő könyvek voltak még a The Huntress, ami egyben a legolvasmányosabb, leghitelesebb címet is kiérdemelte, és a The Queen's Gambit, ami a sakk-témával uralta az év végét. 
Kedvenc karakterek lettek: Nina Markova A vadásznőből és Vida Winter A tizenharmadik történetből. UPDATE: és Beth Harmon, a The Queen's Gambitből, ő kimaradt... :) 
Sok fixen kedvelt szerzőmtől olvastam idén, így Jodi Picoult-tól is került 2 kötet az olvasmányok közé, volt 2 Szabó Magda újraolvasásom, 1 elmaradt Csernus könyv, és Agatha Christie-től, valamint Georges Simenontól is több csúszott le: előbbitől 4, utóbbitól 5. Simenontól három is különösen kiemelkedő volt, nem is tudok közülük kedvencet választani; ezek a Maigret védekezik, a Madame Maigret barátnője és a Maigret Vichyben. Agatha Christie-től Az Ackroyd-gyilkosság volt a legjobb, de a Dead Man's Folly-t is nagyon szerettem. :) 

Citrom-díjra... 

Forrás.
Természetesen kijutott 2020-ra is a savanyú szájízt hagyó élményekből. Nem szerettem a Blackbirdst a trágárság, öncélú erőszak miatt, a White Rose, Black Forestet, és a Frannie Langtont sem. Az olvasás után eladtam a Ha a macskák eltűnnének a világbólt, a Töréstesztet, a White Teeth-t és bizony A szigetet is, ami szintén nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. 
Talán a legrosszabb mind közül a macskás könyv és a White Rose voltak. Utóbbinál a fájdalmasan rossz felolvasás is sokat rontott az egyébként is vacak történeten. 
Nem hagyott mély nyomokat, lagymatag és humormentes volt, és így kicsit csalódást okozott a Variációk egy párra is, és Elif Shafak sem nyert meg igazán magának.

Félbehagyás 2020-ra csak egyetlen egy jutott: Brigitte Kronauertől A nők ruhái című kötettel nem találtam meg a hangot valamiért. 

Témák

Érdekes, hogy három nagy vonulat is volt 2020-ban az elolvasott könyveknél, három olyan visszatérő, vagy fontos téma, ami kirajzolt egy ívet az év során. Ezek pedig a második világháború, a krimik és a sakk. ♟♕ :) Egymás után több második világháborús kötetet is olvastam, és különös módon adtak ők is egy görbét: akadt köztük ugyanis egy szuper, egy nagyon-nagyon rossz, és egy közepes, amitől sokkal többet vártam: sorrendben ezek voltak a The Huntress, a White Rose, Black Forest és a Code Name Verity
Krimiből kifejezetten sok jutott 2020-ra, a már feljebb említett Simenon és AC egyvelegen kívül is volt még Rowling is, és Kondor Vilmos révén egy magyar noir krimi is. De valamelyest kriminek is aposztrofálhatjuk a Blueeyedboy történetét is.
Az év végét pedig, ahogy már írtam, a sakk uralta a The Queen's Gambit sorozat miatt, ami egyszerűen zseniális volt! Kétszer is megnéztem egymás után, majd a könyvet is elolvastam, ami alapján készült, és Zweig Sakknovelláját is magamévá tettem. Sőt, tizenkitudjahány év után újra sakkoztam is, karácsonykor. ;) 

Forrás.

Filmek, adaptációk

Elég sok filmet, sorozatot is néztem idén, főleg az év második felében. Az év első felét abszolút a Briliáns barátnőm adaptáció uralta, ami zseniálisan jó, és nagyon könyvhű ♥, a másodikat pedig természetesen a The Queen's Gambit, ami tényleg az év kedvence. Szuper lett, és nemsokára nézem a második évadot is a His Dark Materialsból is, nagyon élveztem a képregény alapján készült, régi kalandfilmeket idéző Locke&Keyt, a Strike 4. évadát és az új Rebecca filmet is. 
2020-ban nagyon jól válogattam sorozatok és filmek terén, talán csak a Dash és Lily volt picit csalódás, vagy olyan semmilyen számomra a könyves adaptációk közül. 

Forrás.
Zsákmány

Szerettem volna a könyves zsákmányomat 50 alatt tartani, de sajnos végül ezt a számot meghaladtam, 59 lett.. Ennek egyik oka a kis eltitkolt beszerzéses stócom ;), a másik pedig egy újabb nagyobb Simenon-kör volt, hogy szép lassan teljessé tegyen a gyűjteményem a régi kötetekkel. Ezeket egyáltalán nem bánom, de persze jövőre is be fogom lőni majd az 50-et, és továbbra is megpróbálok tudatosan vásárolni. 
Eladás, elajándékozás révén 14 könyvtől váltam meg idén, és ami ennél is fontosabb számomra, hogy számos másikat kiszelektáltam, és ezzel nagyban lecsökkentettem a várólistámat. Évek óta először nem az 500-at verdesi az elolvasandó saját könyvek száma, igaz, a szanált könyvek nagy része még mindig itt pihen polcon, de majd szép lassan szabadulok tőlük. Mindenesetre amiket már nem akarok olvasni  azok nem frusztrálnak tovább, listákat és számokat növelve. Várólistám most 438 könyvből áll. 

A 2020-as tervekről

Forrás.
Annak ellenére, hogy életünk sok területén felrúgott mindent a vírus, ami a könyves terveimet illeti, meg vagyok elégedve. (Túl)Teljesítettem az olvasási kihívásokat, amikről >itt< regéltem bővebben, sok könyvet olvastam, tudatosan vásároltam, még ha picit meg is szaladt a beállított keret, és sikerült a tavalyi tervszövögetésből majdnem mindent megvalósítani. :) Elkerültem a "tessék-lássék" top5-öt, igazán kiemelkedő olvasmányok kaptak helyet rajta, kedves szerzőimtől sokat olvastam, volt bőven krimi, pszichológia és mesék is, újráztam A könyvtolvajt, és sok egyéb mást is, és spontán, kedvemre válogattam. Szinte teljesen recimentes is lett az év, ez még egy igazi bónusz. 

Tervszövögető - 2021

És hogy 2021-re mit tervezek könyves szempontból? Szeretnék továbbra is keveset és tudatosan vásárolni, valamint sok könyvtől megszabadulni így, vagy úgy, amikre már nincs szükségem. Mindenképp szeretném idén is teljesíteni a várólista csökkentést, és az év első felében meg is fogom tolni az olvasásokat, terveim szerint. Jöhetnek a kedvenc szerzők is, Szabó Magda, Csernus, Picoult és Simenon is biztosan lesz. Végre valahára a régóta halogatott Szent Johanna gimit is meg fogom szabadítani várólista veterán státuszától. ;) Az újabb könyvek közül biztos olvasásnak tűnik Ferrantéről A felnőttek hazug élete, és Rowlingtól Az Ickabog. Jó lenne, ha akadnának igazán remek, kedvenc könyvek is, és egy erős top5 alakulhatna év végére. Néhány újraolvasásra is áhítozom, pl. Ruth Ozekit jó lenne beiktatni. Ó, és ami megint kimaradt, de 2021-ben változatlanul megpróbálom majd: a visszatérés az állatos témájú könyvekhez. :) 

A könyves programok szintjén nem lehet tervezni semmit, de nagyon reménykedem, hogy esetleg újra lesz majd könyves eseményünk, színház, és Könyvbár 2021-ben. De ha csak a történetekben várnak majd a kalandok, azzal is kiegyezek. 

Boldog új évet kívánok mindenkinek sok remek könyvélménnyel! 

Forrás.


A többiek évösszegzése: 


23 megjegyzés:

  1. Gratulálok a 80 könyvhöz, nagyon szép szám! :) Örülök, hogy te is sok kedvencet találtál idén, a Ferrante könyveket én is szeretném majd elolvasni, a nagy hype miatt sokáig távol tartottam magam tőlük, de annyira jókat írtok róla (te is és Amadea is), hogy úgy döntöttem, el fogom őket olvasni.

    Hú, remélem az Ickabog fog tetszeni, nekem nagyon nagy kedvencem lett, mielőbb szeretném is újraolvasni. Nagyon intelligens, szépen felépített, színes-szagos mese, és sokan felróják, hogy túl véres (ami egyébként igaz), de nem öncélú benne az erőszak, megmutatja a valódi jellemét a hataloméhes embereknek.

    A The Queen's Gambitet én is nagyon szeretném elolvasni, ill. a sorozatot is megnézni, de egyszerre szigorúan csak egy sorozatot nézek, és most a The Crown van soron. Én egyébként imádok sakkozni, szóval biztos élvezni fogom.

    Boldog új évet, és sok jó olvasmányélményt kívánok 2021-re is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is örültem nekik! :) A Nápolyi regények sorozat igazán a szívemhez nőtt, remélem te is szeretni fogod!

      Szerintem biztos tetszeni fog Az Ickabog, eleve elfogult vagyok Rowlinggal, szóval jöhet egy kis vérengzés is. :D

      A Crown nekem nem tetszett, egy rész alapján, ezért kaszáltam, de annyian nézik, meg szeretik. Nem kell szeretni a sakkot a Queen's Gambithez, de az csak plusz jó lesz, ha szeretsz is sakkozni. :)

      Neked is boldog új évet!

      Törlés
  2. Szép szám a 80, és nem rossza 29 angol sem. Mondjuk a giga várólistádon mennyi az angol? Mert úgy könnyebb csökkenteni. :)

    Mindenkitől azt hallom, hogy a The Queen's Gambit mennyire zseniális, de nem visz rá a lélek. Nem tudom miért. Mondjuk sosem szerettem sakkozni, és talán ez a gát. De így, hogy ennyiszer láttad, meg olvastad is, lehet, megkockáztatom majd. De csak igen lassan... :D

    BÚÉK! :)

    VálaszTörlés
  3. nagyon gazdag éved volt. sokat olvastál, sokat vásároltál (de most leköröztelek :D), meg sok posztot is írtál, ezek jó dolgok.
    annyi helyen jön szembe velem ez a queen's gambit, hogy már majdnem kezd érdekelni. teljesen elriaszt a sakk, ennél unalmasabb sportot nem nagyon tudok elképzelni.
    a szent johanna gimihez sok sok erőt és türelmet kívánok.:D hány éve is tologatod? ez mindig jelent valamit.;)
    sok könyvet idénre is, és időt is az olvasásukhoz. BÚÉK :))

    VálaszTörlés
  4. Reea, Nima ne féljetek a Queen's Gambittől, totál nem kell tudni hozzá sakkozni, vagy szeretni a sakkot, pont ettől olyan szuper, és ezért tudott berántani annyi embert. :) És sikerül nekik egyáltalán nem unalmasra venni a figurát, még ha most elképzelhetetlen is azt gondolni, hogy egy sakkmeccsen izgulni tudnál. :) Ezt pedig a jó történetmeséléssel, remek karakterekkel, és egyéb témákkal érik el: anya-lánya kapcsolatk, függőségek, árvaság-árvaház. Ajánlom nektek is! :)

    Reea, hááát, nem tudom hirtelen megmondani, mennyi ebből az angol, de nem csak ezekből a meglévőkből olvasok, hanem az újak is sokszor angolok - audible miatt is pl.
    BÚÉK neked is!

    Nima, igen, tényleg jól sikerült, sok volt a könyv, és a jó könyv is. :D Valóban leköröztél most, wow! Már olvastalak, csak még nem volt időm kommentelni is. ;)
    SZJG: az elsőt már 9 éve... :O :D
    Köszi, BÚÉK neked is! :)

    VálaszTörlés
  5. Nima, Reea plusz egy szavazat, hogy nézzetek bele a sorozatba, nagyon hamar bevonzza az embert :))
    Drága PuPi! Csodaszép, szuper könyvekben és felejthetetlen pillanatokban gazdag új évet kívánok neked - bár ez utóbbi tuti garantálva lesz :))
    Nagyon örülök, hogy ilyen klasszul alakult az éved a körülményekhez képest, sőt könyves szempontból szerintem abszolút király éved volt :)
    Alice's Network miattad van nálam tervben, remélem idén sorra kerül majd. Érdekes, Elif Shafak engem se győzött meg, pedig minden arra mutatott, hogy nagyon nekem való szerző. Ezt picit sajnálom. A sziget engem a polcomon vár, remélem nem hiába vettem meg :D

    És kíváncsian várom az SZJGs posztokat :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm drága Heloise, neked is! ;) Azt hiszem befizettünk egy jó csomó élményre jövőre! ;))
      Remélem az Alice Network tetszeni fog! Szerintem Kate Quinn remek író. :)
      Shafaktól én is többet, mást vártam. De érdekes, másnak nagyon maradandó tudott lenni ez a 10 perc 38 mp könyve is.

      A sziget nem rossz, de nyomasztó, és nem könnyű olvasmány. Én nem akartam inkább megtartani, mert úgysem olvasnám újra.

      Törlés
  6. Szuper éved volt, és tök jó, hogy legalább egy könyves programon közösen vettünk részt b.c. (before corona). Remélem, hogy 2021-ben több ilyen lesz, és eljutunk a Könyvbárba és bepótoljuk az idei elmaradt programot :) Szuper könyveket olvastál, szemezgetek is majd ezekből én is. A sakkos sorozatot én is tervezem nézni, de előbb le kell tudni néhány kötelezőt. Dark Materialst én is régóta tervezek, de ahhoz olvasnom kéne előbb a könyveket is. Annyi filmes/sorozatos téma van, hogy nem győzöm az iramot. Ezekről nem is írtam külön, a te posztod emlékeztett rá. Upsz! 2021-ben is legyenek szuper olvasmányaid és csodás éved! És végre olvasd el a veterán SZJG-t :) Cuki kis könyv, ne várj tőle sokat és akkor nem fog csalódást okozni. BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és az a b.c. (:D ) program szuper volt! El is döntöttem, hogy több ilyen kéne, erre puff... Én is remélem, hogy lesz alkalmunk bepótolni a hagyományos kajálásunk legalább. ;) Meg sok minden mást is.
      SZJGtől nem várok sokat, csak egy kis kellemes szórakozást. :)
      BÚÉK!

      Törlés
  7. 438 kötet? omg, akkor én semmit se szólok a magam kis 200 elemével :D
    Ezek a chartok nagyon jók, te készítetted őket, vagy valahol online lehet ilyesmit varázsolni?

    Amúgy én is keveset olvastam idén, Moly szerint 40%-al kevesebbet, mint 2019-ben, de valahogy azt vettem észre, hogy jobban megmaradtak az olvasmányok a kevesebből, mint a tömegből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajaj, és 494-ről csaptam le igazából annyi volt még december elején. :D Mindig röhögök, hogy még nem volt kb, akinek a várólistájánál nem sikerült nagyobbat mondanom. :D
      A chartok úgy készülnek, hogy minden évben letöltöm a book riot Reading Logját a drive-omba, és abban is vezetem az olvasmányokat, és magától készíti a grafikonokat hozzá.
      Innen tudod letölteni: https://bookriot.com/2021-reading-log/ a "You can access the 2021 reading log by clicking here." -re kattintva, aztán a táblázatban File és -> Make a copy. :)

      A kevesebb olvasmányra jobban emlékszünk, ez végülis nem meglepő, meg talán valahogy intenzívebben égtek be egy intenzívebb időszakban.

      Törlés
  8. Óóó ez a 80 számomra most egészen hihetetlennek tűnik, a magam alig 40 kötetével én alulmúltam az elmúlt kb 12 évem (azt hiszem, azóta vezetem az olvasásaim). Nagyon más volt a fókuszban, és még csak a járványra sem foghatom... őszintén csodállak titeket akik még mindig tudtok ennyit olvasni :D
    Bár ahogy már többször megállapítottuk, gyökeresen más az ízlésünk, azért van pár közös pont: Strike, Ferrante és a Queen's Gambit nálam is szerelem. És nahát, te tényleg sakkoztál :D tök jó
    Nagyon boldog, új élményekben gazdag, aggodalommentes új évet kívánok neked :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2020-ban szerintem jogos, és általános volt bármi addigit alulmúlni, szóval rá se ránts, ha más volt a fókuszban, hát más volt, a történetek megvárnak. ;) Én örültem, ha a könyvekkel foglalkozhatok, és szerencsére nem ért utol igazán olvasási válság sem, de bármikor előfordulhat.
      Örülök a közös pontoknak! :) Igen, sakkoztam, és kikaptam persze, de ez sem szegte kedvemet. :D
      Neked is, drága Ilweran! :*

      Törlés
  9. Szuper szám az a 80. :) Remélem, majd a baba hagy olvasni.
    A Vezércselt én is nézném... majd egyszer. :D
    BÚÉK, és legyen sok szép olvasmányod az idén is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Hát, valahogy majdcsak beiktatom az olvasást, különben rövid úton el fog menni az eszem! :D De nem a baba fog hagyni vagy nem hagyni, hanem majd szakítok rá, vagy kiügyeskedem valahogy. :)) Nem bízzuk rá! :D
      BÚÉK, neked is!

      Törlés
  10. A 80 szép kerek szám. :)) Szerintem az 59 teljesen jó beszerzésszám, nem sokkal lépted át az ötvenet.
    Nagyon remélem, hogy idén már tudunk majd találkozni, hiányzik a Pupi-féle féktelen jókedv! :) Nagyon boldog új évet és hiperszuper olvasmányokat kívánok neked! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Igaz, nem olyan sokkal, bár a mesekönyveket, gyerekkönyveket nem számolom, és nem is fogom a saját zsákmányhoz számolni, az terhelje már a gyermeknek a "listáját". :D
      Én is remélem!!! Óóó, éljen a féktelen jókedv, ettől máris jó kedvem lett, hogy így jellemeztél! ♥
      Neked is nagyon boldog új évet, és sok-sok szuper élményt! :)

      Törlés
  11. "2020-ban kereken 80 könyvet olvastam el, és ez cirka 20200 oldalra rúg" - milyen szép kerek szám, az oldalszám is! :D A Témázunk rovatot ügyesen kifelejtettem a saját összegzésemből, pedig fontos pontjai voltak nálam is az évnek ... ja hát nem egy délután kellene összerittyentenem a zárást :DÖrülök, hogy ilyen változatosan alakult az olvasós-éved, az idei pedig minden szempontból legyen izgalmas és örömteli! 

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Igen, tényleg kerek ;)
      Jaj semmi baj, amúgy nálam is mindig kimarad valami, pedig én is két nap írtam meg végül. :) Tök jó volt ennyit témázni, örülök, hogy népszerűek ezek a bejegyzések. :)
      Köszönöm! ♥ Legyen neked is szuper éved, rengeteg jó élménnyel!

      Törlés
  12. Hát én is megérkeztem, boldog új évet neked, Pupi! :*

    Wow, a 80 tényleg nagyon szép szám, gratulálok hozzá! Milyen klassz, hogy az egész évednek volt egy klassz íve olvasás szempontjából. :) Annyit lelkendeztél a Queen's Gambitről, hogy néha meginogtam, csak én sajnos nehezen tudok olyan történetekbe belemerülni, ami valamilyen mentális problémát dolgoz fel. Ez bennem mindig kicsi félelmet kelt, és megijedek az emberek váratlan reakcióitól. Valószínűleg ezért is odázom magam előtt, de lehet, egyszer megpróbálkozom majd vele. :)

    Az állatos tervednek nagyon örülök, és alig várom, hogy olvasd a Szent Johannát is! :) Remélem, az új év is sok izgalmat és klassz olvasmányokat hoz majd neked - bár az előbbit borítékolom. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, erre nem válaszoltam! :O Ezer bocs! Köszönöm!! :) Valóban tök jó ez az ív, de ha akartam volna, biztos nem tudom így alakítani, szóval idén is hagyom, hogy szépen maguktól alakuljanak ezek a dolgok. ;)

      Igazából szerintem szépen bele van simítva a történet szövetébe a függőség, és enélkül valami teljesen más lenne, illetve összehozzák a sakk-kal is a dolgot, hiszen a gyógyszerek hatására képes pl. vizualizálni a sakktáblát a plafonon, és fejben lejátszani a bonyolultabbnál bonyolultabb meccseket. Szóval valahogy inkább érdekes lesz ez, mint nyomasztó, szerintem nem kelt félelmet. De persze ha nincs ehhez annyira affinitásod, akkor ne. :)

      Köszi, hát igen, bizonyos izgalmak borítékolhatók, a többit meg majd hozzák az új történetek. ;)

      Törlés