2020. március 6., péntek

Az évtized könyvei 2010-2019 - az én listám

Forrás.
Kicsit már lecsengett ugyan az évtized ez-az-amazainak összegzése, de mindenképp itt szerettem volna hagyni a blogon lenyomatul a listámat, amit Az évtized könyvei 2010-2019-hez raktam össze. A kezdeményezés Lobótól származik, aki ősszel felvetette, hogy mi, könyvesbloggerek és könyvkedvelők ismét összerakhatnánk egy listát a szerintünk legjobb kötetekből az elmúlt évtizedből. Amikor a 2000-2009-es etap zajlott, akkor én csak csendes megfigyelő voltam, most azonban nagyon örültem, hogy részt tudok venni, és alakíthatom a listát. Persze ez is csak egy lista, nem kell, hogy bárkinek is mérvadó legyen, hogy mi 14-en, akik részt vettünk a könyvek jelölésében, miket szerettünk, de mindenféle elfogultság nélkül mondhatom, hogy egy egészen változatos és jó keresztmetszet lett, és azt hiszem valóban szuper kis könyveket ajánlottunk az elmúlt 10 év terméséből.

Az évtized könyvei lista emígyen alakult végül: 50-41, 40-30, 29-20, 19-11 és top10.

A leadott címeknél az első tíznek volt nagyobb jelentősége, illetve azokhoz kellett írásos értékelést is csatolni, a többit csak úgy nagyjából raktam sorba én is, elég nehéz ez így is, mert tényleg mind jó kötet, sokszor nagyon más műfajban, nagyon más módon jók, és lehetetlen úgy sorrendbe tenni őket, hogy azt tényleg ne akard aztán más szempontok miatt átvariálni... Rengeteget variáltam így is, főleg az első tízzel, és nem vagyok teljesen elégedett, de akárhányszor nézem át, annyiszor módosítanék valamit... :D A sorrendet tehát ne vegyétek kőbe vésettnek, sőt. :) De az biztos, hogy ezek voltak a kritériumoknak megfelelő olvasmányaim közül a legjobbak, legmaradandóbbak, szívemnek legkedvesebbek. :) ♥
50 könyvet lehetett maximum jelölni, én végül 47-et adtam le, és a következő volt a listám: 

Az évtized könyvei top 10 á la PuPilla:

1. Markus Zusak: A könyvtolvaj
2. Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
3. Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
4. Claire North: Harry August csodálatos élete
5. Alessandro Baricco: Mr. Gwyn
6. David Benioff: Tolvajok tele
7. Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
8. Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
9. Kathryn Stockett: A segítség
10. Jean-Paul Didierlaurent: A 6:27-es felolvasó

Az évtized könyvei 11-47 á la PuPilla:

11. Victoria Schwab: Az Archívum
40. Kate Quinn: Alice hálózata
47. John Green: Csillagainkban a hiba

És ami kimaradt.... szégyenszemre kifelejtettem Moningot, a nagy kedvencemet, és a Tündérkrónikák  (Fever) köteteit a harmadik résztől kezdve... Azok magyarországi megjelenése már 2010. január 1. utánra esett, és ezt nem vettem észre a lista leadásakor. Hát sebaj, az összesített listába szerencsére a nálam szemfülesebbek beszavazták, és mivel én három helyet úgyis szabadon hagytam az 50-es listámban, gondoljuk ide Karen Marie Moningtól A hajnalra várva, a Rossz hold kelt fel és az Új nap virrad köteteket (Faefever, Dreamfever, Shadowfever). :) 

Szerintetek mik voltak ennek a tíz évnek a legjobb könyvei?

Dóri is hasonlóképp megírta a saját listáját az évtized könyveiről.

2 megjegyzés:

  1. Jó kis válogatás volt, meg feladat összeállítani a listáinkat! A legtöbbet olvastam is, de még van néhány ami várat magára :)
    Köszi a linkelést! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is sokat bíbelődtem vele, még az "előzetes" összeállítás után is. Mert bizony a sorrendiség még nehezebb volt... :)
      Sok a közös, ez tök jó! :))

      Törlés