2012. január 7., szombat

Karen Marie Moning: Shadowfever

Karen Marie Moning: Shadowfever

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, annyira imádom Moningot, annyira! Előre is bocs, ez egy ilyen 90%ban ömlengős poszt lesz, olyan aannyira olyan poszt. :)
Figyelem, nincs spoiler a spoilerrel jelölt részig, nyugodtan olvashat mindenki, aki azért ismeri az első 3-4 részt.

A történet persze ott veszi fel a fonalat, ahol a Dreamfever borzasztó cliffhangerén lógunk a levegőben, miközben szörnyű balsejtelmünk van. Ebből a szituációból aztán lassacskán visszakeveredünk a megszokott környezetbe Dublinba, és jöhetnek az újabb meglepő dolgok egy adag Mac-féle elmélkedés és filozofálás után. Ahogy a Dream-ben is, ebben is viszonylag sok ilyen ballaszt van az első harmadban, de nem vészes, mert utána kompenzálnak. Jön ugyanis hamar egy rész, amikor derült égből a villámcsapás leszünk megint újabb szereplő híján, hogy melyik oldalról esik el áldozat, az titok. Aztán gyorsan egyszerre érezhetjük magunkat a Mission Impossible -ben, és a Kaptárban, főleg amikor a Chester's rejtett termeibe jutunk.

 "God said, Let there be light. I said, Say please."

A stílus a már megszokott hol komoly, hol szellemeskedő, ironikus hangvétel. Amit már negatívumnak éreztem, de hát ez aztán olyan piti dolog, hogy csak legyintünk, hogy borzasztó sokszor használja a  mercenary és a to the core kifejezéseket, együtt is meg más kifejezésekkel együtt is, és már kicsit viszkettem tőle, hogy ne mondja ezt Mac megint.

Ami pedig a lényeg, hogy van egy iszonyú jó, elnyújtott finálé, amiben elképedhetünk, és kiderül mindenkiről, hogy ki kicsoda és micsoda. :) Igen Zenka, még az év kérdésére is választ kapunk, hogy ki és mi Barrons! :D

 “I'd rather live a hard life of fact than a sweet life of lies.”

Fenntartom, hogy ez a kötet is kicsit túlírtabb, mint kéne, a Dreamet és a Shadowt is megrövidítettem volna 100-100 oldallal, hogy jobban pörögjön. De még így sem kétséges az újraolvasás, a kedvencelés, és a díszdobozos sorozat megvásárlásának vágya - ami még nem létezik sajnos. :( :D


FIGYELEM MOST JÖNNEK A SPOILEREK! KI VANNAK FEHÉRÍTVE, CSAK AKKOR LÁTJÁTOK HA KIJELÖLITEK A SZÖVEGET!
SPOILEREK!
  
Ááá, gyerekek, az a baj, hogy senki nem hitte el, hogy Barrons meghalt ugyebár, mert főszereplő, meg mert ugye jött már a hír Moningtól, hogy folytatja a sorozatot Macről és Barronsról... Ezért aztán jó-jó az a cliffhanger, bár sejti mindenki hogy Barrons az, de azt is tudja mindenki, hogy így vagy úgy, de visszajön majd, és csak várjuk a megjelenését.

 KIFEHÉRÍTETT SZÖVEG, SPOILER!

Nagyon tetszik ez a meghal, de nem hal meg, többezer éves, és még szörny is. A könyvesbolttal együtt, tulajdonképpen jó sok mindenben megkapjuk a Szépség és a Szörnyeteg újraírt változatát. És jönnek az utalások, analógiák Kékszakállra is, az is nagyon tetszett. Barrons fia és ez az egész mint indok a könyv keresésére, nekem totál betalált, mert megerősít abban, hogy igen, a jófiú oldalán álltunk, akármilyen vérvad is néha :D

 KIFEHÉRÍTETT SZÖVEG, SPOILER!

Legjobb jelenetek:
 - A könyv által uralt K'Vruck letépi Darroc fejét! :D 
- Barrons és Mac újabb füstölgős szexjelenetei a BB és B alatti helyeken... 
- Barrons fia kiharapja Mac torkát... hát ez mekkora horror volt! Még a Zembernek is elmeséltem mert épp útközben kocsiban olvastam el, és még ő is elképedt, hogy mik vannak ebben a könyvben, meg hogy miket olvasok... :) 
- Mac és Christian az Unseelie börtönben, úú, imádtam, imádtam vacogni velük, olyan képszerűen borzalmas volt az a hely és hideg, hogy én is szinte végig fáztam. A koporsós jelenet is naaaagyon... :)  Még a régi Superman filmek is eszembe jutottak róla. 
- ez az egész dilemma hogy Mac az Unseelie király-e, a concubine-e, vagy esetleg magának a Sinsar Dubh-nak a "gyermeke" hát hidegrázás!!!!! Nagyon jóóó! Aztán persze kiderül ami beborul :) 
- A jelenet Isla-val, és a megtévesztéssel, aaannyira! Nagyon nagy! De éreztem, hogy ez nem valóság, annyira rossz és csöpögős is lett volna. 
- Dani és a Gray Woman... OMG!!! 
- MM és M :D Jaj de örültem mikor visszatette a BB és B-t :D 
- Hogy K'Vruck nem jutott eszükbe, még Barronsnak sem, aki pedig már évezredek óta koptatta a földet a Földön, ez olyan mint hogy a Gyűrűk Urá ban mért nem repültek el a sasok hátán egyenesen a Végzet hegyéhez és dobják be azt a nyavalyás gyűrűt... :) De persze az ember lánya is csak a homlokára csap, hogy K'Vruck, persze! :)...

 KIFEHÉRÍTETT SZÖVEG, SPOILER!

 Amit hiányoltam:

 - Dani és Mac le kellett volna hogy rendezzék ezt az egész ügyet a vége előtt 
- A Gray Woman és az Unseelie King mit fog kérni Mactől? 
- Cruce nem veszélyes így? Hogy lehet onnan felbontani, és akkor mi lesz? 
- Mi az a Z. Barrons nevében? :D (közben már megmondtátok: Zigor)

 “We’ll take precautions. We’re on guard now. Someone has to carry it in. No one will enter the upper levels of the club or your parents’ cell with clothes on.” My brows shot up. That was going to be a real shocker for my mom."
  
 SPOILEREK VÉGE!!!!
  
Értékelés: 10/10 Kedvenc az egész sorozat, minden kötet. Újraolvasás lesz audióban, papíron, imádat marad, sajnálom, ez engem bekebelezett, mint egy vírus, hiába lehetnek hibái és hiába nem világirodalmi műremek, ez nekem totális szórakozás volt, jó karakterekkel és izgalmas sztorival. Köszi Nima mégegyszer! :))) :* Méltó befejezést kapott a Fever sorozat ezzel a kötettel, ugyanakkor pont kellőképpen nyitott a folytatásra.  Fever... :) Epic.



 "Fire to my ice. Ice to my fever."

 P.S.: egy kis angolkodás:

 tantamount: egyenértékű, annyi mint
 penultimate: utolsó előtti
 flip the bird: bemutatni középső ujjal :D
 malarkey: halandzsa, kitaláció, süket duma
 serendipitously: (vak)véletlenszerűen. A serendipity az egyik kedvenc szavam, de nem tudtam, hogy ilyen formában is lehet használni, képezve. :)


 És egy hiba a 150. oldalon: "If Hunters smile, this one is."...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése