2019. december 30., hétfő

10 év kihívás book tag


Forrás.
Theodora blogján találkoztam a 10 év kihívás booktaggel, amit azóta több blogger pajti is kitöltött. Én is csatlakozom hozzájuk, még mielőtt tényleg véget ér 2019, és kicsit visszatekintek az olvasási szokásaim változásaira ezeknek a kérdéseknek a segítségével. Tartsatok velem az időutazásra! :) 

1. Mi volt a kedvenc könyved 2009-ben?

Ahogy végigpörgettem a 2009-es olvasmánylistámat (42 könyv), eléggé meglepett, hogy abban az évben négy kedvencet is avattam: Az időutazó felesége, az Oszkár és Rózsa mami, A nővérem húga és Aherntől az Ahol a szivárvány véget ér is 2009-es olvasások voltak. Jó lenne jövőre egyet-kettőt újraolvasni ezek közül. :) 

2. Mi volt a kedvenc könyved 2019-ben?

Fogós kérdés. Persze már az évösszegzés előtt is gondolkodtam ezen. Azt hiszem több is van, ami kiemelkedik, de érdekes módon egyet sem jelöltem még kedvencnek idén... 
Amit valamivel a többi fölé helyeznék, mert nagyon kellemes és különleges élmény volt, az Olivier Bourdeaut-tól a Merre jársz Bojangles? 
De szuper olvasmányok voltak még a Briliáns barátnőm, a Recursion, Obamáné önéletrajza, az Így lettem, a The Alice Network, és a Szabó Magda interjúkötet is. :) 

3. Melyik könyvet szeretted legkevésbé 2009-ben?

Egyértelműen Hugh Laurie: A balek című könyvét... :/ 

4. Melyik könyvet szeretted legkevésbé 2019-ben?


5. Melyik az a könyv, amit 2009-ben adtak ki és még mindig el szeretnéd olvasni?

Sajnos ahogy keresgéltem, csak 2010-től vannak vezetve a beszerzéseim, és amúgy sem tudom, hogy mi az amit pont 2009-ben adtak ki (és nem 2008-ban vagy 2011-ben mondjuk), és régóta rostokol a várólistámon. Szóval bizonyára sok ilyen könyvem van. :D 

6. Melyik az a könyv, amit 2019-ben adtak ki és 2020 előtt el szeretnéd olvasni?

Picit későn értem el ehhez a book taghez, úgyhogy tulajdonképpen hiába jeölnék meg bámit is, szerintem esélytelen, hogy befejezzem holnap estig. :) 
Amiket "átviszek" 2020-ra olvasásban, azok a következő megkezdett könyveim: Elena Ferrante: Az új név története és Chuck Wendig: Blackbirds. 

7. Mi az a zsáner, amiből régen sokat olvastál, de ma már nem annyira?

YA és talán a chick-lit. De inkább az a változás, hogy sokszor olyan ahogy esik, úgy puffan módon szemeltem ki új olvasmányt. 

8. Mi az az új zsáner, amit felfedeztél 2009 óta?

Urban fantasy, sci-fi (nem hard azért!), Csernuson túli pszichológia. 
Ezt kb. kifejtettem >ebben< a bejegyzésben is. :) 

9. Mi az az olvasós - könyves szokás, amit magad mögött szeretnél hagyni 2019-ben?

Jó lenne kevesebbet bambulni olvasás közben... Szörnyű, hogy mennyiszer elkalandozom, és újra és újra ugyanazokat a sorokat olvasom. Bár ehhez lehet, hogy inkább azt kéne kívánjam, hogy ne legyen mindig annyira tele a kis fejem mindennel. :) 

10. Mi az az új olvasós cél, vagy szokás amit szeretnél megvalósítani a következő 10 évben?

Kedvemre való könyveket betervezni, és aztán tartani is magam a tervekhez (ez idén már egészen jól ment), kevesebb könyvre elcsábulni, a megvásároltakat nem tartogatni hosszú évekig... Csökkenteni a várólistát - nem csak a Lobo-féle játékkal, hanem egyébként is, szépen apasztani a korábbról felgyűlt könyvhalmokat. :) 

Forrás.

Ha van kedvetek, vigyétek ti is a kérdéssort, és meséljetek ti is 2019-ről és 2009-ről, változásokról, és tervekről! :) 

12 megjegyzés:

  1. Tiszta nosztalgiavonat olvasni a 2009-es kedvenc könyveket mindenkinél :)) tök jó! Ó, Az időutazó felesége micsoda felkapott könyv volt akkor, és emlékszem, hogy én későn kapcsoltam a beszerezésénél és már csak a "kopasz csajos" filmes borítóval sikerült megszereznem :(( :D
    Nahát, erre az Oszkár és Rózsa mami posztodra nem is emlékeztem, de most elolvastam, amit írtál róla, és nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg egy kis nosztalgiavonat! Sokan ekkor kezdtük a blogolást, online könyves létet, nagyon érdekes volt visszatekinteni rá, több blogger perspektívájából. :)
      Az időutazó felesége tényleg nagyot szólt akkor! Jujj, a kopasz csajos borító! :D
      Schmitt megkapó módon ír, akkor nagyon kedveltem. Örülök, ha felkeltette a figyelmedet. :)

      Törlés
    2. Heloise: A kopasz csajos borító... pedig már sikerült elfelejtenem :D

      Törlés
  2. A balek nekem se tetszett, végig se bírtam olvasni :( Dórinál is láttam ezt a book taget, és gondolkodtam rajta, hogy kitöltöm, de rájöttem, hogy 2009-ben még alig olvastam (max. az Alkonyatot és az Újholdat, esetleg valami Michael Cunninghamtől), úgyhogy erre még várok egy pár évet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Szerintem borzalmas egy könyv, de vannak akik humorosnak találják. :/
      Hát legfeljebb megcsinálod másik évvel majd. :)) Persze érdekes az is, ha akkor még nem olvastál annyira, hogy mennyi minden változott. ;)

      Törlés
    2. Mondjuk emlékszem, volt egy mondat, amit magam is viccesnek tartottam: "A taxióra hat fonton állt. Előrenyújtottam egy tízfontos bankjegyet az ablakon át, és végignéztem a „Nem hiszem, hogy ebből vissza tudnék adni” című színdarab tizenöt másodperces előadását, a 99102-es hivatásos taxisofőr főszereplésével, majd kiszálltam és visszaindultam az utcán."
      De ennyi, arra se emlékszem, miről szólt. Most viszont ránéztem, és megjelent új borítóval nemrég :O nahát!

      Jó ötlet, lehet, szembetűnőbb lenne így az összehasonlítás :)

      Törlés
    3. Hát, nekem ezek is inkább fárasztóak voltak, meg valahogy stílustalan volt az egész. De ez lehet, hogy már ízlés kérdése. :)
      Jaj láttam az új borítóját, borzalmas. :D
      Na, ha mégis megcsinálod, meglesem. :)

      Törlés
  3. Tyű, én 2009-ben még javában gimis voltam! Akkor kellett elolvasni az Ivanhoe-t, ami emlékeim szerint egész jó kis kötelező volt. :) De más abszolút nem rémlik - akkor még egyáltalán nem molyoltam...

    Szóval Avildához hasonlóan szerintem én is várok ezzel pár évet, aztán majd egyszer kitöltöm, ha lesz hozzá elég adat! :) Fura, nekem Az időutazó felesége könyvben cseppet sem jött be, inkább a film. (Jó, bevallom, Eric Bana a ludas, és László Zsolt... Hiába, valahányszor meghallom, elolvadok, mint vaj a forró pirítóson. :D)

    A Balekot nem olvastam, de emlékszem, milyen felkapott volt egy időben. Ez az új borító tényleg katasztrófa! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Ivanhoe mint kötelező? Nahát. :O :) Én abban az évben kezdtem el molyolni, és blogolni is, így jó kis év volt már az is.

      Pár év múlva is jó lesz, nem szalad el a kérdéssor. :)
      A film is jó Az időutazóból. Nekem a kettő együtt lett nagyon jó élmény, kiegészítették egymást. :D Hehe, nekem Matt Dillon hangja ilyen khm olvasztós!

      Törlés
    2. Sister: pacsi, én se szerettem az időutazót könyvben (sőt...), de a film tetszett.
      És ha már pasihangok: Benedict Cumberbatch, anybody??? :D

      Törlés
  4. Hahaha, A balek nekem is megvolt abból az évből, de én elolvasni sem tudtam, úgyhogy inkább eladtam :D Szerencsére amúgy is nyertem valahol, úgyhogy nem fájt érte a szívem. Tök jó volt olvasni ezt a booktaget, nagyon sok nosztalgia jött elő (pl Időutazó - bár én azt pont 2010-ben olvastam, de emlékszem rá 2009-ből mert sokan kezdték el olvasni). Az Ahol a szivárvány véget ér nekem is nagy kedvencem, imádom a filmet is belőle, lehet én is újraolvasom majd, mert nagyon kis szerethető könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól tetted, hogy nem olvastad el! :D
      Hát 2009-2010, olyan egykutya, te is akkortájt olvastad akkor az időutazót. ;)
      A filmet én még nem is láttam az Ahol a szivárványból! :O

      Törlés