2019. december 14., szombat

Karácsony a Könyvbárban - Grincs menü

A Könyvbár Facebook oldaláról.
Idén karácsonyra a Grincset tűzte terítékre a Könyvbár & Restaurant, és a karácsonylopó zöld figura köré kanyarított egy igazán pazar menüsort. Zakkanttal - állandó társammal a gourmet gasztro hedonizmusban -, látogattunk el megszemlélni és végigkóstolni a degusztációs menüt. 
Nekem a film is nagyon kedves, és a Seuss-féle eredeti mesét is szeretem, kíváncsian vártam hát, hogy jelenik majd meg a történet az ételeken keresztül, és milyen különleges ízeket párosítanak össze. 

A Grincs menü a következő fogásokból állt: 

  • Karácsonyi koszorú – (gomolya mousse, cékla-tatár, kaviár)
  • Kezdődik a kifalvi ünnepi lakoma – (marha-tataki, kápia, avokádó) 
  • Grincs álruhában – (fogas, káposzta, zsálya)
  • Az ellopott ajándékok – (szarvas, zeller, dió, alma)
  • A háromszorosára nőtt szív – (csokoládé, gesztenye, vörös áfonya) 

A dekoráció természetesen teljesen karácsonyos volt, fenyő girlandok, koszorúk, adventi naptár, rénszarvasok és az asztalokra helyezett mini, kivilágított karácsonyfák fogadtak minket. A falról pedig a Grincs kacsintgatott ránk poszterekről. A zene is kellemes karácsonyi volt, de nem az áruházakból unásig ismert kommersz számok (egyébként én azokat is szeretem hallgatni, de örültem, hogy ezúttal mást hallok), hanem lágyabb, másfajta zenék. 


Az idézetes papír alátét megint színes, képes volt, és úgy egészében nagyon hangulatos és ünnepi volt minden. :) 


Ez a papír dekor már ismerős volt.

Nagyon hangulatos volt az asztalunk.

A degusztációs menü első fogása a Karácsonyi koszorú névre hallgató kreáció valóban adventi koszorú formát öltött. Ez egy cékla tatár volt, alatta-mellette ropogós állagú quinoa, rajta ecetes, savanykás ízű zöldek, és 4 cseppnyi kis gomolya krém, azokon pedig kaviár - mintha égő gyertyák lennének. Hideg fogás volt, és kaptunk hozzá kenyeret is, arra kenegettük a finom sajtkrémet. 


A második előétel egy marha tataki volt, egy kicsit távolabbi, japános ízvilágot szerettek volna becsempészni a menübe (mondjuk ez magához a Grincshez nem kapcsolódik), és sikerült is, egy remekbe szabott, rendkívül gazdag és csodásan tálalt fogás lett a kifalvi lakoma. A marha tataki szójaszószhoz hasonló (de mégis kicsit más, nem annyira sós) mártásban volt hagymával és szezámmagokkal körülvéve, hozzá pedig avokádó, zöldségchipsz, és egy finom krém, amiről sajnos elfelejtettem a főbb összetevőjét... 
Pazar volt együtt ez a sok különféle íz, amik mégis harmonikusan összeálltak. 
Egyébként nem hazudik a kép, nagy adag volt, és én bizony meg is kérdeztem a pincért, hogy biztos, hogy a degusztációs menüt kapjuk-e, mert minden teljes adagnak tűnik. :O


A Grincs álruhában elnevezésű fogás hű volt  a nevéhez, és egy Mikulássapka rejtekében érkezett meg a sok zöld, fodros kel levéllel körített fogas. A kellevelek közül az egyik olyan érdekesen ropogósra volt sütve, fogalmam sincs, vajon hogy érik el ezt az állagot! Anett nem szereti  a kelt, mégis jóízűen megette ő is az egészet, mindig ledől nála egy-egy ilyen fal ezeknél a menüknél, és megkóstol olyasmit is, amire máskor nemet mondana. :D 

Könyvbár Facebook oldaláról.

A két főfogás között jött a várva várt frissítő parfé, ami ezúttal áfonyás volt, habcsók darabkákkal. Bevallom nekem az eddig kóstolt hűsítő finomságok közül ez ízlett legkevésbé, és jobban tetszik, amikor habcsók helyett morzsák körítik. Anett viszont imádta a gyümölcsös telt ízt. 


Az ellopott ajándékok fogás stílusosan a már jól ismert ajándékdobozok alatt érkezett meg. 


Szarvassült lapult a doboz alatt, egy kis kosárkával, amiben almás-zelleres finomságok voltak. A tányérra tett kis pöttyök is felváltva alma- és zellerkrém. 
A jól elkészített vadhús szerintem mindig überel minden más fogást, és ez most is így volt, imádtam ezt az ételt, isteni finom volt! :) 


A háromszorosára nőtt szívvel zártunk, és bizony nekünk is nagyot dobbant a szívünk a fogás láttán, mint annak idején a Grincsnek, amikor beléköltözött a szeretet. ♥ :) A Valentin-napi időszakban akár Ámor-nyilaként is újrahasznosítható fogás egy vaskos csokoládé-mousse volt, középen egy pici gesztenye krémmel, mellette áfonya crumble, pici habcsók darabka, matcha fagyi (!!!) és forralt borban pácolt gesztenye. 


Mennyei volt! ♥ Még a matcha fagyi is, pedig a matchás dolgoknál kevesebb dolog van, ami szerintem eléggé, khm, hogy fogalmazzak szépen... kellemetlen ízű?! Ez mégis isteni volt, nem tolakodó, nem olyan érzés, mintha fűbe harapnék, ami a matchák borzalmas velejárója. Pompás befejezése volt az estének a szív, ami tényleg háromszor akkora volt, mint vártuk, kiadós, tömör desszert, rendkívül jóllaktunk vele. :) 


Hálánkat elmormolva gurultunk ki a Könyvbárból. Egy könnyű reggelin kívül gyakorlatilag aznap nem is ettünk mást, azt hiszem ezt Anett nevében is elmondhatom. :) A kiszolgálás kedves, készséges és gyors volt ismét, egyedül azt illetném kritikával, hogy ezúttal nagyon kevés szó esik a történetről, a pincér a legtöbbet az ételeket részletezte csak. A szokásos, fogásokhoz kapcsolódó pár mondat a könyvről talán csak az első két fogásnál jelent meg. 

Összességében persze remek kis könyves-karácsonyos gasztro élményben volt részünk, csak ajánlani tudom! Január 4-ig még ti is megehetitek a Grincs menüt akár minden fogásával, akár válogatva közülük (szarvas!!!). ;) 

A blogon a Könyvbár címke alatt találjátok az eddigi gasztro-élményeimet - amikből egyre több és több van!
Olvassátok el Anett élménybeszámolóját is!


Budapest, VII. kerület, 
Dob utca 45.

(A képek saját fényképeim, kivéve ahol jeleztem, hogy a Könyvbár facebookjáról származnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése