2019. december 21., szombat

Ismét egy zanzaposzt - Erin Kelly, Adam Kay, Szabó Magda

Néhány mostanában olvasott könyvről hozok most megint rövidebb véleményeket.


Erin Kelly: The Sick Rose

Erin Kellyvel tavaly év elején ismerkedtem meg, akkor olvastam a The Poison Tree című könyvét, ami egy kellemesen összetett, sötét hangulatú, titkokkal teli regény. Jó volt ráakadni, nem tudni előre róla semmit... Nagyon megtetszett a szerző stílusa, így most az audible-en egy másik könyvére esett a választásom.
A The Sick Rose (The Dark Rose címen is megjelent egyébként) is ügyesen vegyíti és bontakoztatja ki a múltbéli titkokat, terhelt múltú karaktereket és a jelenben zajló drámai folyamatokat. Paul és Louisa életében egyaránt történtek olyan dolgok, amiket inkább kitörölnének, amik mázsás súlyként ülnek a vállukon. Állandó árnyként vetül életük minden más aspektusára egy-egy korábbi tettük, egy-egy döntés szörnyű következménye. Ez hozza össze is őket, azonban arra nem számítanak, hogy a kitárulkozás milyen következményekkel járhat, és hogy akár életveszélybe is sodorhatja őket.
Lassan építkező regény, hangulatos, ízlelgetni lehet a mondatait. Nagyon tetszik, ahogy Erin Kelly történetet tud szőni, van valami ami magával ragad benne. Érdekesek a problémafelvetései, az erkölcsi dilemmák, elgondolkodtató, holott néha nagyon is köznapi dolgok történnek benne, vagy legalábbis valami nagyon hétköznapi dologból alakul ki frusztráció, konfliktus, sorsfordító helyzet.
Mégis, összességében erősebb volt a The Poison Tree ennél a sztorinál, úgy érzem.
Láttam, hogy többen kritizálták a lezárást, az epilógust, nekem viszont az (is) tetszett. Szeretem a merész lezárások utáni, látszólag nyugalmas részt, ami igazából szintén tele van feszültséggel, és még valami kiderül ilyenkor, hadd emésztgesse az olvasó azt is, útravalónak.

Adam Kay: 'Twas the Nightshift Before Christmas (Mert szülni karácsonykor kell)


Adam Kay ismerős lehet már a This is Going to Hurt (Ez fájni fog) című kötet miatt, amit szintén idén olvastam. Ez a rövidke, ünnepi hangulatú kötet egy karácsonyi naplójegyzetekből álló anekdota-gyűjtemény az orvosból íróvá, és stand-upossá avanzsált szerzőtől, amiben elmeséli sok-sok szerencsétlen, végigdolgozott karácsonyának minden említésre méltó sztoriját, amik felváltva humorosak, meghatóak, szomorúak. Gyors olvasmány, és tényleg tematikus válogatás, csupa decemberi és karácsonyi ügyelet sztorija. Ez a szerencsétlen Adam az összes ünnepét benn töltötte a kórházban, válogatott nehézségekkel küzdve... Teljesen meg tudom érteni, hogy pályaelhagyó lett...
Rövid ugyan a kötet, de cserébe majdnem annyira jó, mint az előző gyűjtemény volt. Adamnek fantasztikus a stílusa, nagyon ügyesen mutatja meg szarkasztikus és empatikus oldalát is, és egyensúlyban képes tartani ezeket, nem esik át a ló túloldalára, szimpatikus marad mindig.
Ünnepre hangolódáshoz kiváló ez a könyv, de csak annak, aki nem bánja, hogy a fertőtlenítőszag übereli a narancs-fahéj-szegfűszeg vonalat. :D

Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Aki pedig a hagyományosabb ünnepi hangulat híve, annak kötelező beszerzés (volt) idén a Libri exkluzív könyve; egy karácsonyi írásokat tartalmazó novellás kötet Szabó Magdától. A Daloljanak itt angyalok kívül-belül gyönyörű lett, öröm kézbe venni, és remek választás volt adventre. Szépséges illusztrációk törik meg a történetek sorát, amik közt volt néhány igazán megható, főleg az első szekcióban.
Nem tetszett minden írás, voltak gyengébbek, vagy amik kevésbé fogtak meg, esetleg kicsit önismétlőek voltak, de összességében nagyon jó élmény volt. Én az utolsó részt, a bibliai történeteket tettem volna egyébként előre, és utána hoztam volna a személyesebb emlékezéseket. Így más ívet kapott volna valahogy a történetek sora.
Egyébként ami még furcsa volt, hogy miért nem voltak dátumok és előszó vagy utószó, hogy hogy is keletkezett ez a kötet, ki válogatta össze, mi mikor íródott?

Kedvenceim voltak a kötetben: A vízibornyú, Nenő, Apokrif, Karácsonyi ajándék, Egy doboz fű Melindának.

Jövő ilyenkor lehet, hogy újraolvasom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése