2022. január 4., kedd

Összegzés 2021

Forrás.
Mindig nagyon szerettem megírni az év végi könyves összegzéseket, de elképesztően sok időt is töltöttem el velük... Olvasmánylista bogarászás, statisztikák, képek... Most, mivel  mindig idő szűkében vagyok, igyekszem kicsit jobban összesűríteni a gondolataimat és összefogni ezt az évet, remélem azért így sem marad majd ki semmi fontos. 

Lássuk, milyen is volt 2021 könyves szempontból, és mik a terveim 2022-re! 


Statisztika

Persze összegzés nincs statisztika nélkül - de a könyves számok valahogy nem ugyanazok a száraz adatok, hanem sokkal élőbbek, színesebbek, nekem legalábbis. :) Akit untat, nyugodtan ugorjon a következő szekcióra! 

2021-ben 75 könyvet olvastam el, amik összesen cirka 15000 oldalt jelentettek. Átlagosan tehát 41 oldalt olvastam el naponta, ami ugyan elmarad az előző évektől, de nem is számítottam rá, hogy versenyre kelhetne velük. ;) Az elolvasott könyveket linklistával együtt >itt< találjátok. 
Goodreadsről.


Angolul sajnos csak 15 (20%)  könyvet olvastam, de ez ebben a kicsit kakukktojás, mesekönyvekkel terhelt évben nem meglepő azért, és semmiképp sem rossz eredmény. Nem mellesleg pedig, a listáim szerint eljutottam a 400. angolul elolvasott könyvemhez is, hurrá! (The Chestnut Man volt az.)
A tavaly olvasott könyvek 18,6%-át hangoskönyv formában fogyasztottam el, ami szuper mindenféle multitaskinghoz, és nem mellesleg kényelmes akkor, ha az embernek épp nincs egy keze sem szabadon. 
A helyes kis chartok kattintásra megnőnek! :) 

Reci, 2020-hoz hasonlóan ismét egyetlen darab akadt egész évben (Angela Murinai: Mikor feltámad a szél).
Újraolvasás 2 volt: az új, illlusztrációkkal is megszépített, cenzúra-mentes Poket kiadású Édes Anna, és Harris Different Class-a, amit az újabb St. Oswald rész apropóján frissítettem fel magamban. 
A mesekönyvek, ahogy említettem, tetemes részét tették ki az olvasásoknak, ami nem meglepő, most hogy megszületett a kisfiam, nagy örömmel vásárolom össze és olvasom fel a kis cuki lapozókat, egyszerűbb történeteket neki. Valamint változatlanul szemlézem egy gyors átfutással az unokaöcsémnek vett köteteket is. :) Szám szerint 30 (40%) mesekönyv olvasását vittem fel a könyves adatbázisokba 2021-ben. Természetesen egy csomót már újraésújraésújraolvastam a gyereknek, de ezeket nem fogom jelölgetni, csak a rend kedvéért egyszer mindegyiket, amivel megismerkedtem, és megismertettem őt is. :) 


A meséken kívül meseregény/ifjúsági regény is összejött 6 (8%) darab, és közülük került ki az egyik Top5 listás is, Az Ickabog
Sorozatrész 6 (8%) volt, nonfiction 13 (17%) került sorra, ezek közül 3 volt pszichológiai témájú, 6 pedig a terhesség-szülés-babagondozás vonalon mozgott. 

A legtöbb könyvet júliusban olvastam (12), a legkevesebbet pedig októberben és decemberben fejeztem be (3-3), ez a két hónap sok minden mással is terhelt volt, nem az olvasás volt fókuszban.


 
A legnépszerűbb posztok kattintásszámok alapján 2021-ben a következők voltak:


A Témázás rendületlenül folytatódott 2021-ben is, bár a stafétát egy időre átadtam Dórinak, és sajnos nem is minden körben tudtam részt venni - de majd szeretnék még utóvédként csatlakozni egy-két posztsorozathoz. ;) A kedvenc köreim a "nyári könyvek" és a "vissza az iskolapadba" voltak. 

Blogdolgok

A blogstat ~569404-en állt meg, ezt ilyenkor szoktam itt rögzíteni, mert máshol nem marad meg. :) Köszönöm, hogy ennyien jöttök böngészni, olvasgatni hozzám! 
2021 nagyon gyengére sikerült, már ami a bejegyzések számát illeti, 65 posztot írtam csak - persze ha úgy vesszük ez még mindig több, mint heti egy, átlagosan. :) Feltett szándékom ezt a mennyiséget növelni, és nem a számok miatt, hanem mert jobban érzem magam, ha többször le tudok ülni ide, írni valamit. 
A legtöbb posztot áprilisban írtam (10), a legkevesebbet pedig novemberben, amikor is sajnos egyáltalán nem írtam. Amióta létezik a blog, vagyis már 12 éve ez volt az első ilyen "üres" hónap.  

Top5?
Forrás.


Hiába a 75 olvasmány, azért itt bújik ki a szög a zsákból, hogy a Maszat és a csőtörés nyilván nem alkalmas arra, hogy elfoglalja a helyét egy éves, top5-ös listán... Az összes könyvön végigfutva, végül top4 lett belőle idén, nem tudtam jó szívvel beválogatni ötöt, mert nem voltak olyan kaliberűek, mint amik az előző évek toplistáiba bekerültek. Ők lettek hát a legeslegjobbak 2021-ben, sorrendiség nélkül: 


Az első hármat kedvencnek is jelöltem. A kiemelkedő könyvek sora itt véget is ér, de azért kellemes meglepetés volt még az Esznek-e a halottak epertortát?, az A Vintage Affair és A lélekdoki. A vártnál jobban tetszett a Bábel emlékezete is.
Kedvenc új szerzők: Marie-Aude Murail és Isabel Wolff.
Legújabb kedvenc szereplők: Phoebe Swift az A Vintage Affairből, Rocky és Ryland Grace a Project Hail Maryből.
Legegyedibb koncepció: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle.
Legizgalmasabb: The Ice Hunt.

Legjobb mesekönyvek: Peti, a macska, Nyuszicsalád aludni megy. Gyerekkönyvekről, lapozókról is tervezek majd írni egy-egy csokorban, csak hát idő-idő... meg persze gyűjtöm a muníciót, hogy egy nagyobb merítésből jöjjenek majd a legjobbak. 

Citromba haraptam 

Forrás.

Akadtak mellényúlások, csalódások is, és lett néhány olyan könyv is, amibe beletört a bicskám, és félbehagytam.
A legnagyobb csalódás kétségtelenül a Visszaverődések viharában lett, amiről paprikás posztot is rittyentettem. A "hogyan lehet elrontani egy sorozatot teljesen és minden szempontból" iskolapéldája... Még nagyobb volt a koppanás amiatt is, hogy az előző rész, a Bábel, nekem bejött, és gyorsan kézbe is vettem a folytatást, hajtott a kíváncsiság...  
Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Lea és a viharbanyák és a The Lost Girls of Paris sem. Színvonalesés volt a többi Kate Quinnhez  képest a The Rose Code.

2021-ben három könyvet hagytam félbe: Sheila Heti: Változások könyve, V.E.Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue, Richard Osman: The Thursday Murder Club. (Az Obama memoárt nem sorolom ide, azt csak félretettem, nem kaszáltam.) Érdekes, hogy két nagyon népszerű könyv is került a félbehagyottak közé. 

Az év íve 

Érdekes így utólag a tematikát nézni az olvasásokban. Az év elejére jellemző volt az ifjúsági regények sokasága, a hosszabb regények, a várólista csökkentés meghajtása (jól is tettem, mert a gyerek mellett annyira nem tudtam volna ezekre a tervekre koncentrálni már), és persze a különféle gyerekre felkészülős könyvek - amiknek most így visszanézve már a felét se olvasnám el, teljesen felesleges szócséplés volt a nagy részük. 
Később hangoskönyvek sorakoztak csak egy ideig - ők voltak a társaim a hosszú szoptatások alatt -, majd jöttek a mesekönyves kupacok, egy pár jó krimi, és az újraolvasások. 
2021-ben is sikerült pipálgatnom kedvelt krimiszerzőim életművéből: sorra került egy Agatha Christie és három Simenon. Ezek közül a Maigret revolvere volt a legjobb. Tulajdonképpen összességében is elég sok volt a visszatérő, ismert szerző: Rowlingtól, Tolkientől, Szabó Magdától, Picoult-tól is olvastam egy-egy könyvet. Volt, akinél a visszatérés annyira nem sikerült jól, Emma Donoghue új könyve meg se közelítette pl. a Room-ot, és Ernest Cline sem tudta túlszárnyalni a RPO sikerét a RPT-val, de azért mindkettőt érdemes volt sorra venni.

A kihívásokról

Saját kép. A 2021-es vcs-ről elolvasott
könyvek kis társasága.
Külön posztot szoktam írni az adott évi kihívásokról, de ezúttal csak egy rövid szekciót kap itt. Mindkét szokásos olvasási kihívásomat teljesítettem: a várólista csökkentéssel májusra lettem kész, a Goodreads Reading Challenge-ben is elértem a kijelölt számot, és olvastam három Simenon könyvet is Avilda kihívására. :) Szóval abszolút sikeresnek könyvelem el az évet a kihívások szempontjából. ;) 

Zsákmány

Ami a könyvbeszerzéseket illeti, kevés saját könyvet szereztem be, 27-et összesen, és ezek jó része ajándék volt. Ez, amióta csak online vezetem az ilyesféle dolgaimat, negatív rekord. De jó is volt így, nem is érzem úgy, hogy sokkal többre szükségem lett volna - újabb kívánságok persze mindig lesznek. Sok-sok könyvet vettem ajándékba én is, illetve van egy újabb halmaz, a kisfiam könyvtára, amit nagy szeretettel vásárolgattam össze, de nem fogok róla számot vetni, mert minek, csak örülni nekik, és lapozgatni őket vele együtt. :) 

Forrás.

Tervek 2022-re

Úgy látszik kétévente vannak csak igazán kiemelkedő olvasmányokkal tarkított zárások, ahogy visszaolvastam, legyen hát így, akkor 2022-ben várom a nem csak tingli-tangli, meg egynek elment könyveket, és egy igazi ütős top5-öt szeretnék összehozni az olvasásokból. ;) Szeretnék továbbra is tudatosan és keveset vásárolni, nem rárepülni minden új megjelenésre - ennek kifejezetten jót tesz, hogy nem tudom annyira követni őket, és hogy Audible-ön akár vissza is lehet váltani, ha nagyon nem tetszik valami. 
Szeretnék beiktatni néhány újraolvasást csak úgy a komfort kedvéért - nyilván a 20 éves Reunion miatt felvillant a Harry Potter újrázásra való igény is ♥, és tök jó lenne már egyszer visszajutni a Csokoládéhoz, hogy végre egy kis frissítés után folytathassam a 3-4. részekkel a sorozatot. :) 
Természetesen fogok olvasni mesekönyveket is, jöhet egy adag krimi, és a várólista csökkentésben is részt veszek idén is - reméljük sikerrel. 

Nagyon boldog új évet mindenkinek, tele sok-sok szuper olvasmányélménnyel, kiemelkedően jó könyvekkel, nyugalmas, olvasós órákkal! 

Forrás.

A többiek évösszegzői: 

Dóri, Lobo, Anett, Nita, Sister, Ildikó, Heloise, Kata

8 megjegyzés:

  1. Ismét meg kellett állapítanom, hogy néha mennyire különbözik az ízlésünk :D Az Addie Larue nekem kellemes kaland volt, ahogy Osman krimije is. Persze lehet, hogy ha más hangulatban olvasod elkap téged is.
    Szerintem ahhoz képest, hogy bővült a család - sokat olvastál, örömteli hogy nem tűnik el ez a hobbi az életedből. Így legalább még jobban meg tudod szűrni mire van időd - kedved. Olyan jó lenne ha magyarul is lenne ilyen szintű hangoskönyvszolgáltatás, mint az Audible! Szívesen hallgatnám néha én is, de a friss megjelenésekből nem készül ilyen verzió.
    Szuper 2022-t kívánok neked! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, igen :D :D De sebaj. ;) Nekem nem jöttek be ezek a most egyébként elég nagy sikert aratott könyvek, nagyon untam őket, főleg az Osmant, és nem jött be a humora sem, nem is éreztem humorosnak. :( Lehet, hogy a hangulat se volt megfelelő, de nem hinném, hogy újra próbálkozom ezekkel.
      Köszi, én is örülök, hogy azért jelen van az olvasás-írás. ;)
      A magyar hangoskönyeknek sajna nincs ekkora piaca, pedig tényleg jó lenne. Vannak olyan jó, minőségi felolvasások színészekkel, csak hát kevés. A Szabó Magdákat ajánlom ilyen formában. ♥
      Neked is szuper 2022-t!

      Törlés
  2. A 75 könyv azért nagyon-nagyon szép szám! Az Ickabog és a Pilátus nekem is nagy kedvencem, és az Evelyn Hardcastle 7 halálának tényleg nagyon egyedi a koncepciója, de maga az élmény (főleg a befejezés miatt) számomra inkább csak egy nagyon erős közepes volt.

    Az újraolvasások olyan jól tudnak esni az ember lelkének, jómagam nagy újraolvasó vagyok, lelkesen támogatom eme tervedet. :D

    Sok jó olvasmányt kívánok 2022-re!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Evelyn Harcastle-lel én is pont így voltam, ezért is kapta csak azt a címet, amit, és nem tudtam jó szívvel az igazán kiemelkedők közé sorolni - de azért tetszett.

      Bizony, csak néha sajnáljuk az újraolvasásokra az időt, az újak ellenében, pedig nem kéne, olyan jól tudnak esni tényleg a jól kiválasztott újrázások. :)

      Köszönöm, neked is sok jó könyvet 2022-re!

      Törlés
  3. Nemár, hogy a Visszaverődések viharábant idén olvastad! I mean, annyira emlékszem arra a posztodra, és mintha kb három éve lett volna, ennyire volt rövid ez az év, ja nem :D

    A Hail Mary küldetést most már be akarom fejezni, mert nyáron félbemaradt, de tudom, hogy szeretni fogom, meg Nitánál és nálad is bekerült a top valahányba :)

    Én nem is tudtam top ötöt válogatni, szóval hagytam a francba. Hát, nálad sem az olvasás volt a fókuszban, de ez nem is baj, a lényeg, hogy ott van neked, amikor van rá időd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már hogy tavaly! :D Pedig bizony igen, most volt. :)
      Remélem tetszeni fog a Hail Mary, szerintem nagyon jó kis könyv.
      Nem is muszáj top akárhányat választani, ahogy jólesik. ;)
      Igen, az olvasás mindig ott van, karnyújtásnyira, és remélem ezentúl is sikerül mindig beilleszteni a mindennapokba. :)

      Törlés
  4. Boldog új évet itt is, PuPi! :* :)

    Az Ickabog nálam is bekerült az említésre méltó könyvek közé, nagyon meglepett, és abszolút pozitív értelemben! :) Nem semmi, hogy ilyen sok könyvet olvastál egy picurka mellett, le a kalappal! :)

    Szívből kívánom, hogy az idén is jusson elég időd az olvasásra, és a lelki feltöltődésre! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nektek is boldog új évet! :*

      Ugye, okozott azért meglepetést Az Ickabog, nem csak a felszínt kapirgáló történet volt, csupa komoly dolog is húzódik benne. Nekem is nagyon tetszett. :)
      Köszi, ez marad nekem az igazi és legjobb kikapcsolódás. ;)

      ♥ :) :*

      Törlés