2016. május 10., kedd

Rory Freedman - Kim Barnouin: Jónő

Rory Freedman és Kim Barnouin könyve, ami a "Táplálkozási útmutató, ha szuperül akarsz kinézni" alcímet viseli, azért keltette fel a figyelmemet, mert nos, én is egy vagyok azok közül, akik "jónők" szeretnének lenni, és mert tetszett, hogy talán jön egy olyan könyv, ami a porba tiporja a táplálkozási tévhiteket, és rendet rak a csacska agyakban, már ami a fogyókúrát/diétázást, de leginkább a hosszútávon is értelmes életmódváltást illeti. Rengeteg ugyanis a rosszul alkalmazott módszer, ami csak abba torkollik, hogy az illető visszahízik, jojózik, vagy csak simán, nem fogy semmit, és nem érti miért. Nagyon kevesen vannak tisztában az üdítők, rejtett cukorforrások, üres kalóriák, makróértékek, anyagcsere-folyamatok alapvető lényegi fogalmaival, és egyszerűen elrontják a "diétát". 

A könyv ma jelent meg, az Athenaeum Kiadónál.

Azt már előre megmondtam, hogy nehezen viselem a fogyis marhaságokat, és kritikusan szemlélek minden ilyen könyvet, valamint, hogy remélem tényleg a félrecsúszott fogyókúrás elképzeléseket próbálja meg kinevelni ez a könyv az emberből. A konklúzió pedig az lett, hogy: 
NEM!

Az eredeti cím Skinny Bitch, ami utal a stílusra, ami kemény, könyörtelen, beszólogatós, cseppet hízeleg és nem engedékenykedik, elég vulgáris végig. A Skinny Bitch nekem megmondom őszintén tetszik mint cím, figyelemfelkeltő. Ugyanakkor később az látszik, kicsit összekuszálódik a soványság és az egészség, vagy inkább a fogyás és az egészségesen táplálkozás gondolatköre, ez a kettő ugyanis néha közel sem ugyanaz. (Gondoljunk csak a magas szénhidráttartalmú, de egyébként egészséges ételekre például. Fogyáshoz: inkább nem. Egészséges? Persze.)
Nem kezdődött rosszul a viszonyom a könyvvel, meg elég nyitottan is álltam neki, és elsőre tetszett az odamondogatása, mert egyébként is hiszek abban, hogy a pátyolgatás nem sok jóra vezet, csak süpped az ember az önsajnálatba meg lustulásba tőle, a változtatáshoz igenis tökösség kell. A Lifetilt stílusa is elég kemény és merészen beszólogatós, mégis tetszik, hatásos, még ha néha kissé "sok" is.

A problémák ott kezdődtek, amikor gyanús lett, hogy a cigi és alkohol lerakása után az egyes fejezetek letiltanak a cukorról, a húsról, majd az összes tejtermékről is. Valahogy kimaradt az egészből az a rendkívül fontos információ, hogy ez a Jónő-kalauz bizony a VEGÁNságon keresztül próbál majd jónőt (vagy skinny bitchet ?) formálni az ember lányából.
Félreértés ne essék, de tényleg ne, nekem semmi bajon a vegánsággal, elfogadom, ha valaki eszerint él, étkezik, fogy le, lesz egészséges, és vannak remek vegán blogok, kaják, és én is imádom a zöldségeket, magtejeket, magvakat stb. De úgy érzem elsikkad, hogy ez a könyv egy nagy vegán propaganda, nem sima táplálkozási útmutató. Aki nem akar sem vegetariánus, sem vegán lenni, azt nem hiszem, hogy néhány fejezet, ami lekezelő stílusban az addigi táplálkozási piramisának alapját adó rétegeket rombolja le, meggyőzi majd arról, hogy neki ezentúl ezt kéne csinálnia. Persze ki vagyok én, hogy ezt eldöntsem, lehet, hogy valakiket elindít az ilyen táplálkozás felé. (?)


Ha az alapfelálláson túl is lépek - oké, tágítsunk horizontot, elolvasok egy könyvet ami a vegánságon keresztül rendezi be az életemet - sajnos akkor is akadtak más problémáim is a könyvvel: 

- Alpáriság. Van kemény, meg van beszólós stílus, oké, de ki olvas ilyet szívesen:
"A szénsavas löttyöktől tehát dagadt, beteg és boldogtalan leszel." 
"Az sem kizárt, hogy azért vagy dagadt, mert nem kakálsz eleget." 
"(...)kávé egyenlő zsírsejtek! Utóirat: a leheletednek olyan szaga lesz tőle, mint a seggednek." 
"A finomított cukrot, amely egyszerű szénhidrát, összefüggésbe hozták a hipoglikémiával, az élesztőgomba-túltengéssel (nézd csak meg a bugyidat!), az immunrendszer legyengülésével" 

- apropó, ha már kávé, sajnos semmilyen mértékben nem tudok azonosulni egy olyan könyvvel, ami azt írja "a kávé nyápicoknak való", és mondjak le róla némi organikus herbateáért cserébe. És különben is, ha csak kávéval tudok ébredni, az az én gyengeségem és egészségtelenségem miatt vala! :D Itt most gondoljátok ide az én válogatott szép magyar káromkodásaimat! Mondjak le a kávéról? Még csak az kéne!

- savasság, "savasodás", méregtelenítés, méreganyagok eltávolítása... Hát ettől én is annyira tépem a hajam, mint szegény jó Zacher Gábor, csak látszik, hogy én kevesebbszer találkozom a témával: neki már nincs haja, nekem még van. A máj meg a vese elvégzi a "méregtelenítést" kiválasztást, és ez az egyetlen méregtelenítés, amire szükségünk van. Ne hívjuk már méregtelenítésnek, ha egészségesnek hitt cuccokat adagolunk túl magunkba, egyoldalúan. Savasság: a szervezet pH-ja két kis határérték számocska között mozog. Ez egy olyan állandó, amit a szervezetünk tök magától, mert tök jól van kitalálva és tök jól működik, a határokon belül tart. Nem fantasztikus? Ugyanis ha a határokon kívül lenne, akkor az az élettel össze nem egyeztethető állapot lenne. Értem? Semmilyen kaja nem tudja a testet "elsavasítani" meg "ellúgosítani". El vagyok hűlve, hogy ezzel az orbitális baromsággal már annyira tele van a net, hogy kereséssel is csak különféle bioenergetikai és megbízhatatlan, bemagyarázós oldalakat dob ki a kereső, na meg méregtelenítést... :/
Ezen a mondat pedig: "Márpedig a savas ételek hatására a szervezeted zsírsejteket termel, hogy távol tartsa a savat a szerveidtől"... nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. Félreinformál. De ahogy utánanéztem, nem csoda, hogy egy modell és egy modellügynök ilyeneket írtak le. :) Igen, a két szerzőről van szó, akik nem táplálkozástudományi szakemberek.

- "A szénhidrátszegény diétánál röhejesebb trendet még nem látott az Egyesült Államok." - ja, végülis tényleg, kb. csak a szénhidrátszegény étrenddel, szénhidrátcsökkentéssel, finomított szénhidrátok kerülésével lehet lefogyni... ...


- "Jól helyettesítheti még a finomított cukrot a sűrített cukornádlé, a Sucanat, azaz a teljes értékű, nyers nádcukor, a barnarizs-szirup, az árpamaláta- szirup, a rapadura cukor, a turbinado cukor, a nyerscukor, a répacukor, a datolyacukor, a juharszirup, a melasz, valamint a fekete melasz." Ezzel a mondattal csak az a bajom, hogy ez átfordítva tulajdonképpen az marad, hogy jól helyettesíti a cukrot a cukor, más neveken... Ugye mind tudjuk, hogy a nádcukor, a répacukor, a rapadura cukor (ami ugyanúgy nádcukor), és a glükózszirup, meg még a dextróz is, ami oly szerényen megbújik az összetevők közt a csomagolásokon, az nem más, mint CUKOR. A cukor, bárhogy nevezzük is, épp oly hizlaló.....

- "Az amerikaiak nagy többsége kétszer annyi fehérjét eszik,mint amennyit kellene, és ennek hatására ötven év alatt az egekbe szökött az elhízás, a szívbetegségek,valamint a rák gyakorisága" - aha. A fehérjétől. Hát biztos... Ekkora orbitális baromságot... Sokszor nyomatják a könyvben egyébként, hogy túl sok fehérjét esznek az emberek. o.O Az amerikaiak nagy többsége valószínűleg nem is visz be annyi fehérjét naponta, mint kellene... még egy egyszerű kalóriabázis oldal is megmutathatja neked, elég nehéz egy jó fehérjedús diétát összerakni, merthogy mindenben a szénhidrátot zabáljuk. És a szénhidrát tehető felelősség azért, amit itt a példamondatban leírt, nem a fehérje (na persze ez az egész a sok állati fehérje ellen ment úgy látom).
Ellene megy a savónak és a kazeinnek is...

- Szélsőséges és hisztikeltő hangnem.
"Szóval igen, ha jónő akarsz lenni, akkor vegetáriánusnak kell lenned – azaz olyan embernek, aki nem eszik döglött állatokat, halakat, tengeri herkentyűket."  
"Tehát ha a húsukat eszed, magas vérnyomást, stresszt és adrenalint tömsz magadba. Meg félelmet, bánatot és dühöt. Meg szenvedést, borzalmakat, gyilkosságot. Meg kegyetlenséget. Az vagy, amit megeszel."

Ja és rakéta-hajtóanyag meg morfium van a tejben... meg hasonlók. Hiszti és hisztikeltés.
Ennek elérése érdekében többször ismétli az "Az vagy amit megeszel" és a "Ne bízz senkiben" mondatokat a bekezdések végén!  

Croissant-táska! :) 


- Nagyon ágál mindkét szerző az ellen amit ők nem szeretnek és nem esznek, de a szójánál kicsit furán magyaráznak, hirtelen vannak annak is hátrányai plusz nincs elég tapasztalat, mégis lezárja annyival, hozd meg a saját döntésedet róla... Ne áltassuk már magunkat azzal egyébként, hogy a növényeket nem vegyszerezik, meg onnan nem jut belénk agykárosító cucc, meg hormon és hasonlók... (persze okö-bio, anyámkínja, tiszta forrás, saját termesztés, hát higgye,aki akarja)

- Kamu csirke és kamu tenger gyümölcsei, tojáspótló por? Olyan műcuccokat reklámoz, ami szerintem nem igazán férne amúgy bele az igazi, tiszta, vegán táplálkozásba...

- "Ne osszál-szorozzál, felejtsd el a szénhidrátot, a kalóriát, a zsírt. Egyszerűen csak olvasd el, mik az összetevők. Mert az, hogy hány kalória van valamiben, meg mennyi szénhidrát, meg hány gramm zsír, nem számít. Bizony, egyszerűen nem számít!" - erre már írni se merek semmit :D Tehát semmi se számít, csak az összetevők! Kalória, szénhidrát, makrók - a kukába! :D

- "A böjtölés a testsúlycsökkentés egészséges módszere." -.- A böjtölés veszélyes. Csak folyadékot inni, meg napokig nem enni (egy ponton 10 napot említenek! :O) minden, csak nem egészséges, és minden csak nem méregtelenítő...
- "Ne ebédelj, amíg nem vagy farkaséhes." - Tyűha, mentek is a kukába a modernkor elvei, a rendszeres étkezések, a napi többszöri étkezés fontossága...

- "Ha aggaszt, hogy az étrended esetleg nem biztosít számodra elegendő vitamint, kérd ki egy holisztikus orvos tanácsát." Teljes mértékben jojózik a szemem attól, hogy "holisztikus orvos". Persze miután az is volt, hogy "válogassuk meg mit engedünk testünk szentélyébe", valamint "önszeretet", és spirituális önsegítő könyvek listája a könyv végén, nos, akkor már nem is meglepő!

- Van egy "Kaksi" című fejezet. Ezt most így itt hagyom, kommentár nélkül. -.-

A fordítás kritikája:

- "Lécci". Nyomtatásban lévő szövegben. Leguillotine-ozom a fejem egy papírlappal. Szerintem a helyes légyszit lenne ildomos írni, akármi is volt ott eredetiben, a lécci hibás és csúnya.
- "Nyer-nyer szituáció" - hát ez elég magyartalan fordítása a win-win situation-nek. 
- "Baconszalonna" - :D 

Néhány dolog, amivel egyetértettem, vagy legalább hangyányit egyetértettem:

A könyv elég érzékletesen leírja, hogy tulajdonképpen miért is ne együnk húst, mi folyik a vágóhidakon, mennyi antibiotikumot kapnak az állatok, milyen embertelen és szörnyű körülmények közt vannak tartva és legyilkolva is. Sajnos ez rettenetes, és való igaz, hogy az állattenyésztés ilyetén mértéke, ahova eljutottunk, hozzájárul a bolygó kizsigereléséhez, az antibiotikum-rezisztenciák kialakulásához, a globális felmelegedéshez.
De az a megoldás úgysem fog működni, hogy hirtelen legyen mindenki vegán, csak hipotetikusan vethetjük fel.
A magam részéről jobban örülnék a föld népességének  lefeleződéséhez, minden gondunk megoldódna, dehát álom édes álom...

Összeesküvés elméletet is sző a könyv az élelmiszer és gyógyszerügyi hatóságok és a cukoripar fejesei közt, megvillant néhány ilyen érdekességet, ami tényleg az üzleti kapcsolatokra utal a nagy egészségesség mögött. Nyilván van kapcsolat aközött, hogy kinek milyen és mennyi profit kell, és hogy eszerint mi legyen jónak nyilvánítva, meg mi nem... ne legyenek illúzióink. Ebben a részben az zavart, hogy tudom, lesznek majd, akik bólogatnak majd ezeknél a részeknél, és mégis, ha Norbiról és az ő szélmalomharcáról van szó a MDOSZ ellen, akkor hirtelen fújolás van. -.-

Aztán, volt egy ilyen mondat: "Gyümölcs jó, természetes édesítőszer jó, finomított cukor rossz, mesterséges édesítőszer rossz. Kérdés van?"  Ebben nincs hiba, kiragadva. :)

Pokolra átkozza az aszpartámot is, és a mesterséges édesítőszereket. Ez kb. oké, bár az ekézés kicsit sok volt ahhoz képest, hogy a természetes édesítőszereket mennyire nem nyomta előre, és nem tisztázta le. A legtöbb tévhit az édesítőszerekkel kapcsolatban van a diétákban, életmódváltásokban. Meg tudok tőle zakkanni, hogy ha előkerül, hogy dehát az édesítő rákkeltőőőőőőő. Igen, arany pofám? És melyik? Tudod egyáltalán, hogy milyenek vannak? Meg hogy a természetes édesítők mégis miből vannak, ami rákkeltő lenne? És azt tudja-e már mindenki, hogy a ráksejtek kurvára cukrot zabálnak?!  Igen. Szóval... hát na, meg tudnék írni egy Jónőt, ebben az elküldős stílusban én is, úgy fest...

Egyetértek azzal, hogy lassan kell enni, könnyebben elhiszi a gyomrod, hogy jóllaktál. Plusz egyetértek azzal is, hogy a szervezetet át lehet programozni egészségesre. Csak akkor ne mondja már, hogy hú, most csak 30 napot bírj így ki, és aztán... aztán tovább, ne állj le, csináld örökre. :D Ne etessen már 30 napokkal, nyilván örökre szól egy életmódváltás, csak legfeljebb hangsúlyok helyeződnek át, hogy éppen súlyvesztés is a cél, vagy csak súlytartás és egészség.

Összegezve ez a könyv két hibbant tyúk szómenése vegánságról, aminek a végén még be is vallják, nem akarnak rendes munkát végezni, azért írták ezt a könyvet, és nem is akarják igazából, hogy te lefogyj (oh shit, nincs skinny bitch-ség mégse?!), csak hogy a szokásaidat változtasd meg - persze radikálisan. És ha már ebben annyira benne vagy, akkor: "Most, hogy az étrendedet, az egészségedet és a külsődet már kézben tartod, hozd helyre az életedet más szempontból is! Hiszen mire jó, hogy az ember lánya szuperül néz ki, ha az élete egy romhalmaz? Vess véget a társfüggő kapcsolatodnak, hagyd ott az állásodat, ha zsákutcába jutott a karriered, és a mérgező barátok is mehetnek a kukába." Mert ez mind ilyen egyszerű, és letudjuk gyorstalpalóval ezt is a könyv végén! :D

Pofon a könyv "dagadtdisznóknak" (nem én mondtam), de elég sok ponton félreinformál, és elég szélsőséges az az alternatíva, amit megoldásként nyújt. A mintaétrendek a végén rendkívül alacsony kalóriatartalmúak, és hát arról ne is beszéljünk, hogy ki a célközönség? De tényleg, ki a célközönség? Merthogy ez a könyv amerikaiaknak íródott. Amerikai kajákat, amerikai éttermeket, amerikai cégeket, gyártmányokat hoz.
"Ha organikus kajákat veszel, mindig keresd valami másnak a tanúsítványát, ami nem az USDA. Jó hírű, tisztességes szervezet például az Oregon Tilth, a California Certified Organic Farmers, a Marin Organic Certifying Agency és a Demeter Certified Biodynamic." 

Egy listarészlet ajánlott kajákról:
"MaraNatha: organikus nyers mandulavaj
I.M. Healthy: SoyNut vaj
Bionaturae: organikus gyümölcskrémek
Natural Touch: Tuno (tonhalutánzat)
Morningstar Farms: Tuno
Amy’s: All American burger (M);"

Mit kezdünk mi, magyar nők, fogyni vágyó magyar nők, egy ilyen könyvvel?

Értékelés: értékeljem? Biztos?!

/A képek illusztrációk. Forrás. 1. 2./

15 megjegyzés:

  1. Nagyo örülök, hoyg elolvastad ezt a könyvet, marha jó poszt lett belőle.
    Mondjuk szerencse, hogy már nem blogolok, mert amit tőlem kapott volna ez a könyv, azt sem tette volna zsebre senki.
    Azt nem értem, hogy a kiadónál valaki elolvasta, hogy mihez adják a nevüket? Vagy lehet hogy ott is mindenki táplálkozási analfabéta?

    Mennyire tért ki ráa önyv, hogy a jónőséghez nem elég az egészséges táplálkozás (most hagyjuk, hogy kinek micsoda az egészséges), hanem a rendszeres mozgás éppen annyira kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mozgás itt mellékesen, csak az oldalvonalon van csak jelen, mivel a táplálkozásról szól elsősorban a könyv, de van róla azért egy-két oldal, abban nincs ferdítés, ülő életmóddal nem igazán fogyhatsz le, sportolj, de ne minden nap, ne vidd túlzásba se, fontos a fokozatosság, endorfinok termelődnek, plusz az étvágyad se lesz olyan nagy ha mozogsz. Ez a rész kb. rendben van, de nem kap lényegi szekciót a mozgás.

      A könyv külföldi értékelései elég vegyesek, de sok a lehúzás. Sokan vesznek ilyen könyvet csajos könyvként, de tényleg nem látom át a célközönségét.

      Törlés
    2. Mondjuk azt cáfolnám, hogy a mozgás nem csinál étvágyat, egy nagyobb futás után pár órával megennék egy fél lovat :D

      Törlés
    3. Nem pontosan idéztem. :) Persze a nagy edzések után lehet farkaséhséged. :)
      Én egyébként szeretek este edzeni, hogy utána már alva találjon a farkaséhség. :)

      Törlés
    4. Viszont a kiadós mozgás után a fehérje bevitel igen fontos lenne, mert abból épülnek az izmok. És amúgy utána nyugodtan lehet enni, mert az anyagcsere még órákig magas fordulatszámon pörög, felhasználja a kaját. :)

      Törlés
    5. Igen, ezért szokták a fehérje shake-eket inni utána (én is szoktam. :))

      Törlés
  2. Engem már a pár mondatos kiemelés, ajánló is elborzasztott, ami a stílust illeti, de hogy még butaságokkal is teli van...
    Erről jut eszembe: https://youtu.be/0Rnq1NpHdmw

    VálaszTörlés
  3. Hűha... hát nem vagyok egy táplálkozás-szakértő, de itt elkerekedett a szemem néhányszor. Nem is tudom, mibe kössek bele.
    Amúgy ez nem egy paródia akar lenni véletlenül? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bennem is felvetődött, hogy esetleg görbe tükör az egész könyv, mert akkor még rendben is lenne ;)

      Törlés
  4. nem az a baj, hogy megírták, hanem az, hogy van, aki képes kiadni. most gondoljatok bele, ha valaki ez alapján akarna normálisan táplálkozni, mert valahol el kell kezdeni, és pont egy ilyen ostoba baromságokkal teli könyv kerül a kezébe elsőre...
    ja, a kávétól hízik az ember. meg azért vannak a zsírsejtek, hogy a savak ne emésszék fel a szerveket... hát na.

    VálaszTörlés
  5. Amúgy maga a kifejezés, hogy "hízlaló étel" is teljesen hibás. Önmagában semmi sem hízlaló, mindennek tápértéke van....
    A jégsalátába is bele lehet halni ha nem normális mértékben fogyasztja az ember... Mint ahogy senki sem fog 100 kgosra hízni egy darab zsíros deszkától.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hizlalót én írtam, a cukornál, és csak a shakespeare-i szövegre („Mit rózsának hívunk,bárhogy nevezzük,éppoly illatos…”) akartam vele hajazni, nem a legjobb kifejezés persze. ;)

      Törlés
  6. Lehet, hogy nálam ez a könyv túl se éli egyben, pedig könyvet nem szoktam bántani... :D

    VálaszTörlés