2013. december 9., hétfő

Timeless

Gail Carriger: Timeless (The Parasol Protectorate 5.)


“Scotsmen, she had occasion to observe, often did have nice knees. Perhaps that was why they insisted upon kilts.” 

Áldom a percet, amikor igent mondtam az első kötetre és úgy döntöttem kipróbálom ezt az elegáns napernyős furcsa-humoros Miss Tarabottit. Most, hogy az utolsó kötetnek is a végére értem, úgy érzem jó döntés volt, és igazi kikapcsolódást nyújtó sorozatot találtam magamnak, egyedi hangvétellel, agyzsibbasztó történésekkel, szarkasztikus humorral, némi szerelemmel, és utánozhatatlan, valódi angol karakterekkel. Hogy némelyik természetfeletti, netán természeten túli? Ugyan, mit számít? :) 

Magyarul most jelent meg a sorozat harmadik kötete, a Blameless - Szégyentelen. Felhívom mindenki szíves figyelmét, hogy mivel ez a poszt már a sorozat ötödik, azaz befejező kötetéről szól, némileg elkerülhetetlenek a spoilerek, ezért kérek mindenkit, hogy akik még nem olvasták a sorozatot legalább a Heartless végéig, óvatosan -  vagy egyáltalán ne - olvassanak tovább!

!!!SPOILER!!! A spoilermentes részhez tekerj lejjebb! :) 

A kötet egy rendkívül bájos jelenettel kezdődik, Prudence Alessandra Maccon-Akeldama ugyanis fürdeni kénytelen, ám ennek nemigen akar eleget tenni, és hevesen tiltakozik. Alexiával való legutóbbi találkozásunk óta mintegy 2 év telt el, Prudence szépen cseperedik, és már mutatja soul-stealer (léleklopó?) képességeit, aminek megfékezéséhez szükség van Alexia érintésére. Ha Prudence hozzáér pl. Lord Akeldamához, vagy bármely más vámpírhoz, ellopja időlegesen a természetfeletti képességet, és őbelőle lesz vámpír, míg a megérintett személy halandóvá válik. Ez persze visszafordítható, ha teszem azt egy lélektelen megérinti a gyermeket, a természetfeletti visszaszáll, Prudence ismét normális lesz. :) 
El kell hogy mondjam, tündéri karaktert írtak Prudence-ből, bájos, érdeklődő, és csacsogós, habár még nem sokat tud beszélni, tiltakozásainak (No!) hevesen helyt ad. :)  

A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a családi idillből ki kell lépni egy váratlan meghívás miatt. A meghívás pedig, mit ad Isten épp Egyiptomba szól, abba az országba, ahonnan a God-Breaker Plague is elindult és amiről az előző kötet természeten túli múmiája miatt Alexia nem őriz túl jó emlékeket... A meghívást azonban a protokoll szerint nem lehet visszautasítani, egy neves vámpírkirálynő kívánja ugyanis vendégül látni őket (jaj ez de hülyén hangott, pedig ez egy viszonylag normális para-normális könyv :D), és különösképp kíváncsi a kisgyermekre, és annak képességeire. 
Alexiáék és az egész bagázs útra kel hát, Ivyval, Tunstellel, azok ikergyermekeivel (Primrose és Percival),színésztársulatuk egy részével, és még Madame Lefoux is velük tart. Alexia Biffyn és az éteren keresztül tartja a kapcsolatot az otthoniakkal, és értesül néhány felettébb különös dologról múmiákkal, az apjával és a God-Breaker Plague-gel kapcsolatban is. 
A vámpíroknak tetszik ugyan a színi bemutató, mégsem fogadják őket a várt szeretettel, és az egyik gyermeknek hamarosan nyoma vész... 

Biffy háza táján sem egyszerű a helyzet, szerelmi viszonyba bonyolódik Lyall professzorral, akinek kis titkára a falkával kapcsolatban szerencsétlen módon fény derül... és ez bizony Alexiára sem vet jó fényt, hisz titkolódzott férjura előtt is...  Biffyről pedig hamarosan kiderül, egy véletlen folytán, hogy Anubisz-alakot képes ölteni... amire csak az alfák képesek... 

Kedvenc részek: 
- Prudence minden megnyilvánulása, kiváltképp a no!-jai, és elnevezései Lord Akeldama (Dama!) és Madame Lefoux (Foux!) részére :)
- Alexia nem hazudtolja meg magát, félcsípőre vetett gyermekkel is amazonként harcol napernyőjével :) És mellesleg az anyaság nem irtotta ki egyéniségét és hamisítatlan angol udvariasságát, imádtam ahogy a gyermeki gügyögésekre is a legimpeccable Englishével válaszol. 
- mechanikus katicabogár gyermekbarát változatban, állati! 
- Ivy, mint vámpírkirálynő, nooos, a legmeglepőbb fordulat, de valahogy mégis rendjén való volt.

!!!SPOILEREK VÉGE!!!

Egyszóval (és kicsit spoilermentesebben): ez a kötet is bővelkedik az izgalmakban, de szerencsére nincs annyi akciójelenet, hisz itt is inkább a párbeszédeket, a furcsa szituációkat, a kiderülő igazságokat lehet igazán élvezni. És persze a karaktereket, akiket ennyi kötet után már a szívünkbe zártunk. 
Rengeteg nemvárt dolog történik, egyiptomi utazástól és gyerekrablástól kezdve, vámpírrá alakuláson át egészen egy, a vízben tett kirándulás okozta furcsa, tudományos felfedezésig. :) Még szerencse, hogy Alexiának megérkezik a várva-várt új szuperszonikus steampunk napernyője a sok rejtett bizgentyűvel. :) 

Értékelés: 10/9 Senki ki ne hagyja, akinek egy kicsit is tetszett az első kötet, remek befejezés, izgalom, pánik, és a szokásos báj és cserfesség :)  Mindez a lehető legudvariasabb angol modorban, sok teával. :) 


“I never gossip. I observe. And then relay my observations to practically everyone.” 

(A képek illusztrációk, forrás: www.google.com - steampunk keresőszó)

2 megjegyzés:

  1. Remek, tettél róla, hogy belevágjak a Blamelessbe és a továbbiakba angolul :D

    VálaszTörlés