2013. december 31., kedd

Összegzés 2013

Forrás
Ezt a posztvázlatot már valamikor februárban elkezdtem írni, persze csak listákban gondolkodva, hogy majd ne felejtsek el semmit, és ne tompuljanak el az év eleji jó élmények a frissekkel szemben. Nehéz ezeket az összegzéseket összerakni, melós, és linkelgetős, de mégis élvezem mindig, mert közben és utána kialakul egy kép erről a 12 hónapról - na persze olvasás és könyvek szempontjából.

Idén különösen nehéz dolgom van, mert iszonyú mennyiségű kiemelkedő könyvvel találkoztam, és sikerült úgy összehoznom az olvasásaimat, hogy nehezemre esik top5-öt kiválogatni. Ennek persze csak örülni kell. Voltak bőröm alá mászós könyvek, nagy élmények, különlegességek és sok színtiszta szórakozás. Hogy úgy mondjam ebben a doboz bonbonban idén igazi csemege volt szinte minden szem, és csak néhány unalmas nugátos csoki akadt. :) 

Idén kereken 90 könyvet olvastam el, cirka 23000 oldalt, kicsit pontosítva 23200, ami egy picit több, mint a tavalyi. Ez napi 63 oldalt jelent, az erre szánt időről képtelen vagyok számot adni, bizonyára időnyerőm van, mint Hermione Grangernek, csak én sem tudok róla. :D :)
A könyvek többsége "rendes könyv" volt, csak néhány meséskönyvre és leporellóra csábultam el.

Angolul 37 könyvet olvastam ez sajnos csak 41,1%, nem javítottam a tavalyi átlagomon, de az már igaz, hogy nehéz és súlyos könyveket is így fogyasztottam el idén, pl. az 1984-et, vagy a Brave New World-öt. 
Hangoskönyv: 26 (28,8%), mese: 14 (15,5%), sorozatrészek: 24 (26,6%), recik (e+normál): 20 (22%) Újraolvasás: ismét újráztam idén a teljes Karen Marie Moning Fever-sorozatot... a gyengém :) Szintén újráztam Neil Gaiman Coraline-ját. 

Félbehagyott könyvem csak egy volt: Per Olov Enquist: The Visit of the Royal Physician, amit nem hiszem, hogy folytatok, nagyon nyögvenyelősen ment. 

Top 5

Nagyon nagyon nehéz választanom,az idei olvasások közül, de mégis megpróbálok egy rövid top5-öt mutatni nektek, sorrendiség nélkül: 


16 könyvnek osztottam ki tíz pontot a tízből, de bőven volt 9-9,5 pontos is rengeteg. 

Citromba haraptam

Az idei citrom-díjasaim katonás rendben öten vannak: Poison Diaries, Halfway to the Grave, Márai Füves könyv, Nászajándék Salzburgból, The Handmaid's Tale. Egytől egyig nagyot csalódtam bennük. Sorrendben illetheti őket az: idegesítő, unalmas, okoskodó, katasztrofális és lapos jelző.

Kategóriák

Teljesen belevetettem magam a klasszikus utópiákba, ledaráltam egymás után Orwellt, Huxleyt, Zamjatyint és Atwoodot is. Érdekes nyelvi  utazás volt a Gépnarancs és az 1984 is az egyik az oroszos angoljával, a másik pedig a NewSpeakkel. Modern disztópiákból se volt hiány, és
klasszikus kísértethistóriából is kettőt sikerült találnom, (egyik sem borzongatott meg igazán, így azt hiszem leteszek a műfaj megkedveléséről: A fekete ruhás nő, A csavar fordul egyet.) 
Több szerzőnek is olvastam több könyvét idén: Neil Gaimantől 3-at, Gail Carrigertől 5-öt, Sophie Kinsellától 2-t, Dan Browntól 2-t, Jacqueline Wilsontól 3-at, Georges Simenontól 3-at.

Ismerkedések, szakítások

Új szerzőkkel is bővítettem a palettát 2013-ban, megismertem Garay Zsuzsannát, Emma Donoghue-t,  Yann Martelt, Victoria Schwabot, Jonas Jonassont, Nick Honbyt, Max Brooksot, Lakatos Leventét, Lugosi Viktóriát, Émile Ajart, George Orwellt... Tőlük szívesen olvasok még.
Megismertem és mentem szakítottam Márai Sándorral. :) 

Egy emlékezetesebb "szakítás" egy közösségi oldallal történt, de erről nem is akarok beszélni, azt hiszem az ottani passzivitásom válasz minden kérdésre. A közösségből adatbázis lett. 

Várólistacsökkentés

YES! Idén végre megcsináltam a várólistacsökkentést, sőt, eggyel túl is sikerült teljesíteni. Nagy lelkesedéssel vetem bele magam jövőre is, remélem sikerül megint. Már alig várom, hogy elkezdjem az új listát, Az ötödik gyerek, a Gentlemen and Players és a Szent Johanna Gimi is nagyon érdekelnek. :)

Események

2013-ban először jártam Könyvfesztiválon és Könyvhéten is, voltam Csernus könyvbemutatón és dedikáltattam is a dokival. Ezen kívül pedig sok-sok könyves blogos találkozón is voltam, Pöfivel, Tittivel, Ketkettel. Megismertem személyesen Grettyt is, újra találkoztam Loboval. :) Nitával kétszer is garázdálkodtunk könyvesboltokban (és végre a Red Busban is!), ahogy Amadeával és Miamonával is. :) Egyszóval, mozgalmas év volt IRL is. :)
Just for the record, 38.348-as látogatottságnál tart a blog. (mert ez máshol már nem lesz meg).
Ezen kívül pedig 2013-ban is bekerültünk egy könyvbe, mégpedig a Gyökértelenbe, ajánlóként. :)
Szerzőkkel is sikerült összebarátkozni, könyvet kaptam Vivien Hollowaytől és Lakatos Leventétől is, véleményezésre. :) *pirul-vidul* 

Zsákmányok

101 könyvvel gyarapodott a könyvtáram (jézusúristen), ami tetemes mennyiség, ebből 21-et olvastam el idén (jujj nagyon kevés). 29 angol nyelvű könyv van, a többi magyar. A Beszerzés cimke alatt megnézhetitek a zsákmányolt könyvkupacokat havi bontásban. A beszerzések közül ajándék: 24, csere: 1, reci: 10 (e-reciket nem számolok zsákmánynak), a többi vásárlás, de javarészt olcsók, vannak turkálós 400 Ft-os Maigret-k köztük, filléres Bookdeposok, barátoktól vásároltak, MMBookmarketről szintén párszázasak, Alexandrás leárazások, antikváriumiak, Könyvudvarosok. Teljes áron vettem: 5 könyv összesen, ezek közül a legdrágább volt Csernustól A kiút, (3500) de őrá szívesen költök, legolcsóbb pedig a Problemszki szálloda, kemény 180 Ft-ért. :)

Blogdolgok

138 bejegyzés született idén (ez a 139.) a legnépszerűbb Lakatos Levente Bomlása lett, második a Freeblog haláláról szóló, harmadik pedig a Pokoli szolgálat. Népszerű lett három körbeposzt is, a YA-król avagy ifjúsági regényekről, a Recikönyvekről és a Sorozatokról
Az olvasott 90 könyvet >itt< találjátok linklistával együtt.


Tervek

A 2013-as tervek közül nem sikerült sajnos megvalósítani, hogy több angolul olvasott könyv legyen a listámon, mint magyarul; mindig elcsábulok valamire, pedig változatlanul jobban szeretek angolul olvasni. Sikerült folytatni és befejezni viszont néhány sorozatot amit beterveztem, pl. a Parasol Protectorate hátralevő részeit. Sikerült kicsit visszatérnem a saját tempómhoz és saját választásaimhoz is, kevesebb vol a recim, nem követtem olvasási sorrendeket, a várólistás játékon kívül nem törekedtem semminek a teljesítésére, csak olvastam és olvastam, és bizony ez a tetszési indexemen is meglátszott, jól válogatok na, ha nem hagyom magam összevissza rángatni és befolyásolni. :) 
Viszont változatlanul, a következő évben is tervem visszatérni szeretett szerzőimhez, és több Joanne Harrist, Jodi Picoult-t, Gaimant, Rowlingot, Moningot olvasni. Apropó Moning, egyenesen megtiltom magamnak, hogy megint újraolvassam a Fever sorozatot 2014-ben is... Viszont egy jó kis HP újraolvasás érik már! Lehet hogy kétévente kellene ezt csinálnom, páros évben Potter, páratlanban Fever :D...

Szeretném megint megcélozni a több angol mint magyar irányt, de legalább azt, hogy az idei 37-nél több angol legyen jövőre, mert ezt siralmasan kevésnek találom. 
Szeretnék minél több kötetet kivégezni a saját könyvtáramból, akár a várólistacsökkentősökkel, akár csak apasztani a számukat a többivel, amik nincsenek a listán. 
Szeretnék megfontoltabban vásárolni 2014-ben, és sokkal kevesebb könyvet beszerezni, irányozva a vásárlásokat a Könyvfesztre, Könyvhétre, és az igazán vágyott köteteket karácsonyra, és a többi ünnepre kérni. Szóval néminemű könyvstop, és emellett könyvtáram egy részének értékesítése is a cél. 
Hogy miket fogok olvasni? Egyrészt a várólistás kupacot, sok spontán választott kötetet, némi újdonságot, és recit, és remélem például ezekből is, amiket már szintén szeretnék olvasni egy ideje: 

A tervek egy része :)

A legfőbb cél persze hasonló mennyiségű, és hasonlóan jó minőségű könyveket olvasni 2014-ben is, mint ahogy 2013-ban sikerült. :) 

Boldog, jó könyvekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! :) 


(A képek illusztrációk, forrás: weheartit.com, google.com)

20 megjegyzés:

  1. boldogat neked is, nagyon hejde kis értékelés lett:)

    VálaszTörlés
  2. ti hogy tartjátok ezt számon, hogy mennyi csere volt, meg mennyit kaptatok? külön táblázat van rá? :D
    BUÉK :))
    (imádom a kupacolós képeket.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rád gondoltam amikor csináltam ezt a gyors kupacot is, hogy beztos tetszeni fog :) búék :)
      Polcokon tartom számon a zsákmányokat, de akár excelben is lehet. Meg a havi beszerzős posztok segítenek, abban benne vannak :) Amúgy azt az egy cserét nem volt nehéz megjegyezni :D

      Törlés
  3. Tetszetős szumma lett.
    Egy negatívum: kimaradtam az eseményekből, pedig azért garázdálkodtunk mi is ha jól emlékszem... :( :P
    Egy pozitívum: sosem hittem volna, hogy Emma Donoghue Szobája bekerül a top 5-ödbe, de nagyon örülök neki. :)

    BUÉK neked is drága könyvfaló és -falató barátosném! :)
    Már az én szummám is erősen formálódóban van... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BÚÉK!
      My, oh, my azért maradhattál ki, mert annyira alap... :) Pótollak :)
      Hmm, hát, látod, jól átgondoltam és a Room olyan különleges, hogy bekerült. De vérzik a szívem mindenért ami lemaradt a listáról, kénytelen voltam a többit is kiemelni, pedig ilyen tavaly, tavalyelőtt nem volt, szóval látszik milyen sok remek könyvet sikerült idén olvasnom. :)

      Törlés
    2. Jupíííí, köszi :D Én nem top 5-öztem, lehet, hogy nem ment volna... én is bukkantam jó pár kincsre szerencsére. :) Remélem az idei top 5-ben benne lesz a Könyvtolvaj *ártatlanul fütyürészve nézgelődik* :))

      Törlés
    3. Mármint a tiédben. a top 5-ödben, így akartam... :)

      Törlés
    4. Nekem is nehezen ment :) De idén is nagyon erős mezőny szándékozom olvasni, eldöntöttem, hogy csak jó könyveket fogok, sorban egymás után :)
      A Könyvtolvaj tuti benne lesz az ideiben, hogy a top5ben is, az majd kiderül, de van egy sanda gyanúm, hogy igen :)

      Törlés
  4. Fú, de hosszú poszt :P
    Boldog Új Évet, és sok-sok kiemelkedő olvasmányt!

    VálaszTörlés
  5. Boldog Új Évet itt is és sok sikert a tervekhez! :)

    VálaszTörlés
  6. Boldogságos új évet!
    De jó, a top 5-ödből 4-et olvastam, és mindet imádtam, úgyhogy lehet, hogy a Jonasson könyvet is el kéne olvasnom :)
    Márai :D
    Élmény volt olvasni a posztod, meg mindig kedvet kapok az angolul olvasáshoz, ha feléd járok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is Katacita! :) Hú, ennek nagyon örülök! A százévest csak ajánlani tudom, csúf külseje ellenére! :)

      Törlés
  7. Hú, de klassz, alapos összefoglaló - jó volt olvasni! :-) Az Előttem az életre nagyon kíváncsi vagyok, ebben az évben sorra kerül nálam mindenképp, ha jól emlékszem amúgy pont Temiattad vettem meg :-)
    Nagyon boldogságos új évet, sok-sok klassz olvasmányélménnyel :-)
    (apropó: a Minou-t visszakaptam múlt héten, úgyhogy hamarosan küldöm hozzád :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, aranyos vagy :) Ó, tényleg miattam? Remélem szeretni fogod, nagyon szép és rendhagyó könyvecske.
      Boldog új évet mégegyszer itt is, neked is! :)
      Nagyon várom a Minou-t, és előre is köszönöm! :)

      Törlés
  8. Jó kis poszt lett, élvezet volt végigolvasni. :)
    Remélem idén is fogunk garázdálkodni, többet is, mint tavaly. :) Majd gyűjtök pénzt a találkáinkra. :D
    A tervek egy részét mintha én írtam volna, mindjárt lesz is poszt a 2014-es célokról. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök! Én is remélem! :))) Feltörjük majd a malacperselyeket. :)

      Törlés
  9. Csatlakozom az előttem szólókhoz - jó volt olvasni ezt az összegzést! (bevallom én kicsit összecsaptam az enyémet, de az is november vége óta készült :D, és átveszem az ötletet, hogy az igazán jókat már év közben feljegyzem ;)
    Az angolul olvasásárt bámullak, és én is szeretnék idén többet olvasni eredetiben :))
    Remélem idén összejön nekem is a könyvhét/könyvfeszt - szeretnék végre élőben is találkozni a kedvenc bloggereimmel!
    BÚÉK! :))) Sok sikert az idei tervekhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Dehogy csaptad össze! :) Mellesleg meg mindenki olyan összegzést ír, amihez kedve van ;) Nézd csak meg Zenkát :D
      Már most nyitok egy posztot megint az összegzéshez, de pl. a 2014-es olvasmánylistához is, hogy ne egyszerre kelljen linkeket másolgatni, így praktikusabb és kényelmesebb lesz, eggyel vagy kettővel több piszkozat meg igazán nem kér enni itt a blogban :D

      Én meg pont elégedetlen voltam, hogy milyen keveset olvastam angolul, de örülök, ha másnak soknak tűnik. :) Szeretek nagyon angolul olvasni :)
      Remélem találkozunk a könyves eseményeken, meg kéne majd beszélni esetleg egy bloggertalit a Millenárison, hm? :)
      Búék :)))

      Törlés
  10. Szia! Nagyon tetszik a poszt és az egész blog is. Fel is vettelek a rendszeresen olvasott blogjaim közé. :-) Ahogy elnéztem, az ízlésünk is hasonló. A top5-ös listádból 3 nálam is a kedvencek között van, illetve most tervezem beszerezni Max Brooks könyvét is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, és köszi szépen!
      Max Brooks könyvét nagyon érdemes elolvasni, pedig én sem gondoltam volna a téma és a cím alapján hogy ez engem egyáltalán érdekelni fog. :)
      Murakaminál tuti nem értünk egyet, nekem ő nagy big NO, majd áthozom nemsokára a freeblogról átmentett hírhedt kurblimadaras bejegyzésemet, az az én antikönyvem, ahogy látom neked meg a non-plus-ultra :) Ízlések és pofonok, de örülök, hogy több ponton valóban hasonló az ízlésünk :)

      Törlés