2022. augusztus 15., hétfő

Félévzárás 2022

Forrás.
Bár a félévzárások ideje egy kicsit korábban volt, nem szeretném megtörni a hagyományt, és kihagyni ezt a bejegyzést, ami egyébként korábban sokáig a kissé szerencsétlen nevű Mid-Year Book Freak Out Tag néven futott. A kérdéssor maradt, az elnevezést azonban többen is leegyszerűsítettük félévzárásra, féléves áttekintésre, mert tulajdonképpen az is. ;) 

Próbáltam nem sok csúszással megírni ezt a posztot, de még így is augusztus közepe lett belőle *sigh*. Mindenesetre azért a tartalma ugyanaz, így, a késéssel is. 

Lássuk idén mely könyvek kerültek nálam az egyes kategóriákhoz, mik voltak az eddigi legjobb olvasmányok, és mik a terveim még idénre. :) 

1. A legjobb 2022-es olvasmányod

Bár csak átcsúszott a két ünnep közöttről, A karácsonyi malac kétségkívül ide kívánkozik, és mivel nem sűrűn tartom be a szabályokat itt, még mellérakom René Denfeld könyvét is, a The Child Findert is.



2. A legjobb folytatás, amit 2022-ben olvastál

Mivel igen csekély lett az eddigi olvasások száma, és ezek között csak egy sorozatfolytatás szerepel, kizárásos alapon csak Joanne Harris A Narrow Doorját tudom ide betenni, de azt kell mondjam, hogy a St. Oswaldos könyvek közt inkább utolsóként kullog, nem lett egy díjnyertes folytatás, sokáig untatott, de azért mindenképp érdemes elolvasni a sorozat részeként. 



Érdekes egyébként, hogy idén sokkal inkább jó kis sorozatkezdő kötetekben bővelkedik az olvasmánylistám. 


3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél

Kavagucsi Tosikadzu: Történetek a kávézóból. Az első részét nagyon-nagyon szerettem, kedvencemmé is vált, és szuper, hogy itt a folytatás is, csak még nem sikerült rá sort kerítenem.



4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére

Nyilvánvalóan az új Cormoran Strike rész, a The Ink Black Heart! De már tényleg csak napok kérdése. :) Elő is rendeltük az Audible-ön. 



De a nyilvánvalón túl még van két másik kötet is, amit nagyon várok, a Maigret és az éjjeli utas, ami az utolsó Agavés Simenon kiadvány lesz, és szintén az Agavétól az új Jeff VanderMeer, a Kolibri szalamandra. Emellett a megjelenés mellett majdnem teljesen elmentem, véletlenül fedeztem fel, amikor a Maigret előrendelést megejtettem. 



5. Legnagyobb csalódás

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet - hát ez minden volt, csak jó nem, pedig a Qualityland után egy humoros, jó mesére számítottam. 



6. Legnagyobb meglepetés

Két könyv is idekéreckedik, bár más okból. Elena Ferrante Amikor elhagytak című regénye meglepett, mert nem gondoltam volna, hogy filozofikus merengésen túl, kicsit versenyfutás az idővel jelleggel thrillerbe is átfordul majd a történet.
A másik pedig Frida Kahlo Naplója, ami azért volt nagy meglepetés, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen vaskos, és hogy ennek az az oka, hogy bizony benne van az eredeti napló is a kötetben, teljes egészében.



7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új)

Donatella Di Pietrantonio, aki egy kicsit Ferrantés, de talán szikárabb, máshogy kemény. 

8. Legújabb könyves szerelem

A MinaLimás kiadású HP2, amit év elején vettem meg magamnak (utókarácsonyi ajándékként).




9. Legújabb kedvenc karakter

Igazán kedvenc-kedvencet nem tudok mondani, de érdekes alak volt az egyébként létező személy Ljudmila Pavlichenko, a szovjet mesterlövésznő, Kate Quinn, The Diamond Eye című könyvéből. Az ő életének utána is olvastam cikkekből, wikipédiáról. 

10. Egy könyv, amin sírtál

René Denfeld: The Child Finder. Nagyon felzaklatott az egyik mellékszál. 

11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Két könyv is lenne, de már a második félévből, ami jól passzol ide (The Little Café in Copenhagen és a Finlay Donovan is Killing It), de ha feltétlen az első félévből kell választani, akkor nehezebb a dolgom... Talán a Maigret krimiket tudnám ide sorolni, azokat nagyon élveztem olvasni, egymás után hármat is (A Majestic pincéi, Maigret és a szombati kliens, A Víg Malom táncosnője).



12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál

Sajnos csak a Briliáns barátnőm harmadik évadának első részét láttam, ezt leszámítva más adaptációt nem... :( Mondjuk az jó volt, csak folytatni kéne (vagy leginkább újra is nézni azt az egy szem részt, és úgy folytatni). 
Nagyon sok adaptáció van a várólistámon egyébként, pl. Az időutazó feleségéből készített új sorozat is. 

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál




14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál)

MinaLimás HP2 :) De hogy ne duplázzak, a kívánságlistámról idén megkaptam két olyan könyvet is, amiknek nagyon tetszik a letisztult borítója: Szaniszló Judit: Leli élete és Donatella Di Pietrantonio: Halásznegyed.



15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Az összeset! :D 
De mondjuk legyen ez a három, elég eklektikus válogatás: 
  • Domenico Starnone: Hurok
  • Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság
  • Elle Cosimano: Finlay Donovan Knocks 'Em Dead


16. Kiket jelölsz?

Nem jelölök senkit, aki szerette volna, már megírta a félévzárást, pl. ők:



Az előző évek mid-year tagjei nálam: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021

6 megjegyzés:

  1. A Briliáns barátnőm 3. évadával én is elakadtam :D Donatella Di Pietrantonio már a megjelenése óta vár a polcomon, plusz már a folytatást is kivettem a könyvtárból - kíváncsi vagyok rá, de kicsit tartok is tőle.
    Uhh az új Cormoran Strike kötet nálam is az év legjobban várt könyve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor pacsi! :) Majd folytatom valamikor, meg persze szeretnék arról is írni egy posztot, ha megnéztem az évadot. :)
      Szerintem tetszeni fog neked is Pietrantonio! Én a Halásznegyedet picit pihenőpályára tettem más könyvek miatt, de tegnap újra elkezdtem az elejéről, amúgy nagyon gyorsan lehet vele haladni.
      Strike: újraolvasod előtte valamelyik részt? A férjem az egészet ledarálta újra, én gondolkodom, hogy a Troubled Bloodot újrázni kéne esetleg.

      Törlés
    2. Strike - újraolvasás tervben van, lehet, hogy majd a legelső részt, a legutolsóra még jó emlékszem (na meg közel 1000 oldal XD) :D

      Törlés
    3. Én mindig azt hiszem, hogy jól emlékszem az utolsóra, de aztán nem mindig van így xD A legkevésbé a harmadik rémlik hirtelen, pedig imádtam azt is. :)

      Törlés
  2. A karácsonyi malac nekem még hátralékom, de reményeim szerint idén karácsonykor bepótolom majd. Tosikadzu új könyvét még én sem olvastam, pedig imádtam az első részt, és szeretném is újraolvasni, mielőtt elolvasom, bár azt írták, szorosan nem kötődik, de jó lenne feleveníteni.

    Hú, hát az új Cormoran Strike kötetért remegek... Amint megjelenik, én tuti mindent eldobok. Annyira remélem, hogy végre megtörténik, aminek meg KELL történnie, már minden bajom volt az ötödik részben is, hogy még mindig nem... :D De a várakozás miatt szerintem csak jobb lesz, ha végre megtörténik, meg legalább szépen felépült. :) A megjelenés tiszteletére újra is olvastam a teljes sorozatot, úgy, hogy tavaly olvastam először az összeset. :D Nagyon beszippantott, szerintem a HP óta én nem daráltam így semmit...

    Sajnálom, hogy a Narrow Door nem lett olyan jó élmény, én még pont a legfontosabb darabot, az Urak és játékosokat nem olvastam a sorozatból, annó sajnos nem sorrendben kezdtem el (de azért érthető így is). Azért elolvasom majd szerintem ezt is, mivel a sorozat része.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, A karácsonyit inkább azért karácsony környékén esik jobban olvasni. :) Nekem is már kicsit kicsúszott az ünnepek utánra, de nem akartam egy évet váratni. Szerintem neked is tetszeni fog!
      Húh, én is nagyon kíváncsi vagyok, mi történik majd a következő Cormoran Strike-ban! De ilyenkor még szokták azért húzni a rétestésztát. :D Ügyes vagy, hogy újráztad az összeset már azóta!
      Jaj azért egyáltalán nem rossz élmény a Narrow Door, semmiképp se hagyd ki, érdemes elolvasni, de nekem a narrátor hangja nem volt annyira szimpi mindig, és sokat kellett várni a végkifejletre, hogy valamivé végre összeálljon az egész - de akkor összeállt. :)
      Az Urak és játékosok szerintem a legjobb közülük!

      Törlés