2019. július 5., péntek

Mid-Year Book Freak Out Tag 2019

Forrás.
Már ötödik éve, hogy kitöltöm amolyan félévzárás gyanánt ezt a kissé szerencsétlen nevű "féléves könyves kiakadás taget", ami mindig iránymutató az év végi összegzéshez is. Nekem nem tűnt gyorsnak az év első fele, bár kétségtelen, hogy furcsa visszatekinteni, és már július van.

Könyves szempontból pont jól állok, mind a tervezett beszerzések, mind a tervezett olvasások 50%-ánál. :)

De most lássuk, mik voltak az eddig legjobbak/legrosszabbak/legszebbek, és hogy miket tervezek még az év második felére. ;)


1. A legjobb 2019-es olvasmányod.

Lírai stílusa és egyedi története egyaránt megfogott: Merre jársz, Bojangles? 



2. A legjobb folytatás, amit 2019-ben olvastál.

A Harry Potter újraolvasáson kívül, ha jól néztem, nem is olvastam ezúttal sorozatrészeket, így ezek közül fogok választani, méghozzá a Harry Potter and the Goblet of Fire-t. A negyedik rész abszolút meg tudott lepni részletgazdagságával és a fordulataival, amik már homályba vesztek számomra. 



3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.

Ez az újabb szépséges Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú. :) 



4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Bár még csak most olvastam el a Nápolyi regények első részét, a többi kötet is nagyon érdekel, és mire eljutok a folytatásokig, lassan meg is jelenik év végre a sokak által már régóta várt befejező rész is. :)




5. Legnagyobb csalódás

Van egy-két könyv, ami nem nyújtott igazán jó élményt, de a Blankets az, ami kifejezetten csalódást okozott... Sajnos a poszt még nem született meg róla, de hamarosan elmondom majd, miért is nem tetszett. 



6. Legnagyobb meglepetés.

Kétségkívül a The Alice Network lepett meg legjobban; nem számítottam ilyen sokszínű, összetett, igazán lebilincselő történetre. 



7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).

Ferrante, egyértelmű. 



8. Legújabb könyves szerelem.

Lovranits Júlia Villő mesebeli kötete, a Macskakő, és Imoges Hermes Gowartól A hableány és Mrs. Hancock



9. Legújabb kedvenc karakter.

Nehéz kérdés. Az elmúlt években sokszor nagyon könnyű volt a választás, de hát olyan karakterek jöttek akkor, mint Backman Ovéja, vagy Kolja a Tolvajok teléből... Idén azért annyira nagy kedvenc  karakterem nem lett, de nagyon érdekes és jó karakternek találtam Angelica Neal-t A hableány és Mrs. Hancock-ból, és kiemelkedik még Lenú és Lila a Briliáns barátnőmből, akik egy felejthetetlen páros. 

10. Egy könyv, amin sírtál.

Michelle Obama önéletrajzi könyve, a Becoming



11. Egy könyv, ami boldoggá tett.

Nagyon boldoggá tett a Szabó Magda interjúkötet, Az élet újrakezdhető, imádtam ennyi mindent megtudni az egyik kedvenc szerzőmről, remek válogatás. 



12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

A Netflix nagy sikere, a Bird Box, ami Josh Malerman azonos című regénye alapján készült. A könyvet is szerettem, a film is jól sikerült. 



13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Ennél a könyvnél éreztem, hogy sikerült tényleg jól szavakba foglalnom, mennyire elfogott.



14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).

Ez az apró Csipkerózsika kötet, ami csak illusztrációkkal meséli el a nagy klasszikust, igazán gyönyörű, és különleges darabja lett a könyvtáramnak.



15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Elnézegetve a korábbi évek tagjeinek ezen pontját, mindig nagyon összevissza válogattam... Persze ez is most egy igazán heterogén elegy itt lent, de nem ez a lényeg, hanem, hogy mostanában kicsit máshogy tervezek - és jobban tudom magam tartani is a terveimhez. Szóval úgy gondolom ezeket tényleg reális eséllyel el fogom olvasni év végéig. Fun fact: az hagyján, hogy A Mester és Margaritát mióta halogatom, de hogy a Leányrablás Budapesten HÁROM mid-year tagben is benne volt már a 15-ös pontban, hát az elképesztő... Minden listámat megjárta már. ;D 

 


16. Kiket jelölsz?

Nem jelölök külön senkit, akinek kedve támadt, töltse ki! 

Akik eddig már kitöltötték: 


Az előző évek mid-year tagjei: 2015, 2016, 2017, 2018

4 megjegyzés:

  1. A Mester és Margarita után olvasd el a Leányrablást, főleg hogy már szegényke ennyiszer volt a listán :D :D :D :D Tök jó lett amúgy a posztod, láttam néhány közös pontot Dórival, A hableány nálam is ott van a szépségek között, és a Csipkerózsika megvásárlásánál jelen is voltam. Én is akarok Ferrantét olvasni, úgyhogy fel is raktam a kívánságlistámra! A sorozatokat én is hanyagoltam idén, úgy tűnik ez egy ilyen év.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben, most már tényleg nem fogom tovább tologatni! :) Előtte nekem a Kakukkszó volt ilyen minden listát megjárt. ;D Örülök, hogy te is sorra kerítetted most. :)
      Tényleg, a Csipkerózsikát, meg az érdekes képes mesélést együtt lestük! Egyébként még idei szépség, de kimaradt a Grindelwald bűntettei forgatókönyv is, meg kell hagyni az is csodás. :)
      Olvass Ferrantét, szerintem tetszeni fog - és akkor legalább lesz sorozat is, elvégre ez a Nápolyi regények első kötete. :)

      Törlés
  2. Örülök, hogy neked is bejött Ferrante. :) Én most olvasom a harmadik részt, az is nagyon jó, de a második talán eddig a kedvencem. :)
    Kíváncsi leszek, mit írsz majd a Blankets-ről, miért nem szeretted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alig várom, hogy megvegyem a következő Nápolyi regények részt! :)
      Ó, hát nem is tudom, ajánljam-e neked olvasásra a Blankets posztot... :/ Tudom, hogy te nagyon szeretted... Nekem a rajzoláson kívül semmi nem tetszett benne, és porig gyalulom, ma megy ki a poszt róla. :/ Ne értem a sikerét, nekem ez túl nyálas és semmitmondó. De biztos érzéketlen vagyok megint. :D

      Törlés