2019. március 3., vasárnap

Lovranits Júlia Villő: Macskakő

Dóritól kaptam kölcsön ezt a limitált példányszámban, magánkiadásban megjelent cseppnyi kis csodát; Lovranits Júlia Villő Macskakő című könyvét. Hogy mi is pontosan a kötet, nehéz lenne megmondani, mert bár mesés, mégsem mesekönyv, és bár az alcím azt hirdeti: Történetek gyermeklelkű felnőtteknek, mégis inkább talán szemelvényekről van szó, nagyon rövid betekintésekről ebbe a félig mágikus, félig valós világba. A kötet két nagyobb fejezetre tagolódik, a Mályva utcára, és Szigligetre. Előbbi nekem jobban tetszett, de mindkét rész hasonlóképp lírai, és ugyanazokból a fényképekből ihletődött, amik a könyv végén megtalálhatóak tablóként.

Az illusztrációk nagyon szépek, békét, nyugalmat, derűt sugároznak, van valami megmagyarázhatatlanul vonzó és elringató bennük. Nagyon tetszett a játék a textúrákkal is, néhol szövet-csipke minták is felbukkannak. A macska motívum pedig szinte mindenhol jelen van, és a történetben is megjelenik a megrajzolt fehér cica, amint beoson a Férfi klubba, és összeszőröz néhány nadrágszárat. ;)
Lovranits Júliától már vettem egyébként egy könyvet, de még nem jutottam el az elolvasásáig. Örülök, hogy most az ábrándos, hangulatos meséje által ismerhettem meg a stílusát. A szereplők mind érdekesek és továbbgondolnivaló a történetük, a világuk is, sajnálom, hogy viszonylag röviden mutatkoztak csak be. 

"Az ablakokban bódító illatú petúnia nődögél, kótyagos szenderek röpködnek körülötte. Tavasszal, meg nyáron, ha rájuk süt a nap, nevetnek a macskakövek. És leszedik az arra járó lányok és asszonyok cipősarkait. Nem is hordanak magassarkú cipőt a helyiek, csak a turisták, akik nem tudják, hogy a macskakő cipősarokra vadászik."

Cipősarkakra vadászó macskakő, alvajárás a háztetőn, vasalt csillagok, Keserédes úr a Férfi klubban, és derűs, gömbölyű, horgolt álmok...
A Macskakő, egy gyönyörűen illusztrált szösszenet, néhány régi fénykép nyomdokain. Szuggesztív, erős képi világú, magával ragadó jeleneteket rajzolt a szerző és az illusztrátor, Berecz Krisztina karöltve.

Köszönöm az élményt! :)
>ITT< előrendelhető, ha szeretnétek, hogy több készüljön még belőle.
Interjú a Kultúrlényen a kötet keletkezéséről.

Saját kép. Instagram.
Fülszöveg:"A kíváncsi szomszédasszonyok hiába találgatják, nem tudják kilesni, mit csinál Fátia kisasszony éjjelente. Nem is sejtik, hogy ő vasalja a csillagokat és a holdfénynél ő horgolja a legszebb álmokat. De az egész Mályva utca varázslatos utca, ahol nevetnek a macskakövek és a lányok cipősarkaira vadásznak. A fagylaltos bódéban pedig Világszép Mályvarózsa hatalmas kanállal méri a lila, fehér és rózsaszín fagylaltot. A férfiak a klubban időznek és élvezik a békés vasárnap délutánokat.
Ebbe a békés mesevilágba csöppenünk bele, ha kinyitjuk Lovranits Júlia Villő Macskakő című könyvét."

7 megjegyzés:

  1. Heloise is most írt róla, meghoztátok a kedvemet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, majdnem egyszerre posztoltunk. :) Neked is tetszene szerintem, de elég nehéz beszerezni, most készült el feliratkozások alapján a következő 100 példány, de szerintem azoknak van gazdája.

      Törlés
    2. Még lehet stoppolni, vannak még szabad példányok! :)

      Törlés
  2. Kedves Bea! Még vannak szabad példányok, lehet stoppolni közülük ezen a linken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeIjInqHxAui-x9MNYwh36cADLKlFTX9LJM6AYpBBdXow1DRg/viewform

    VálaszTörlés