2019. március 25., hétfő

Rend a lelke? - avagy hogyan vezetem az olvasmányaimat

Forrás.
A Témázunk ehavi választottja az Olvasmánylisták - kockás füzettől az excel táblákig, avagy rend a lelke? elnevezésű téma lett.

A könyvmolyság, könyvesbloggerség mellé gyakran társul némi grafománia, listamánia, és igény az olvasmányok áttekinthetőségére, számon tartására és tervezhetőségére. Amíg nem voltak erre online felületek, addig a szépen rendben tartott - lehetőleg nem egymás mögötti sorokban könyveket tartalmazó - polc jelentette ezt, illetve a kockás füzetek serényen vezetett olvasmánylistái.

Az online tér aztán teljesen felzavarta az állóvizet és színes-szagos verziókat kínált az olvasmányok rendszerezésére. A könyves közösségi oldalak jó felületet biztosítanak a rendszerezéshez, szempontok szerinti válogatáshoz, értékelésekhez, és nagy előnyük a visszakereshetőség. Néha bosszankodom rendesen, amikor valami papíralapúban nem lehet nyomni egy ctrl+F-et, hogy megtaláljam az adott szót/címet/szerzőt. :) A papíralapúnak viszont megvan a sajátos romantikája a sárguló, pöndörödő lapokkal, elmázolódó tintával, saját összezsúfolt, vagy széthúzott betűinkkel. A bullet journalok virágkorában pedig miért ne lehetne ez is ugyanolyan színes-szagos, mint a sheetek által generált csudás grafikonok? :) 

Szerintem nem feltétlenül váltja ki egyik a másikat, de kétségtelen, hogy a digitális opció sokszor egyszerűbb - gondolok itt a tényleg hosszú listákra, olvasandó könyvekre, könyvtárunk rendben tartására, különféle szűrési feltételekre. Ezeket nehézkes lenne mindig körmölni és újrakörmölni, amikor néhány kattintással is "átrendezhetőek".
Szeretem az online könyves platformokat és lehetőségeket, mert így könnyű kordában tartani a kilométeres várólistámat, érdeklős könyvek listáját, kívánságlistát, eladó könyveim sorát és persze az olvasott könyveket is. Szuper, hogy az újraolvasások is szerepelnek, minden és bármilyen adat tárolható az adott élményről egy helyen. Ezt próbálják utánozni a mostanában megint kelendő olvasónaplók is - mint pl. Szabados Ági Van időm olvasni könyvecskéje -, de ezt a fajta irkálást, értékelést én jobban szeretem online csinálni. Amit viszont gyerekkorom óta vezetek papíron is, és nem is hagyom abba, az a sima olvasmánylista. Szerző, cím, dátum, egy kis piros fedelű, kockás (mi más is lehetne!) noteszben. :) Persze online is megy ugyanez, Goodreadsen, Molyon is, és a blogon is. ;) Amit még kézzel is le szoktam írni, az a várólista csökkentés, a havi és az évi olvasott könyvek, és idéntől kezdve az évszakos tervlistáim is; ezek a határidőnaplómba kerülnek be, és szeretem őket ott is pipálgatni. ;)


Ez a kis piros füzetkém, illetve az idei határidőnaplóm (Dolce Blocco Secret Planner már évek óta).


És a változó írásom. :D


Most már nem vonalazgatok, csak egymás alá írom a könyveket az év és hónap megjelölésével, amikor befejeztem.


 A várólista csökkentést és az olvasmánylistát az azévi határidőnapló hátuljában is vezetem kézzel. :)



Nagyon tetszenek a bullet journalos megoldások is, de még eddig nem csináltam hasonlót. Mindig élvezettel nézegetem viszont az ehhez hasonló egyszerű de nagyszerű könyves bujo ötleteket a pinteresten, és irigykedve nézem mások naptárjában a megvalósításukat. A polcos rajzos verziók egyébként tényleg teljesen szimplák, nem kell sokat dekorálni sem rajtuk, mégis látványosak, és praktikusak.

Ez nagyon tetszik!
Ez is egy jópofa verzió.


Hónapok szerinti színkód. Forrás.
Amit idén vezettem be magamnak újdonságként az a Bookriot Reading Logja: egy exceles sheet, ahova ha sorban felvezeted az olvasmányaidat, akkor magától generál hozzá mindenféle jópofa statisztikát és diagramot az elolvasott oldalaktól kezdve a havi leosztásokig, műfajokra, szerző nemére, kiskutyafülére nézve.

Ez maga a kitöltendő táblázat rész. Kicsit steril jellegű.



Ámde ilyen jópofa grafikonokat generál a bevitt adatokból. :)

A képek kattintásra megnőnek!

Nekem egy kis rituálét jelent az olvasmányok rendszerezése, legyen szó akár tervezésről, akár az elolvasott könyvek adminisztrálásáról. Az online térben a befejeztem gomb megnyomása mellé kell az, hogy fel is körmöljem a noteszembe, hogy mit olvastam és mikor, vagy hogy kipipáljam a soron következő várólista csökkentős könyvemet. Valahogy ez hozzátartozik az olvasás folyamatához. :) 

Ti mit preferáltok? Vagy szintén is-is, papíron és neten is megy az olvasmányok rendszerezése párhuzamosan? A témához lehet csatlakozni poszttal, vagy csak írjátok meg a véleményeteket kommentben! :) Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!


A többiek olvasmánylistás szokásai: 


Utóvéd (később csatlakozók): 


13 megjegyzés:

  1. De jó, hogy neked megvannak a régi feljegyzéseid! :)) Hasonlókat vezettem én is. Nálam is az olvasás lezárása már többlépcsős (moly, Goodreads esetleg, a fenti táblázat na és a határidőnaplómban is megy egy pipa :D). Megnyugtat mikor ezekkel elszöszölök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök neki, meg annak, hogy ilyen kis szorgosan jegyezgettem. ;)
      Nálam is ez a többlépcsősség van, és valóban kellemes elszöszölni vele. :))

      Törlés
  2. De cuki ez a piros füzeted! Mennyire jó visszanézni már, hogy mennyit olvastál, meg hogy konkrétan miket is.
    És nagyon tetszik, hogy a Célokhoz a Vcs-t vezeted (nekem ott egyéb tervek vannak általában). Ha tetszik ez a bujo-s dolog, nyugodtan próbálkozz. Amit belinkeltél képek azok is tök egyszerűek ám, csak elsőre tűnik bonyinak, de nem az.
    Azért nem vagyunk ám semmik, hogy ennyi helyen vezetjük a kis olvasós dolgainkat. De teljes mértékben egyetértek: az ezekkel való szöszölés kikapcsolódás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Igen, nagyon jó visszanézni, gyakorlatilag az egész önálló olvasási históriám megvan így. ;)
      Igazából nem is néztem, hogy pont a "célok" oldalra írom, de már évek óta erre az oldalára vezetem fel a Dolce Blocconak! :D
      Mindenképp, fogok rajzolgatni valami polcos design-t is a vcs-hez.
      Hát igen, mondjuk néha végig is kell futtassam magamban, mindenhova beírtam? Főleg hogy ezt az exceles reading logot csak idéntől vezetem, még nincs megszokva a plusz egy felület. ;)

      Törlés
  3. Igazi nosztalgia lehet ezt a piros füzetkét átnézni! Mennyire jó, hogy megvan :) Nagyon tetszik a flamingós határidőnaplód, és annyira szépen írsz! Bárcsak nekem is ilyen szép kézírásom lenne, lehet akkor előszeretettel írkálnék az én lajháros határidőnaplómba. A kommenteken nem látszik a kézírás.

    Viszont ahogy írtad meg van a kézzel írásnak si a szépsége. És tök jó ez így, hogy te tudod online is vezetni az olvasmányokat, meg van kedved leírni is őket. Jó érzés ezekkel pepecselni, és rendezgetni, meg listázgatni. Én azért várom az év végét, hogy végre megcsinálhassam a VCs-met, meg az előző évről a statisztikát. Most hogy így látom hogy ti milyen bőszen töltitek az excellt én is kipótolom az idei olvasmányaimmal asszem. Legalább már látom az első negyed év tanulságait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az! :) Köszi, pedig elsőre nem voltam teljesen kibékülve a flamingóval, miután megvettem, sokáig gondolkodtam, hogy talán másikat kellett volna választani, de aztán rájöttem, hogy nagyon jó választás volt! Hát, hogy szépen írok, az túlzás, de köszi! :D
      Én is szeretem a statisztikákat, meg a megugrott dolgokat összegezni. ;) De azért az év végét még nem várom - először inkább a rendes tavaszt, a szabadban olvasós idővel. ;)
      Ó, dejó, akkor motiváltunk kicsit a táblázatozásra. ;)

      Törlés
  4. Szia! Én is megírtam, holnap reggel jelenik meg itt: https://egyboszorka.blog.hu/

    Köszi, ha kiteszed, meg az inspirációt és a Book Riot ajánlást is, kipróbálom!

    VálaszTörlés
  5. Egy kérdés: a Book Riot sheet hogyan csinál neked automatikusan diagramokat? Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Szia Timi! Kiteszem, és szólok a csapatnak is! :) Nagyon örülök, hogy inspiráltunk a posztírásra, és hogy találtál olyat, ami tetszik!
    A Bookriotos táblázatba gondolom be van építve egy algoritmus, és az első lapon felvitt adatok alapján a második-harmadik oldalakon már ott vannak a diagramok. Dóri posztjából le is tudsz menteni egy másolatot és ha felviszel bele egy-két könyvet látni fogod rögtön a következő füleken, hogy elkészíti magától. :)

    VálaszTörlés
  7. Lementettem, feltöltöttem az eddig idén olvasottakkal, de nekem csak egy fül van... keresem! Bár a Book Riot eredeti cikkében is csak egy fül van.
    Én onnan töltöttem, megnézem Dóri posztjából is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betettem most még egy képet a posztba a táblázathoz, ott alul látszanak a fülek, biztos nincs meg?
      Pont azt írta Dóri is, hogy nem működik a bookriot oldaláról már valamiért (mi még januárban töltöttük le), szerintem próbáld meg az ő linkjéről!

      Törlés
  8. Úúúúgy irigylem ezt a híres piros füzetecskédet, olyan jó, hogy így végigkíséri az olvasásaidat már ennyi ideje :) Én az ilyesmiktől mindig szentimentális hangulatba kerülök :)
    Nekem is volt régen általános iskolás koromban egy ilyesmi füzetem, de az a költözés alatt sajnos eltűnt, azóta se került elő.. :(
    Nekem is nagyon tetszenek ezek a Bullet Journalek, de azt hiszem, ez már tényleg nem férne bele az időmbe... vagy ki tudja persze :D Én molyon, GoodReadsen meg idéntől én is vezetem a BookRiot Reading Logján az olvasásaimat. Imádom a diagramokat szintén <3 illetve ott van még a Moleskines Book Journalem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! :**
      Erre is biztos lehet időt szakítani, de én is úgy érzem egyébként, hogy az állandó bujo-val való foglalkozás nekem sem fér bele. Viszont ilyen könyve ez-az talán mégis. :)
      Látom te is jó sok helyen vezeted a könyves könyvelésed! :D

      Törlés