2015. december 23., szerda

Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)

Hallottátok már azt a viccet, hogy a recepciós, a lelkésznő és a gyilkos egyházat alapít? Nem? Akkor sürgősen kerítsetek magatoknak egy példányt a Gyilkos-Andersből. És barátaiból. Meg azokból, akik nem azok. ;) 

Jonas Jonassonnal két éve ismerkedtem meg, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényét ajánlotta ugyanis kedves Miamona barátném, és az pillanatok alatt kedvenccé avanzsált, valamint szerencsésen belebolondítottam apukámat és nagyapámat is Jonassonba - mondhatni zseniális biznisz lett belőle. 
Sejtettem azért, hogy nem vezetne semmi jóra, ha az előző, remek élményhez próbálnám már előre is hasonlítani a mostani új regényt, mert az nagyon-nagyon magas léc, és ezért nem is így álltam neki, nehogy emiatt érezzem kevesebbnek.

Zseniális vállalkozások története ez a könyv. Csalás persze, meg nem szép dolog egyik se, de mégis, az ember együtt tud érezni ezekkel a szerencsétlen csirkefogókkal, akik a változatosság kedvéért a sors által többszörösen megtiportan most végre a saját malmukra akarják hajtani a vizet. Dőljenek hát a milliók! 
A fenti fiktív vicc tulajdonképpen le is fedi a regény egy részét, bár van még néhány más, nem szokványos kereseti lehetőség, amit a fura csapat kiaknáz. Tele van botcsinálta gengszterekkel, elfuserált megbízásokkal és kacagtató véletlenekkel. Jó a stílus, kifejezetten Jonassonos, bár tény, hogy most is előjött belőlem kicsit a Rejtőhöz hasonlítási vágy, de inkább csak bizonyos elemeknél, helyzeteknél. Nem rejtős, tényleg sajátos a humora, kicsit faviccesebb is a százévesnél, és nem olyan szerteágazó a cselekménye. De ezt nem kritikaként mondom, szinte borítékoltam volna, hogy a kedvencet nem fogja ledönteni trónjáról. Nem is az a lényeg, hanem hogy szórakoztató. Kuplerájból hotellé váló hotel, egy nem-tágító gondnokkal megvásárolt templomépület, darazsas magánsziget és egy olyan szereplőgárda, ahol mindenki kicsit defektes, korrupt, sunyi, de mégis szeretnivalók. :)
A cselekményt magát nem szeretném nagyon elspoilerezni, ezért többet nem árulok el, ha bírjátok a morbid és a fekete humort (is) akkor mindenképp olvassátok el!

Értékelés: 10/9 Kacifántos üzleti vállalkozások és abszurd kalandok egy megtért, balfácán ex-gyilkos köré csoportosítva. 

A borító nem tetszik most sem, de a történet fényében van értelme az összeállításnak rajta, meg persze meg a többi Jonasson kötethez is, de nekem ez a jobb alsó design jobban tetszene. :) 

Az olvasás lehetőségét köszönöm az Athenaeum Kiadónak! 
Rendeld meg: >itt<!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése