2015. január 31., szombat

Imádom utálni! - a Jockey Ewing effektus

Kis "téli szünet" után ismét jelentkezünk a  Témázással, és ehavi témánk nem más, mint a NEGATÍV HŐSÖK - Szeretjük őket?
Negatív hős, mi is ez, elég furcsa oximoronnak hangzik (nyelvtannácik javítsanak ki, ha rosszul mondom)... 

Megmondom őszintén, nekem már legeslegelőször az jutott eszembe, amikor felmerült ez a téma, hogy egyértelműen igen a válaszom, én bizony szeretem a negatív hősöket, a negatív karaktereket a könyvekben. De lehet, hogy csak utálni szeretem őket? Érdekes kérdés, és ez az, amit én magamban elneveztem már jó régen Jockey Ewing-effektusnak (új generációsoknak Berényi Miki). Mert Jockey Ewingot mindannyian imádtuk utálni szerintem. A gerincét adta a Dallasnak, ha ő nincs, hát semmi nem ugyanaz.
Aztán tovább gondolkodtam, és előkapartam a fejemből a világirodalom rosszait és nem csak rosszfiúit, és rájöttem, hogy nem is olyan könnyű egyértelmű választ adni, hiszen ki tudná szeretni Szörnyella de Frászt?

Szerintem több típusra lehet az ún. negatív hősöket (szereplőket) osztani, hadd mutassam meg az én fejemben kialakult kategóriákat. 

1. Ténylegesen rossz, vagy gonosz karakter, aki gyűlöletes ugyan, de az is igaz, hogy nélküle nem lenne ugyanaz a sztori, és talán-talán tényleg hoz valami perverz kis örömet, amikor megjelenik a színen, vagy egy adag igazi félelmet és viszolygást, mert valódi veszélyt jelent a jelenléte - Voldemort (HP), Gollam(GyU), Ursula Monkton (Óceán az út végén), Jean-Baptiste Grenouille (A parfüm), Szörnyella de Frász (101 kiskutya).


2. Rossz tulajdonságokkal is bíró karakterek, akik azért nem fekete-fehér módon egyértelműek, inkább sokrétűek, gyakran okosak, és vannak egyéb jó tulajdonságaik is, amiket lehet bennük tisztelni - Lucius és Draco Malfoy (HP), Piton (HP), Miranda Priestly (Az ördög Pradát visel), Dursleyék (HP, ők mondjuk nem okosak, az biztos :D).
Gollamot (GyU) átteszem ide, mert igazatok van, eléggé a körülmények és egy fensőbb erő áldozata.

3. Kissé alviláginak mondható, kétes életű figurák, akikkel az életben soha nem cimbiznénk, inkább elrohannánk a másik irányba, még ha az egy sötét sikátor is... Társadalmilag nem elfogadottak, ugyanakkor a könyvlapokon vonzó, sötét, rejtélyesen titokzatos és korrupt kis alakok lehetnek - Barrons, Ryodan, Lor (Fever), Dexter (Dexter sorozat - a sorozatgyilkos aki sorozatgyilkosokat gyilkol), Lisbeth Salander (Millenium trilógia).
(Igen, Lisbeth Salander is, hiába áll a jó oldalon, egy negatív hős kategóriába szerintem pont beleesik, deviáns és nonkonformista, és emlékezzünk csak, mit tett Nils Bjurmannal... :) )

Barrons, Ryodan és a kilencek kapcsán - akik a Fever sorozat szereplői - sokszor "vitáztunk" már, jók-e, rosszak-e, végülis egy pici rejtély van a dologban, hiszen a sorozat még nyitott, de én imádom Barronséket. Vadak, és nem evilágiak, erőszakosak, arrogánsak, hatalommániásak, gátlástalanok, néha egyenesen f*szfejek, és mégis: vonzóak. Vonzóak a barbár viselkedésükben, a gondolkodásukban, elbűvöl az intelligenciájuk, a sármjuk, a kisugárzásuk és a határozottságuk... Ez lenne az a bizonyos rossz fiúkért való lelkesedés, ami a jó lányokra annyira jellemző?! Vagy csak remekül összerakott és kidolgozott személyiségük van, ami nem elhanyagolható szempont. 

4. Az ultimate gonosz, aki több formát ölthet és akinek megjelenése a szájszélek fenyegető vicsorba húzódását vonja maga után, és egy szemernyit sem szeretjük, sőt, a pokol tüzére kívánjuk - Dolores Umbridge (HP), Sátán (pl.: Rosemary gyereket vár), Szauron (GyU), Kevin (Beszélnünk kell Kevinről), Zozie de l'Alba (The Lollipop Shoes/Csokoládécipő), Snow elnök (Az éhezők viadala), Mrs. Coulter (Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia)

Érdekesek a rétegek, és a módszerek ezeknél a különböző szereplőknél, de azt hiszem az közös, hogy mind gátlástalanok, legfeljebb a módszereik mások. Zozie de l'Alba bár kezdetben kedvességgel operál, és kötelezi le a közelébe kerülőket, végül azzal is teszi őket tönkre, és szinte ugyanolyan veszélyes, mint maga a sátán. Kevin pedig... nos, aki olvasta, tudhatja, hogy ő meg talán maga a sátán...

Volt egy netes felmérés valamikor potterheadek körében, és bizony az jött ki, hogy nem Voldemort az, akit leginkább utál mindenki... hanem Umbridge. Umbridge-et tulajdonképpen rosszabbnak tartják, és erőteljesebb érzelmeket képes kiváltani - igazi gyűlölködést - mint a Sötét Nagyúr. Bár először meglepett a tény, tulajdonképpen egyet kell hogy értsek, mert míg ha Voldemort jelenik meg, várakozó izgalom van, és figyelem, Umbridge-nél tényleg mindent felülír az az ellenszenv, amit a varangyosbéka-szerű pink-lady kivált.



5. A lightos regények negatívjai, avagy főleg az idegesítően pletykás, frusztrált, nyifogós, egymásnak keresztbetevős nők, akik naphosszat áskálódnak - Hilly Holbrook (The Help)
(Segítsetek majd, mert nem jutnak eszembe ezek a nőszemélyek, aki tud, írjon :)) 

6.  Ambíciók nélküli ember, addikciókkal, aki felesleges aggresszióval vezeti le belső feszültségeit - amolyan semmirekellő mintapéldány, aki a környezetét is csak lehúzza - McKay (Property Of - Alice Hoffman drogos bandavezére), Travis Maddox (a Gyönyörű sorscsapás csapása).

Ők a "lehúzós" szereplők, akik tényleg negatívok, mégis központi szerepet kapnak, és kénytelenek vagyunk őket elviselni. Na őket tényleg utálom. :) 

Szeretem a negatív hősöket, ha van miért várni rájuk a könyvben. Ha fenntartják a feszültséget, rendelkeznek valami olyan kisugárzással, ami megfog, és ami kíváncsivá tesz, ha vannak kételyek, amik felmerülnek velük kapcsolatban, de akkor is, ha csak szimplán egy nagyon jól megírt főgonoszról van szó, aki nélkül a történet elvesztené az értelmét. 
Viszont roppantul tudnak idegesíteni az 5-6-os kategória negatív hősei, a kombinák (intrikáló és manipuláló nőkre saját szó :D) , és a link alakok (de ez utóbbiak már meg se érdemlik a "hős" címkét). 

A sort egyébként nagyon soká lehetne még folytatni, de őket pl. csak a filmvászonról ismerem:
Annie Wilkes (Tortúra), Patrick Bateman (Pszicho), Lannisterek (A tűz és jég dala), Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak)...
Sőt, akár lényekre is gondolhatunk, teszem azt a dementorok milyen klasszul megalkotott félelmetes lények, akiket persze nem szeretünk, de szeretjük, hogy vannak a HP-ben. :)
Vagy a Sinsar Dubh a Feverből, ami eleinte csak egy könyv, de Moning a legkomplexebb gonosszá alakítja tollvonásaival. 
De ahogy látom, az egész témát átgondolva, elég nehéz igazán maradandó negatív hősöket kreálni, talán nem véletlen, hogy annyit emlegetjük Jockey Ewingot is, aki évtizedek óta tartja a filmes rosszfiúk közti top pozícióját, ahogy a könyvekből is először a nagy nevek jönnek, a HP és a GyU epikus főgonoszai. Vagy csak én olvastam még keveset életemben. :)

A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, jelezzétek kérlek nekem, ha írtatok, és belinkelünk titeket is! :) 

A Témázunk negatív hősök témájában a többiek posztjai: Nima, Miamona, Bea, Szee, tigi.

Utóvéd (később csatlakozók): Catriana, Bubu

/A képek illusztrációk, forrás: google.com, weheartit.com/

15 megjegyzés:

  1. nagyon egyforma könyveket emlegettek Monával. :D
    tényleg, Umbridge sokkal rosszabb, mint Voldi, talán mert sokkal emberibb, és mindenkinek volt az életében egyszer egy ilyen tanárnője, főnöke, vagy munkatársa.
    a csokoládé gonoszáról meg is feledkeztem, talán, mert ő nekem nem is volt annyira negatív.
    én nem szerettem utálni jockey-t, én csak simán utáltam. :D ellenszenves volt, mindenféle kedvelés nélkül.
    Barronsék... no comment. :D

    VálaszTörlés
  2. Nekem is igen volt az első válasz! Ha elég színes egyéniség amellett, hogy egy gennygombóc, akkor persze! :D És arra is igen a válaszom, hogy utálni szeretjük őket. :)
    Nahát, mennyi a hasonlóság már megint a posztjainkban! :D Csak te normálisabban összeszedted, amit én szétcsapongtam :)
    Az a gonosz kisfiús kép OMG, ütném, lapáttal... :D
    De fura, hogy neked Zozie de l'Alba ultimate lett. Lehet, hogy megérne egy frissítést nálam a könyv, de nekem nem Kevinnel egy kategória. Vagy tényleg csak rosszul emlékszem... Bár én Snow-t is szerettem utálni. :)
    Hogy hagyhattam ki Umbridge-t?! :D De az a helyzet, hogy nagyon nagynak tartom! Pink sátán :D
    Annie Wilkes - Tortúra, bár csak filmen láttam, de abszolút imádom(utálni)!Mondjuk ez Kathy Batesnek köszönhető, nem is tudom könyvben hogy hatott volna...
    Über poszt lett! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem miért Barrons jut mindig eszembe az "indeed"-re? :D
    Tény, hogy Umbridge volt a legidegesítőbb, de meglehet, hogy csak mert diákok olvassák leginkább a HP-t?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Umbridge zsigeri szinten egy rohadék ribanc..nem kell diáknak lenned ahhoz hogy masszívan utáld :D

      Törlés
  4. Nima, tényleg, pedig nem beszéltünk össze :D Sok hasonlót olvasunk, van pár szerző, akikre mindketten rá vagyunk kattanva. :)
    Umbridge mindig utálatot és dühöt vált ki, és valószínűleg tudunk hozzá kötni valamilyen fennsőbbséges vagy gonoszkodó személyt az életünkből, de ha nem, akkor is elég ellenszenves ahhoz minden megnyilvánulása, hogy masszívan lehessen utálni. :)
    Én bírtam, hogy mennyit ittak állandóan, persze almalevet, nem whiskeyt :D Jockey egy ikon ;)

    Miamona, nehéz volt összeszedni, most se vagyok elégedett, egy ponton majdnem ki is töröltem a kategóriáimat, de rájöttem, hogy kell valami szamárvezető :D
    Zozie abszolút, de nekem kellett ehhez, hogy a saját életemben is legyen egy kedvességgel magához láncoló, vérszívó barátnő, akitől élmény volt megszabadulni. Ő kiköpött Zozie volt. Hát, Kevin azért sok ponton mindenki fölött áll. :D
    Nem tudom, hogy hagytad ki Umbridge-et :D de sebaj, itt pinkeskedik eleget :D

    Zenka, itt Umbridge csészés képére akartam rájátszani azzal az indeedes képpel, de amúgy Barrons sokszor mondja szerintem :D
    Á, azt cáfolnám, hogy diákok leginkább, minden korosztályban elég nagyot hódított, és egyébként Apukám is eléggé ki van Umbridge-ra :D

    VálaszTörlés
  5. Umbridge a HP Hoffmann Rózsája.
    Jók ezek a kategóriák, én az 1-2-3. típusú gonoszokat kimondottan kedvelem. Bár nem könyv (feltétlenül), de a Star Warsból is Darth Vader a kedvencem :) Ő is meg mondjuk Gollam is olyanok, hogy hiába ritka nagy rohadék mindegyik, van valami kevéske rejtett emberi énjük, és ettől az egész máshogy fest mindjárt.

    Ahogy itt gondolkozom, arra jutottam, hogy sokkal szimpatikusabbak azok a negatív hősök, akik vállalják, hogy a sötét oldalon állnak, míg azok, akik jónak tettetik magukat (pl.Zozie, vagy mindenféle "kombinák" (ezt megjegyzem)), azt váltják ki belőlem, hogy egy jó nagyot be akarok húzni nekik. Utálom a megjátszós embereket :)

    Na majd jól elolvasom a többieket is mindjárt. Amúgy állati jó poszt, meg tetszik a téma is.

    VálaszTörlés
  6. Gollam nekem is eszembe jutott, háromszor is kikerestem a képét, aztán mindig elvetettem. Nekem ő valahogy nem volt gonosz, csak egy tudathasadozott szerencsétlen. Ahogy katacita írja, maradt még valami kevéske rejtett emberi énje, s ettől egészen más a leányzó fekvése.
    Ó, Umbridge! Nálam az utolsó utáni pillanatban került fel a tablóra. Valszeg igaz, Zenka, hogy a HP-t leginkább diákok olvasták, de tanárként sem akármilyen élmény volt olvasni. És igen, Voldi kismiska hozzá képest, mert ő simán gonosz, de U. megtestesít mindent, de mindent, amit egy tanárnak nem szabad, s hááát mindnyájan voltunk diákok.
    "Umbridge a HP Hoffmann Rózsája." - katacita ez telitalálat! :)

    VálaszTörlés
  7. Haláli az a kép a HP gonoszokról :)))
    Lassan meghozzátok a kedvem az íráshoz, pedig nem akartam, de utóvéd még lehetek ;) azzal viszont vitatkoznék, hogy Gollam gonosz, ő valóban tudathasadt szerencsétlen, akit egy külső erő irányít. Tkp tragikus hős, csak irritáló.

    VálaszTörlés
  8. Katacita, ez remek hasonlat! :D
    Lehet határokat húzni, de néha elég nehéz némelyiket bekategorizálni. Azért mondjuk Gollam is olyan, hogy néha megszántam, néha azt hittem talán jó útre és jobb belátásra tér, és hibáztattam a drágaszág hatalmát. Darth Vader is jó példa! :)
    Én is hülyét kapok a megjátszástól, és főleg az ilyen kedveskedésektől, lekötelező gesztusokról, és közben meg kígyós álságosság van a háttérben, hát baah. Ezért menekültem sokáig a nők barátságától. (most meg megválogatom őket).

    tigi, Gollam nem elég attraktív a posztba :D Igen, igen, Gollamnál azért egész máshogy használhatjuk a gyűrű ráhatását mint "kifogást", és nem arról van szó, hogy egy velejéig gonosz valaki lenne.

    Ilweran, szerintem is nagyon jó az a kép, úgy örültem, amikor ráleltem:)
    Jó lenne, ha írnál, kíváncsi lennék az érveidre. :)
    Igen, nem csak "gonoszok" kerültek be, Gollamnál nehezen döntöttem el, hova írjam, és talán valóban inkább a nem fekete-fehérbe tartozik szegényke.. Át is írom. :)

    VálaszTörlés
  9. Igen, ritka eset, hogy pasi az intrikus karakter, meg az életben sem túl gyakori. Ha mégis akad ilyen, akkor a sors vagy az akármi mentsen meg minket tőle! :D

    VálaszTörlés
  10. Jaj de jó képeket találtál megint ehhez a bejegyzéshez. :D
    Eléggé egyetértek a kategóriáiddal, mondjuk nálam Kevin nem teljesen a Sátán, én egy kicsit másképp tekintek rá, na de majd erről lehet bejegyzés formájában értekezem majd. :)

    VálaszTörlés
  11. Katacita: igen, ők valahogy másként manipulálnak, illetve a manipulációhoz az agresszió és a hatalom játszik szerepet, a nők intrikálnak csak a játékért is, meg a puszta bosszantásért, információszerzésért, és néha nincs is vele céljuk. A tesztoszteron-vezette manipulációhoz mindig társul ambíció :D És ige, akkor a sors mentsen minket :D

    Nita, köszi! :)) Kevin nekem se, csak sarkítva írtam ;)
    De jó, én nagyon örülnék!

    VálaszTörlés
  12. Valóban nem gyakori, de ha már úgyis GoT-maratonban vagy, Pupi, hát a legkirályabbul megírt intrikus pasi karakter akiről mostanság olvastam, Petyr Baelish :) az egész széria egyik legjobb karaktere (Tyrion mellett, of course), és na ő az a fajta intrikus, velejéig manipulatív férfi, akire még én is azt mondom, hogy az isten mentsen meg tőle - pedig én amúgy negatív karakter párti vagyok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez az! Nem akartam idekeverni a Trónokat, de abban tényleg, igazán jó intrikus pasik vannak - ahh asszem mégis megér majd egy posztot a sorozat, még ha nem is könyvben olvasom, hanem csak nézem. :))
      Petyr, kösz, mindig elfelejtem a keresztnevét (mondjuk azt alig mondják, inkább a Baelisht meg a Kisujjat).
      Tyrion <3 :D :D

      Törlés
  13. Tök vicces hogy Monánál én is azt mondtam ultimate gonosz pl Umbridge erre te pont így leírod itt :D HP fanatizmus rulz :)
    Jó sokat találtál te is. Nekem még a GOT-on kívül eszembe jutott a filmes oldal...én imádtam pl. Klaust a TVD-ben és az elején tényleg gyűlölte az ember aztán megszerette. Kifejezetten élvezem az ilyeneket amikor manipulálnak az érzelmeimmel és átfordítják. Lehetne ezt nevezni akár Perselus Piton effektusnak is :D

    VálaszTörlés