2020. június 12., péntek

Top 5 - kedvenc női és férfi szerzőim

Avilda csinált egy top 5 listát nemrég a kedvenc női szerzőiről, és már akkor gondoltam rá, hogy én is megosztom a kedvenceimet, de végül csak kommentben beszéltük meg. Most pótlom ezt az elmaradást, és hozom azt az 5 nőt, és akkor már azt az 5 férfi szerzőt is, akiknek imádom az írásait. 



Forrás. Photography Debra Hurford Brown ©

Gyerekkorom és felnőttkorom legnagyobb neve, és legkedvesebb szerzőm, akinek annyi élményt, annyi remek könyvet, annyi mosolyt köszönhetek. ♥ A jelenlegi, körülötte zajló felbolydulásra pedig csak annyi mondandóm van: nincs az az Isten, hogy én kiszeressek J.K. Rowling írásaiból. Nem tud olyat mondani, vagy tenni, ami a regényei iránti szeretetemet megtorpedózná. A heves véleménynyilvánítások és lincshangulat teremtése helyett mellesleg utána kéne előbb nézni miről is van szó...  I stand by JKR. Ennyi. 

Kedvencem tőle: minden... HP, Cormoran Strike, Átmeneti üresedés.
Tartozásom tőle: az új mese, ami egyelőre online olvasható - The Ickabog


Jelenet a filmsorozatból. Forrás.

A kortárs olasz irodalom legtitokzatosabb szereplője, aki megbűvöli a szavakat, és úgy bonyolít bele észrevétlenül a karakterei sorsába, hogy csak később döbbensz rá: már rólad is szól. 
Ferrante minden egyes regénye után eddig azt kérdeztem, hogy lehet így írni? Bámulatos, ahogy a szavakkal, a történet fonalaival bánik. 

Kedvencem tőle: Nápolyi regények
Tartozásaim tőle: Tékozló szeretet, Amikor elhagytak, Nő a sötétben


Forrás.

A legnagyobb magyar írónő. Imádom, ahogy mélyre ás, és kimondja azokat a dolgokat, amikről nem beszélnek, ami tabu, amikre csak sanda oldalpillantásokat vetnek mások. Imádom a szóhasználatát, árnyalt karaktereit, kemény, odavetett mondatait. 

Tartozásaim tőle: Az őz, Pilátus, Disznótor, Megmaradt Szobotkának, Mézescsók Cerberusnak, Hullámok kergetése, Alvók futása, Szüret... 


Forrás.

A kaméleon. Harrisnél nincs olyan, hogy "harrises írás". Stílusa és történetei annyira sokfélék és különbözőek, hogy nem lehet ráhúzni általános jellemzéseket. Néha az érzékeket csiklandozza, máskor az agyunk legrejtettebb, sötét gondolatait hívja elő, és vérbeli thrillert rittyent. De fantasy-ket is ír. 

Kedvencem tőle: Csokoládécipő (The Lollipop Shoes), Urak és játékosok (Gentlemen and Players)
Tartozásaim tőle: Partvidékiek, Csokoládés barack, Az epertolvaj, Sleep, Pale Sister, Egész évben karácsony


Forrás.

Az urban fantasy koronázatlan - de általam biztos, hogy inkább koronázott - királynője! :) Moning volt képes először arra, hogy a Harry Potterhez hasonlóan "berántós" sorozatot írjon, és teljesen levegyen a lábamról, állandó újraolvasásokra késztetve. Fantáziavilága összetett, izgalmas, és nagyon rejtélyes, a karakterek megbabonáznak. 

Kedvencem tőle: Tündérkrónikák 1-5. 
Tartozásom tőle: Highlander sorozat

És most következzenek a férfiak, bár megvallom őszintén itt kicsit nehezebb dolgom van, valahogy a nőkre rögtön beugrott az 5 név, a férfiakon agyalnom kellett, kik is vannak, kiket is szeretek... :) 


Forrás.

Nem kérdés persze, hogy Simenon itt van. Az esős, hangulatos kóborlások és pipázások Maigret felügyelővel éppoly kedvesek, mint a roman dur regények feszült, gyakran már-már fojtó légköre. Simenon igazi nagy klasszikus - írásmódban is, karakteralkotásban is, krimiben is.

Tartozásaim tőle: számosak, de legalább soká kitart még az életmű. ;) Amiket mostanában szeretnék olvasni: Maigret védekezik, Madame Maigret barátnője, Maigret és az Új-fundlandi gyilkosság, Maigret és a csapodár közjegyző. 

2. Orhan Pamuk 

Forrás.

Pamuk még évekkel az igazi ismertsége és a Nobel-díja előtt lett szerelem. Valahogy magamra találtam a különös, idegen hangulatú írásban, és az útkeresésben. Megbűvölt a történetei stílusa, és a meseszövés. Nagyon rég olvastam viszont már tőle, fel kellene frissíteni... 

Kedvencem tőle: A fehér kastély, Az új élet
Tartozásaim tőle: az összes többi könyve

3. Gerald Durrell 

Forrás.

Gyerekkorom nagy-nagy kedvence, a sok állati és emberi csudabogárral, és azzal a vidám derűvel, ami jellemzi. A természet szeretetének és az állatok védelmezésének fontossága süt az írásaiból, még azokból is, amikben nem ők jelentik a központi témát. Üdítő őt olvasni! 

Kedveceim tőle: A bafuti kopók, Családom és egyéb állatfajták, Rokonom, Rosy, A hahagáj, A piknik és egyéb kalamajkák, Férjhez adjuk a mamát
Tartozásaim tőle: Madarak, vadak, rokonok, Istenek kertje, A részeg erdő, A susogó táj, Kalandorok az őserdőben, Vadászat felvevőgéppel

4. Dan Brown 

Forrás. Dan Courter photography

Ponyva, vagy nem ponyva, bele lehet kötni, vagy nem, igazából nem érdekes számomra, Dan Brown a szórakoztató irodalom egyik császára nekem, nagyon élveztem a könyveit, és a nyomkereséseket. Pörgős, fordulatos, és rendkívül izgalmas sztorikat hoz, és közben még tanultam is mindig valamit, legyen szó akár vallási jelképekről, mesterséges intelligenciáról, Róma nevezetességeiről avagy épp a CERNről. :) 

Kedvencem tőle: A Da Vinci-kód, Angyalok és démonok
Tartozásaim tőle: a mesekönyvén kívül (Vad szímfónia), nincs


Forrás.

A líraiság mágusa. Baricco úgy tud írni, hogy a prózai szöveg is néha költeménynek hat. Finom, mesterkéltségtől mentes szavai elringatnak és elbódítanak. Különleges élmény az ő könyveibe bonyolódni. 

Kedvencem tőle: Mr. Gwyn, Selyem
Tartozásaim tőle: Történet, Tengeróceán, Emmaus, City, Az ifjú Ara


Érdekes, hogy mennyivel könnyebb volt összeszedni a nőket, úgy látszik tőlük jobban szeretek olvasni (?) - bár erről statisztikát nem vezetek - vagy csak jobban be tudnak mászni a bőröm alá. A férfi szerzőknél meglepő számomra, hogy nincs köztük igazán újkeletű, friss kedvenc. 

És nektek kik a kedvenc férfi és női szerzőitek? 

További posztok:

AvildaNima, Dóri, Heloise,

10 megjegyzés:

  1. a női írók között sok az átfedés velem, de a pasik között egy sincs.:D látszik, hogy nagyon másokat olvasunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lepődtem meg :D Kell már olvassak valamit a te kedvenc pasiajaidtól is. ;) Már épp gondolkodtam Robin Hobbon (Heloise-nak is hogy bejött), erre a te posztodban kiderült, hogy nő, jáj. :D

      Törlés
    2. a pasijaim (:D) közül Merlét bátran merem ajánlani neked. kezdd mondjuk a védett férfiakkal.

      Törlés
    3. Merle listás! A Védett férfiak, A sziget, és a Mesterségem a halál érdekel tőle. :)

      Törlés
  2. Simenonról minden ilyen pipázós, laza kép annyira menő :D Szerintem végtelenül nagy arc lehetett. A J.K Rowling felháborodást meg nem értem, mert akkor is igaza van, kezdünk már egy kicsit átesni a ló túloldalára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg annyira laza, és jókedélyű minden képen Simenon! Szerintem is nagy figura lehetett. ;)

      Én is úgy érzem, átestünk a ló túloldalára, és csak elhűlve szemlélem, amik mennek...

      Törlés
  3. Azon gondolkodtam, hogy össze se tudnék hozni ilyen listát... Mi számítana, akitől rendszeresen olvasok? Vagy az is, akitől régebben sokat olvastam, de már nem? Na, de akkor még kedvenc szerző vajon? 5-5 meg tuti nem jönne össze, mostanában inkább könyvek érdekelnek, meg szerzők. Vaqgy kedvenc szerző az, akitől nem mindent szeretek? Pl. Rowling nem lehetne, mert igazából eddig csak a HP az, ami végleges szerelem. Az Átmeneti üresedést utáltam, a Strike-kal meg nagyon vegyes a viszonyom. Korántsem vagyok rajongó, bár nem is utálom. Anno Shakekespeare-től minden elolvastam, de már évek óta nem, akkor ő még kedvenc?

    Azzal egyetértek, hogy jobb, ha minél kevesebbet tudunk róluk, nem tesz jót, ha túl sok az infó. Engem befolyásol, ha megtudok a szerzőről, mint emberről valamit, és lehet, hogy másképp néznék a műveire is.

    A Rowling dolgot meg nem értem, de asszem, aki fröcsög, az sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából csak az kell számítson, amit érzel az írása/írásai iránt. :) Pamuktól pl keveset olvastam és régen már, mégis itt a helye, tudom. :) Csak elgondolkodni is érdekes lehet rajta, vajon kedvenc-e még valaki, vagy kitől olvasnál el szinte bármit, mert akár egyetlen könyvélmény is annyira jó volt.
      Ha inkább a könyvekhez magukhoz kötődsz, akkor lehet, hogy tényleg annyira nem tudsz kilistázni kedvenc szerzőket, dehát nem is baj.
      Naja, befolyásolhatja az embert bármi velük kapcsolatban, akár kisebb megnyilvánulások is, szóval én nem támogatom ezt a nagy, rajongókkal kapcsolattartás címén megtett kitárulkozást sose.
      Rowlingot meg olvassák végig szerintem, akik még mindig azon lovagolnak, hogy transzfób...

      Törlés
  4. Érdekes volt a felsorolásod, mert én pont fordítva vagyok, nőktől talán egy aki rögtön beugrik és örök királynő nekem, Agatha Christie. Férfiak közül viszont egyből eszembe jut többek közt Douglas Adams, Terry Pratchett, Kevin Hearne, Tolkien, Joe Alex (akit nem így hívnak de remek krimiket írt) és költőként Pilinszky János.
    Talán mert gyerekként Karl May és JF Cooper indiános könyvein nőttem fel? Meg sci-fiken, amit akkor azért nagyrész férfiak írtak (Asimov, Lem, Clarke, Herbert). Egy írónőre emlékszem akkoriból Le Guin, aki a Szigetvilág sorozatot írta. Aztán később tizenévesen jöttek a Bronte-nővérek és Jane Austen...
    Amúgy igazából nem szoktam eszerint válogatni, lényeg, hogy a könyv jó legyen és megfogjon, hát nem? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Agatha Christie-nek is itt lenne a helye egyébként, épp csak lecsúszik az ötös listáról.
      Érdekes, többen is arra a következtetésre jutottunk, hogy több női szerzőt tudunk hozni. Szerintem nem biztos, hogy attól függ, gyerekként mit olvastunk - én is szerettem az indiános regényeket pl. Sci-fit viszont csak sokkal később olvastam.
      Douglas Adamst kedvelem, Hearne-től pedig szeretnék még olvasni.

      Persze, a lényeg, hogy jó legyen a könyv. :)

      Törlés