2017. február 14., kedd

Georges Simenon: Maigret és a furcsa idegen


Tizenhat Simenon kötet, és ezek közül is tizenhárom Maigret kötet kellett, hogy átmenjen a kezeim közt, hogy elérkezzek ahhoz a bizonyos "Maigret #1"-hez, amiben ténylegesen először tűnik fel a legendás felügyelő alakja. A Maigret és a furcsa idegen az a könyv, amiben Simenon bemutatja a mi jó öreg Maigret-nket, és meglepő módon azonnal életveszélyes helyzetekbe is sodorja. A későbbiekben úgy érzem azért jobban vigyázott kicsit Maigret testi épségére. ;) 

Feszült hangulatú, csavaros, bűnbandás krimi, ami az utolsó pillanatokig tartogat meglepetéseket. Bővelkedik ezen kívül rumban, pezsgőben - amit a felügyelő saját bevallása szerint annyira nem kedvel -, jeneverben (egy belga égetett szesz), lenge pongyolájú nőkben, revolverekben, szőke bajuszokban, begyújtott kandallókban és a Dauphine-ből rendelt szendvicsekben. :) 
Madame Maigret is megjelenik, és képet kapunk önfeláldozó árnyék-szerepéről. A drága feleség várja és várja haza a felügyelőt, akit a fontos ügyek elszólítanak, és gyakran nem is tud otthon aludni-enni. Ennek ellenére mindig friss, meleg étel várja, ha mégis hazatéved. :) 

Több külföldi kiadás is Pietr, a lett címen jelent meg, és ez találó is, mert ez a külföldi figura áll a középpontban a regényben. Gyilkosság történik egy vonaton, ám a meggyilkolt személy mégis egyszercsak feltűnik másutt is... vagy az egy hasonmás lenne? És miért viselkedik olyan furcsán, miért jelenik meg egyszer elegáns üzletemberként, másszor pedig kitaposott cipőjű csavargóként? Maigret halált megvető bátorsággal veti bele magát az ügybe, ami tényleg rettentő veszélyeket tartogat. Nem kispályásokkal van dolga a rendőrségnek, és az érdekek, a hamisítások szálai ráadásul egy gazdag befektetőhöz, egy amerikai milliárdoshoz vezetnek... A leleplezéssel nemzetközi problémákat okozhatnak, és egy ilyen nagyhatalmú embert megvádolni nem is mindig vezet eredményre... Főként, hogy a tárgyi bizonyíték vajmi kevés, a kuszaság, és a nyitva maradt kérdés viszont annál több. A lélektani szempontok végül segítenek Maigret-nek eljutni a megoldásig, így az ügy nem marad lezáratlan. 

Hangulatos, izgalmas, remek kötet volt. A borítója szépséges. 

Az írás maga is gyönyörű, egész andalító volt egynémely mondata, és szerencsére nem volt olyan nagyon sok a '...' , ami néha túlcsordul Simenonnál. 

"Könnyek szöktek a szemébe, de rögtön fel is száradtak, mintha túl forróak lennének a szempillái." 
Remek, részletes leírások vannak benne Maigret-ről, bemutatva őt az olvasóknak. 

"Elkerülhetetlen volt, hogy Maigret puszta jelenléte a Majestic Hotelben ne legyen kissé ellenséges színezetű. Zárványt képezett, amelyet a hely nem volt hajlandó befogadni. Pedig külsőre nem hasonlított a karikatúrákon annyiszor látott felügyelőkre. Nem volt se bajusza, se vastag talpú cipője. A ruhái finom szövetből készültek, a szabásuk kitűnő. Ráadásul minden reggel borotválkozott, és a kezét is ápolta. Ám a testalkata durva emberre vallott. Hatalmas volt és csontos. Feszes izmai kidomborodtak a kabát alatt, és a legújabb nadrág is hamar hozzájuk idomult. Sajátosan vonult bármilyen helyiség közepére és állt meg oszlopként, ami még néhány kollégájának sem volt az ínyére. Többnek tűnt ez magabiztosságnál, mégsem volt benne gőg. Begördült valahova, mint egy sziklatömb, és onnét kezdve mintha mindennek meg kellett volna törnie ezen a kősziklán, akár továbbgördült, akár állva maradt, enyhén szétterpesztett lábbal. A pipát a foga közé szorította. Nem vette ki csak azért, mert épp a Majesticben volt dolga." 


Értékelés: 10/10 Egy igazán jó Maigret-nyomozás, kivételes izgalmakkal, több hullával, veszélyes helyzetekkel és családi titkokkal a háttérben. 

Rendeljétek meg >ITT<! :) 

2 megjegyzés:

  1. DE jó, én is nemrég olvastam, és nekem is nagyon tetszett :)) Fordulatos és izgalmas :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszett! Igazán kiemelkedő Maigret kötet. :)

      Törlés