2014. július 21., hétfő

Határok feszegetése - kilépés a komfortzónából

Forrás
Az igazi olvasó ember, az avid reader szerintem kizárt, hogy csak egy-két műfajt szeressen. Amikor könyves bloggereket, sokat olvasó embereket faggatnak, rendszeresen nehéz is válaszolni és mi a kedvenc könyved/műfajod/kiadód, ki a kedvenc szerződ, mert hirtelen annyi minden tobzódik a fejünkben, és csak tolakodnak előre, és ezt nem azért mondom, mert ettől olyan hű de műveltek vagyunk, félreértés ne essék, de szerintem tényleg nehéz kiválasztani hogy akkor ő és ő és ez és ez, akkor is, ha a dédelgetett kedvenceink egyértelműek.

Ami engem illet, az elmúlt években igen sokszor feszegettem a határaimat, mert a bőség zavara volt, ahogy belecsöppentem a könyves világba, és főleg az elején nehéz volt kipécézni, na, mi az, ami nekem jó lesz, csak mert valaki épp nagyon ajánlgatja, vagy csak nagy a hype, és mi az, amit messze kerüljek el, mert már tényleg nem csak a komfortzónámon esik kívül, de minden zónám tiltakozik ellene. 

Hogy jó volt-e egy-egy ilyen komfortzónából való kilépés, változó. Az én kalandozásaimat leginkább a műfajok szerint lehet kategorizálni.

Képregény, manga - ami tőlem elég stílusidegen.
Egy kis kitérő volt a képregény, nem lett szerelem belőle, de találtam néhány kedvemre való darabot, például a Soulless manga-sorozatát, amit persze lehet, hogy az eredeti Gail Carriger kötetek miatt kedvelek annyira.
Forrás
Még mindig nem az én műfajom, és nem nyúlkálok felé, egyedül talán Gaiman Sandman sorozata piszkálja a csőröm, mint lehetséges határfeszegetés.
Meglepően kellemes csalódás volt a macskakedvelő lelkemnek a Simon's Cat legsajátabb könyve, amit a boltban lapoztam át, és imádtam a tipikus macskás viselkedésformákat viszontlátni benne.
Negatív élményt Lakatos István Lencsilánya, és a 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak hozott. Ez utóbbi teljességgel feldühített, hiszen olyan remekműveket spoilerez el négy képkockában, mint a Tíz kicsi néger Agatha Christie-től. :( Megtudtam tehát, hogy nem vagyok türelmetlen olvasó, ezt a könyvet félre is dobtam.

A szépirodalom pellengérre állítása
Többször megkaptam már, hogy a klasszikus és kortárs szépirodalmat is előszeretettel húzom le, és talán némi igazság van is benne... a határaimat feszegettem már Mikszáth-tal, akivel nem vagyunk jó komák, de azért csak próbálkoztam, illetve ment a levesbe Herta Müller, Murakami Haruki, és Háy János is. A szépirodalom felé tett határfeszegetéseim azonban többször is nagyon jó élményt hoztak: Szabó Magda, George Orwell, Jane Austen ...

Sci-fi - ismeretlen vidékek
Forrás
Inkább fantasy-olvasó vagyok a kettő közül, bár már annyi műfaj van, hogy nehezen igazodom néha ki. A sci-fivel való ismerkedés azt hiszem először a blogger-korszak előtt történt a Galaxis útikalauz stopposoknak című kötettel, aminek meglepő módon imádtam a dinka humorát - pedig úgy gondoltam nem vagyok vevő ilyesmire.
Később viszont kicsit mellényúltam, Iain M. Banks és a Félemmetes géjpezet bevitt az igazi bonyolult és túlbonyolított sci-fi világba, amitől kissé megszédültem, de nem mondtam le a további kísérletezésről, és Jeff VanderMeer Déli Végek trilógiájával elkezdődött egy új korszak, amikor már nem félek a sci-fihez nyúlni (tudom, tudom, Dűnét kell olvasnom! :))

Romantikus vattacukor - fátyolfelhők és madárcsicsergés
Régen úgy gondoltam, én szeretem a romantikus regényeket. Aztán hamar rájöttem, nem szeretem, ha arról szól csak egy könyv, hogy fiú-lány, happy end. Ekkor jött az a korszak, hogy nem szeretem a romantikusat... most valahogy úgy állunk, hogy ez tulajdonképpen elég tág kategória, valahogy alá vonható a tényleg silány Románáktól kedzve a jó minőségű chick-litekig minden, mert egen, van benne szerelem, és az a lényeges szál... Néha rámjön a kísérletezés, és ennek voltak már nagyon pozitív eredményei: Az időutazó felesége, Pride and Prejudice, The Fault in Our Stars, The Rosie Project és voltak katasztrofálisak: Rupáner-Gallé Margó, Gyönyörű sorscsapás. Romantikus rózsaszín felhős határaim feszegetése közben rájöttem, csak az igényes romantikusra, szórakoztató chick-litre vagyok vevő.

Vers - rémes rímes
Na, a vers kérem szépen, kerek-perec, nem az én műfajom. Nem köt le. Sosem fogok leülni Ady összessel a fotelba. De nem azt jelenti, hogy nem értékelem, csak nagggyon határterület. Mégis néha belém bújik a kisördög a bal vállamról, és elolvasok valami verseset. Az eredmény általában langymeleg reakció, vagy tömény utálat, és néhány évig nem nézek újra a versek felé. :)
Kivétel erősíti a ...

Erotikus irodalom - pihék és bilincsek
Erre csak röviden szeretnék kitérni. Az Emmanuelle gyerekek, az az erotikus irodalom igazi zászlóvivője. Nemet kapnak nálam a mamipornók, élen a szürkével, és az újkeletű ulpiusos csini lány-csini fiú soft pornó rémségekkel, viszont nem bánom, ha cselekményelemként is megállja a helyét valami szexuális perverzió, és nem öncélúak a szexjelenetek a könyvben: a legjobb példa a Bomlás, amit hatalmas előítélettel vettem kézbe, de azon nyomban le is rombolta mindet. :)

Forrás


Zombik? - meg én? Are you kidding me?
Bár a "zombiirodalom" kétségtelenül nem külön műfaj, azért említem meg mégis magában, mert ez tényleg talán a legmeglepőbb határfeszegetés részemről. Kerek perec, nem szeretem a zombisat. Nőiesen szólva pfujj. A gondolkodó zombik meg nevetségesek. Ezért is lett olyan nagyon jó élmény a nagyon okos, és cseppet sem a zombikra kihegyeződő World War Z - Zombiháború, és most nemrég a The Girl With All the Gifts is, ahol meg is jegyeztem, hogy lehetséges, hogy lassan a kukába dobhatom az elképzeléseimet arról, hogy mit is szeretek. ;) :D

Mi várhat még rám? 
A téma kapcsán elgondolkodtam arról is, mik azok a határterületek, amik felé még nem nyitottam, de érdekelne.
- japán, kínai, távol-keleti irodalom akár a szerzőt, akár a helyszínt tekintve - nem szimpatikus, zárt, viszolygok kicsit tőle mindig, de pl. az Egy gésa emlékiratait és az Otoriak történetét nem szeretném kihagyni. :)
- horror - belenyaltam már ilyen-olyan határterületi horrorba, de az is inkább talán krimi-thriller-pszichothriller vonalon mozgott, keményvonalast annyira nem olvasok, de pl. érdekel Stephen King és fia, Joe Hill több könyve is, és meg fogok próbálkozni velük. :)
- orvosi krimi - Anyukám nagy kedvence, de én még nemigen adtam neki esélyt. Robin Cook viszont jó választásnak tűnik.
szakácskönyvek - hát ezt nem részletezném, de mondjuk úgy, hogy rám férne, egy mélyebb megismerkedés eme határterületemmel :D
- fantasy - de ez inkább elmélyedés, nem komfortzónából kilépés, mert sok fantasyt olvastam már, és nagyon is kedvelem őket (Fever, Harry Potter, Pullman, Gyűrűk Ura, Gail Carriger), de több fantasy olvasása, meg high fantasyk jöhetnek még. :)

Jól érzem magam a komfortzónámban, ahogy mindenki a sajátjában; vannak kabátkönyveim (copyright by Amadea), de nem félek néha fejest ugrani valami nagyon újba sem, mert bizony voltak már meglepően jó élményeim az ilyen kirándulások során, sőt talán összességében is több volt a pozitív, mint a negatív felismerés ezáltal.

Nima azt mondta, nekem egy nagy kirándulás az egész olvasás. :) és ez így is van, nagyon egyetértek. Így kell szépen mondani, hogy milyen lelkesen olvasok össze-vissza mindent... :D 

Amikor pedig nincs kísérletezős kedvem, maradnak a jó öreg krimik, meseregény, fantasy, kaland, ifjúsági, érthető szépirodalom, levélregény, igényes szerelmes némi extrával, chick-lit, vagy ha szerzőkben akarunk beszélni, akkor Karen Marie Moning, Georges Simenon, Jodi Picoult, Joanne Harris, J.K. Rowling, Gerald Durrell, Dan Brown, Szabó Magda, Schäffer Erzsébet és Alice Hoffman. Hogy mégis kategorizáljam valamelyest a komfortzónám határőreit. ;)

A Témázunk további posztjai ebben a témában:
Szee, F-Andi, Miamona, Nima, Zenka, FFG, Ilweran, LokitigiAnaria, Reea.

U.i.: A Témázunk ihlette poszt a témában még Katacitától, Beától, Theodorától, Catrianától, Nikkincstől, Síontantól, Horsegirltől, On Saitól és Nitától.

Forrás

40 megjegyzés:

  1. Itt is leírom, hogy szuper a téma, nagyon megihletett, már jegyzetelem is ki a fejemből a gondolatokat :)
    Utólag jövök rá, hogy régen mit összesznobkodtam, ma már nyugiban olvasok Tündérkrónikákat (ez nagy vízválasztó volt szerintem), meg olyan könyveket, amik láttán régen fintorogtam volna. A lényeg, hogy a változás jó, mert több lehetőséget ad az embernek.
    Emellett úgy gondolom - saját tapasztalataim alapján - hogy csak azt érdemes olvasni, amire rákíván az ember. Tehát csak azért nem fogok teszem azt Neil Gaimant olvasni, mert mindenki szereti, és mert ezzel bővíthetném a látókörömet, miközben semmi kedvem hozzá.
    Az orvosi krimiről jut eszembe, hogy valaki felújíthatná már ezt a műfajt, vagy írhatna egy jó kis kórházas könyvet, nem is muszáj kriminek lennie :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katacita, örülök, köszi! :)
      Igen, lehetne egy kis frissítés ebben az orvosi krimis vagy csak orvosi témában,. Én Segaltől (Orvosok c. könyve) teljesen kiábrándultam az ilyen jellegű könyvekből, viszont régebbi időkben játszódó, pl. Noah Gordon, meg egy csomó ilyen bábás című könyv, de valahogy még nem sikerült nyitni arrafelé. De pl. van bekészítve itthon néhány ilyen jellegű könyv: Barbara Wood Doktornő, Emily R. Transue: Ügyeletben stb. Robin Cook azért tudhat valamit, elég népszerű ilyen orvosi thriller és krimi témában, őrá tényleg nagyon kíváncsi vagyok :)

      Törlés
    2. Na, pl. orvosi krimit nem olvasnék sosem :D - de tényleg szerintem ez a határfeszegetés akkor működik, ha arra támad kedved.

      Törlés
    3. Zenka, mert abban vannak éles kések? :D

      Törlés
    4. Naná, éles kések, meg injekciós tű, meg minden. :)
      De amúgy pl. a jogi témájú könyveket sem bírom.

      Törlés
    5. Ezek a borítók! :D Rákerestem azokra, amiket írtál, hááát, még gondolkozom, de inkább írjon valaki egy újat :)
      A tárgyalótermes könyvekből már nekem is elegem van Jodi Picoult óta, persze onnan még biztos van hova fejlődni, még a Scott Turow-kal kacérkodom, talán, egyszer...

      Törlés
    6. Ne is mondd, tényleg elég gázak :) De néha nem szabad rögtön eldobni, csak mert csúnya :D kíváncsi vagyok, mondjuk mennyire hitelesek.
      Én még nem szerettem ki Picoult-ból, de lassan csepegtetem magamnak. :)
      Grishamet is olvasol/olvastál?

      Törlés
    7. Nem, azt még soha, de A cég tervben van, mint annyi minden más:)

      Törlés
  2. A zombik jóóóóókkkk! <3 Én mindig azt olvasgatom, amihez kedvem van. Bevallom a szépirodalom nekem se erősségem, régen sokkal több ilyen jellegű könyvet olvastam, amikor kötelező volt a suliban. De akkor ott volt a könyvtár, és csak levettem a polcról Mikszáthot, vagy Kosztolányit, Gárdonyi Gézát. Most valahogy ezekhez egyszerűen nincs ingerenciám, de ettől függetlenül tök jó élményeim vannak régebbről, és biztos most is azok lennének, főleg hogy már érettebb vagyok mint tizenévesen. Csak most nem állnak sorban a polcon Rilke és Proust kötetek, és így nem is olvasom őket. Óh egyébként tök jó ez a körbeposzt téma, megyek is a többiekhez sorba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már én is tudom hogy jók :D a Feedet és a Kezek és fogak erdejét is el fogom olvasni :)
      Igen, én is azt olvasom amihez kedvem van, csak nagyon csapong néha a kedvem :D Hm, azt hiszem Andalgocia posztjánál írtam, hogy már nagyon nem az az idő van, amikor az otthoni polcról válogat az ember a klasszikusok közt, amikor ismerkedik az olvasással, nagyon sok a reklámfelület és új megjelenés - de azért egy ilyen klasszikus szépirodalmi, kicsit "poros", kicsit már sárguló lapú készletnek is mindig lesz szerintem vonzereje, még ha tényleg nem is csak ilyeneket olvasunk :)

      Törlés
  3. Kata: igen, én is!!! :D mármint a sznobkodás és a mostani lazulás totál ugyanez nálam :)


    VálaszTörlés
  4. Örültem, hogy reggel Veletek, ezekkel a körbeposztokkal indíthattam a napot, nagyon érdekes témát választottatok elsőnek és tök jó volt olvasni, hogy kinek mit jelent a határainak feszegetése könyves témában.
    Azon mosolyogtam, amikor téged olvastalak, hogy valahogy a távol-keleti téma nálam is egy ilyen kategória volt és azt hiszem azóta sem lett a szívem csücske vagy nem érdekel jobban, mélyebben, de pl. A gésa emlékiratai egész könnyen csúszott, szóval ajánlom, hogy ha ezzel akarsz kilépni a komfortzónádból :)

    VálaszTörlés
  5. Pupi, te tényleg igazi mindenevő vagy. nem is értem, miért pont a fantasy jutott elsőnek eszembe, hogy azt nem olvasol. nem is igazán tudatosult ez bennem eddig veled kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  6. Nikkincs, örülök, hogy feldobtuk a hétfő reggeled :) lesznek még ilyenek, és egész nyugodtan leget csatlakozni, írjál te is, minden verzió egyedi és szerintem nagyon érdekes :)
    A távol-keleti kérdésben akkor úgy fest, hogy hasonlítunk :) A gésát amúgy filmen szerettem, ez szerintem jó jel.

    Nima, nem tudom én se, kicsit meg is lepődtem, és elsőre még el is hittem neked, hogy nem olvasok fantasyt, aztán rájöttünk ugye közös erővel, hogy hát dehogynem :D de tény, hogy sok mindent szeretnék még megismerni fantasy berkekben is ;)
    Ja, mindenevő vagyok, de az mindig hülyén hangzik válaszként, hogy milyen könyveket szeretek, hát a jó könyveket... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gésa olyan nagyon nagyon jó! Sajátos folyása van a könyvnek nem rohan sehová és nem tudom...szerintem az agyamban HD minőségű képeket generált :D

      Törlés
  7. Sznob banda! :D A versekkel nekem is sokáig érdekes kapcsolatom volt, 1-2 kivételtől eltekintve leginkább nem szerettem, és most azon kapom magam, hogy az ekulturán lévő rovatomhoz lelkesen válogatok, és pipa leszek, ha egy fordítás nem rakható be szerzői jogok miatt. :D
    Szóval kell egy kis lökés, a megfelelő darab, és az ember lánya mindenért képes rajongani. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reea, én nagyon szeretem a verseket. Mondjuk Ady verseit speciel nem, de néha nagyon jól esnek. Te kit szeretsz?

      Törlés
    2. József Attilát és Adyt is. Meg Keats és Charles Baudelaire-t is, és sokan másokat. Ó, Radnótit, öt nagyon. :) de nem ismerem az egész munkásságukat, csak belekapok ebbe-abba és nagyon élvezem. ;)

      Törlés
  8. Amikor molyon megláttam egymás alatt FFG és a te bejegyzésed elcsodálkoztam, micsoda véletlen, h mindketten erről írtatok. Most olvastam utána honnan is indult az egész :D Jó ötlet, lehet h én is elmélkedem egy sort. ;)

    VálaszTörlés
  9. Reea, a vers az akkoris olyan "távoli" marad majd mindig, tudom. A kedvenceim megvannak, sorolhatok is jópárat: Radnóti: Nem tudhatom, Ady: Őrizem a szemed, Csokonai: A reményhez, Kosztolányi: Akarsz-e játszani?, Juhász Gyula: Szerelem?, illetve a linkelt Kertész Eszter versek pl. nagyon közel állnak hozzám, mégis idegenkedem versesköteteket olvasni. Szavalásoktól ki tudok futni a világból :D (ünnepélyeken például, brrr)

    Theodora, véletlenek nincsenek ;) Írjál te is nyugodtan, ha megihletődtél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ez tetemes mennyiségű kivétel ám ;) Biztató. .)

      Törlés
  10. Pupi: a manhwákkal próbálkoztál? Olyan, mint a manga, de mégse, és vannak gyönyörűen megrajzolt darabok (Pl.: A Vízisten menyasszonya, aminek a legnagyobb gyengesége, hogy az x. kötet után az ember elkezdi a történetben elveszteni a fonalat, mert annyi csavar van benne...)
    Nem is tudtam, hogy a Lélektelenből is van manga :) Felkeltetted a kíváncsiságomat (gyorsan elolvastam az írásod róla, és rájöttem, hogy szeretném :) )

    VálaszTörlés
  11. Pupikaaaa, sokkal bevállalósabb vagy, mint láttam, tapasztaltam! Figyellek tovább ugyanúgy ;)

    VálaszTörlés
  12. Huhh, majdnem azt hittem, meg kell élnem, hogy nem említed meg Moningot... :O :D Jó vagy Pupi, kísérletezgess csak minél többet, hogy nekem annyit ne kelljen ;D

    VálaszTörlés
  13. FFG nem, még sosem. Valahogy nem vonzanak ezek a kötetek, de tény, hogy nem is sokat ismerek abból, hogy mi van belül :)
    Carrigerekből már három manga van, kettőt olvastam, a harmadikat még nem vettem meg, de tervezem :) szépek, és persze szórakoztatóak. :) Mindkét link ott van ám, csak hülyén raktam be, egymás utáni két szóra. :)

    Andi :D megleptelek a bevállalósságommal? Bevállalja? Igen, vagy neeem? :D

    Miamona, ugyan :) Hogy Moningot ne említeném? :D Hahha, jól csinálod, jól csinálod, aztán majd én megmondom neked kell-e amit már kipróbáltam :D

    VálaszTörlés
  14. Azt sem tudom mit írjak először :D Látom King nálad is befigyel :)) Amy Tant meg már megbeszéltük hogy érdemes olvasni.

    Egyébként érdekes én régen nézem sok animét, de mangát valahogy nem akartam olvasni :)
    Az erotikus irodalommal is egyetértek. Fúúúúj szürke és társai...ezek mind igénytelenek még egy Júliában is több értelmes történés volt :D
    A romantikusokat én szeretem, de kell hogy találjak benne valami egyedi értelmet, ami megfog, a szimpla szerelem már olyan uncsi. A Rosie projekt miattad várólistás ^^

    És most meg fogsz verni de beteszem neked a kedvenc verseim egyikét, Nyuuugi rövid ^^

    Pilinszky János - Azt hiszem


    Azt hiszem (Hungarian)

    Azt hiszem, hogy szeretlek;
    lehúnyt szemmel sírok azon, hogy élsz.
    De láthatod, az istenek,
    a por, meg az idő
    mégis oly súlyos buckákat emel
    közéd-közém,
    hogy olykor elfog a
    szeretet tériszonya és
    kicsinyes aggodalma.

    Ilyenkor ágyba bújva félek,
    mint a természet éjfél idején,
    hangtalanúl és jelzés nélkűl.

    Azután
    újra hiszem, hogy összetartozunk,
    hogy kezemet kezedbe tettem.

    Imádásosság van ^^ "lehúnyt szemmel sírok azon hogy élsz" <3

    És csak itt csak most csak neked egy Anaria sk. :)

    Komorság a körúton

    Szőkén omlott a körút.
    Hömpölygő embertömeg
    Elszelelt a villamos
    mellett, át a sínek közt,
    szédelegtek réveteg
    arcukon merev grimasz,
    viaszos halotti maszk.
    Kérdőn méregetvén azt,
    hogy lehetek ily pimasz,
    szökkenő, komisz kamasz,
    kinek a száján nincsen
    ragtapasz, csak egy ravasz
    vigyor. Napfényben úszva,
    átszökell énekelve,
    a villamos mellett, a
    sínek közt, miközben ők
    szédelegnek réveteg.
    Arcukon merev grimasz s
    egyikük sem oly pimasz,
    hogy letépve a tapaszt
    ujjongva vonuljon, a
    szőkén omló körúton.


    Ettől még nem fogod kevésbé utálni a verseket tudom, talán csak egy picit ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szeretem Pilinszkyt, szeretem ezt a verset. Pedig nem is olvasok verseket, de olvastam régen. Sokat.

      Törlés
    2. Anaria, én már csak legyintek, hogy King tényleg mindenhol ott van, pedig semmit nem beszéltünk meg előre :D

      Köszi, azért elolvastam, nem az van, hogy hanyatt-homlok menekülök XD :)
      Egyébként a magyar nyelvnek nagyon fekszik a vers, és a rímek, és olyan szépen lehet kanyarítani a szavakat, végződéseket, átvitt értelmeket... :)

      Törlés
    3. én megszerettem őket és feszültséglevezetésből írtam őket, ha lesz új majd premiermutatok neked :)

      Törlés
  15. Annyira jók a képek! ;) Látod, én pont az az alkat vagyok, aki megáll az útjelzőtáblánál, és órákig töpreng merre lépjen :D- de ha elhatároztam magam... azért néha váratlanul fordulok.

    A távol keleti irodalom engem is érdekel, illetve a zombik - a zombikat kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziii! Féltem, hogy mindenki a comfort zone-ra keresett rá a guglin, és ugyanazok a képeink lesznek, de teljesen másfelé indult mindenki :D

      A távol keletit nem? :D

      Törlés
    2. Néha szeretném felnyírni a hajam gyufa hosszúságúra kócosra zselézni, feketére festeni a körmömet és tetováltatni.

      Ehelyett inkább ki fogom próbálni a távol keleti irodalmat :D Én így vadulok :)

      Törlés
    3. Zenka, szeretsz veszélyesen élni. :D

      Törlés
    4. Zenkaaaaa :D:D:D csak óvatosan, meg ne ártson :D

      Törlés
    5. Távol-keleti alatt mit értetek? Nemrég olvastam egy japán regényt - egészen pontosan egy Murakamit -, és rájöttem, hogy nekem ez nem... Pedig azt hittem, Murakamival jóban leszünk, olvastam tőle idézeteket, amik tetszettek, és voltak is jó gondolatok a könyvben, de valahogy mégse.

      Törlés
    6. Bár látom, PuPilla, hogy ő neked se tetszett.

      Törlés
    7. Én főleg a miliőt, gésák, pagodák, japánok, vagy koreaiak, kínaiak stb. Ami tőlem amúgy távol áll valahogy.
      Huhh, Murakamit nagyon nem szívelem... :D

      Törlés
  16. Jaj, nagyon jók ezek a posztok meg ez a kezdeményezés! Engem is elgondolkodtatott ez a komfortzóna dolog, már írtam is róla egy posztot, és most, hogy visszanéztem ide jutott eszembe, hogy a képregényeket kihagytam. Nagyon nem látom magam, ahogy képregényt olvasok. Mikor még rukkoláztam szereztem egy koreai mangát (ami igazából manhwa), csak azért mert koreai, de épp csak belepillantottam. De Neil Gaiman képregény sorozata engem is piszkál, de végül mindig csak felmorgok, hogy miért nem írta meg ezt könyvben :D

    A romantikával is úgy vagyok, sokáig meg voltam róla győződve, hogy én nagyon szeretem a romantikus könyveket, de amikor bementem a könyvtárba mondván, hogy én most egy kis romantikus könyvre vágyom mindig csak tehetetlenül álldogáltam a polc előtt mert egyik sem tetszett. Rájöttem, hogy nagyon kevés igazán jó romantikus könyv van, de azokat nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök! Mindjárt belinkellek téged is, és elolvaslak :)
      Úgy látom hasonlóképp állunk a képregényekkel és a romantikával is :) Az a baj az utóbbival, hogy nagyon sok tényleg a buta vagy lebutított történet és nem ilyenekre vágyom, amikor a romantikára gondolok. De szó mi szó, nehéz lehet jó szerelmes regény írni, giccsek nélkül, fordulatokkal, humorral és ahogy írtam, esetleg még némi extrával :) ezért van olyan kevés igazán jó, ami nekünk fanyalgóknak megfelel! :D

      Törlés