2014. július 24., csütörtök

A százéves ember, aki kilépett a mozivászonra

Tavaly tavasszal olvastam a százéves embert, és imádtam. Amikor megtudtam, hogy film készül ebből is, egy kicsit megijedtem, vajon hogy fog menni a megvalósítás, mennyire lesz gördülékeny, mennyire fér bele kvázi a 20. század történelme másfél-két órába, úgy, hogy még röhöghessünk is párat. 

A svédekre úgy fest, rá lehet ezt bízni. Amióta a Millenium-trilógiát (Stieg Larsson) láttam filmen, azóta birizgálja a csőröm, hogy néha jobb, ha valami nem amerikai - stílusában és kivitelezésében sem. Mindenesetre megnézném az amerikai változatot is a százévesből - ha lenne -, mert annyira szeretem a sztorit. 

A film castingja ki-vá-ló. Imádtam a szereplőket - szinte mindenki hasonló volt a könyvben bemutatott karakterhez -, és a magyar szinkront is (Rudolf Péter, Liptai Claudia, Szabó Győző) Sztálin elvtárs is nagyon jól lett kiválasztva, és úgy egészében, a megvalósítás remek. Külön köszönet, hogy senki sem "mázas", senki sem tökéletes és nem szépségideál! A színészek Svédországban *dobpergés* emberek (!), és nem viaszbábuk, akiken nincs egy ránc, egy deka háj hastájékon, vagy egy félreálló hajszál. Az amerikaiak elleshetnének néha ezt-azt...

A két szál, a múltbéli és a jelenlegi kalandok zökkenőmentesen kapcsolódtak egymásba, és minden lényeges pont belefért - még Szonja az elefánt is! :D Egészében elég könyvhű volt. :) 


Jókat röhögtem, imádtam a gyorsított magyarázós, poénos részeket, ahogy a hullák sorsára fény derült például. Külön öröm volt felismerni Budapestet az itt forgatott jelenetek láttán.

Hiányoltam viszont Kim Ir Szen és Mao Ce-tung felbukkanását, azért egy jó nagy szelet kikanyarítását jelentették a filmből. Keveset szerepel Herbert Eistein is sajnos, de a mosodás kalamajka kifejezetten jól lett megoldva, és emlékeztetett Forrest Gump és BB közös jelenetére. :)


Ami még nem tetszett hogy talán túlzásba vitték, Allan mennyiszer és mennyire van bepiálva. Persze eláztak rendesen a regény lapjain is, de azért mégis, egy rövidített verzióban azt is jobban kellett volna érzékeltetni, hogy valamivel néha azért le is nyűgözte őket, és nem volt tökfej sem, sőt, okos, értelmes a maga módján és józan paraszti eszével. Kevéssé lehetett kivenni miért is volt különleges szellem.
Na de ezeket leszámítva, még a petúniaágyás is stimmelt, hogy oda lép ki az ablakból... :D



Ahogy az lenni szokott, azért úgy vagyok vele, hogy a könyv sokkal többet adott, és sokkal jobban is tetszett, de a film is megért nálam egy 10/8,5 pontot, és érdemes volt beülni rá.

Ja, és még annyit, olvastam valahol, hogy kifogásolták, az Allan Karlssont játszó színész, Robert Gustafsson maszkírozását és játékát. Szerintem sokkal jobb volt így, hogy ugyanaz az ember játszotta a fiatalkorától kezdve végig, és úgysem lehetett volna igazán idős - hihetően ennyi idős - emberrel eljátszatni a szerepet. A maszk és az alakítás is teljesen jól hozta Allant, és meggyőzően adta el Gustafsson az öreges allűröket, mozdulatokat, a lassúságot, mindent.

Ez egy ilyen kicsit szétszórt poszt, mert valahogy ezt egyrészt ismerni, másrészt látni kell, és egyszerűen: szórakozni rajta, akármelyik formájára is "fizet be" az ember. :)

Trailer:

A képek jelenetek a filmből, forrás: google.com

6 megjegyzés:

  1. Ó, engem ez valahogy elkerült, hogy film készült a regényből :D
    Fúú, amint lehet megnézem - nagyon kíváncsi vagyok rá most már én is :) köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy újat tudtam mondani! Nézd meg te is, érdemes, főleg, hogy te is olyan nagyon szeretted a történetet. :)

      Törlés
  2. Juhú, írtál róla! :) Nekem is tetszett, hogy ugyanaz játssza, és a maszk is renden volt. Szinkronban engem Liptai idegesített, és ez a csaj sem volt a könyvben ennyire fárasztó. Allan viszont nekem nem tűnt tökfejnek, és nem éreztem túlzónak a piálást. Legalábbis a könyvhöz képest. Kellemes film volt, jó adaptáció, nálam 10/7.5

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhú :D Liptai nekem rendben volt, sőt valahogy illett ehhez a pimasz karakterhez, szerintem egész közel állt a könyvbeli Gunillához, bár ott valahogy máshogy csapódott le a sok káromkodása is stb.
      Hm, nekem se tűnt tökfejnek, csak mintha valahogy "ügyesebben" lavírozott volna a könyvlapokon - és kevesebb pálinkával :D Bár igaz, ami igaz, emlékszem még a könyvből, hogy ne akarj versenyt inni egy svéddel, hacsak nem vagy finn, vagy legalább orosz! :D :D

      Törlés
  3. Akkor csak én vagyok ilyen kakukktojás, de én már a könyvért sem rajongtam annyira, a film meg kifejezetten borzalmasra sikerült szerintem. Mi végig untuk és bosszankodtuk. De lehet, hogy csak az 5 évnyi filmes felsőoktatás tett minket kultursznobbá :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szakmai ártalom :D Amúgy a mozitársaságunk másik három tagja lejjebb pontozta a 10-ből, mint én :)

      Törlés