2014. július 14., hétfő

Urak és játékosok

Joanne Harris: Gentlemen and Players

Már a harmadik bevezető bekezdést törlöm ki, szóval inkább belevágok, ahogy esik úgy puffan, és elmondom, hogy nagyon élveztem ezt a könyvet. De melyik Joanne Harrist nem lehet élvezni? :) Szinte hihetetlen, de 2009-ben olvastam a szerzőtől utoljára, és rá kellett jönnöm, már nagyon hiányzott. 

A Gentlemen and Players a St. Oswald's fiúiskolában játszódik. Új tanév, új kollégák, órarendi változások, papírmunka, tantestületi gyűlés, értekezletek, kisstílű áskálódás. És Roy Straitley, aki közeledik a nyugdíjhoz, aki még mindig talárban tanít, és a krétát preferálja a digitális világ vívmányaival szemben. Roy Straitley, aki született elhivatott pedagógus, és aki imádja a tárgyát, a latint, és imádja a fiait is. 
Van egy múltbéli szál is, a régi-régi gondnokkal, John Snyde-dal, és egy szerencsétlen balesettel kapcsolatban, amikor a patinás iskola veszélybe került... De korántsem olyan veszélybe, mint amilyenbe a jelenben bonyolódik. Intrika, cselszövés, belülről bomlasztás, ami alapjaiban rengeti meg, többszörösen, az elit intézményt. Összeomlik-e teljesen?

A Gentlemen and Players, zseniális
Hangulatos, intelligens, cseles, és olvasmányos. Elit krimi és lélektani dráma egyben. Szocipatával, gyilkossággal, gyermekkori frusztrációk feldolgozatlanságával... Remek karakterek, tűpontos és hamisítatlan, zárt, iskolai atmoszféra, harapható feszültségek, csontig hatoló emberismeret és okos cselekménybonyolítás. 


"Emphatic denial is by far the best tactic when seeking to incriminate an enemy."

Az más kérdés, hogy sajnos kitaláltam a csavart - ennek lehet hogy az az oka, hogy egyáltalán tudtam róla, hogy lesz egy nagy csavar... nem szabad túlgondolkodni a könyveket. Valahogy már a közepe táján motoszkált bennem. Aztán csak úgy előjött, kicsivel azelőtt, hogy kiderült, és az olyankor épp elég, hogy egy kicsit csalódást keltsen az emberben, hogy na, és tényleg. :D

Harris tehetségét dicséri, hogy a taszító és machiavelli módszerekkel dolgozó negatív karakter iránt is lehet egy picinyke szimpátiát érezni, és tudva hogy ez most csak egy kitalált történet, mosollyal csukni be a könyvet.

A felosztás, a sakkfigurás párhuzamok és a figurákkal jelzett narráció is nagyon ott van. 

"Short sentences, eye contact and an air of conviction. Teachers use this method; so do doctors, priests and other illusionists."
A kiadás (Black Swan) kivételesen nem nagyon bírta a forgatást, pedig a külföldi paperbackekkel még nem nagyon volt bajom ilyen tekintetben, ennek viszont jónéhány lapja kiesett. :( Egyébként gyönyörű a borítófotó és a türkizzöldes színek, imádom a külsejét is. (legfelső borító, bár az enyémen a szerző neve is zölddel van rajta)
Értékelés: 10/9,5 De lehet hogy igazságtalan vagyok a levonással, hiszen attól még hogy sikerült valami véletlen agytekervényem mocorgása folytán meglátnom a tükröt a trükk mögött, attól még mondhatni kifogástalan, és továbbgondolható, tetszik a nyitva hagyott része is. 


Ez volt a nyolcadik könyvem J.H.-től, és nemsokára tervezem olvasni az eddig kimaradtakat is: Coastliners (Partvidékiek), Runemarks (Rúnajelek), Blueeyedboy (Kékszeműfiú), Peaches for Monsieur Le Curé (Csokoládés barack), Sleep Pale Sister (Aludj, kislány).

Note to Self: valamikor újraolvasandó. 

21 megjegyzés:

  1. A Kékszeműfiút honnan szerzed/szerezted meg? Én már lassan fél éve hajtom, de nem találok sehol belőle egy példányt sem. Igaz, magyarul kerestem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha, jó kérdés.. ha jól rémlik szüleimtől kaptam meg, az angolt. A magyart nem kerestem soha, viszont egyszer egy picike antikváriumban teljesen véletlenül belebotlottam, 600 Ft-ért árulták, és megvettem Miamonának ajándékba. Ennyire nem kapható sehol? :(

      Törlés
    2. Szia! A moly.hu-n 3 példány is van eladó: http://moly.hu/konyvek/joanne-harris-kekszemufiu

      Törlés
    3. a bookline-on is van használt, de nevetségesen magas áron.

      Törlés
    4. hát a bookline-ról inkább ne is beszéljünk :D

      Törlés
    5. BookwormGirl: A konyvar.hu-n rákerestél?

      Törlés
    6. Jaaj, köszi a sok tippet! :-) Már írtam is az egyik Moly-osnak ez ügyben.

      Törlés
  2. igen, az volt a baj, hogy tudtad, hogy lesz benne csavar.
    én teljesen gyanútlan voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha sokkal jobb (lenne) teljes zéró előtörténettel megfogni a könyveket... :)

      Törlés
  3. Érdekes, én rettenetesen untam ezt a könyvet (is) az írónőtől. MIndig elcsábulok egy új könyvére, de valahogy számomra mind olyan pocsék és valahogy olyan... "büdös, állott szagú".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre nem nagyon tudok mit mondani, akkor ne olvasd :)
      Én imádom őt, és szinte mindent amit ír, az egyik kedvenc szerzőm a Csokoládé óta. Ízlések és pofonok.

      Törlés
    2. Hát, most már igyekszem nem olvasni. De a fülszöveg iszonyű csábító, és olyan jókat ír róla mindenki. Én meg nem értem a szépségét. A Szederbort is megpróbáltam, végig is olvastam, de olyan íz járt a számban végig, mint a pimpós bor. A Csokoládé trilógia az nagyon tetszett, főleg a 3. rész, gondolom ezért vágok bele újra és újra a megismerésbe:-) Még az a rúnás izé csücsül itt a polcomon, ajándékba kaptam, de annak már nemigen fogok neki,

      Törlés
    3. Érdekes hasonlatokat használsz a könyvekre...

      Törlés
    4. büdös, állott szagú??? ha én lennék az írónő, ez nekem sokkal sértőbb lenne, mintha letehetségteleneznének.

      Törlés
  4. Ó, ez a legvágyottabb Harris könyvem :) Mióta olvastam a legújabb novellás kötetét, még nagyobb az ingerenciám a többi könyvére. A novellás kötetén kívül még csak a Csokoládét olvastam tőle, ami végül is tetszett csak nagyon másra számítottam. Ezért túl is adtam rajta, amit a legnagyobb hülyeségeim között tartok számon.

    De szerintem ezt beszerzem amint letelik a könyvembergóm, addig megpróbálom elfelejteni, hogy van benne egy csavar :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon nagyon soká várattam, régóta csücsült a polcon :)
      Na, bocsi, nem kellett volna nekem se hangoztatnom a csavart :S
      Ó, túladtál egy Csokoládén? Ejj :) én azt könyvtárból olvastam, de később megvettem magamnak.
      Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog :) A Szederbort olvastad, az is nagyon jó, kedvenceim közt van.

      Törlés
  5. Mindig elmentem mellette a könyvtárban, de most nagyon meghoztad a kedvem hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek igazán örülök, remélem tetszeni fog! :)

      Törlés
  6. Látszik, hogy kissé le vagyok maradva a blogolvasásban, most jutottam idáig... (Nem csak a te blogodban, rengeteg blogéban.)
    Szóval nagyon örülök, hogy neked is ennyire tetszett, és igen, gyanútlanul jobb nekikezdeni ennek.

    VálaszTörlés
  7. Nemrég fejeztem be ennek az újraolvasását, nem tudsz véletlenül valami hasonlót ajánlani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogós kérdés, de gondolkodni fogok rajta... :)

      Törlés