2017. december 29., péntek

Könyvbár - páratlan karácsonyi ízorgia

A Könyvbár&Restaurant a karácsonyi időszakra egy igazán friss és népszerű könyvet választott: Matt Haigtől A fiú, akit Karácsonynak hívnak című mesét, és e köré kanyarított egy olyan, de olyan pazar menüt, hogy állandó könyvbár-látogató társammal, Anettal csak ámultunk-bámultunk, kóstoltunk és mormoltuk a dicsérő szavakat újra és újra. Azt hiszem teljes egyetértésben kijelenthetjük, ez volt az eddig legjobb étel-összeállítás, amit csak kipróbáltunk a Könyvbárban, és ez nem csak az ízekre, hanem az egész élményre, az ötletekre, megjelenítésre is vonatkozik. 
Az már alap, hogy mindig ínycsiklandó ételeket kapunk, de ezúttal a degusztációs menü minden szépségét és ízét végigélvezhettük, a hozzá passzoló borkóstolóval együtt. :) 

A fiú, akit Karácsonynak hívnak menüsora a következő volt: 
  • Mika egér képzeletbeli sajtja (Gorgonzola hab, olíva bogyó tapenád, karamellizált dió) 
  • Zöldségbaba (Csicsóka leves, zeller)
  • Szánkó (Lazac, narancsvirág-mártás, sült cékla, csicseriborsó-püré) 
  • Koboldvacsora (Gesztenyés bélszín ragu, édesburgonya, mandula, ecetes szeder) 
  • Karácsonyi áfonyás pite 
A dekorációban nem csak a klasszikus karácsonyi elemek kaptak helyet, sok volt a rénszarvas, csillagok, télapós gyertyák, egyszóval a könyvhöz igazították ezt is. 

Egy kupac szarvas! Anett képe.

Mikulás-gyertyák és papírdekoráció fényjátékkal.

A menüsor a táblán, dicsfényben és fenyőágakkal övezve. :D

A könyv, ezúttal csak magyarul, és itt is egy szarvasos dísz.

A teljes könyvmenü, kattintásra megnő!
A fenti teljes menüt érdemes kinagyítani, ezen szerepelnek a borok is az egyes fogásokhoz. Mivel ezúttal a degusztációs menüt ettük, minden fogást végigkóstoltunk csak kicsit kisebb adagban ugye, a hozzá illő válogatottan finom borokkal. Nem vagyok egy borszakértő, de valóban minden nagyon passzolt az adott ételekhez és ízkombinációkhoz.

Anett képe.
Újdonság volt még, ahogy itt fenn látható, hogy az idézetes alátét ezúttal színes lett! Nagyon hangulatos volt, és bár kevesebb idézet kerül ezúttal rá, ezt kompenzálta a térkép és az illusztrációk. 

A már megszokott kis apróság az ételek előtt: levendulás-fokhagymás fűszervaj, házi kenyérrel.
A kis "nulladik" fogás után jött az előétel, Mika egér képzeletbeli sajtja, ami egy isteni gorgonzola sajthab volt kenyérkosárkában, mellett pedig koktélparadicsomok, olíva és dió. Ez az egy fogás volt talán, ami számomra egy icipicit sótlan volt, és nehéz volt késsel-villával bírkózni a ropogós kenyérkosárkával, szóval itt-ott kézzel besegítettünk. De ez kb. a legnagyobb kritikai megjegyzésem az egész menüsorral kapcsolatban. :) Ehhez a fogáshoz egy kis furmint pezsgőt kortyolgattunk.


A könnyű sajt után következett egy sűrű krémleves, a Zöldségbaba. A tányér alján volt egy kis zellerből készült babaforma, ezt öntötték fel csicsókával. Rajnai rizlinget ittunk mellé. 



Ezután következtek a főfogások, kisebb adagokban. A Szánkó egy prímán elkészített lazacot rejtett csicseriborsó pürével, sült céklával és narancsvirág-mártással. Ezek az édes és savanykás ízek rendkívül jól passzoltak egymáshoz, és Anett is ráébredt, hogy tulajdonképpen lehet, hogy szereti ő a céklát, csak régi rossz emlékei szerint van vele rossz viszonyban. :D Már ezért megérte megkóstolni! :) Imádom az ilyen jellegű köreteket, szerintem kész istencsapása az olyan étterem, ahol mindenhez rizs meg hasáb van, brr (egyiket se eszem amúgy). 
Ennél a fogásnál áttértünk egy könnyű kis roséra. :)

A tányéron is szánkó alakot öltött a fogás.

Egy pici pihenő után következett a második főfogás, a Koboldvacsora, ami a pincér elmondása szerint is nagy népszerűségnek örvend, és méltán! Ez volt azt hiszem az összes közül a legeslegjobb, de nem csak a karácsonyi menüből, hanem bármiből, amit ott ettem a Könyvbárban. :) A Koboldvacsora bélszínérmékből, kacsamájból, édesburgonyából, gesztenyéből és szederből állt, egy testesebb cabernet-merlot cuvée-vel. Minden falat mámorító volt! Anett pedig ráébredt arra is, hogy a gesztenye sem ördögtől való. ;) 
Ó, és azt majdnem elfelejtettem: a Koboldvacsora Ajándékdobozokkal lefedve érkezett elénk. :)


Desszertnek Karácsonyi áfonyás pite következett egy isteni desszertborral. Én nem kedvelem az édes borokat, de ez abszolút illett hozzá. Az áfonyás pite sem csak egy sima sütemény itt persze, ahogy a képen is látszik, vaníliafagyi is volt mellette kekszmorzsával, krémes habcsókok csücsültek a tetején, és mellette cukorcsillagok és még szőlőszeletek is. Együtt enni mindezt, mindből egy falatot, maga a mennyország. :)


Záróakkordként is érkezik valami természetesen mindig, ezúttal azonban nem a szokásos trüffelbonbonka volt az, hanem figurás mézeskalács és egy-egy pindurka üveg kökénylekvár! :)


Őszintén gratulálok ehhez a menühöz, és a megvalósításhoz, és nagyon köszönöm, hogy ezt végigehettem és végigélvezhettem az ízek pazar keveredését! 
Anett posztját is olvassátok el a gasztrokalandunkról! :) 

A fiú, akit Karácsonynak hívnak című könyvet a Kolibri Kiadó adta ki, hamarosan én is elolvasom Anett jóvoltából, aki kölcsönadta nekem. A második rész is kijött nemrégiben A lány, aki megmenti a karácsonyt címmel. 

A blogon a Könyvbár címke alatt találjátok az eddigi evészeteimről írt élményeimet. ;) 
Figyeljétek a Könyvbár facebook oldalát, hogy mit lesz a következő "megfőzött" könyv. ;) És addig is még elcsíphetitek a Mat Haig könyvet is, érdemes!

Budapest, VII. kerület, 
Dob utca 45.

Csillagdísz az ablakban.
A képek saját fotóim, kivéve,a hol jeleztem, hogy Anetté. :)

2 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet meg fogom venni. A lányos nagyon tetszik, úgyhogy kell ez is :) (sajnos a menühöz túl zsugori vagyok :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó Szee! Sose kapok értesítést a kommentjeidről! (Írtál máshova is?) Vedd, nagyon jó kis könyvnek tűnik, remélem tetszeni fog neki! :) Én is hamarosan elolvasom.
      Az árak nem alacsonyak, de nagyon megéri, olyanra főleg elmenni, amit nagyon kedvelsz. És persze nem kell végigenni a menüsort. :)

      Törlés