2021. június 27., vasárnap

Könyves inspirációk és példaképek

Forrás.
El vagyok picit maradva a Témázunk bejegyzésekkel, de utóvédként mindenképp csatlakozom a posztokhoz, így először a májusihoz, ami a Könyves példaképek című téma volt. A példaképeket lazán értelmezve kezeltük, így csokorba lehetett szedni a minket inspiráló szerzőket, bloggereket, vloggereket, vagy más, az irodalommal, könyvekkel kapcsolatos személyeket, influenszereket, de akár könyvszereplőket is. :) 

Kicsit rövidítve fogom előadni a mondandómat, és felsorolásszerűen mutatom be a könyves világból azokat, akik példaképként állnak előttem, vagy "csak" motiválónak, inspirálónak tartom őket, változtattak a gondolkodásomon, és vittek valamerre; hatásukra olvastam, vagy épp nem olvastam valamit. :) 

Inspiráló szerzők 

Koránt sem meglepő, hogy van átfedés a kedvenc szerzőkkel. :)

- J.K.Rowling - óriási, amit alkotott, és ahonnan, amilyen körülmények közül ki tudott emelkedni. Olvasóvá tett egy egész generációt, és hihetetlen világot adott nekünk, amibe mindig jó visszatérni, hazatérni. :) ♥ Persze nem csak a Potter van, ami Rowling, de ez mindenképp kiemelten kezelendő, amikor példaképekre gondolok. 
- Gerald Durrell - az állatvilág iránti szeretete, empátiája és elkötelezettsége igazán kivételes.
- Szabó Magda - nincs még valaki, aki így tudja hajtogatni a szavakat, hol ostorrá, hol selyemkendővé...
- Michelle Obama - intelligencia, méltóság, motiváció, optimizmus, erő.

És még két, elég különböző figura, akiktől ugyan még nem olvastam, de a könyveikre is kíváncsi vagyok, és akiket összeköt, hogy az életpályájuk, kisugárzásuk, felfogásuk, és bölcsességük egyaránt követendő, és igazán példaértékűek - legalábbis szerintem:

- David Attenborough 
- Barack Obama

Kivételes karakterek
Forrás.

- Albus Dumbledore - Harry Potter
- Hermione Granger - Harry Potter
- Hans Hubermann - A könyvtolvaj


Bloggerek
 

Lobót szeretném kiemelni külön, mert miatta kezdtem el  blogolni. :) Nem szeretnék egy felsorolásba belemenni, amiből aztán véletlenül kihagyok valakit... Nagyon sok mindenkit követek, és szeretek olvasni, mind motiválóak vagytok, és szuper, hogy van egy jó kis régi motoros bagázsunk, kisebb-nagyobb fluktuációkkal, visszatérésekkel, újrakezdésekkel. ♥ Olvassuk és kommenteljük egymás posztjait, ajánlunk egymásnak könyveket, vagy épp lebeszéljük a másikat valamiről, ami biztosan nem tetszene neki. :) 
Rengetegszer fordul elő, hogy egymás hatására veszünk meg és olvasunk el valamit. Legutóbb például Sister miatt vettem meg a Babilon bárkáját, és főleg miatta tervezek Attenborough-t is olvasni, de ő győzött meg arról is, hogy kell nekem A piros notesz (kedvenc is lett!). Heloise hatására olvastam nemrég a Betolakodókat, korábban Nikkincs miatt A hóleányt, de számtalan más példát is tudnék még hozni. Ezek a személyes kapcsolatok, kapcsolódások a legmotiválóbbak számomra, és imádok veletek könyvekről beszélgetni. ♥

Youtube, Instagram, podcastok és egyebek

- Szabados Ági - bár engem kifejezetten sok új dologra, új könyvek olvasására nem motivált, azért egy "kapudrog" volt a könyves podcastok felé, és dicséretes az olvasásnépszerűsítő hatása, a NIOK-tól kezdve a Lapozz a 99-re podcaston át a Könyvnyerőig és a Mutasd a polcod videókig. :) 
- Libramore és Popkult, csajok satöbbi podcastok
- Jen Campbell - az egyetlen külföldi booktuber, aki mellett kitartok egy ideje, bár nem nézem mindenét, de mindig figyelemmel követem a posztjai, storyjait és videóit. 
- Egy csomó könyves insta fiók, akiket nincs energiám kikeresgetni, booocs, de akiket követek, nekik mind nagyon szeretem nézegetni a tartalmait, és sokszor gyűjtök onnan ötleteket, könyveket. :) 
- A rengeteg könyves hírlevél, és úgy en bloc az online könyves élet, a könyves platformok, amiket böngészve mindig találok újdonságokat, amik érdekelnek. 

A többiek posztjai a témában, egy kicsit ők összeszedettebbek voltak: ;) 


4 megjegyzés:

  1. Úgy örülök, hogy így betalált nálad Laurain! <3 Ő annyira szerethető és kedves szerző, igazi csemege. :) A Babilon bárkája és Attenborough miatt pedig kicsit izgulok, de bízom benne, hogy neked is olyan sokat fog adni, mint nekem. :)

    És igen, Michelle Obama valóban nagyon inspiráló nő! Elképesztő, milyen utat járt be, és milyen karizmatikus személyiség lett belőle. Méltó partnere Barack-nak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj nagyon! ♥ Az elnök kalapját pedig nem akartam ugye kézbevenni, de úgy örülök, hogy általad eljutottam ahhoz is, mert természetesen mindkét Laurain kedvenc lett. :))
      Ne izgulj, ha Durrellt szerettem, szerintem a tobbi természetbarátot is szeretni fogom. ;) Csak sok a könyv, kevés az idő, mint mindig. :P

      Michelle tényleg igazi példakép, szerintem kevés emberre lehet ilyen magabiztosan rányomni ezt a "címkét". :)

      Törlés
  2. Köszönöm szépen az említést, mindig jól esik látni, hogy tényleg vannak, akikre hatással voltam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is lenne ez az egész, és még annyi minden jó, ami kapcsolódik hozzá irl, ha nem találok rád, szóval tényleg köszi! :)))

      Törlés