2020. április 30., csütörtök

Áprilisi zárás


Forrás.
Az április a különös, átmeneti világ ellenére lerázta magáról a március lassú tétovázását, és a szokásos ritmusra kapcsolva szelelt el - én legalábbis így éreztem. 
Mindenesetre elég sok minden fért bele könyves szempontból a hónapba, még ha az ilyenkor szokásos Könyvfesztiválos napokról nem is tudtam most tudósítani. 

Áprilisban 13 könyvet fejeztem be, amitől én is meglepődtem hirtelen, mert hát ez nem kevés, de ilyenkor mindig van egy DE, amivel jól elmagyarázzuk, hogy miért és hogyan is sikerült ilyesmi manővert időnyerő nélkül végrehajtani. ;) 
Nagyon sok rövid olvasmányom volt, 200 oldal körüliek, vagy akár még annál is rövidebbek: pszichológiai kötetkéket olvastam, újráztam a Május 35-öt, Ajart és Rejtőt, illetve a Bogar bárd meséit is, és átlapozgattam egy füzetszerű szakácskönyvet is, új kaják után kajtatva (mert már mindent megfőztem háromszor, amit tudok! :D). Ezek mind nagyon vékonykák voltak. Ó és Paolo Giordano járványhelyzetről írt kötete is inkább csak egy hosszabb cikknek illene be. 
Szóval van magyarázatom, eme rengetegnek tűnő olvasásra. ;)

A hónapban az újraolvasások és a várólista csökkentés pipálgatásai váltották egymást. Bizonyára rekord, de 5 könyvet is újráztam áprilisban, látszik, hogy vágytam az ismerős történetekre, komfortos olvasmányokra. Nem mindegyik volt ugyanolyan élmény, mint annak előtte, de ez hozzátartozik az újrafelfedezéshez. És ha már ismerősség, és comfort reads, a hónapban stílszerűen a kabátkönyvekről témáztunk a kis csapattal. :) 
A várólista csökkentésből ebben a hónapban három kötetet olvastam el, és belekezdtem egy negyedikbe is, így szinte hihetetlen módon az u-t-o-l-s-ó könyvet olvasom, hogy  meglegyen a piszkos 12! :) Idén elég lelkesen nyomtam a vcs-t az elejétől kezdve, és látszik, hogy jó kis listát állítottam össze magamnak. 

A blogra ezzel együtt áprilisban 13 bejegyzés került ki. Két könyvről még nem írtam, de májusban beszámolok róluk is. 

Az elmaradt Könyvfesztivál miatt sajgott azért a szívem, de a helyzet akkor se változott volna, ha még jobban fájatom, így végül nem csináltam nosztalgiaposztot - viszont az előző évi beszámolókat a Könyvfesztivál címkénél meg tudjátok nézni. A fesztivál ideje alatt azért vásárolni vásároltam néhány kötetet online, az Európa és a Nyitott Akadémia akcióiban. :) Előbbinél 30, utóbbinál 35-40% kedvezményt használtam ki, és ez a 6 könyv került a könyvtáramba: 

Nyuszibojtár a könyvekkel. Saját kép.


Saját képek.

Több szerzős pszichológiai válogatáskötetek: Belső utakon, A lélek dolgai, Sorsdöntő találkozások, Otthonról hoztuk, valamint Roman Szencsin: A Jeltisev család, és Paolo Giordanótól a Járvány idején, amit megérkezése napján el is olvastam. :) 

Olvasáson, hangoskönyvezésen, blogoláson és könyvrendeléseken kívül még csináltam magamnak egy kis másik programot is, megnéztem ugyanis Ibsen Nórájának kétféle színpadi adaptációját. A drámát magát tíz évvel ezelőtt olvastam, és nagyon kedveltem. Ilweran ajánlotta >ezt< a verziót, Ónodi Eszterrel a főszerepben, és szerintem remek  a megvalósítás, és a színészi játékok is. Már az elején tetszett a lázálomszerűség, ahogy a napközbeni találkozásokat-beszélgetéseket visszaidézték, és Ónódi Eszter rendkívül kifejezően játszik végig. A felvétel is nagy odafigyeléssel készült, sokszor mutat szuperplánokat, vagy ráközelít kezekre, a gyűrűkre, stb. 
Ezután keresgéltem tovább, és a youtube-on ráleltem >erre< az Eszenyi Enikő féle, Vígszínházas változatra is, és kíváncsiságból elkezdtem nézni, hasonlítgatni. Persze általában előnybe kerül, amit előbb ismertünk meg, de azt hiszem kijelenthetem, ha fordítva nézem, akkor is ugyanaz lenne a véleményem... A másodikat már végig sem bírtam nézni, nagyon fájdalmas volt Eszenyi ripacskodó alakítása, és ahogy vergődött a színpadon fizikailag is, meg a szerepben is, mintha fogalma se lenne, kit is játszik, egy hisztis gyereket, vagy egy pazarló úrinőt, vagy talán... két szék közül a pad alá? ... 
A férfiszereplők hoztak egy kis nyugalmat és fellélegzést is a darabba, de ezerszer inkább az Ónodi Eszteres verziót ajánlom, azt tényleg érdemes megnézni, ha szeretitek a Nórát. :) 

Hmm, mi is volt még a hónapban! Ó, igen, állítólag volt húsvét is valamikor... 

A többiek áprilisa: 



8 megjegyzés:

  1. Gratu a vcs apasztáshoz! :)
    A Nyitott Akadémiától végül én nem rendeltem, de erősen nézegettem én a Belső utakont, meg az Otthonról hoztuk könyvet is. Almási Kitti új könyvéhez meg van egy új infóm, de ha hallgattad a Lapozz a 99-re legutóbbi adását akkor tudhatod, hogy igaz csúszik a kötet, de lehet a jelen helyzetnek megfelelően ki is egészíti :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Nekem tetszett a kedvezmény mértéke, és mostanában sok-sok iyet olvastam, szóval úgy gondoltam feltöltöm a polcot a hiányzókkal. :) Legyen mit tenni a következő vcs-kre is! :D :D
      Ú, nem hallgattam most az újabbakat, pár kimaradt, meg is feledkeztem róla. Azt tudtam, hogy csúszik a megjelenése, de azt nem, hogy ki is egészíti, ez tök jó szerintem! Köszi az infót! Mindenképp beszerzős lesz. :)

      Törlés
  2. Fú, annyira ügyes vagy, hogy így megtoltad a VCS-t! Emelem a kalapom. :) (Nekem még négy hiányzik a tizenkettes csapathoz, de terveim szerint azt is a nyár folyamán hamar kipörgetem. :))

    Ráadásul a zsákmány is tudatosan lett összeválogatva, ez is szuper! Almási Kitti egész szimpatikusnak tűnt a legutóbbi podcast adásból ítélve, kíváncsi lettem rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Remélem nem most fullad be a haladás sem, bár az utolsó kiválasztottam, a Kékszeműfiú elég hosszú darab, de szerintem májusban végezni fogok vele. :) Szerintem simán elolvasod őket te is nyáron! Sok-sok hónap van még amúgy is. ;)
      Almási Kittit ajánlom neked is, a Bátran élni szuper kötet tőle!

      Törlés
  3. Wow, mennyire megtoltad az áprilisod minden szempontból! :) Mennyi újraolvasás és a vcs is! Ez igen! Tavaly is, ha jól emlékszem, elég hamar letudtad, bár talán nem ennyire hamar.
    Szuper könyveket szereztél be, és szerintem az online akciók dömpingjében ez egy teljesen vállalható mennyiség lett! És egyik se hirtelen felindulásból elkövetett beszerzés, úgyhogy tényleg szuper vagy! :)) ( bár szerintem a mostani időket tekintve még egy ámokfutás is teljes érthető lenne bárkinél :) )
    Csodás májust kívánok neked, ugyanilyen lelkesedéssel és letehetetlen könyvekkel!

    u.i.: én a Nosalty appjában szoktam keresgélni új receptek után ( ha esetleg ötletek híján vagy. ) Még randomizálás is van benne, ha végképp tanácstalan vagy :) engem sokszor kisegít :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ;) Ez most így alakult. :D De szerintem májusban lényegesen kevesebb jön majd össze. Meg hosszabb könyvekbe is fogtam bele eleve. :) Tavaly valamikor augusztus végén jutottam el a 12-ig.
      A Nosalty-t én is szoktam nézegetni, és főzök is onnan, szerintem is szuper. :)

      Neked is legyen szuper a májusod! :))

      Törlés
  4. Gratula a VCS-hez, én sehogy sem állok vele, mert egyszerűen nincs kedvem hozzájuk. Nem baj, lélekben elengedtem, aztán ha mégis lesz kedvem hozzá, majd belehúzok. :)
    Szerintem nem kell magyarázkodnod, annyit olvastál, amennyit olvastál. :) De jók is ilyenkor a rövidebb olvasmányok, nekem is most elsején lecsúszott egyben egy képregény.
    Én már alig emlékszem a Nórára, lehet megnézem majd a színdarabot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan kezdem kellemetlenül érezni magam, meg nyomás alatt, hogy úristen, már annyian meggratuláltak hozzá, aztán majd most mégsem sikerül xD Ennek folyományaként szépen el is akadtam az utolsónak választott könyvben. :D ... Na de van még idő. ;)
      Ha nincs kedved a választott könyvekhez, hát nincs, rá se ránts. Ez az egész év egy nagy vis maior, bármi és az ellenkezője is jóleshet vagy idegesíthet.
      De inkább az Ónodisat! :D

      Törlés