2019. november 29., péntek

Könyvbár - Harry Potter és a Főnix Rendje menü

A Könyvbár facebook oldaláról.
Ha november, akkor Könyvbár, és ha november és Könyvbár, akkor természetesen Harry Potter menü! Hagyományainkhoz híven Zakkant bloggerinával idén is beneveztünk a soron következő HP kötet gasztro-élményébe a Könyvbár & Restaurantban. Szinte hihetetlen, de már a sorozat ötödik kötetét főzték meg!
Mi pedig becsületesen végigettük a teljes, degusztációs menüsort, mert így az igazi. ;)

A Harry Potter és a Főnix Rendje menüje a következő kreációkból állt: 

  • Dementor Little Whinging-ben (kacsamáj, meggy, dió)
  • Umbridge Professzor (cékla, csicseriborsó, gránátalma)
  • „Hazudni bűn” (tőkehal, édeskömény, rizottó, grapefruit)
  • A jóslat (marha flank steak, burgonya, gorgonzola)
  • Weasley Varázsvicc Vállalat (kókusz, passió gyümölcs, mangó)

A szokásos Harry Potteres dekorban ismét volt néhány apróbb változtatás, például megjelent egy jósgömb is a könyv mellett, egy kígyó, csillagos varázslósüveg, és egy új poszter is, ha jól rémlik, az előző évi kviddicsesen kívül. Persze ott figyeltek a pókok, seprűk és Halloween tökök is, ahogy már megszokhattuk.



Újdonság volt még, hogy az idézetes alátét idén színes lett, nem csak fekete-fehér! Nagyon tetszett rajta Umbridge , ahogy ott lesett az alsó sarokban. ;)


Az étlap Harry Potteres része.
 A degusztációs menüt választottuk tehát, borválogatás nélkül, és én bevallom elfeledkeztem a tavalyi jó kis limonádénkról, úgyhogy kóláztunk mellé... :) (Na, majd legközelebb!)
A menü annak ellenére, hogy minden fogásból csak egy kisebb adagot tartalmaz, egyáltalán nem kevés, és szó sincs róla, hogy ne lenne laktató. Az ínyenc falatok és a különleges tálalás miatt én mindenképp ajánlom, hogy a kedvenc könyveitekből egyétek végig az összes lehetséges ételt, érdemes!

Az alkalomhoz illő körömdekorral érkeztem. ;)

Idén kimaradt a "nulladik", vagy plusz fogásként emlegetett, megszokott levendulás fűszervaj, házi kenyérrel, de megmondom őszintén, nem is bánom... Bőven elég az összes többi nyalánkság, és bár finom a fűszervaj, a többi étekre jobban fentem a fogam. 

A Dementor Little Whingingben nevezetű előétel a már korábbról ismert szárazjeges trükkel vált hátborzongatóvá. Egy kis kúp alakú kacsamájat kaptunk, rajta egy rákcsipsz szerű roppanós falattal, mellette pedig gyümölcszselé és házi kalács várt. A kacsamájat fogalmam sincs, miként csinálták ilyen tökéletes és zselés állagúra, de úgy, hogy mégis krémes, és kenhető maradt. A szedres-meggyes ízek páratlanul jól illettek hozzá, és kalácsországban nincs még egy ilyen kalács, mint amit itt ettünk. Köze nincs ahhoz, amit boltban lehet kapni... Kilóra megvettek már az első étellel. :) 

Baljós hangulatot kölcsönzött a füst. :)

Elmehetek lassan étel-fotósnak is. ;)

A második előétel, az Umbridge, nevéhez hűen cuki pink tányéron érkezett, és nagyrészt rózsaszín is volt az egész. :) Ez egy hideg, céklás hummusz volt (csicseriborsó krém), valódi fokhagymaporral meghintve, petrezselyem olajjal, és ezen is díszelgett egy érdekes textúrájú, rácsos, roppanós falat, ami azonban teljesen más ízű volt, mint az előző, és ha jól emlékszem, kukoricakenyérből készült. 
A krémet házi, céklás kenyérre kenegethettük, ami épp csak egy kicsivel maradt el a kalács mellől finom ízében. 


Ezután érkezett a "Hazudni bűn" elnevezésű tőkehal kompozíció, aminél nem győztük csodálni, hogy milyen egységes a felirat a tányérokon: I must not tell lies. A pincérünktől aztán megtudtam, hogy bizony ehhez egy külön stemplit készíttettek, azzal nyomdázzák a tányérokra a feliratot, céklalével. :) 
A tőkehalat fekete, tintahal tintájával megfestett rizottó, édeskömény, és grapefruit-zselé tette izgalmassá, valamint egy kis hollandi mártás. Édesköményt szerintem még sosem ettem ilyen formában, érdekes volt, és kicsit hagyma-szerű, de az íze nem volt olyan erős persze. Összességében nagyon illettek egymáshoz az ízek itt is, nekem ez egy igazán üdítő fogás volt. 


De nem lehetett annyira üdítő, mint a főételek közti kis "öblögetés" (mint a Neveletlen hercegnőben), egy falatnyi hűsítő parfé, ami sütőtökös-mangós ízű volt, körülötte pedig mandulamorzsa (? azt hiszem). Ezzel a kis jeges kényeztetéssel már tavaly is találkoztunk, akkor forraltbor ízű jégzselé volt. Azt hiszem azt nem tudta überelni, de kis híján utolérte! :) 
Az ízek közül a mangó volt a domináns.


A felfrissülés után folytattuk az ízorgiát, és következett a látványos és isteni, Jóslat nevű marha flank steak (medium rare), nagyon finom illatú, aromás füstbe burkolózó gömbök alatt.


A steaket retek és csírák tették izgalmassá, előbbi kicsit savanyított volt, így még talán nem is találkoztam vele, illetve gorgonzolás burgonyapürét kaptunk mellé, pankómorzsába forgatott hagymakarikákkal. Bevallom őszintén, én itt már alig bírtam enni, a steak fél adagos formájában is igen kiadós volt!


Szerencsére, mint az köztudott, a desszetgyomor külön van, úgyhogy jöhetett is a Weasley Varázsvicc Vállalat, helyes kis meglepetés-dobozka alá rejtve. 


Valamelyik ételhez minden alkalommal ódákat zengek, ezúttal a desszertet kell kiemeljem, ami azt hiszem, az eddigi összes könyvbáros édesség közül kiemelkedik, és magasan a legjobb! Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni erről a mesterien elkészített fehércsoki mousse-ról, amit mangó, maracuja, és rejtett kis robbanócukorka darabkák tettek még különlegesebbé! A Weasley-ikrehez illettek a kis pattogások-durrogások, a híres kivonulásukat juttatták eszünkbe Anettal. :) A zöld dolgok a képen valamiféle szivacsok voltak, verbénával ízesítve és színezve, illetve volt még néhány habcsók darabka a Griffendél színeiben. Ha jól megnézitek, a tányér és a fogás alján pedig egy W látható. :) Tökéletes!


Záró bonbonkák most sem voltak, de meg sem tudtam volna őket enni, és a jégzselé szerintem sokkal jobb a fogások közt, mint a trüffel a végén. A számla a Lány a vonaton című könyvben érkezett ezúttal. :) 

Ismét egy pazar menüt ehettünk tehát végig. Semmi kifogásolnivalót nem találtam benne, az ételek páratlanul finomak és különlegesek voltak. A kiszolgálás is kedves, figyelmes volt, és persze a pincérünk elmesélte az adott fogás történetben játszott szerepét, hátterét is.
A HP5 menü még vasárnapig tart, ha van lehetőségetek, kóstoljátok meg! Utána pedig figyeljétek a Könyvbár facebook oldalát, hogy mi lesz a következő kötet, a karácsonyi durranás! ;) Illetve figyeljétek Anett és az én blogomat is, mert megyünk még jókat enni, az biztos!  

Na jó, ilyen profi képet azért nem tudtam készíteni róla...
A Könyvbár facebook oldaláról
A blogon a Könyvbár címke alatt találjátok az eddigi gasztro-élményeimet - amikből egyre több és több van! ;)
Nézzétek meg Anett beszámolóját is a Harry Potter és a Főnix Rendje menüről! :)


Budapest, VII. kerület, 
Dob utca 45.

(A képek saját fényképeim, kivéve ahol jeleztem, hogy a Könyvbár facebookjáról származnak.)

4 megjegyzés:

  1. Desszertgyomor :D Mindig élvezettel olvasom ezeket a beszámolókat tőletek, szuper ételek - nagyon különleges este lehetett!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, a jó kis desszertgyomor, oda mindig fér valami nyalánkság! :D
      Örülök, hogy tetszett, mi is nagyon élveztük, tényleg különleges volt! :)

      Törlés
  2. Nyálcsorgatás a javából, nagyon igényes menüsornak tűnik! :) Na, egyszer én is ki fogom majd próbálni ezt a Könyvbárt, szuper kedvcsináló poszt lett ismét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvet hoztam, és remélem lesz lehetőséged kipróbálni! Ajánlom az asztalfoglalást, és a két főétkezés közti időszakot. :)

      Törlés