2020. december 6., vasárnap

Elhussanó november

Saját képek.
A november elég stresszes, sok teendős, rohangálós és idegeskedős hónap volt, és persze, hogy emiatt baromi gyorsan elröppent. A teendők pedig mindenhogyan csak az olvasás rovására mentek. 

Igaz, hogy a hónapban 10 könyvet is befejeztem, de ezek nagy része lapozó, mesekönyv volt, és igazából egyetlen "rendes" könyv-könyv sem akad köztük, amivel hosszabban leültem volna a kanapéra, akár esténként olvasni egy kicsit. És ez bizony nagyon hiányzik most. A mesekönyveken kívül az illusztrált A kviddics évszázadait olvastam el, ami azért szintén egy csupa-kép kötet, és újráztam A könyvtolvajt, de azt meg audioban tettem, az Audible-ről. 
Megpróbáltam belefogni Szabó Magda Pilátusába, de az első néhány fejezet után olyan soká félreraktam, hogy újra kell kezdenem. 
A hónap csalódása Grecsó Krisztián gyerekverses kötete volt, a Belefér egy pici szívbe

Könyvajánlót nem sokat írtam a blogra novemberben, azok is még az előző havi elmaradások voltak főként, meglepő módon viszont igen sok filmajánló született, az egész havi 6 posztnak a fele valamilyen netflixes sorozat vagy film méltatása volt, igaz, volt, amit még októberben láttam. Látszik, hogy nem olvastam, inkább csak néztem az utóbbi időben, amikor már fáradt voltam. :) Ezek a filmezések viszont tényleg egytől egyig nagyon jó élmények lettek: szerettem az új Rebeccát, a Locke & Key-ből készült adaptációt, a The Queen's Gambit pedig az év kedvence lett, olyannyira, hogy a férjemmel épp újranézem. xD Láttam a Dash&Lily sorozatot is, ami szintén könyvből készült, de olyan nagyon nem szippantott be, mint másokat - kikapcsolódásnak viszont kellemes volt. 

A könyvtolvaj újraolvasásáról nem írtam posztot, egyrészt mert túlságosan szeretem a félszavakból, impressziókból írt elsőt, és nem akartam nekiállni elemezgetni, másrészt nem akartam részletezni azt sem, hogy sajnos most kicsit zaklatottabb egy olvasás volt, és néha inkább csak a végét vártam a könyvnek/felolvasásnak. Elvarázsolt, és meghatott most is, elpityeredtem a végén, de a kedvencek újraolvasásának veszélye felbukkant: nem volt teljesen ugyanaz most, még ha jó is volt. 

Szóval rossznak nem volt rossz hónap ez a november, de szeretnék kérni kicsit kevesebb dilit az év utolsó hónapjára, és hogy tényleg be tudjak gubózni a sztorikba, és néhány könyvet elolvashassak még év végéig. 

Hohó, és nem hiszitek el, de majdnem megírtam és lezártam most ezt a havi zárásos-beszerzéses (!) posztot anélkül, hogy egy szót is ejtettem volna a beszerzéseimről... :'D Itt ültem, azon gondolkodva, hogy mi is maradt ki... 

Nos, a havi zsákmány 3 könyv lett, méghozzá: 

- Sheila Heti: Változások könyve - már régóta szemeztem vele, most hozzácsaptam egy ajándékos rendeléshez magamnak.
- Kosztolányi Dezső: Csodát nekem
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték - ez a két könyv pedig, mint bizonyára legtöbbet tudjátok, a Libri karácsonyi különkiadványa, amit sajnos csak bizonyos összegű vásárlás felett lehet a rendeléshez csapni (kár, hogy így van), darabonként 599 Ft-ért. Gyönyörű a kivitelezésük, remélem sikerül őket az adventi időszakban elolvasgatni, és a belbecs is felér majd a külcsínhez. 
Ezek (meg a családi-baráti karácsonyi könyvajándékok persze) ugyanilyen, a borítókhoz illő mintájú dobozban is érkeztek, úgy, mint tavaly a Daloljanak itt angyalok esetében, de sajnos megsérült a doboz szállításkor, így nem tudom megmutatni, mert csak csupa GLS ragasztószalag volt... 

A mesekönyvek, amiket olvastam, is bizony nagyrészt saját zsákmányok, de azt hiszem majd egy külön posztban értekezem még decemberben az "eltitkolt" könyvbeszerzéseimről. ;) 

Az őszi tervekből egyébként 13-ból 6 könyvet sikerült elolvasni. Ha nem lett volna közte két nagyobb csalódás is (A sziget, Törésteszt), akkor valószínűleg megmaradt volna a lendület. 
Decemberre még jövök "mi fér még bele az évbe?" poszttal is, hacsak nem találjuk magunkat két szempillantás múlva december 28-án, mert akkor már nem lesz értelme. ;) 

A többiek novembere: 

Nita, Dóri, Heloise, Sister, Amadea,


19 megjegyzés:

  1. A november - december eleje nálam is ilyen, hogy a sok teendő meg karácsonyra készülés elvont a könyvektől. Posztokat se nagyon írtam mostanában, meg vagyok lepődve magamon :D
    Remélem a december nyugisabb lesz neked is - de úgy érzem mindjárt itt lesz az év vége is! Mi fér bele az évbe poszttal - listával nem is készülők :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nekem más jellegű volt, inkább munkahelyi ez-az, tudod egy részét. :D A karácsonyra készülést, ajándékvásárlást még élvezném is, azt nem érzem akkora stressznek. De most, hogy kicsit az is toldott, sietősebb.
      Nahát, pedig mindig nagyon sok a posztod. :) Azért biztos többet posztoltál nálam. ;)
      Köszi, én is remélem, várom már kicsit az év végi nyugisabb (?) időszakot, meg a fura, ünnepek közötti "milyen nap is van ma, és háynadika?" részt. :D

      Törlés
  2. Nagyon remélem, hogy ez a hónap már nyugisabb lesz! Annyira rossz, amikor akkora stressz éri folyamatosan az embert, hogy még attól a "luxustól" is megfosztják, hogy szétrelaxálja magát egy történet segítségével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ Igen, totál meg tud borulni amúgy a lelki békém ettől... De most olyan jó, kicsit már tegnap is olvastam, helyreáll a világ rendje! :D

      Törlés
  3. Sajnálom a két libris könyvet, tavaly meg tudtam venni őket, de akkor mintha kevesebb lett volna az érték... Pedig bele sem merek gondolni, mennyi könyvet vettem, de az előrendelőseket nem számította bele... :(

    Nekem még 3 könyv van tervben idénre, a Goss-könyv, A könyvvadászok 2. része és A tükörjáró utolsó része. :) Remélem, a téli szünetben lesz egy kicsit több időm rájuk. :) Kíváncsi vagyok, neked még mik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól rémlik, egy ezressel volt kevesebb az érték tavaly. Hát, nekem végülis könnyen összejött, ajándékokkal, érdemes lehet ilyenkorra tartalékolni a vásárlást, hogy könnyen megkaparintsd a köteteket. De biztos van/lesz aki árulja majd! Az előrendelőseket kár hogy nem számolják bele... :/
      Azóta kikerült a dec lista már. :) A Tükörjárónak nekem a 3. része jön majd, de a jövő évi vcs-be teszem be. :)

      Törlés
  4. Bízzunk benne, hogy a december minél stresszmentesebb lesz, lekopogom, nekem eddig az első hete nyugisan telt. :)
    Várom majd azt a bizonyos bejegyzést. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízzunk igen! Nekem is egész jól indult, ezt már csak nem kiabálom el, hiszem az eleje már el is ment. :D
      Már kitettem. :)

      Törlés
    2. Ja, vagy a bevallósat várod? :D

      Törlés
  5. A Karinthy és a Kosztolányi kötetek miatt borzasztóan csalódott vagyok, nagyon sajnálom, hogy önállóan nem kaphatóak. Én a Libriben nem nagyon szoktam vásárolni, mert elég drága, ráadásul a Líránál van törzsvásárlói kártyám, ezért a kedvezőbb árak miatt inkább ott vásárolok, vagy közvetlenül a kiadóktól rendelek. Nyilván minden cég olyan üzletpolitikát folytat, amilyet akar, és értem az okát, kell a profit, főleg az év vége előtt, de számomra visszás egy könyvet így nehezen elérhetővé tenni. Arról nem is beszélve, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy egyszerre kiadjon 7000 Ft-ot könyvekre. Ami ugye nem tűnik soknak, mert kb. két könyv ára, de sokaknak sajnos még mindig luxuscikk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom! Hátha valaki eladja, láttam már aki mindkét példányt árulta ugyanúgy 599/dbért. :) Persze, bosszantó, de érthető a fogás, hogy vásárolj, és akkor kapod... Nem 7, hanem 9 ezret kell költeni egyhez, 12-t pedig, hogy mindkettőt megvásárolhasd. Mondjuk baromi könnyen össze is jön a dolog, ha csak az ember 4-5-6 rokonának ad valami könyvet karácsonyra, de persze csak ha van rá ennyije. Érdemes tartalékolni esetleg ilyenkorra a könyves vásárlásokat, pont ezek miatt a kötetek miatt.
      Tegnap láttam, hogy pont+ft rendszerben a tavalyiak is újra kaphatók. Ami persze nem sokat segít, ha Lírás vagy inkább. :( Vadászni kell! Ha nem tetszik amúgy valamelyik, lehet, hogy én is továbbadok rajta, és biztos nem én leszek az egyetlen. :)

      Törlés
    2. Értem a marketingjét, csak nem értek vele egyet. Az, hogy a Tesco, Auchan és társai x pont után adnak teljesen haszontalan biszbaszokat, teljesen megszokott jelenség, meg azok tényleg haszontalan hülyeségek, de hogy könyvhöz így lehessen hozzájutni, az elég szomorú. Valamiért 7000 Ft-ra emlékeztem, nem tudom, miért... Persze, egyébként hamar összejön ez az összeg, nem is arról van szó, csak a gyakorlattal nem értek egyet. Mondjuk mi már évek óta nem ajándékozunk a családban, szóval én karácsonyra nem is tudnék most rendelni ilyen értékben, annyira meg nem kedvelem a Librit, hogy egyébként innen rendeljek, ráadásul idén igyekeztem visszafogni a könyves vásárlásokat, de ez már az én problémám. De a személyes csalódottságomon túl sem tartom ezt helyesnek. Valószínűleg megpróbálom majd megvenni valakitől, akinek nem tetszett. Ha esetleg túladnál rajtuk, gondolj rám. :)

      Törlés
    3. Persze, értem én, de sajnos ugyanúgy profitot termelni akaró emberek vannak a kultúra mögött is, szóval lesznek még ilyenek, nem állítja meg őket, hogy másfajta termékről és másfajta célközönségről van szó... Főleg, hogy megy is a szekér, és az emberek rendelnek rendületlenül.
      Tavalyelőtt volt szerintem 7e Ft a határ, tavaly meg 8, ha jól rémlik.
      Gondolok! :) De nem ígérek semmit, egyelőre még nem kezdtem bele egyikbe sem. Mondjuk persze inkább abban reménykedem, hogy tetszeni fognak, és érdemes lesz megtartani. :)

      Törlés
    4. Igen, a profit mindenek előtt, tudom, bár szerintem ezekre önálló kötetekként is lett volna igény, de lehet, hogy tévedek.

      Én is remélem, hogy tetszeni fognak neked, remélem nekem is tetszenének, és nem feleslegesen ácsingózok rájuk. :D De reménykedem benne, hogy karácsonyig lesz belőle valahol eladó példány, és meg fogom tudni venni. Ha nem, akkor meg így jártam.

      Törlés
    5. Minden bizonnyal, de akkor biztosan 1500-ért mennének inkább. De teljesen jó alternatíva lenne az is, hogy vásárlás mellé olcsóbb, de mondjuk megvásárolható külön is... A legtöbben valószínű vásárolnának mellé így is valamit.

      Drukkolok! :)

      Törlés
    6. Persze, akkor biztosan nem ennyiért adnák, de szerintem még 1500-2000 Ft-ért is beleférne önállóan. Egyébként az sem lenne rossz ötlet, hogy olcsóbban x összegű rendelés felett, és valamivel drágábban külön, így talán még többen megvennék.

      Köszi. :) Ha nem sikerül, akkor sem dől össze a világ.

      Törlés
  6. Azért mindent összevetve nem volt ez egy rossz november neked, egész sokat olvastál, és még a karácsonyi Libris köteteket is a magadénak tudhatod! :)

    Sajnálom, hogy nem tetszett a Grecsó verseskötet... Elárulod, mi volt az, ami miatt nem talált be annyira? A borítója és a témája miatt azt hittem, hogy kis cuki és aranyos lesz. Krisztián mindig olyan lelkesen nyilatkozik az apaságról, szinte elolvad az ember, miközben hallgatja. :)

    Egy sokkal kuckósabb és békésebb decembert kívánok, sok-sok pihenéssel és olvasással! :* Ui. és várom nagyon a poszot :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, most már én se látom olyan rossznak, így az összegzés után, és valóban tök jó, hogy meg tudtam venni a Libris köteteket is. ;)

      Persze, még gondolkodtam is, hogy írok külön a Grecsóról, de aztán elmaradt, amúgy ilyenkor is lehet találni minden olvasmányomról egy pár mondatos értékelést Goodreadsen, ha ott fenn vagy. :) Szóval az volt a bajom vele, hogy úgy éreztem ezt nagyon magának, maguknak írta, fiókba való, meg mondogassák ők otthon a gyereknek... Valahogy nem sikerült olyanra csinálni, mint ahogy Varró Dani megoldja, hogy magadénak is érezd, szórakoztasson is, és általában nem is jó a ritmus, vagy a stílus, olyan furák néha a versek... Talán 2-3 volt, ami tetszett belőle, összesen, ami szerintem nagyon kevéske. Nem szívesen olvasnám fel, a szájban turkálós gügyögős verstől (magánhangzók artikulálatlan halmaza a vers fele) még az agyvizem is felment. Az ünnepkörökkel foglalkozó részben pedig nekem túl van tolva a vallásosság is, én ezeket se szívesen olvasnám fel. Plusz remek ötlet a rosszalkodást meg nem alvást propagálni versben... Tudom, hogy ezek felkapott témák, meg megjelennek versekben, na de azért nem mindegy hogy.

      Köszi, neked is pihenős, meghitten készülődős decembert! A posztokat hozom-hozom, előbb-utóbb meglesz minden amiről írni akarok. ;)

      Törlés