2020. augusztus 28., péntek

Műfajvédnökség - saját kategóriám, a "jó regény"

Forrás.
A Témázunk ehavi választottja a Műfajvédnökség - és te mi mellett állsz ki? elnevezésű téma lett, amiben mindenki kedve szerint kiállhat egy-egy zsáner, vagy könyvtípus mellett, amit nagyon szeret, és amit szívesen népszerűsít. 
Mindig biztatom a társaságot, hogy egyrészt, nincs olyan téma, amiről ne lehetne valamit írni, másrészt pedig, hogy  nyugodtan feszegessük csak a határokat, hiszen szabadon lehet értelmezni a témákat... :) Most én is nagyon szabadon fogom értelmezni a témát, ugyanis nem egy klasszikus műfajt választottam, hanem egy nehezen behatárolható és kissé megfoghatatlan kategóriát, a JÓ REGÉNYT. Mindjárt megmagyarázom, mire is gondolok. ;) 

Évekkel ezelőtt Nima fogalmazta meg, hogy elég 'mindenevő' vagyok a könyvek terén, és tényleg nagyon vegyes a kép, mind abban, hogy miket veszek kézbe, mind azok között, amiket nagyon kedvelek. A kedvencnek kikiáltott könyveim közt van a kalandregénytől a szépirodalmon, krimin, állatos témákon, pszichológián és mesén át a fantasy-ig minden... És ha megkérdezik, mit olvasok legszívesebben, nos akkor is nehezen tudnék választani egyetlen valamit... Olyankor mindig ott motoszkál bennem, amit Nima mondott, hogy én a jól megírt könyveket szeretem, műfajtól függetlenül. És itt lyukadunk ki a "jó regény" megnevezésnél, mert talán ez gömbölyíti le leginkább ezt a nem-kategóriát. :) A "jó regény" ismérve, hogy egyedülálló, standalone kötet, nem kisregény hossz, nem sorozat, és hogy bármi legyen is a témája, igazán sokat tud adni, sokáig veled marad, jó a stílusa, érdekesek a karakterei és a történetszövése is. Kivált valamit belőled, és szívesen keresed ezt az érzést újra, a következő olvasmányokban is. Csakhogy épp ez a nehézség benne: szinte lehetetlen előre behatárolni, miből lesz majd a következő "jó regény", merthogy annyifélék... :)

Valami képzeletbeli fonál nekem mégis összeköti őket, és közös bennük, hogy kerek egész, lezárt történetet, gondolkodni valót, és sokszor könnyeket is hoztak, és hogy szinte úgy éreztem, szabályosan egy szépen útjára engedős búcsút kell vennünk a végén, az utolsó oldal elolvasása után. 

Mivel ez a "kategória" annyira a kis sajátom, így talán nincs is más hátra, mint hogy soroljak néhány ilyen "jó regényt", amik számomra kedvesek, és amiket tényleg csak ajánlani tudok, legyen szó bennük akár a holokausztról, akár időutazásról, anyaságról, háborús levelezésről, rabszolgaságról, barátságról, vagy csak egy-egy életútról és annak titkairól... Tudjátok, a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét... :D 

Forrás.
Annyi mindenről lehet jól írni, és szerintem ezeket a szóló regényeket nagyon érdemes elolvasni. A teljesség igénye nélkül, csak amolyan ízelítőnek, és persze konkretizálásként: 



És tudom, hogy néha veszélyes lehet prekoncepciókkal nekiindulni a könyvek olvasásának, de ilyesmit várok a várólistámon levő könyvek közül például Donna Tartt A titkos történet című könyvétől, és a nemrég megjelent Familiárisoktól is. Remélem beteljesítik. ;) 

A témához bátran lehet csatlakozni saját poszttal - álljatok ki az önéletrajzok, high fantasy-k, vikinges-romantikus könyvek, verseskötetek, vagy épp a történelmi regények mellett! - vagy csak mondjátok el a véleményeteket kommentben! Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!

A többiek is "védnököltek", valószínűleg behatárolhatóbb műfajokban (kíváncsi vagyok!): 


Utóvéd (később csatlakozók): 




17 megjegyzés:

  1. Ebben hasonlóak vagyunk, én is mindenevő vagyok, csak az számít, hogy a könyv, amit olvasok, jó legyen. És ez a kategória ugyebár teljesen szubjektív, mindenkinek más a jó. Korábban írtam róla, hogy számomra milyen a jó könyv: https://kuloncvelemeny.com/2018/12/09/milyen-a-jo-konyv/

    Annak ellenére, hogy vannak kedvenc témáim, nem tudnék konkrétan egyet a szárnyaim alá venni, a hard sci-fin és az erotikus regényeken kívül bármit elolvasok.

    Egyetértek veled abban, hogy a jó könyv sokáig velünk marad, talán ez a fő ismérve. Alapvetően számomra is önálló kötet a jó könyv, egy-két kivételt leszámítva (pl. Harry Potter, Bűbájos Mary). Jó poszt lett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg hasonlóan gondolkodunk erről, és szinte ugyanazokat a szempontokat támasztjuk a "jó könyv"-nek. :) Tetszett az írásod!
      Nekem is valahogy így van, bármit szívesen olvasok, sok műfajból akad kedvencem, és könnyebben megmondom, hogy mi az amit inkább kerülök, mint azt, hogy mi a leg-leg műfaj számomra. :)

      Jaj persze, én is imádom a sorozatokat is, de itt most számomra fontos volt, hogy standalone kötetekről van szó. :) A HP persze nem maradhatna ki, ha nem így kategorizálnám. ;)

      Törlés
  2. Na ez egy nehéz téma, a jó könyv - kedvenc könyv ismérveit megragadni! A listádból többet is olvastam, de van még miből szemezgetnem. Nálam a jó könyv - lehet sorozat is, lásd Rowling, vagy Joanne Harris könyvei, Csokoládé sorozata pl.
    A történet és maga a stílus, a mesélés módja, nyelvezete, technikája is fontos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, tényleg nem egyszerű, de megpróbáltam azért összeszedni valami keretbe, mire is gondolok. ;)
      Nálam is lehetnek jó könyvek a sorozatok, de itt az egyedülálló kötetekre koncentrálva kategorizáltam, és itt ezeknél fontos (nekem) a befejezettség, a kerek egész érzése, egyetlen kötetben. Amúgy persze sorozatnál nekem se maradna ki a HP és Harris. ;)

      Törlés
  3. Nahát, PuPi, megleptél! :) Elég nehezen körülhatárolható témát válaszottál, de teljesen megértem, mert valamennyien ezt a bizonyos érzést keressük olvasás közben. Jól megragadtad, hogy mik is a főbb ismérvek, és igen: ha egy könyv elkísér, és nehezen ereszt, akkor biztos, hogy ebbe a szűk, válogatott körbe kerül! A Segítség és a Skye nálam is abszolút az élen jár, na meg Ove is, nyilván, viszont a Pi életébe sajnos beletört a bicskám, ahogy Az időutazó feleségét is filmben jobban élveztem.

    Egyébként Eleanor keltette fel még az érdeklődésemet, már Héloise is nagyon lelkesen írt róla, szóval egy ideje kacérkodom, hogy összeismerkedjek vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ez volt a célom! :D Mire tippeltél volna amúgy, hogy melyik műfaj mellett állok ki?
      Sajnálom, hogy Pi nem tudott úgy megfogni, nekem nagyon lehegerlő élmény volt. Az időutazó feleségével én meg úgy vagyok, hogy a film szépen kiegészítette, akkor döntöttem el, a film+könyv közös élményen, hogy mégiscsak nagy kedvenc. ;)

      Eleanort ajánom! :)

      Törlés
    2. Hmm, a békebeli krimikre tippeltem volna, főleg a Maigret-k miatt, na meg Agatha néni életművét is lelkesen fogyasztod. :)

      Szerintem a Pi élete egyszerűen rosszkor talált meg, lehet, hogy a mai fejemmel jobban élvezném. De valahogy nem érzek rá késztetést, hogy újra megpróbálkozzak vele, ettől függetlenül lehet, hogy majd később megszólít. :) Az Időutazó felesége film nekem is tetszett, ráadásul a zenéi is nagyon klasszak! :)

      Köszi a megerősítést, felkerült a végtelen várólistára! ;)

      Törlés
    3. Hmm, tényleg, ha mégis valami hagyományos műfaji kategóriát választok, akkor az lehetett volna a klasszikus krimi. Ez a békebeli olyan jól hangzik, rögtön hozza azt a hangulatot, amit AC és Simenon krimijei adnak. :))

      Pi akkor nem a te könyved, van ilyen. :) Én viszont letaglózó élményt kaptam tőle, sosem felejtem el, és ezt jó érzés dédelgetni - meg persze beszélni róla. :D

      A végtelen várólista és annak szaporítása... :D

      Törlés
  4. ez egy meglepően rövid poszt lett.:D de egyébként egyetértek, a jó könyveket a legjobb olvasni. a listádból nagyjából a fele nálam is ez a kategória.
    nálam is lehet sorozat, mint Dórinál, nem kell, hogy stand alone legyen, sőt, ha elkap a hangulata, szeretek benne jó sokáig ellenni. van pár világ, ahová gondolkodás nélkül fejest ugranék, csak írja meg jól a történetemet az író, ne haljak meg a következő oldalon.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. xD Nem gondoltam sokat rizsázni erről, mert nehezen megfogható, amről írtam. ;) Néha én is témázhatok röviden. ;)
      Ez most egy ilyen standalone-os kategória, ahogy a lányoknak itt írtam a fentebbi kommentekben - persze egyetértek, hogy a sorozatok is lehetnek szuperek, lezártak, katartikus élményt nyújtók stb.
      Én is szívesen elhelyezkednék néhány könyv vagy sorozat világán belül! :)

      Törlés
  5. A vikinges-romantikust lehet, hogy olvasnám. :D Vajon létezik? Persze, mi nem létezik már, csak meg kellene találni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Goodreads a barátod! :D
      https://www.goodreads.com/genres/viking-romance
      https://www.goodreads.com/list/show/7063.Best_Viking_Romances

      Törlés
    2. Azt a rohadt. :D Ezeknek már a borítójától visítva menekülök. :D

      Törlés
    3. Gondoltam, hogy ez lesz a konklúzió! :D szerintem amit te olvasnál esetleg szívesen, az vikinges fantasy/történelmi, némi szerelmi szállal, na de igényesen... :)

      Törlés
    4. :D Hm, úgy látom, jól ismersz. :)

      Törlés
  6. De hát mindenki mindenevő, nem??? Úgy értem mindenki olvas mindenfélét, mindenhol, minden időben, meg további minden izé... :D

    Nagyon tetszik a téma választás, mert pont kicsit kibújtál a választás alól! Naná, ha már könyveket védelmezünk, védelmezzük a JÓ könyveket. Úgyhogy persze, nagyon-nagyon támogatom a projektet! Vigyázzunk a legjobbakra ( is)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, eléggé mindenevők vagyunk, és ez így a jó! :)

      Köszi, örülök, hogy tetszik a kakukktojásságom. ;)

      Törlés