2019. november 4., hétfő

Top 5 - állati

Forrás.
A könyvespolcot nézegetve jutott eszembe egy újabb top 5 téma, egy kis válogatás a kedvenc állatos témájú könyveimből. Bár idén feltett szándékom volt visszatérni kicsit Gerald Durrellhez és általa az állatvilághoz, illetve vettem Peter Wohlleben könyvet is magamnak (Az állatok érzelmi élete), nem sikerült még errefelé elmozdulni. Így aztán egy kicsit saját magamnak is kedvcsináló ez a lista, de remélem, hogy nektek is az lesz. 
Milyen állatos témájú könyveket szerettek nagyon, olvasnátok el szívesen, vagy ajánlanátok nekem, vagy másoknak? 

Íme az én top 5 állati olvasmányom: 

1. Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

Faltam Durrellt egy időben, nem is igazságos, hogy csak ezt az egy címet pécéztem ki a listára, a legismertebbet. Közel hozza az állatvilágot, a természetet, a fajok megmentésének fontosságát minden könyvében, és rengeteg érdekességet tanít meg, észrevétlenül. A listában éppúgy szerepelhetne tőle az Életem értelme, A bafuti kopók, az Aranydenevérek, rózsaszín galambok, vagy a Fogjál nekem kolóbuszt!, amiből nem csak a kolóbuszt, hanem a vulkáni nyulat, a teporingót is megismertem. ;) Gerry könyveit persze emberi csudabogarak is tarkítják, és a humoros, családi részek adják a szövetét a mesének, főleg a Korfu-trilógia köteteiben. 

2. Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Mindig inkább macskapárti voltam, a kutyáktól hajlamos vagyok félni, de a 101 kiskutya rajzfilm, és később az alapjául szolgáló, csodaszépen megírt Dodie Smith regény megismerése kicsit közelebb hozta hozzám a kutyákat is. A folytatást, A kutyák csillagát is olvastam, de az nem volt olyan kiemelkedő élmény. 
Egyszer újrázni szeretném, kíváncsi vagyok így felnőttfejjel is el tud-e még varázsolni a sok dalmata. 

3. Peter Gethers: A macska, aki Párizsban járt

Forrás.
Igaz történet alapján íródott sztori, amiben Norton, egy skót kajlafülű macska kalandjait követhetjük, országhatárokon át. Trilógia, magyarul csak az elsőt adták ki. 15 éve olvastam, megkopott az emléke, de akkor nagyon kedveltem a világutazó macska történetét. 


Az egyik kedvenc regényem, amiben kulcsfontosságú szerep jut az állatoknak, kiváltképp egy bengáli tigrisnek... Nincsenek rá szavak, hogy ez a könyv mennyire a bőröm alá tudott mászni. 

5. Jodi Picoult: Szelíd vadak (Larger Than Life)

Egy kisregény, ami előzményként szolgál Picoult Leaving Time című könyvéhez. Rövid, de rendkívül érzelemgazdag, csodás történet, elefántokról. Imádtam olvasni, teljesen lenyűgözött, és iszonyú érdekes dolgokat mesélt ezekről a fenséges állatokról. Sajnos valamiért még mindig nem jutottam el a folytatásig, azelőtt persze jó lenne újraolvasni ezt is. 



Nektek mik a kedvenc állatos könyveitek? 


6 megjegyzés:

  1. Szia! Zugolvasó voltam eddig, ez az első hozzászólásom. Imádtam az Elefántsuttogót, mindenképpen ajánlom, ha tetszett a Szelid vadak. Kedvencem a Gorillák a ködben, illetve két réges régi olvasás jut még eszembe Robert Merle: Állati elmék és a Majomábécé. Ez csak TOP 4. Gerald Durrell nálam nem került bele a Top5-be. Inkább a Lassie hazatér-t említeném, ha az ide sorolható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Regina! :) Köszönöm az ajánlást, az Elefántsuttogó rajta van a hosszútávú listámon, bár sajátom nincs belőle. Sister is nagyon szerette. Az Állati elmékre is nagyon kíváncsi vagyok, nem olvastam még Merle-től sem. :)))

      Törlés
    2. Óh! :))) Tényleg így van, Lawrence Anthony nagy szerelem nálam. :) Bár a Babilon bárkája is hasonlóan szívfacsaró élmény, határozottan a kedvencek között a helye. :) Na meg ugye Peter Wohlleben... Már ciki, hogy ennyit áradozok róla, de nem tehetek róla, engem kilóra megvett. :) Alig várom az új könyvét, az abszolút "must have" kategória!

      Törlés
    3. Igen, a Babilon bárkája is miattad van listán! :)))
      Mi fog most érkezni Wohllebentől?
      Jövőre mindenképp sorra kerítem Az állatok érzelmi életét. :)

      Törlés
    4. De jó ezt olvasni! :*

      Az a címe, hogy "Erdei kalauz - Növények, állatok, évszakok, kirándulás". Mindenféle andekdota, némi ismeretterjesztéssel, kíváncsi vagyok rá nagyon! Egyelőre egy csillagozás érkezett rá, 3,5-et kapott, ami annyira nem jó hír, de ez sem tántoríthat el! Mindenképpen szeretném beszerezni. :)

      Juhú, nagyon-nagyon várom a bejegyzésed/értékelésed róla! :) Kíváncsi leszek, neked is tetszeni fog-e! :))

      Törlés
    5. Ó de jó, ezt még nem is láttam. :) Biztos nagyon érdekes, ismeretterjesztő lesz ez is. :) Egy csillagozás még nem jelent semmit!

      Igyekszem, igyekszem, csak hát tudod, a végtelen várólistám! :D

      Törlés