2019. július 29., hétfő

Meddig korrekt a polkorrekt?

A Témázunkban ezúttal  a Korrekt-e a polkorrekt? - a finomkodás és a sokszínűség kérdései című témára esett a választásunk, ami szokatlan, és nem feltétlenül könyves jellegű téma, mégis vannak könyves vonatkozásai, hatásai is. 

A PC - politikai korrektség, és ezzel együtt egyfajta állandó finomkodás, először udvariassági kérdés volt, aztán trend lett, majd rövid úton elvárás, kötelezettség és mostanra már-már mánia. Csakhogy, ahogy elharapódzott a túlfinomkodás, és mindent PC-vé próbáltunk tenni, lassan átestünk a ló túloldalára.

Nekem a poszt kapcsán - hogy könyves példánál maradjunk - először az szúrt szemet, hogy amikor fanartokat keresgéltem Hermione, Ron és Harry triójáról, többségében olyanokat találtam, amiken Hermione színes bőrű... Már pár éve téma, hogy vajon nem annak akarta-e írni JKR, és az elméletet hajtók a könyvekben levő félmondatokba kapaszkodva próbálják néha kreolosítani, vagy legalább bronzosítani Hermionét... Én csak állok itt a bal szélen, és nézek körbe, hogy nekem ugyan senki nem szólt, és mivel úgy képzeltem el elsőre, végképp fehér bőrű marad a gondolataimban. (Nehezen tudom ilyenkor átkalibrálni az agyamban elképzelt szereplőket már.) Az elátkozott gyermek színdarab castingjában néhány éve színes bőrű színésznő, Numa Dumezweni alakította őt, és nekem tetszett a casting, nem vagyok ellene az eltérő színpadi megjelenítésnek, de a színház megint csak más műfaj picit. Nem értettem a nagy hőbörgést, élvezzék a darabot, és kész, nem arról van szó, hogy ez egy kőbe vésett dologgá válna ezáltal a színpadi megjelenítés által. Ahogy persze a fanartokkal sem ez a helyzet, csupán a tendencia furcsa, és az arányok. Kell-e ilyesmiken rugózni egyáltalán? De ugyanakkor kell-e erőltetve belemagyarázni valamit egy könyvbe, ami nincs benne?

Mondok meredekebbet: most, amikor divatossá vált a klasszikus meséket újraforgatni élőszereplős filmmé (bwáh), egyszercsak jött a hír, a fehér bőrű, vörös hajú Ariel színváltós hal lett... Színes bőrű szereplőt castingolni A kis hableánynak? Vannak már elvileg előírások is a filmeknél, hogy kell benne legyen x, y meg z származású színész... De hogy ennek tényleg van létjogosultsága? Nem erőszakoljuk meg a kultúrát, vagy akár néha az adott korszakot ezekkel a PC nevében elkövetett változtatásokkal? Hallottam olyat is, hogy néger lesz egy nemesi család egy adaptációban egy olyan korban, amikor a négerek csak cselédsorban lehettek... Van aki pedig azt kifogásolta, hogy a Csernobil sorozatban csak kaukázusi emberek vannak. Egy cseppet azért érdekes lett volna, ha teszem azt kínai vagy kenyai színészek játszották volna mondjuk Vaszilijt...

A racial diversity és a sokszínűség nagyon szuper dolog, de a polkorrektség túltolása, és a mindenhova erőltessünk be egy feketét-meleget-transzneműt csak mert "csak", meg mert "kell", sajnos csak eltávolítja az embereket az elfogadástól, amire pedig nagy szükség van.

A könyvekben dívik az LMBTQ téma, amit én speciel nem szeretek olvasni - egyrészt mert egyszerűen nem érdekel, másrészt mert szinte csak NA, YA és mamipornó műfajban alkotják meg eme remekműveket, amely műfajokkal legtöbbször ki lehet engem kergetni a világból; de azért azt látom, hogy ezen a fronton is megy a túlkapás. Mondjuk egyeseknek már az is sok volt, amikor Rowling elárulta - évekkel ezelőtt -, hogy Dumbledore meleg. Nekem ez tetszett, stimmelt, egy érdekes adalék volt a karakteréhez, és akkor még nem volt tele minden ilyesmivel, hogy valakiről lerántjuk a leplet, hú! Volt egy kis hírértéke. Most, hogy jönnek a Legendás állatok filmek, és egyre inkább előtérbe kerül Grindelwaldos románca, már többen visszakoztak, hogy hát hé, ennyi elég már, és valahol igazuk van - unalmas egy szinten -, valahol meg nincs, mert akkor meddig is tart a nagyon hangoztatott elfogadás?

Rowlingot azért ekézték is rendesen, és sok ehhez hasonló mém jött ki:

Forrás.

Szóval nincs igazság. Remek a sokszínűség - filmen és irodalomban is, bőrszínben és nemi identitásban is, de egyiknél sem kéne hogy ezen múljon az adott alkotás sikere, vagy élvezeti értéke.

Ti mit gondoltok?

A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, vagy csak írjátok meg a véleményeteket kommentben. Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!

A többiek posztjai a polkorrektségről:

Zenka, Reea

Utóvéd (később csatlakozók):

Dóri, Czenema, Bubu,


66 megjegyzés:

  1. engem úgy alapból az nem szokott zavarni, hogy színekkel próbálnak manipulálni, nekem simán elmegy a színesbőrű női bond is, de a hableányon kiakadtam. bakker, lassan már a vikingek is kötelezően feketék lesznek, mert úgy diktálja az illem, de akkor remélem,a gyökereket is újraforgatják fehér rabszolgákkal, mert miért ne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó mondaton nagyon jót röhögtem. :D

      Nemrég hallottam, hogy állítólag a Porgy és Bess c. opera szerzője kikötötte, hogy csak feketék játszhatják a szerepeket. Na, de akkor az olyan országokban, ahol nem túl sok fekete van, nem lehet játszani? Pedig Mo-on is ment ez, ahol nemrég még azért nagyítóval se találtunk volna fekete operaénekest. Mondjuk, most se hiszem, hogy túl sok lenne.

      Törlés
    2. Ez de jó ötlet! :) Egy alternatív univerzumban simán megtörténhetett, szóval csináljuk meg újra a Gyökereket. :D

      Törlés
    3. Egy színes bőrű női bonddal nekem sincs bajom - itt is megint az arányok eltolódása lenne csak fura, hogy mennyire erőltetni kell azt, hogy legyen színes bőrű, és hogy legyen nő a férfi helyett stb stb. De tényleg, a többi már nevetséges túlzás kategória lenne... fehér ültetvény-rabszolgák meg fekete vikingek :D :D ...

      Törlés
    4. Mondjuk alapvetően várom, hogy mennyire lesz szexista a női bond, és mennyire lesz hiteles :D. Bond számomra férfi, mondjuk alapból utálom a film producerét, a mostani filmeket is csak Craig mentette meg. De egy női Bond... Kezdjenek egy másik franchiseba, de ez nem fogja megmenteni a szériát.

      Törlés
    5. Én nem igazán nézek Bond filmeket, szóval engem tényleg nem fog zavarni, kit castingolnak rá. xD De ahogy mondtam, a tendencia nem tetszik. Mindenhova mutogassunk erős nőket?

      Törlés
    6. Színes bőrű női Bonddal nekem sincs bajom. De könyörgöm, ne hívják Jamesnek! ;)
      Rég aktuális, hogy Bond háttértörténetével csináljanak már valamit, mert a fazon a hidegháború óta dolgozik az angol titkosszolgálatnál, ehhez képest egyre fiatalabb lesz.

      Törlés
    7. Jamie? :D :D Mint uniszex név. ;)
      Én nem nagyon ástam bele magam a Bond-sztorikba, de gondolom ezek mindig valami új színésszel készült újragondolások. Ilyenkor nem meglepő, hogy állandóan fiatalodik.

      Törlés
    8. Pont a James Bond az, amit nem nagyon gondoltak újra. Pontosan ugyanazon recept alapján készül, mint a hetvenes években. A negyven év alatt mindössze annyi változás történt, hogy Bond kevesebb nővel bújik ágyba. Nem csoda, ha az emberek kezdik unni, hiszen nincs metaplot + a háttérvilág elnagyolt és érdektelen. Amikor Fleming megalkotta Bondot, akkor a 007-es ügynök még emberi figura volt (azt tudtad, hogy özvegy?) de az eltelt évek alatt egy jellegtelen technobuzi kváziszuperhős lett belőle, akit bárki el tudna játszani, aki magasabb, mint 180 centi és két hónapig járt edzőterembe. Szóval nagyon ideje változtatni.

      Törlés
    9. Hát igen, ez így eléggé úgy hangzik, mint ami kiüresedett... Pedig jó alapanyag, kezdhetnének vele valamit, most, hogy a szuperhősös filmek úgy mentek, az emberek vevők az akcióra.
      Nem tudtam, hogy özvegy.

      Törlés
    10. Sokan nem tudják. A feleség egy olasz grófnő volt, akinek a papája a grófi jövedelmeket némi szervezett bűnözéssel egészítette ki. A házasságnak egy géppisztolysorozat vetett véget még a nászúton. Na, ilyesmit hiába is keresnénk a mostani Bond filmekben. A figura olyan, hogy akció után simán vissza lehet akasztani a vállfára.

      Törlés
    11. Igen, ez így sokkal összetettebb. Felszínessé tették sajnos az akció kedvéért. :/

      Törlés
  2. Úgy látom, mindannyian hoztuk Hermione és Ariel esetét, de nem is csoda, sokan pörögnek rajta ugyanígy. :)

    Mondjuk én észrevettem magamon, hogy ha egy karakter bőre színe nem ismert, mert valahogy sosem kerül szóba, vagy csak a sorozat sokadik részébe, amikor már késő, akkor fehér lesz, és pont. Ez pedig miattunk van, mi nem tudunk mást elképzelni mögötte.

    Ugyanakkor egy podcastban hallgattam, hogy milyen nehéz olyan YA könyvet találni, amiben színes bőrű a főszereplő. Valóban, viszonylag kevés író van, akinél felmerül, és nem mese kategória. Ami az érintett közösségeknek probléma, ők nehezebben tudnak rajongani fehér főhősökért. Persze nem feltétlenül igaz ez sem, mert sokaknak nem gond, de érthető, hogy szeretnének részei lenni a történetnek, nem csak támogató karakterek. És ez különösen azokban az estekben jelent problémát, amikor erős sztereotípiával operálnak az alkotók. Mert ezt még sértőnek is érezték. ÉS valahol ez is érthető. Ha nem tennénk ekkor a különbséget fejben, senkinek sem tűnne fel egy csomó dolog, és szerintem mi is boldogabbak lennénk. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem nem olyan meglepő, mert ez egy fehér közeg. ha afrikában születtünk volna, valszeg minden szereplő, aki nekünk most fehér, az ottani énünknek meg fekete lenne.
      egyrészt.

      másrészt meg, plkorrektség ide vagy oda, ahhoz, hogy a színes bőrű szereplő hiteles legyen, nagyon tehetségesnek kell lennie, mert sztem akérki nem tud jó színes bőrű szereplőt írni. merthogy sztem ez nem csak annyi, hogy valaki fehér vagy fekete, a színek nyomot hagynak az emberen, más tapasztalatokat, más helyzeteket eredményeznek.
      ugyanez igaz a buzi szereplőkre is. sztem aki nem meleg, az ne akarjon a meleg karakterekkel erőlködni, mert úgysem fog menni. szóval tök jó, hogy legyen mindenki meleg meg fekete, csak hiányzik hozzájuk a széles körű tehetséges írói bázis.
      de lehet, hogy rosszul látom, nem tudom, lehet, hogy mindegy, csak legyenek megemlítve a másságok.

      Törlés
    2. Olvastam már olyan könyvet, ahol egyrészt etnikai változatosság volt, másrészt úgy volt benne egy homoszexuális pár, hogy az nem volt zavaró, sőt, szurkoltam nekik. Az (amúgy hetero) írónak "csak" annyi dolga volt, hogy szerethető, érthető, összetett személyisége legyen mindenkinek, és ne annyi legyen minden tulajdonságuk alapja, hogy fiút vagy lányt szeretnek. Csatlakozom Nimához, pont az a problémám pl a fekete Hermionéval, hogy nem úgy lett megírva, hogy ennek nyoma legyen a személyiségén. Pont az lenne a lényeg, hogy nem mindegy, egy csoportot hogyan jelenítenek meg, mennyi kárt okoznak esetleg azzal, hogy két lábon járó sztereotípiákat írnak meg, formálva a gondolkodást.
      A filmeket nem venném feltétlenül egy kalap alá ebben a könyvekkel, mert egy iparról beszélünk, aminek foglalkoztatnia kell a szakmát. Ha valaki nő, fekete, latin, indián, homoszexuális, nagyon durva arányban nem kap munkát. A polkorrektség pozitív hozománya, hogy ezek az arányok elmozdultak, és hogy pl kevesebb szexizmussal lehet találkozni filmekben. A kvótákkal nem feltétlenül értek egyet, ha a korrajzot pl torzítja.
      De a kis hableány tengerben játszódik és attól függhet, milyen bőrszínű lehet, hogy hova helyezik el, milyen térségben. Sokkal nagyobb hiba lenne egy fekete vagy fehér Mulan, akinek egyértelmű a származása.
      Rowling meg külön kategória, mert egy enyhén polkorrekten megírt regényfolyamot szeretne teljesen polkorrektnek eladni, hogy minél nagyobb közönsége legyen, csak már bebukta. Amit tehetne, hogy az új regényeibe ír olyan főszereplőket, akik már megfelelően képviselhetnek egy-egy csoportot, de nem teszi, sőt...

      Törlés
    3. reea, igen, mert ebből indultunk ki, ezen pörgött mindenki. :)
      "Mondjuk én észrevettem magamon, hogy ha egy karakter bőre színe nem ismert, mert valahogy sosem kerül szóba, vagy csak a sorozat sokadik részébe, amikor már késő, akkor fehér lesz, és pont." Ezzel én is így vagyok... nagyon nehéz "átkalibrálni", ha már egyszer elképzeltem. És nekem volt már fordítva is képzeld! A Sült zöld paradicsomot olvastam ugye nemrég, és nem tudtam, hogy ki lesz benne fehér, meg ki fekete, de azt tudtam, hogy lesznek feketék nyilván. Erre szépen elképzeltem Idgie-t is feketének... húh utána mit szenvedtem, hogy ne azt a karaktert lássam magam előtt, akinek véletlenül félregondoltam. :D
      YA, amiben színe bőrű főszereplő van, Nicola Yoontól a Minden, minden pl. De tényleg nincs túl sok valószínűleg.

      Nima, igen, biztos akkor meg lenne fordulva a fejünkben ez az egész. :) Nagyon jól írod, a hitelesség meg kell, hogy legyen hozzá. Ne csak egy, a szereplőre aggatott sallang legyen a nemzetisége, bőrszíne és a nemi identitása...
      Ehhez peig valóban tehetség kell. A sok ya-val és na-val felhigított piac szerzői meg pont hogy a külső leírására (emlékezzünk az állandó lila meg óceánkék tekintetekre, izmos testekre stb) mennek rá, felszínesek... Persze, hogy előtérbe kerül ezzel a bőrszín is, csak mondjuk nem kerül mögé semmi. Ugyanolyan üres, papírmasé karakter marad egy bármely szempontból más karakter is, ha nem jellemet rajzolnak neki, csak ruhát meg hajkoronát ugye...

      Bubu, na igen, ez arra rímel, amit most írtam Nimának, hogy kell legyen egy összerakott karakter is, és ne csak egy plusz tulajdonság legyen, hogy ja és a lányokat szereti... Ettől önmagában nem válik árnyaltabbá a karaktere.
      Iazad van, a filmipar más tészta, és ez a pozitív hozadék tényleg tök jó dolog! Csak erőltetni nem szabad, meg korrajzot torzítani valóban. A kis hableány lehetne persze más földrajzi helyen, de egy ennyire ikonikusan fehér-vörös szereplőt egyszercsak másként ábrázolni - hát minimum furcsa... akkor is, ha egy fekete Mulan tényleg még nagyobb baklövés lenne ehhez képest. :)
      Hm, érdekes, szerinted miért enyhén polkorrekt csak alapból a HP? Kellett volna ennél több diverzitás bele? Szerintem pont nagyon jó arányokban tartalmazott mindenfélét, és elfogadásra nevelt. Az már nem tesz jót neki, hogy ezen igazgatni próbálnak, és polkorrektebbé varázsolni a dolgokat utólag.

      Törlés
    4. szerintem igenis vigyázni kell vele, kinek milyen szerepet osztanak. aki civilben meleg, elég hiteltelen hetero hősszerelmes. játszhatja jól, de na, vicces.
      mint ahogy nekem a színesbőrű Hamlet is elég vicces, bár most így belegondolva, Idris Elbát elnézegetném bármilyen szerepben.:D és ha már szélsőségek, gondoljunk egy nagy szélsőségre: milyen színesbőrű alak lenne pl Hitlerből, Sztálinból vagy Napóleonból? és mennyire lenne hiteles egy fehér Gandhi vagy Martin Luther King?
      nagyjából szerintem pont ezek miatt nem kellene erőltetni a csokiszínű Arielt sem. Andersen dán volt, egy olyan korban, ahol elképzelhetetlen volt az ilyesmi, másrészt, ha belegondolunk, a mi égövünk összes meséje, mitológiája fehér színt feltételez, olyan szinten, hogy a bőrszín a legkevésbé megemlített dolog.

      Törlés
    5. Sokszor nem csak az a gond, hogy kevés az azonosulni való karakter, hanem az is, hogy az írók is jóval kevesebben vannak.
      Pont egy fekete ifjúsági írót hívtak meg erre a beszélgetésére, és borzasztóan érdekes volt az egész. Az a baj ezzel a mindenkit megértek állapottal, hogy néha magam is megzavarodom a tekintetben, hogy mit szeretnék. :D

      A sült zöld paradicsom tekintetében, ha majd egyszer eljutok az olvasásig, lesz némi előnyöm, mivel én láttam a filmet. És mivel ez egy régebbi, délen játszódó film volt, talán nem cserélték fel a rasszokat a film kedvéért. :D

      Törlés
    6. Pupilla: Az enyhén polkorrektet arra értettem, hogy pl egy olyan szereplő van, aki túlsúlyos, és nem valami viccnek vagy gonosznak van beállítva, ami elég sztereotíp és káros, szerintem. Vannak előrelépések a sorozatban, ami a külsőségekre vonatkozik, nem mindenki, aki szép, jó és nem mindenki aki csúf, gonosz. Etnikailag is sokszínűnek mondható, de mindenki, aki nem fehér, csak mellékszereplő. Aki meg homoszexuális, az csak nyilatkozat alapján lett az. Pedig foglalkozik a rasszizmussal is a könyv, még ha nem is megy bele elég mélyen a témába.
      De mindez érthető, mivel húsz éve íródott a könyv, amikor nem figyeltek annyira ezekre. Van is benne egy-két hasonlat, ami sértő is lehet, ha valaki érintett (HIV-vérfarkas). Ami zavar, hogy utólag akarják ráhúzni, hogy sokkal korrektebb a sztori, mint valójában. A Grindelwald bűntettei után meg nyilvánvalóvá vált, hogy egy bizonyos szint felett a korrektség csak marketingnek kellett. Ez meg már kontraproduktív...

      Törlés
    7. Nima, háát, ezzel a színészes dologgal nem értek egyet, szerintem a tehetségén múlik, a dolog, igenis tudnak nagyon jó vér-hetero szerepeket eljátszani meleg emberek. Pl. Neil Patrick Harris a How I Met Your Motherben?

      reea, jaj köszi, mennyire nem jutott eszembe, az azonosulni szó, ehh, pedig ezt kerestem, amikor a kommentemet írtam. :D
      A Sült zöld filmet én még mindig nem láttam. :D Helyzeti előnyöm lett volna, ha olvasás előtt megnézem, most már tudom. ;)

      Bubu, nekem már ez sok pl. hogy ennyire lábujjhegyen kéne, vagy próbálnak járni... Nem is ezt figyeli az ember olvasás közben, és továbbmegyek, nem is ezt kéne figyelnie, mert ez már egy agyonboncolása a köteteknek - bárminek, nem csak HP-nak, sajnos.
      A HIV-vérfarkas hasonlatról olvastam korábban is, ezt se értem ezen mit kell megsértődni, mert amúgy jó hasonlat a kirekesztettséget, indokolatlan félelmet, bármit tekintve... :/
      Szóval szerintem egyre károsabb a hozzáállás, azzal kapcsolatban, hogy most akkor kit ne bántsunk meg, és ki vagy kik milyen százalékban legyen reprezentálva valamiben. :/

      Törlés
    8. A PCnek a lényege szerintem, hogy olyan képet ne fessünk másokról, amit mi sem olvasnánk / látnánk szívesen magunkról. Lehet, hogy nem ezt figyeli az ember olvasás közben, de egy adott csoport negatív vagy sztereotíp megjelenítése állandóan kihat arra, hogyan látják / kezelik őket a valóságban. Lehet, hogy csak addig nem bántó, amíg nem esünk bele egy ilyen csoportba.
      Részben egyetértek, a kirekesztettséget jól megjeleníti, viszont két vérfarkas van kidolgozottabban ábrázolva a sorozatban, ebből az egyik egy vérengző vadállat, aki szándékosan gyerekeket fertőz meg. Ez pedig már lehet bántó.
      Az is káros hozzáállás szerintem, hogy nem érdekes, kit bántunk meg, vagy vannak tömegével emberek, akik nem találnak olyan művet, ami kellő érzékenységgel ábrázolja őket, vagy legalább nem tipizálja őket erősen.
      Félre ne érts, nem kötözködni szeretnék, csak szerintem nem egyszerű ez a dolog, nem véletlenül alakult ki, és a túlkapásaival én sem értek egyet.

      Törlés
    9. Még a vérfarkasokhoz: a hetedik könyvben, mikor Lupin beépül, egyértelműen az ő kivételével egy hordaként vannak bemutatva, mintha az egész csoport egy gonosz fegyver lenne, ami a társadalom ellensége.

      Törlés
    10. nem arról van szó, hogy ne tudná eljátszani, csak én nem hiszem el.:D

      Törlés
    11. Bubu, ez a lényege, de gyakran már nem ezt a célt próbálják elérni vele sajnos. :/
      Mondjuk számomra ott megállt a dolog, hogy azért csak részben metafora ez az egész a HIV-re, nyilván közben egy fantasy alakváltó lényeiről van szó, hiteltelen is lenne, ha nem lenne veszélyes, meg vérengző, meg nem járna a farkas falkában. Valahogy mintha az emberek elfelejtettek volna disztingválni a valóság és fantázia közt, vagy azok között a jelentésrétegek közt, amik megbújhatnak valahol.
      Persze, nem jó egy csoportot mindig negatív fényben ábrázolni, ez kihathat az élet sok területére, de ezt Lupinnal kapcsolatban szerintem nem lehet érezni, hiszen csak egy később hozzáadott, hozzákapcsolt jelentésréteg volt a HIV maga. A könyvet olvasva nem azt rágják a szádba, hogy és ez amúgy megfelel annak, hogy... :/
      Ja, nem, dehogy, én sem kötözködöm, valóban nem egyszerű a dolog, meg attól függ milyen példára vetítjük le.

      Nima, ja, okés, értem. PC-sítetted :D

      Törlés
    12. A problléma szerintem, mikor a jelenség vadhajtásaival azonosítják a jelenséget. Mint mikor pl a feminizmust azokkal, akik lenyomni akarják a férfiakat, vagy a metoo kapcsán azokkal, akik összemossák a zaklatást az erőszakkal. Mindennek ott van a hátránya is az előnyök mellett.
      Ennek is vannak egyértelműen visszásságai.
      A könyvben semmi bajom a vérfarkasokkal, ez egy fantasy, szeretem is nagyon a sorozatot. A HIV szerintem nem jó hasonlat, ez is egy utólagos belemagyarázás. Újabb vadhajtás, mikor Rowling magyarázza, hogy persze, már húsz éve is ezt meg azt gondolta, csak pár ilyen inforól süt, hogy nem úgy írta meg. Ez már az, amikor valaki a saját céljai miatt lovagolja meg a PC hullámot és csak árt az egész szellemiségének vele.

      Nima: Egy generáció volt szerelmes Richard Chamberlainbe, akire mindig rá is osztották a Rómeó szerepkört, míg ki nem derült, hogy csak nagyon jól játszott...

      Törlés
    13. Bubu, igazad van, ezek valóban vadhajtások, és emiatt - is - félremehet a dolog. Nem is tudom tulajdonképpen mire jó ez a sok belemagyarázás vagy megmagyarázás. És valóan sok az összemosás, vagy félreértelmezés - az emberek általában a hóttegyszerű dolgokat sem tudják értelmezni, szövegben vagy logikusan sem, szóval nem csoda, hogy összekutyulódik minden.

      Imádom Rowlingot, de ne nyilatkozgasson mindig utólag erről meg arról, hanem inkább írja meg a következő Strike-ot. :D
      Valóban nem jó végső soron, hogy hozzátette ezt a HIV-es adalékot, de az is igaz, hogy ez csak valami kis félmondata volt, az alkotás folyamatából, mindenki meg fogta és belekapaszkodott és szétcincálta azóta, hogy ez most jó, vagy rossz-e, ahelyett, hogy megmaradt volna egy közlésszinten. :/
      Ezt amúgy még el is hiszem, hogy így volt, hogy eszébe jutottak Lupinról és helyzetéről a HIV-esek, de a többinél valóban néhol nagyon kilóg a lóláb, hogy utólag odagondolt valami, amire semmi utalás a könyvben.

      Richard Chamberlain ♥ :D

      Törlés
  3. Bea, az operaház több előadója nyilatkozott arról, hogy fekete gyökerekkel rendelkezik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hallottam valami ilyesmit. :D Hát, na. No comment. :D

      Törlés
  4. ja, és ha már posztot nem írtam róla, megemlítem érdekességképpen, hogy a gamerek világa sem mentes ilyesmitől.
    a legjobb példa erre a world of warcraft, aminek több millió online játékosa van világszerte. maga a világfelépítés alapból a fantasykra jellemző, alapból vannak orkok, emberek, tündék, törpök, gmok, drenaiok, worgenek, többféle használati lehetőséggel (mágus, pap, stb.)
    nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez egy komplett világ, szabályokkal, mágiarendszerrel, világokkal, azok történelmével.
    mivel rengeteg a kníai játékos, de soha semmi nem elég, behozták fenti fajok mellé a pandákat. nekem nincs vele bajom, kicsit világidegen, de pöpecül beillesztették külcsínre, mindenre. ez egy olyan változtatás volt, ami rengeteg további játékost hozott a cégnek, és meg lehet szokni. sőt, szeritem a pandák területe iszonyat hangulatos a keleti fílinggel.
    amin viszont kiakadt a rendszer, hogy elkezdtek emebrek hőbörögni, hogy miért nem lehet sötétbőrű karaktert választani. talán mert a regényekből is hiányzik? meg úgy alapból mindenhonnan? és még csak nem is igaz, mert pl. nincs értelme egy színesbőrű worgennek (vérfarkas) vagy egy fekete pandának, viszont az összes fajnál lehet bőrszínt sötétíteni. igaz, a csokoládéig egyikkel sem lehet elmenni, de mondjuk egy néger elf elég hülyén is nézne ki.
    szóval az emberek időnként elveszítik a szellemi korlátaikat, és idióták lesznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pandát szoktam látni. :D Kb ennyit tudok a WoW-hoz szólni. ;) De köszi, hogy leírtad, amúgy tök érdekesek ezek a trendek is... Meg persze itt is van túlkapás.

      Törlés
  5. "szerintem igenis vigyázni kell vele, kinek milyen szerepet osztanak. aki civilben meleg, elég hiteltelen hetero hősszerelmes. játszhatja jól, de na, vicces."
    Szerintem meg a meleg srác, ha hiteltelen egy hetero hősszerelmes szerepében, akkor sürgősen keressen valami más hivatást, mert az a színészi tehetségtelenség jele, ha a néző egyből leveszi, hogy a filmben a csóka csak a saját térfelén képes focizni. Gyerekkoromban rengeteg nő odáig volt Jean Marais-ért...akiről (hivatalosan) csak később derült ki, hogy közte meg a híres rendező, Jean Cocteau között több van, mint barátság (a pletyka viszont ment ezerrel).

    Amúgy sajnos ez van, ha a világ egy tanulási folyamat elején tart. Kisiskolások vagyunk és ezért hajlamosak a túlzásokra. Pár év múlva a dolog megszokottá/elfogadottá válik és belesimul az egyetemes kultúrába. Addig meg ki kell bírni valahogy...akkor is, ha feláll a szőr a hátunkon a sok hülyeségtől. Az a baj, hogy sokan nem veszik észre: a túlkapásokkal többet ártanak, mint használnak.
    És nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik erőszakkal forgatnák visszafelé a fejlődés kerekét. Ők pont ilyen idegesítőek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek a színészessel, feljebb írtam is én is Nimának.

      Szerinted hogy fog ez a dolog konszolidálódni? Mit jelent az, hogy belesimul majd a kultúrába? Megalkuvóbbak lettünk/leszünk? Egyre óvatosabbak? Vagy majd egy idő után lecseng ez is, és visszatérünk az előzőekhez?

      Törlés
    2. Én abban reménykedem, hogy eljön az a világ, amikor a kutyát se fogja érdekelni, hogy milyen valakinek a szexuális orientációja (meg a neme-bőrszíne-vallása - naiv álmodozó vagyok, tudom). Egyszerűen nem lesz téma. A tehetség fog számítani. De addig az emberiség szimultán végigpróbál mindent, amit írtál (sőt kitalál hozzá rosszabbakat is). De az a pár év az inkább pár évtized lesz. Jó darabig fog billegni ez a téma, amíg végül eléri az egyensúlyi állapotot...pár generációnak még ki kell halni hozzá.

      Törlés
    3. "De addig az emberiség szimultán végigpróbál mindent, amit írtál (sőt kitalál hozzá rosszabbakat is). " Na igen...
      Lehet, hogy el se jutunk majd idáig, vagy más súlyosabb témák elnyomják majd ezeket - valamilyen formában fenyegető kipusztulásunk pl. :/

      Törlés
  6. Sikerült beleásnom magamat is a témába, még egyszer bocsánat, hogy késtem :)
    https://czenema.blogspot.com/2019/07/a-politikai-korrekt-nem-mindig-korrekt.html
    Nekem a legnagyobb tanulság az, hogy a kevesebb ebben a témában is több lenne, a PC legnagyobb része trend, divat és persze pénz.
    Ha többféle vásárlót sikerül beleszuszakolni egy-egy műbe, többféle vásárló érzi megszólítva magát, több fogy az adott termékből. Amíg csak fehérekre koncentráltunk, addig a színes bőrű világ nem fogyasztott, de lassan ők lesznek többen, tehát muszáj a regény-és filmiparnak nyitnia feléjük. Dettó ugyanez vonatkozik bármilyen nyelvi, szexuális vagy vallási kisebbségre is. Egyre több a latin nyelvű az USA-ban, egyre több a spanyol nyelvű, vagy spanyolokról szóló alkotás. Egy időben majd mindenki énekelt legalább egy spanyol-angol popslágert is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem késtél le semmiről! :) Képzeld, nekem még nem jutott időm elolvasni Zenkáékét sem... Majd most pótolom a tiéddel és Dóriéval együtt. :)
      Egyetértek, hogy a kevesebb több. Nem tudom mikor lett a kb egészséges "ne bámuld a tolókocsis bácsit" szemléletből a "toljunk oda egy tolókocsis bácsit, mertkülönben nem vagyunk elég együttérzők vagy franctudjamik?" :O

      Plusz tényleg az anyagi része is a dolognak jelentős - több réteget megszólítani több bevételt jelent. De szép is a PC, nem? :D

      Törlés
    2. Lehet próbálkozni...aztán vagy bejön vagy nem. A nemre az egyik legékesebb példa Az utolsó jedik, amibe csak azért tettek be egy ázsiai karaktert, hogy jobban bevonzzák a távol-keleti nézőket. Nos, a dolog látványosan nem jött össze. Kínában Az utolsó jediket rekordidő alatt vették le a mozik műsoráról.

      Törlés
    3. Érdekes, akkor kb. ellentétes hatást értek el vele. Erőltetettnek érezték vajon Kínában?

      Törlés
    4. Nem hinném. Kínában a Star Warsnak sosem volt olyan rajongótábora mint Európában vagy Amerikában és ebben Az ébredő Erő sem hozott változást. A Disney úgy vélte, hogy ez így nem maradhat, ezért íratták bele Az utolsó jedikbe Rose Tico karakterét. A szereplő azonban nemhogy a kínaiakat nem vonzotta túlságosan, de még a rajongók tetemes részéből is ellenszenvet váltott ki (legalább annyian utálták, mint JarJart az előző trilógiában). Sokan a történetbe sután beleerőltetett polkorrektség miatt háborogtak, más részük a karaktert és vele együtt a kaszinóbolygós kitérőt is feleslegesnek tartotta. A magam részéről valahol mindegyik csoporttal egyetértek, bár szerintem a ferde szemű leányzó csak azért került a történetbe, mert Rian Johnsonnak nem tetszett J.J. Abrams felvázolta vonzalom Rey és Finn között, viszont akart egy szerelmi szálat a filmbe, a producer, Kathleen Kennedy meg folyton rágta a fülét a polkorrektség miatt, és akart még valami trendin PC-t a lila hajú, kisestélyis admirálisnéni mellé. Az ötlet csúfos kudarcot vallott és kíváncsi leszek, hogy Rose benne lesz-e a harmadik részben. Nos, ha nem, nekem nem fog hiányozni...

      Törlés
    5. Köszi a magyarázatot! :) Én nem vagyok SW-fan, bár gyerekként láttam a Baljós árnyakat (én akkor szerettem JarJart :D), és nemrég a kedvesemmel megnéztem a régiek közül kettőt. Az újakat egyáltalán nem ismerem.
      De érdekes, hogy próbálkoztak ezzel, és falba ütköztek, jó ha vannak ilyen visszajelzések, talán lassan vissza tudja szorítani a túlzásba vitt muszáj-PC-t.

      Törlés
    6. Nem hinném. Ezt erővel lefékezni nem lehet, és ha lehetne is, a tehetetlenség egy darabig még akkor is vinné előre. Ráadásul, ha tényleg tartós változást szeretnénk, akkor nem szabad lefékezni. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk az egészet a jóízlés határain belül tartani.

      Törlés
    7. Igaz, amit fékeznek, az csak még jobban elszabadul néha... Az arany középút lenne a jó megoldás, csak nem mindig sikerül megtalálni.

      Törlés
  7. Engem nagyon zavar, amikor fehér bőrű szereplőket színes bőrűként ábrázolnak valamilyen adaptációban. Nem azért, mert rasszista vagyok, vagy bármilyen problémám lenne a színes bőrűekkel, egyszerűen csak azért, mert ha valaki megálmodta az adott karaktert valamilyennek, annak oka van. És fordítva is zavar: ha színes bőrű karaktert fehér bőrűként ábrázolnak, bár ez elég ritka, sőt, talán nincs is ilyen. Vajon miért? Ha ez nem elfogadott, akkor az miért az, ha a fehér bőrű karaktert színes bőrűként jelenítenek meg? Mennyire etikus a diszkrimináció és rasszizmus elleni küzdelmet arra felhasználni, hogy valamit megfosszanak a lényegétől? Nima példája nagyon találó: milyen lenne egy színes bőrű Hitler, vagy egy fehér bőrű Martin Luther King? Én azt gondolom, hogy ha Hollywood fenn akarja tartani az etnikai sokszínűséget, akkor gyártson új produkciókat, de miért kell más megvilágításban megjeleníteni valamit, "ami már készen van"?

    Én pl. Hermionét mindig is fehérnek képzeltem, sőt a harmadik részben szerepel az is, hogy a franciaországi nyaralás után csokoládébarnára sült. Aki fekete bőrű, az az én értelmezésem szerint nem tud barnára sülni... A kis hableányt sem értem. Főként az a problémám, hogy úgy érzem, ezt muszájból csinálják, csak amolyan látszatintézkedés az egész, "hogy tessék, színes bőrű a kis hableány, nem vádolhattok rasszizmussal"! Húsz évvel ezelőtt ez senkinek nem jutott volna eszébe, és erre nem magyarázat az, hogy változik a világ. Addig, amíg az etnikai sokszínűség nem jelent meg társadalmi elvárásként a filmiparban, a nagyon nyitott Hollywoodnak eszébe sem jutott ilyesmi.

    Nekem a kedvenc sorozatom A Grece klinika, ahol vannak ikonikus fekete szereplők, és el sem tudnám őket fehérként képzelni. Imádom őket, és nem számít, hogy feketék. De a kedvenc fehér szereplőimet sem tudnám feketeként elképzelni. Ilyen egyszerű, és nincs e mögött semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "ha színes bőrű karaktert fehér bőrűként ábrázolnak, bár ez elég ritka, sőt, talán nincs is ilyen"
      Van, nem is kevés, whitewashing a neve. Itt rengeteg példa van rá:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Whitewashing_in_film

      Törlés
    2. Ildikó, hú, emlékszem, hogy voltak viták erről, ahol még ezt a Hermione lebarnult dolgot is mindenhogyan arra próbálták fordítani, hogy az ellenkezőjét jelentse... Erőlködés...
      Valóban nagyon muszájból megy minden ilyesmi, és már inkább a "ne mááár!" reakciót váltja ki a közönségből is (ld. hableány).

      Bubu, wow, ez nem semmi! :O Köszi a linket! :)

      Törlés
    3. "úgy érzem, ezt muszájból csinálják, csak amolyan látszatintézkedés az egész, "hogy tessék, színes bőrű a kis hableány, nem vádolhattok rasszizmussal"! Húsz évvel ezelőtt ez senkinek nem jutott volna eszébe, és erre nem magyarázat az, hogy változik a világ. "

      Igazad van, abszolút muszájból csinálják! Azért mert több pénzt hoz a konyhára, meg azért mert mindenhol mindenféle amcsi bíróságon idétlen kereseteket lehet beadni.

      Törlés
  8. Könyvkuczkó: Ezt nem tudtam, mert ilyennel én még nem nagyon találkoztam, de számomra ez ugyanolyan zavaró jelenség, mint amikor a fehér bőrű karaktert ábrázolják színes bőrűként.

    PuPilla: Erről a vitáról lemaradtam, de számomra akkor is egyértelmű, hogy Hermione fehér bőrű. Sok regényben nem is határozzák meg a szereplők bőrszínét, olyankor automatikusan fehérnek képzelem őket. Gondolom, ha fekete lennék, akkor ez fordítva lenne.

    Különbözőség pedig mindig is lesz, és ez így van jól. Meghatároz minket a nemünk, a bőrünk színe, a szexuális orientációnk, az, hogy milyen családból származunk, stb. Ez nem jelenti azt, hogy valaki kevesebb vagy több, de nem vagyunk egyformák. A férfiak és a nők különböznek, ahogyan a fehérek és a feketék is, stb. És emiatt nem kell ellenségként tekinteni egymásra. Elsősorban mindannyian emberek vagyunk, és rosszként felfogni a különbségeket szerintem erőltetett ellenségkép keresés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra is egyértelműen fehér bőrű Hermione. De tényleg sokan próbálták a semmibe is belekapaszkodva hirdetni, hogy de nem...
      Szerintem is így működik az agyunk, és valószínűleg fordítva lenne, vagy megint máshogy, ha ázsiaiak lennénk.

      Nagyon szépen megfogalmaztad a velejét a dolgoknak. A probléma az, hogy egyre kevesebb az elfogadás, és az erőltetett ellenségkép keresés is megy ezerrel. :(

      Törlés
    2. Sajnos hollywood nagyon nem áll sokszor a magaslaton. Jó példa még, mikor Marlon Brando Oscart nyert és egy indián nőt küldött maga helyett azzal az üzenettel, hogy nem kéri a díjat a bánásmód miatt, ahogyan az őslakosokat ábrázolják a filmekben. A nőt kifújolták...
      A rosszul ábrázolt klisék néha rosszabbak, mintha nem is ábrázolták volna. De egyetértek, ez ellenségképet kreál, aminek valós hatásai is vannak, szépen megfogalmaztad.
      Hermione meghallgatásakor Rowling is részt vett a folyamatban, és Emma Watson ellen annyit mondott, túl szép...
      Amikor kiválasztották a fekete színésznőt a színpasi verzióra, ő is állította, hogy nem volt kimondva, hogy ő nem az (csak nem egyszer elsápad, de mindegy). De most már az összes színpadi előadásra kikötötték, a Broadway-en is, hogy feketének kell lennie...
      Nekem volt már olyan szereplő, akiről nem írtak specifikusat, és nem fehérnek képzeltem el.

      Törlés
    3. Azta, mik vannak! :O
      Szerintem is a rosszul ábrázolt klisét inkább hagyták volna a fenébe...
      Rowlingnak túl szép volt Emma Watson? Csak fekete Hermionék a színpadon? Micsoda kulisszatitkok... Köszi az infókat, érdekes és elgondolkodtató mind.

      Nekem is volt, akit feketének képzeltem már, a Sült zöld paradicsomban, de mellélőttem, fehér volt, és muszáj volt átfestenem magamban. :)

      Törlés
    4. Nem értem Rowling problémáját Emma Watsonnal kapcsolatban. Gyakorlatilag csak annyi személyleírást adott Hermionéról, hogy kiálló fogai vannak meg rengeteg göndör haja (mondjuk ennek alapján tényleg lehetett volna színes bőrű is). Ráadásul Watson az első film castingja idején egy átlagos leányzó volt, a pubertáskor után virult ki.

      Törlés
    5. Nem volt vele baja, őt gondolta a tökéletes Hermionénak, csak úgy gondolta a könyves Hermionéhoz képest (kapafog, nagy, bokros haj) túl szép. De őt választották, szóval ez nem lehetett akkora baj :)

      Törlés
    6. Köszi az információt! Viszont ezek után nem is merek belegondolni, hogy milyen kép élt Rowling fejében Hermionéról...

      Törlés
    7. Nem akarom félszavakba kapaszkodó rajongó benyomását kelteni, aki az igazáért küzd, mert nem erről van szó, de a hajára a bushy jelzőt használják a könyvben legtöbbször, ami ugye nem kifejezetten göndör, csak sűrű, bozontos.

      Nekem is furcsa volt elsőre, hogy vajon miért mondott Rowling ilyet, de így már értem.
      Gatto Negro szerintem amúgy annyi, hogy a pubertás előtt olyan kis szerencsétlen lófogú, kócos, de komoly kamasznak látta Hermionét, nem olyannak, akire akkortájt felfigyelnek a fiúk, nem klasszikusan vagy tökéletesen szépnek. Nem hinném, hogy ennél negatívabb kép élt volna benne róla. :) A negyedéves karácsonyi bálon látjuk először nagyon szépnek őt, és Harry meg sem ismeri elsőre. :)

      Törlés
    8. Ahogy észrevettem, Hermione sose volt az a típus, aki fiúk után kajtat. Barátokat meg kapafoggal és bozontosan is lehet szerezni. :) Amúgy a második rész óta teljesen biztos voltam benne, hogy Ron és Hermione előbb-utóbb összejönnek.

      Törlés
    9. Persze, ez (is) lényegi eleme a karakterének. Én is shippeltem őket régről. ;)

      Törlés
  9. engem nagyon izgat a kérdés, hogy ariel mellé ursula is kap egy kis színt? csak a jó karaktereket színezzük be, vagy a rosszak is lehetnek színesek? vagy akkor már pejoratívak leszünk és halmozottan rasszisták?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lila mellé? :D
      Egyébként érdekes kérdés ez is, tudod, mint a dohányzással volt egy időben (most nem tudom mi az álláspont);, hogy csak a gonosz karakter dohányzik. Merrefelé akarnak épp terelni?

      Törlés
    2. jaja, mondjuk sötétlila, vagy esetleg mélybordó.:D
      volt olyan, hogy csak a gonosz dohányzik?? ekkora baromságot...

      Törlés
  10. Engem meg az érdekel ebben az egészben, hogy vajon miért nincs szélesebb körű fekete kultúra (az afrikai és afro-amerikaiakra gondolok), akik könyveket írnak, filmeket, akármit csinálnak, ahol megmutathatják saját magukat (azaz nem a fehérek által). És akkor nem kellene őket reprezentálni erőszakkal a kultúrában, nem...? Vagy van ilyen, csak hozzánk nem jut el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akad azért néhány író, Maya Angelou verses kötetei sokszor nem kaphatóak, és újranyomják őket, csak kevesen vannak arányaiban. Most tervezek megismerkedni Lamar Giles-szel, de azt hiszem az a gond, hogy a kiadóknak sok esetben kockázatot kell vállalniuk velük kapcsolatban. Nehéz bekerülni.

      Törlés
    2. Egyébként most olvasom, hogy az arányuk az USA-ban olyan 13% körüli, én azt hittem, hogy többen vannak. De még így is alacsony az arányuk pl. az irodalomban. De azért említsük meg Zadie Smith-t, Alice Walkert, Toni Morrisont. Férfit Alex Haley-n kívül nem is nagyon tudok.

      Törlés
    3. Főleg, hogy Zadie Smith jamaicai-angol :)

      Törlés
    4. Ó, helló Szeee! :D Még mindig soha nem jön értesítés a kommentjeidről, ellenben a többiről jött, és néztem is az emailben, hogy ezt a kommentet vajon mire reagálta reea. :D

      Hm, érdekes, hogy tényleg lehetne magasabb is ez a reprezentáltsági arány...
      Mondjuk az afrikai országok közül azért elég nagy arányban vannak nagyon szegény területek nagyon sok emberrel, gondolom közülük elég kevés van, aki írásra adná a fejét, mert nincs rá lehetősége és igénye vagy épp tehetsége sem a fejlődő országokban.

      Zadie Smith-t szeretnék már olvasni, a héten már másodszor jön szembe a neve.

      Törlés
  11. Nem tudom, mennyire számítok utóvédnek, de a Ti témátok ihlette a mai bejegyzésem a kultúrális sokszínűségről:
    http://konyvkuczko.blog/2019/08/04/kulturalis-sokszinuseg-avagy-a-legkisebb-is-szamit

    VálaszTörlés