2018. április 17., kedd

Közeleg a Könyvfesztivál! Felkészültél?

A héten ismét ellephetik a könyvmolyok a Millenárist, eljött ugyanis a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ideje. Idén 2018. április 19-22-ig tart az esemény, így sajnos pont beleesik egy szombati munkanap is - lehetséges, hogy ez lesz az első alkalom, hogy elviselhető lesz a tömeg emiatt szombaton?! :) 

A programot a Könyvfesztivál oldalán >ITT< találjátok meg, a dedikálásokat pedig >ITT< listázták. Érdemes átböngészni, nehogy valamiről lemaradjon, aki ott van. Remélem idén jobb idő lesz, mint tavaly, akkor kabát és sál is kellett, de korábban volt már naptejjel kenekedős fesztivál is. ;) A szeszélyes április talán kegyes lesz most hozzánk és a szabadtéri programokhoz, standokhoz is: kiegyeznék egy kellemes napsütéses idővel, vagy ha már borul, legalább ne essen. :D Most hogy az időjárást megrendeltem, lássunk néhány praktikus infót, programot, könyvmegjelenést:
Csütörtökön 12:00-kor indul a banzáj, egyébként pedig a következő napokon a standok 10:00-kor nyitnak, és 19:00-kor zárnak, kivéve a szombatot, akkor 20:00-kor. A belépés ingyenes már második éve.

A díszvendég Daniel Kehlmann német szerző, és országként Szerbia áll majd a középpontban. 

A könyvmegjelenések, dedikálások és akiók közül hadd hívjam fel néhányra a figyelmeteket, amik engem is érdekelnek: 

Április 20-án, pénteken az Atheaneum standjánál (B12) dedikál Almási Kitti 17:00-18:00-ig. 


Megjelent magyarul is J.K. Rowling motiváló beszéde, amit a Harvardon tartott 2008-ban. A Very Good Lives magyarul Az élet dolgai címet kapta; az Animusnál keressétek. Érdemes belelapozni, rövid, de igazán színes és értékes kis kötet. Én még 2016 őszén olvastam el


A könyvmegjelenések közül ami igazán megfogott engem is, az a 21. Század Kiadótól Naomi Alderman regénye, a Hatalom



A Fumax remek dolgokkal csábít a standjához: 

Az ő megjelenéseik most annyira nem hoztak lázba, de a Macskapásztort (Herding Cats), azaz a Sarah's Scribbles következő részét mindenképp ajánlom. :) Ez magyarázza azt, hogy miért is szerepelnek a képen a "cicák" (ha hozol magaddal :D)

A Tilos az á könyvek akciója: 

Az Athenaeum zsákbabálna helyett idén bestseller boxot hoz: 

Jó hír, hogy a Cédrus Művészeti alapítvány kötetei, és így köztük Hegyi Zoltán Imre: Shizoo verseskötete is kapható lesz a Könyvfesztiválon, a Kortárs Kiadó standjánál (K16, a tó mellett).


Jön egy új Jasper Fforde regény is a Metropolis Mediától, ami egy sorozat első részét képezi: Monokróm. Nagyon izgalmasan hangzik a fülszöveg: "A kromatokrácia világában az vagy, amit látsz. A társadalom hierarchiája ugyanis polgárainak korlátozott színlátásán alapszik."


Idén az Olvashop is ott lesz a Könyvfesztiválon (G4), és bár nem az összes terméküket viszik, de lesz miből válogatni. Például egy kis ízelítő a könyves ékszereikből:

Forrás.

Új kiadás jön a Soseholból
az Agavénál. 
Természetesen ez csak egy kis ízelítő, bogarásszátok át a fenti linkeken a programokat, dedikálásokat. :) Nagyon sok szuper megjelenéssel jön az Agave, az Európa és a Gabo Kiadó is, és biztosan lesznek több helyen turkálós könyvdobozok is, zsákbamacska könyvek, könyves tárgyak és kíváncsian várom a Geopen standjának idei design-ját is. :)

Ami pedig még nagyon fontos, vigyetek magatokkal vizet, lapos cipőben vágjatok neki a könyvrengetegnek, hátizsák javallott a zsákmány cipelésére, amennyiben sherpátok nincs, és élvezzétek ezt az óriási kitelepült könyvesboltot néhány napon át. Én is ott fogok cirkálni valahol. :)

Ti jöttök a könyvfesztiválra? Miket néztetek ki magatoknak akár programok, akár könyvek tekintetében? :) 


13 megjegyzés:

  1. Én nem tudok menni sajnos, de online "részt veszek". Amik lázba hoztak:
    Naomi Alderman: A hatalom
    Toni Morrison: Engedjétek hozzám
    A. J. Finn: Nő az ablakban
    Jim Crace: Az utolsó aratás
    Katherine Arden: A medve és a csalogány
    J. K. Rowling: Az élet dolgai
    Krausz Emma: Osztálykép
    Van még több is, de ezeknek egy részét is csak Könyvhéten tudom beszerezni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok csajok! :) Bubu, szép kis lista! A medve és a csalogányt én is nézegettem. A hatalom közös pont, és persze Rowling beszédes is. Krausz Emma könyvéhez van egy könyvtrailer is, láttad?

      Zenka, te miket néztél ki?

      Törlés
    2. Sziasztok lányok!
      Köszönöm, sok csiszolgatás, "ha ezt nem veszem meg, ez belefér" tanakodás. A medve és a csalogányról annyit, a név kötelez, és az orosz tél, a főszereplő neve. Kérdés el is dőlt :D
      A Krausz Emma kedveseket írt nekem molyon, megnéztem ki, és így láttam, hogy jön a könyv. Trailert is láttam, és idén egy hasonló témából már lett nagyon emlékezetes olvasás.
      Még a Tizedik kör volt szorosan benne, de azt majd könyvhéten.
      Az online jelenlétet a Böszörményi dedikálás és a Krausz interjú miatt sajnálom nagyon. A bestseller box is sokkal jobban tetszik, mint ötlet, mint a zsákbabálna. Na, meg az Olvashop... Ők nem lesznek Könyvhéten. De Ti menjetek helyettem is! :)

      Törlés
    3. Vaszilisza? :)
      Jaj tudom, a Szólíts a neveden volt az. Jó olvasást majd ehhez is, remélem tetszeni fog. :)
      Sajnos az Olvashop csak most lesz kinn, igen. :( De tőlük legalább tudsz rendelni is. ;)

      Törlés
    4. Hát nem isteni név?
      Igen, az volt, remélem, ez is tetszik majd.
      Tudom, rendeltem már tőlük, nagyon kedvesek, jó fejek, de külföldre szállíttattatni nem egyszerű.

      Törlés
    5. De, én is kevelem. :)
      Nem egyszerű, az biztos, de ha jöttök Mo-ra, tudod úgy időzíteni esetleg. :)

      Törlés
  2. A medve és a csalogány, a Jasper Fforde könyv és Rowling könyve érdekelne. Elmenni nem tudok, pedig már évek óta szeretnék, de talán majd egyszer. ;) Megnézném az Ambrózy bárós programot, hogy mi lesz a meglepetés, és Vámos Miklóssal is szívesen váltanék pár szót (ha mernék :D) Remélem, majd lesznek fent előadások, programok itt-ott a neten, YT-on, stb., és onnan pótolhatom egy kicsit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó választások! ;) Sajnálom, hogy nem tudsz jönni... Egyre több programokról készül és kerül fel felvétel, szóval lehet, hogy az Ambrózysról is lesz akár. :)

      Törlés
  3. Kehlmann könyvei nagyon érdekeseknek, de elég nehezeknek tűnnek a fülszöveg alapján. Felkeltették ugyan az érdeklődésemet, de nem tudom, mennyire kötnének le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szépirodalom. Nekem A Beerholm-illúziónak tetszik a története, majd lehet belelapozok valamelyik könyvébe ott a fesztiválon, hogy milyen a stílusa. Mintát kell vegyek belőle. ;)

      Törlés
    2. Ez jó, ez a mintavétel dolog. :D Nekem is ennek a könyvnek a története jön be legjobban. Majd meséld el, milyen minőségű volt a minta. ;)

      Törlés