2017. október 26., csütörtök

Minden, minden - a film

Nicola Yoon könyve, a Minden, minden (Everything, Everything) megvett magának kilóra azzal, hogy bájos és eredeti. Egyszerű szerelmes alapszituációt fűszerez meg egy veszélyes, és komoly határokat szabó betegséggel, és más családi drámákkal is, ettől pedig különlegesebb a sima love sztoriknál. Maddy és Olly történetéből filmet is készítettek, és az előzetes alapján úgy gondoltam a könyvélmény után látnom kell a filmet is.

Sajnos eléggé csalódott vagyok. A film szerintem meg sem közelíti a könyv adta jó érzést. Mostanában talán kicsit "el voltam kényeztetve", mert gyorsa egymásutánban igen jó adaptációkat láthattam, de most ez a vonal megtört a Minden, mindennel.

Voltak ugyan jó ötletek - például a makettekben mászkálás, a chatelés megjelenítése így, az űrhajós figura megelevenítése... A ház is nagyon tetszett, ahol Maddy lakott, a nagy ablakok, a  letisztult dizájn. Carla és az egyenruhája, kedves mosolya. :)
Mégis egyfolytában azt figyeltem milyen marhaság már, hogy 5 másodpercig fúj valami az előszobában, és aztán le se veszik az utcai cipőt, úgy mennek be. Aha. :D... Mi ez, valami NASA technológia? Inkább misztifikálták volna el jobban a fertőtlenítési procedúrákat, mint hogy ilyen sémásan, elnagyoltan, zavaróan jelenjenek meg.


A szereplőgárda tetszik: Amandla Stenberg és Nick Robinson is szerintem alapvetően jó választás volt a szerepre, hasonlítanak a megírt karakterekre, és jól játszottak. De könyörgöm... és most teljesen komolyan... könyörgöm, miért, miért, miért arról szólt a fele film, hogy Amandla Stenberg melleit kell néznünk?! Az arcunkba van tolva egyfolytában a melle. Nem lehetett volna kicsi diszkrétebben odatenni őket? A slusszpoén aztán nem is a dekoltált sárga úszódressz volt számomra, hanem amikor Olly még a biztonsági övet is megrángatja rajtuk kissé... Ja meg még futnak is lassítva. Nemár... Ez nekem abszolút egy nagyon zavaró elem volt, és túl volt tolva, direkt.

Khm. 
Volt néhány szükségtelen változtatás is, és sajnos az apróbb kihagyások miatt nekem jelentőségét vesztette a zárójelenet is, ami pedig nagyon-nagyon kedves és megható volt a könyvben. Itt csak suta, és annak, aki nem olvasta a könyvet, talán kicsit érthetetlen is.
Egy ilyen naplóformátumú regényt mindig nehezebb visszaadni - de nem lehetetlen. A marsit is tök jól megoldották például. Sajnos a Minden, mindennél úgy éreztem pont a báj szenvedett csorbát a formátum változása miatt. Az a chatelős, naplóírós, blogírós intimitás nem köszönt vissza úgy, ahogy vártam.

Nem rossz film, de kevesebbé válik a könyvnél, és számomra sokat rontottak rajta a fentebb említett dolgok. Maradok a könyvnél, mert az tényleg elbűvölt kicsit, annak ellenére, hogy tiniszerelem. :)

10/6
Trailer:


3 megjegyzés:

  1. Azért ez a fürdőruhás kép durva. :D :O Vajon miért gondolták, hogy erre szükség van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fürdőruha egyébként a könyvben is úgy volt leírva, hogy kihívó, meg hát jujj, mennyi mindene látszik az embernek fürdőruhában, pláne, ha addig ki se mozdult a szobájából emberek közé, fürdeni, szóval az még oké lett volna, de ezen felül is akárhol nézel bele a filmbe, a csaj mellei szembejönnek... A randizós ruha is direkt hangsúlyozza őket, és az összes kis egyszínű pólójában is csak azt lehet nézni... Szép csaj, nőies, meg minden, de a kevesebb több lett volna ebből a szempontból.

      Törlés
    2. Hát azért elég jelentős cicik. :D Értem, és látatlanban egyet is értek veled. :)

      Törlés