2017. augusztus 25., péntek

TBR Book Tag - kérdések és válaszok a várólistáról

Forrás.
Abstractelfnél találtam ezt a jó kis TBR (To Be Read) Book Taget, vagyis egy, a várólistánkra vonatkozó irányított kérdéssort. Rögtön megtetszett, mert a könyvmolyok várólistája egy kimeríthetetlen téma, lévén, hogy kiapadhatatlan, és mindig változik a tartalma is, leginkább persze csak nőttön nő. ;) Nézzük most, hogy én hogy is tartom számon és kordában a várólistámat. 

1. Hogyan követed nyomon, hogy mi van a várólistádon?

A molyon tartom számon a várólistámat, ott igazán up-to-date még mindig, mert a Goodreads felületét annyira nem szeretem, és nem vezettem át pontosan oda a könyveket. Illetve a Goodreads "want to read" gombja miatt ott mindenféle, csak az érdeklődésemet felkeltő könyvek is felkerülnek néha.
Papíralapú várólistám nincs, be is görcsölne a kezem, ha le kéne írnom az összes címet. ;) Ennek megfelelően csak a netes-blogos időktől kezdve van igazi lista - lista (ez egy contrastive focus reduplication volt, emlékeztek? :D ), előtte csak a könyvespolcon sorakozó könyvek maguk jelentették a várólistámat. 

2. Hogyan döntöd el, hogy mit olvasol el a várólistádról legközelebb?

Ezt rengeteg minden befolyásolja. A kedvem-hangulatom az elsődleges persze, de számít az is, mit olvastam előtte, rövidebb vagy hosszabb, komolyabb, vagy könnyedebb könyvet... Aztán persze ott van a várólista-csökkentős játék, amit igyekszem teljesíteni, az ezen a listán szereplő könyvek mindig elsőbbséget élveznek az adott évben. :) Ezen kívül még számít az is, hogy épp miről beszélgetünk, mi kerül szóba barátokkal. 

3. Melyik könyv van a legrégebb óta a várólistádon?

Nem is egy olyan könyv van a várólistámon, ami már több, mint egy évtizede várakozik ott. Erről írtam egy posztot A várólista matuzsálemjei címmel még 2014-ben, és ahogy most meglestem, igazából szinte semmit nem változott a helyzet azóta, csak az évek száma nőtt. :) Az Otoriak történetét, Joanne Harris és Orhan Pamuk egyes könyveit és sok egyéb mást is tologatok, rettentő rég óta már... Hogy pontosan melyik könyv a legrégebbi, azt nem tudnám megmondani.

4. Egy könyv, amit nemrég adtál hozzá a várólistádhoz?

Charlie N. Holmbergtől a Macig Bitter, Magic Sweet.


5. Egy könyv, amit csak a borítója miatt raktál a várólistádra.

Nem nagyon rakok várólistára könyvet, ami nincs meg, vagy nem elérhető számomra valakitől, mert a várólista az számomra tényleg az olvasásra váró könyvek néma tömege, nem pedig minden, ami random megtetszik - azokról külön listát vezetek, amikre csak felfigyeltem. De volt már olyan könyv, aminek a borítójába beleszerettem, megvettem, és így már várólistám részét képezi a kinézete miatt:
Monique Roffey: The White Woman on the Green Bicycle.



6. Egy könyv a várólistádon, amit nem tervezel elolvasni.

Sajnos akad néhány ilyen, de mostanában sokat selejtezek a várólistáról és így a valós könyvespolcomról is, mert akadnak könyvek, amiket megvettem ugyan, de ahogy telnek az évek, rájövök, hogy már mégsem érdekelnek annyira. Pont ezért próbálok ma már tudatosabban vásárolni, és kerülni az impulzusvásárlásokat.

Most, ahogy végigtekintettem a listán, Sophie Jordan Firelight című könyve például nem villanyoz fel nagyon, pedig itt csücsül a polcomon... De ugyanígy nincs már sok kedvem Neil Gaiman American Gods című könyvéhez sem.



7. Egy, még kiadásra váró könyv a várólistádról, ami miatt izgatott vagy.

Philip Pullman új sorozatának a The Book of Dustnak az első része, a La Belle Sauvage. Októberben jelenik majd meg.



8. Egy könyv a várólistádról, amit mindenki olvasott, kivéve te.

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka




9. Egy könyv a várólistádról, amit mindenki ajánl.

Donna Tartt: A titkos történet



10. Egy könyv a várólistádról, amit nagyon el szeretnél olvasni.

Ilyen rengeteg van. :) Néhány példa:



11. Könyvek száma a várólistádon.

*gulp* Próbáltam kicsit rendet tenni rajta, de nem biztos, hogy teljesen pontos így sem...Viszont tényleg őrülten nagy szám: 443 könyv... És ezek javarészt (95%) tényleg az olvasásra váró papír és e-példányaim. Szóval azokról ne is beszéljünk még, amikre csak felfigyeltem, amik kívánságlistásak (ezek még +210 kb.), valamint azokról, amik egyre csak növelik az eddigieket: a folyamatos friss megjelenések.

Nem jelölök most senkit konkrétan, aki szeretné, vigye tovább nyugodtan a taget! :)
Hamarosan jövök még egy, a várólistával kapcsolatos poszttal is, ami még Dóri régebbi körbeposztjához csatlakozik, majd.

Update: kitöltötték még:
Heloise, Vicky, Liliane, Dóri

6 megjegyzés:

  1. Tyű, 443 könyv! :O Miért nem érdekel már az Amerikai istenek?

    Szerinted, amit már akár 10-20 év tologatunk, érdemes még egyáltalán a listán tartani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, ne is mondd, elképesztő mennyiség. Persze ha nem nőne, akkor pár év alatt le lehetne tudni mindet. :)

      Az Amerikai istenekbe belefogtam már, nem kötött le akkor, és szerintem engem nem nagyon érdekel az ez egész mitológia.

      Érdemes, nem minden "évül el", de tény, hogy kell válogatni azért, változunk.

      Törlés
  2. Jó bejegyzés lett, lopom én is ezt a tag-et és kíváncsian várom a körbeposztos elmélkedést is! :))
    A titkos történet szerintem jó olvasmány őszre, belemerülős, borzongató ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Lopjad csak, örülök! :)
      Igyekszem az elmélkedéssel is.
      Szerintem is jó olvasmány lehet belőle őszre. :)

      Törlés
  3. Tök jó bejegyzés, szerintem én is lopom majd a kérdéssort :)
    Érdekes, a Goodreadses to-read listem nekem se sikerül annyira up-to-date-re mint anno a molyos időkben volt nekem. A Goodreadsen én csak azt szoktam bejelölni ami épp ott feljön, direkt már nem nagyon szoktam ott rákeresni azzal a céllal, hogy jelöljem. Nem tudom, igazából miért van ez...
    Ó, ez a biciklis borítós könyv szerintem is csodaszép :)És Pullman, igen! Alig várom már én is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, vigyed csak! :)
      A Goodreadsnél én is így vagyok, csak úgy random rákerül néha valami, ami érdekel, meg az újdonságok, de arra már nem szántam igazán energiát, hogy a meglevő listát végigkeresgéljem-jelöljem.
      A Pullman szerintem nagyon jó lesz! :)))

      Törlés