2015. október 5., hétfő

A nagy kalóriahazugság

Megígértem egy pár embernek, hogy írni fogok erről a könyvről is a blogomban, és az ígéretemnek eleget is teszek, bár megmondom őszintén, az elolvasás után inkább csak eltettem volna szívem szerint, és nem hozok belőle ide a blogra semmit. 

A félreértések elkerülése végett: én magam Norbi Update-tel fogytam le, már 10 éve az életmód szerint élek - a fogyás után persze súlytartóban leginkább. Elkötelezett híve vagyok. A módszer abszolút működőképes, és nekem soha semmi mással nem sikerült fogynom. A kalóriákat és számolásukat nem tartom célravezető útnak, soha nem is számoltam semmit, hogy mit ettem, és azzal hány kcal energiát szolgáltattam állítólag a szervezetemnek, mert ennél fontosabbnak tartom a minőséget, és az összetevőket. A Norbi Update rendszer sokat változott az évek során, fejlesztik a termékeket, különféle kutatásokat csinálnak, minél nagyobb százalékban szénhidrátcsökkentett ételek előállítására törekednek.



Való igaz, hogy ők már hosszú-hosszú évekkel ezelőtt hangoztatták, amit mások csak most kezdenek mondogatni - a finomított szénhidrát rossz, a finomított cukor rossz, a lassú felszívódású szénhidrát és a szénhidrátcsökkentés a kulcs, az elhízás, finomított szénhidrát fogyasztás komoly összefüggésben van a rákkal és a cukorbetegség kialakulásával. Csak az az érdekes, hogy kb. mindenki másnak elhiszik ezt, de ha Norbi mondta, akkor ugye hülyeség, meg "csak a biznic"... Nem szeretem az őt támadókat, mert elfogult vagyok a saját sikertörténetem miatt, és mert tudom, hogy tudományosan sem mond hülyeséget. A fogyás sosem sétagalopp, és szerintem csak életmódváltással lehet igazán hosszútávú és jó eredményeket elérni. A kalóriákat szerintem nem lenne szabad számolgatni, annál inkább az, hogy miből viszed be őket. És a zsír valóban nem hizlal, magában, nem a zsíros kaják a fő ellenség, hanem a gyors felszívódású szénhidrát. 

Forrás: google search - sugar

Namármost. A könyvvel az a bajom, hogy tulajdonképpen annyiban összegezhető a lényege, amit itt fenn bevezetésként összedobtam. Nem hozott sok újat, kivéve talán az Update egyik új fontos "szabályát", ami szerint azok a jó élelmiszerek, amikben a CH (szénhidrát) 100g-ban 20 gramm csak, ez ugye a glikémiás indexe az ételeknek. 
A könyv rettentően bulvárosra sikerült. Minden második oldal egy kép, jó sok a piros szín, mint egy Story vagy egy Best magazinban, és ahhoz hasonlóan ismételnek kulcsmondatokat a szövegből a képek mellé-alá-fölé rakva. Túl sok a visszakérdezés, hogy vajon miért megy ez a lobbi a gyógyszercégek és az élelmiszeripar közt, vagyis tulajdonképpen miért nem indul hadjárat a CH-ok ellen. Felesleges ezeket az idegesítő kérdéseket dobálni, persze hogy ennek pénzügyi okai vannak, ha valóban vannak ilyen megfontolásokon alapuló kapcsolatok - most ez itt egy óvatosan megfogalmazott mondat volt -, és még az, hogy a betegségeken kaszálnak a gyógyszergyártók. 
A bulváros kinézet, fényes papír mellett viszont rengeteg az adat, a statisztika, az eszerint ez 2000-ben ennyi volt, emennyit emelkedett 2010-re stb. Ez szép és jó, de 
1, szakdolgozat ez, vagy egy életmód-könyv, gondolatébresztő könyv, akármi...?
2. ha nem szakdolgozat, akkor is meg lehet ütni az ember bokáját hivatkozások, forrásmegjelölés és citátumok pontos jelölése nélkül. Hellyel-közzel vannak ilyenek, de azért nem egészen van lefedve minden 
3. annyira nagyon nem moccannak rá az emberek a statisztikára: 200%-kal (most csak hasamra csapva írtam ide valamit) nőtt a cukorbetegek száma, hátaztán, én éhes vagyok, és itt van ez a jó kis hamburgerező előttem... szóval értitek. 

Gondolatébresztőnek nem rossz persze mindez, sőt. Nagyon szépen ki van hegyezve a cukorbetegségre, annak minden rangú és rendű következményével a vesétől a szemig, az amputált lábakig, és hát az elv, hogy ugye konzervatívan orvosilag elég rosszul kezelik a cukorbetegséget  - ami tény -, plusz a cukorbeteg is kb. semmit nem tesz azért, hogy ne legyenek majd később - nem most, hanem amikor már 20 éve cukorbeteg - szövődményei a betegségének. Saját ismerősöknél is látom, hogy igazából nem történik otthon semmi, ha valakiről kiderül hogy cukorbeteg. Nem történnek drasztikus változások, legfeljebb barnává válik a fehér zsemle, jóóó esetben, máskor még az sem, csak mondjuk a sanyarú sorsú ember, majd csak kettőt eszik meg reggelire, nem négyet... ez lófing. Igen, az.
Forrás: google search - junk food
A cukorbetegség kezelésében drasztikus változtatásokra lenne szükség - a gyógyszerek jók persze, és vannak akiknél egyszerűen megkerülhetetlenek, de az életmódbeli változtatásokra kellene a hangsúlyt helyezni. Norbi ebben eléggé élen jár, még talán az őt utálók is elismerik, ha más nem, a "fűrészporízű műkajái" - amiket mellesleg én imádok, és se nem rossz ízűek, se nem műkaják - legalább a cukorbetegeknek nyújtanak alternatívákat olyan dolgokra amit nem ehetnek. A tudatos cukorbetegeknek. Mert ugye a nagyátlag szarik bele, és halálra zabálja magát továbbra is, mert hát a gyógyszer leviszi, sőt annyira leviszi, hogy aztán már kiskanállal tolja be a finomított kristálycukrot, jaj nehogy rosszul legyen... meg hát mindenki büszkélkedik, hogy csak olyan 9-10 a cukra, az végülis mindegy, hogy ezzel is tönkremegy majd szép lassan mindene. 

Mint látszik, a téma megmozgat. :) A nagy kalóriahazugság viszont címadásként nem volt valami szerencsés szerintem, mert kb. 1 oldalka ha szól a kalóriákról, és arról, hogy miért nem számít igazán hitelesnek egy kalóriaérték egy fogyókúrában, Lehetne inkább a nagy diabétesz-frász, az többet elmond a tartalmáról.

Nagyon jó, hogy részletezi, miért is rosszak azok az élelmiszerek is, amiket diétásnak, vagy diétába beilleszthetőnek, "jónak" vélünk. A barna kenyereknek, durum tésztáknak tök ugyanolyan a vércukoremelő hatásuk, mint a fehér társuké... átverés a barna cukor is, az extrudált cuccok és a 100%-os üdítők. Mondjuk nekem ez nem újdonság, aki komolyan elhiszi, hogy 100%-os egy olyan dobozos vacak, és nem egy agyoncukrozott lötty, annak egészségére! :D
A tálalásban most persze az volt a lényeg, hogy szemeket nyitogasson Norbi, ebben viszont a kontra, hogy a régi könyveivel szemben itt szinte minden hirtelen tilosnak tűnik, és a sok tiltótábla bizony megnehezíti az életmódváltásban való elindulást.

Forrás

Irodalmilag ezt nem lehet értékelni, mert nem egy irodalmi mű. Kicsit fájdalmas volt az önismétlése, a harangok megkondításával és az agyonjáratott széteső félben lévő autó-hasonlattal. Nyomdahiba is maradt, és rések a pajzson, ahol támadható... A Magyar Dietetikusok Szövetsége már integetett is ezügyben. de mondjuk én ebben is Norbit pártolom, mert sokkal jobban felgöngyölíti mitől hízunk és mitől nem, mint a dietetika jelenlegi állása, és hát igen, ideje már felvenni a kesztyűt a cukros kaják, CH-tal telenyomott nasik ellen. Ez a sok-sok lassú halál sokba kerül az egészségeseknek és egészségtudatosaknak.
Katasztrófa, hogy milyen egészségtelenül táplálkozik mennyi ember, és hogy mennyire nem érdekli, vagy mennyire nem vonja le a konzekvenciákat, hogy ő vajon miért lett beteg, és vajon miért magasa vérnyomása na vajon miért? ... Senki nem hajlandó látni az összefüggéseket, aztán legyintve a genetikára, meg a rossz sorsára fogja, nem ám a hájpárnákra, amik mondjuk nem csak a bőre alatt, de a szervein is ülnek, hahó. (És vajon a sejtjeibe mi épül be? Mivel működteti a szervezetét? De hát ilyen bonyolult témákat kár felvetni a mai magyar társadalomnak - ebből a szempontból jó a könyv harsánysága és egyszerűsége - az ostobák is megijednek.)

Forrás: google search - carbohydrates

Összességében: nem a sikerültebb könyvei közé tartozik, és néha a vészharangok kongatása helyett - hogy az ő szóképével éljek - átesik a ló túloldalára. A kódtáblázatok pedig egyre jobban összezavarnak csak, amikor kijön egy újabb. 


8 megjegyzés:

  1. pont ez jutott eszembe, hogy dejó, a kanalas zsír jöhet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lányok, most ezt így senki nem is érti! :) ...

      Törlés
  2. Azért fura ez... Még vega voltam, mikor megvettem az első könyvét, és találtam benne érdekes dolgokat, de tulajdonképpen akkor is, ahogyan most is, semmi újat nem tartalmazott.
    A világ a '70-es évek óta hajtja ezt, rengeteg kidolgozott diétával, véleménnyel. Nincs új a nap alatt. És a beharangozása szerint ezzel nagy kockázatot vállal magára, és ehhez képest nem mond semmit... :D
    Nekem is van ismerősöm, aki vele fogyott le. Egészségetekre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még talán az első könyv, tíz éve eléggé újdonságnak számított, és nagyon jó volt a Katinkával reklámozás, akkor fogyott Kovi is, stb, engem is ismerős indított el az úton, az ő példája, mert heti egy kg simán lement neki, és a kulcsszó nálam ez volt: lehet enni. Nem volt mindegy mit és mikor, de a kódrendszer, a legelső, még elég megengedő volt, és azzal is le lehetett fogyni. Mindenkinek más jön be persze, máshogy is le lehet fogyni, de tény, hogy nekem nem volt szenvedés.
      Én azt tartom igazságtalannak, hogy tényleg már boldog boldogtalan hajtja azokat az alapelveket, amik szerint az Update már 10 éve kezdett élelmiszereket gyártani, miközben ujjal mutogatnak Norbira. (ahelyett, hogy elismernék - nem kell szeretni őt, a személyét, de akkor is letett az asztalra épp eleget)
      Hát ez a könyv, olyan, amilyen. Lehet, hogy majd újraolvasgatom a régebbieket, abban az volt a jó, hogy adott egy belső motivációt is, lelkesített. Ez most csak ijesztget és negatívkodik - ez is egy módszer persze.

      Törlés
    2. Itthon újdonság volt, de rengeteg hasonló diéta létezett. Nem ugyanolyan, mert Norbi azért elvégezte a saját kutatását, de az alapok adottak voltak. :) Ettől függetlenül, meg hogy nekem nem jött be, elismerem az eredményeit, mert sokat és alaposan, ráadásul megdolgozott érte.
      Én azt utáltam, mikor ugye a tőzsde botrányban vesztett egy csomó pénzt, és mindenki azt mondta, hogy jó, neki nem kenyérre kell. És? Az az ő pénze volt, az ő cége, az ő részvényei és részvényesei. Megdolgozott érte, nem az én zsebemből lopta ki, a tökért fáj ez az embereknek? Sosem fogom megérteni... :)

      Törlés
    3. Igen, nem titkoltan ő is egy régebbi, azt hiszem űrhajósoknak készített pontozásos diétából indult ki, amivel annak idején az ő tornatanéra segített neki.
      Nem tudom miért fáj az embereknek, a fb-oldalán is olyanokat kap állandóan, hogy csak nézek...Ha nekem kellene ezzel a sok negatívsággal nap, mint nap megbirkózni, hát felvágnám az ereimet. Irigy mindenki, és szörnyű ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás, ami annyira jellemző a magyarokra... :/
      Én büszke vagyok rá, és arra, hogy milyen sikereket ér el, és ezen belül a saját sikeremre is, amire annak idején még ő maga válaszolt emailben, nem a managementje. :) :) :)
      Amúgy ki van még, magyar üzletember, aki képes volt egy ekkora brandot megteremteni, életben tartani, sikerre vinni, és külföldre is? Még a Frei jut eszembe, a Frei Cafékkal... nem sokan vannak, szép eredmény, azt kéne látni, még akkor is ha nem tetszik az ember mögötte.

      Törlés
    4. Mert valljuk be, sokak számára irritálóak ők ketten, a személyiségükből eredően, és az is, ahogy brandet csináltak magukból. Meg lehet nézni más személyeket a témában ( Béres Alexandra, LifeTilt Tomi stb.), igaz, nem ennyire sikeresek. Ahhoz, hogy ne kapjanak ennyi negatív visszajelzést, kellene valami kifinomultság és visszábbfogottság, azt gondolom. De nem mondom, hogy hülyeség a módszerük.

      Törlés