2015. október 14., szerda

Meg Cabot: Royal Wedding


Épp a napokban beszélgettünk a junk reads kapcsán a guilty pleasure olvasmányokról - és a sok angol szó ellenére igen, még beszélünk madzsar is, csak találjon ki a kánya ezekre új kifejezést, amikor mindent olyan jól elmondanak ilyen formájukban... - én pedig akkortájt fejeztem be A neveletlen hercegnő 11. részét, ami talán épp ebbe a GP kategóriába esik, de cseppet sem szégyellem.
Elég régóta szeretem Meg Cabot írásait, még a hercegnő sorozat előtt a Nikola és a vikomttal ismertem meg, majd később a Queen of Babble sorozat nyert meg magának - bár nem mindegyik részét szerettem. Így volt a hercegnőkkel is, a sorozatnak van ugyanis egy íve, ami középtájon, az 4-7. részek környékén. szépen lefelé száguldott... A befejező epizódok viszont ismét nagyon szórakoztatóak voltak, és jó színvonalat hoztak. Nem volt kérdéses, hogy ezt az idén megjelenő esküvős folytatást is olvasni fogom. 

Fülszöveg: "For Princess Mia, the past five years since college graduation have been a whirlwind of activity, what with living in New York City, running her new teen community center, being madly in love, and attending royal engagements. And speaking of engagements. Mia's gorgeous longtime boyfriend Michael managed to clear both their schedules just long enough for an exotic (and very private) Caribbean island interlude where he popped the question! Of course Mia didn't need to consult her diary to know that her answer was a royal oui.
But now Mia has a scandal of majestic proportions to contend with: Her grandmother's leaked "fake" wedding plans to the press that could cause even normally calm Michael to become a runaway groom. Worse, a scheming politico is trying to force Mia's father from the throne, all because of a royal secret that could leave Genovia without a monarch. Can Mia prove to everyone—especially herself—that she's not only ready to wed, but ready to rule as well? "

Egyáltalán nem bántam meg. Nagyon rég nevettem ennyit hangosan, olvasás közben. Tele volt helyzetkomikummal, valódi, megoldásra váró problémákkal, királyi bonyodalmakkal, és szívmelengető meglepetésekkel. Ezt a fajta, sok humorral és ismerős karakterekkel teli romantikát abszolút be tudom fogadni, még ha kívülről nézve volt benne némi csöpögés is. 
Mia körül nyüzsögnek a paparazzik, apját megpróbálják letaszítani a trónról, és ehhez kapóra jön némi rendőrségi botrány is vele kapcsolatban. Grandmére állandóan fontoskodik, ahogy szokott, és amikor végre sor kerül a lánykérésre igen romantikus körülmények közt, Mia és Michael nem sokáig élvezhetik a nyugalmat, ugyanis ő mindent eltervez, és mindennek az ütemterv szerint kell haladnia... persze az ország érdekeit szem előtt tartva, minél előbb meg kell, hogy legyen az esküvő.

“Michael and I are an anomaly. Hardly anyone stays together forever with their first significant other, except maybe in YA novels. And usually when they do, it’s because he’s a vampire or a werewolf or owns a beautiful estate called Pemberley or something.” 

A nagy rohanás közben kiderül néhány igazi royal nagy titok mind Miával, mint az apjával kapcsolatban, és a hercegnő jó szíve lavinát indít el... de ki tudja, még jól is elsülhet, egy eddig titkolt rokon bevezetése a családba... :) Ezeket már nem árulom el, úgy ütnek igazán. ;) Jót tett a regénynek, hogy Mia már felnőtt nőként szerepel benne, és a régi rajongók is jobban tudnak így szerintem újra kötődni hozzá.

“Despite all evidence to the contrary, Grandmère believes that Ron Weasley, not Voldemort, is the villain of the Harry Potter series.” 

Michael egy álompasi... kicsit túl szép is,  hogy igaz legyen, de tényleg mindig higgadt, megnyugtató jelenség, romantikus meglepetésekben is nagyon ász, és igazán sokat tesz Mia lelki üdvéért. Szükség is van rá, mert a hercegnőnek ezúttal tényleg sok stresszes szituációval kell megküzdenie (még menekültkérdéssel is). Ez azért lett egy jó irány, mert nem nyavalygás, és álproblémák kerülnek elő, és nem is önmagát ássa bele valami mély gödörbe egy-egy rossz döntéssel, hanem tényleg sajnálhatjuk, hogy így összecsapnak a hullámok a feje felett, és agyalhatunk a megoldáson.
Forrás

“It wasn’t me,” Lars supplied, from the front seat. “I didn’t tell.” “Of course it wasn’t Lars,” Michael said, having overheard him. “Tell Lars no one is blaming him.” Seriously, if my life were one of those romance novels with a love triangle, Lars and Michael would be the sexy paranormal alpha males, but the two of them would be in love with each other and just ignore me.”

Szerintem remek kötet lett. Igazi méltó visszatérés, a rajongók megkapták a lánykérést, de visszatért Tina, Boris, J.P, Dagi Louie és Lilly is, és mindenki csúcsformában van - jót tett Cabotnak ez a kis kihagyás, most újult erővel dobta be magát. A naplóírási szokás töretlen, végig Mia jegyzeteit olvashatjuk, mert mindenhol ír, ha van két perce. :) 

Limuzin, Karib-tenger, gyémántgyűrű, esküvői ruhapróba, némi majdnem-lábtörés és egy fenyegető stalker... Tökéletes volt a recept. Akinek tetszettek a hercegnő sorozat előző kötetei, semmi pénzért ne hagyja ki. 

Értékelés: 10/10 természetesen. :)

"'Well,' he said, 'you Renaldos are almost as good as the Lannisters at making weddings interesting."

Forrás
Érdekes szavak, kifejezések: 
- insipid: unalmas, ízetlen
- maudlin: érzelgős, szentimentális
- dressage: idomítás
- folderol: trallala (értelem nélküli énekrefrén)
- artisanal: kisipari 
- flippant: komolytalan, felelőtlen, nyegle
- debacle: bukás, összeomlás
- blotto: tök részeg, mattrészeg
- expedient: eszköz, fortély, megoldás, kiút/ vagy: célszerű, alkalmas
- skimpily: hiányosan 
- cumin: kömény
- asinine: ostoba, szamár
- wistful: sóvárgó, vágyakozó
- garret: padlásszoba
- grifter: mutatványos 
- inexorably: engesztelhetetlenül, hajthatatlanul
- ungainly: otromba, esetleg, idomtalan
- telegenic: ua. mint a fotogén, csak így: tévében jól mutató
- antic(s): bohóckodás, de inkább: foolish, outrageous or amusing behaviour
- romp: pajkoskodik, vadul játszik (pl. kiskutya)

- pique: neheztelés
- obtuse: korlátolt, értetlen

U.i.: Ezentúl Szó-tár címkével jelölgetem azokat a posztokat, ahol vannak érdekes szavak. kifejezések, ha valaki ezeket szereti nézegetni. :) 

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Hatalmas. :D ugye, milyen kis rejtett kincsek lehetnek olyan könyvekben, amiről nem is gondolnád... ;)

      Törlés