2015. augusztus 22., szombat

Két tojás - hasonló történetek ajánlói

A Témázunkban ezúttal tojásokról fogunk beszélni! Nem, nem hibbantam meg, csak a mostani téma nem más, mint: KÉT TOJÁS - hasonló olvasmányok mérlegen

Sokszor olvasunk akár véletlenül (?), akár direkt hasonló jellegű, témájú, alapmotívumú könyveket, néha egymás után is, de nem is olyan könnyű visszaemlékezni és összerakni, párosítani, mik is voltak ezek. Álljon itt néhány könyvpár tőlem, az elmúlt évek olvasmányaiból, amik egy vagy több dologban nagyon hasonlítottak egymásra. Lehet ezt akár ajánlónak is venni, ha ez tetszett, olvasd el emezt is, vagy ha ez nem tetszett annyira, de érdekel a téma, válaszd inkább ezt a regényt. Figyelem! Természetesen ez szubjektív!
A linkeken megtaláljátok a posztokat is az adott könyvekről, itt csak néhány mondatos ajánló/összehasonlítás lesz róluk (avagy éljenek a rövid, képes posztok! :D).

Kétféle szerelmes levelezés

Iselin C. Herman: Expressz ajánlott - Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre


Mindkét könyv kvázi ismeretlen felnőttek levélváltásairól szól, akik közt persze kibontakoznak az érzelmek és a személyes találkozás vágya egyre nagyobb lesz. ... Ha engem kérdeztek, nekem Glattauer regénye nem tetszett annyira, a karakterek nem voltak szimpatikusak. Szenvelgősnek éreztem a regényt, infantilisnek Emmit és Leót. Az Expressz ajánlott sokkal mélyebb, és a kimenetele is érdekesebb, meglepőbb, fordulatosabb.

Világháborús levélregények titkokkal és szerelemmel

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről - Louise Walters: Levelek a bőröndből

Ó a két kis szerelmem! Ezt a két könyvet nem sokkal egymás után olvastam, mindkettő nagyon magával ragadó volt, Skye-t még kedvencnek is jelöltem. Igazi, érzelmes, romantikus írások a sors véletlenjeivel fűszerezve... :) Előbbi egy szívhez szóló, régimódi szerelmes történet, Elspeth és Davey levelezésén keresztül, utóbbiban pedig a múlt és a jelen szálai kereszteződnek, amikor Roberta a nagyanyja, Dorothea történetét próbálja összerakni egy bőröndben talált emlék-darabokból.

Időutazó sorozatgyilkosok

Lauren Beukes: The Shining Girls - Susanna Lehner: Az El Camino hóhéra


A Tündöklő lányok nekem hatalmas csalódás volt, ha időutazó sorozatgyilkosok közül kell választanom, biztosan Az El Camino hóhéra mellett teszem le a voksom. Érdekes, hogy ezeket a hasonló alapmotívumú könyveket is egymáshoz nagyon közel olvastam.

Gyerekkori momentumok

Szabó Magda: Ókút - Lugosi Viktória: Ajvé

Az Ókút és az Ajvé is egy hatalmas dézsányi merítés a gyermekkori emlékek kútjából. Ismerős helyzetek, nosztalgikus érzések, bensőséges emlékek kavalkádja. Még a régi illatok is visszatérnek az ilyen regényeket olvasva. :) Remek könyvek gyermekkori memoár témában, és sok a hasonlóság bennük, még egy hajtogatós játékot is ugyanúgy emlegetnek mindkettőben.

Démoni ivadékok

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről - Doris Lessing: Az ötödik gyerek


Két nyomasztó és tabudöntögető könyv arról, hogy mi van akkor, ha a gyerekeddel nem stimmel valami, és mondhatni... gonosz, rosszindulatú, veszélyes másokra...  Nem könnyű olvasmányok, témájuk hasonló, de azért a Lessing regény mindenképp kisebb falat, rövidebb is, és közel nem olyan megterhelő, mint Kevin, ami sokunknak életünk egyik legmegrázóbb, legsokkolóbb könyvélménye marad azt hiszem. Kevin és Kevin light. :)

Autista kisfiú és egy bűntény esete

Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Jodi Picoult: House Rules
Félreértés ne essék a fancsali pofa a két könyv közt nem azt jelenti, hogy nem tetszettek, inkább arra akartam utalni vele, hogy az Aspergeresek nem tudják az arckifejezéseket értelmezni. És egy kicsit talán arra is, hogy bár szerettem ezt a két könyvet, azért némileg idegesített az autista szereplők agresszivitása, kényszeres normái, és néhány apróság a bűntények felderítésével kapcsolatban. Közös a két regényben, hogy gyanúba keveredik a két fiú egy-egy gyilkosság kapcsán. Egyébként érdemes elolvasni mindkettőt, az előbbit még különféle ábrák is tarkítják. :)

Amikor a detektív nyaral, mindig történik valami

Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok, Rejtély az Antillákon - Georges Simenon: Maigret nyaralni megy

A detektív szabin témát minden nyomozóval operáló szerző ellövi egyszer szerintem. Ezt a fenti három példát nagyon tudom ajánlani, hasonló jellegűek: Poirot, Miss Marple és Maigret felügyelő sem tud pihenni a nyaraláskor egy ott történő bűncselekmény miatt... vagy talán nem is akarnak?! :) 

Átfutottam az all-time olvasmánylistámat ehhez a poszthoz, és gondoltam végignyálazom újra, hátha találok még tojásokat, de aztán rájöttem, ezek a legjobbak, anélkül, hogy megpróbálnék izzadságszagúan ajánlgatni, mert ezek magamtól eszembe ötlöttek. Szóval legyen most a kevesebb több, úgyis valahogy ezt szajkózom mostanában minden második könyves posztban is. :)

És némi humor a végére:


Ötletesen pozicionált könyvkupac. Az All my Friends are Dead és a GoT kötetek. Valar Morghulis!

A témához bátran lehet csatlakozni poszttal, vagy csak osszátok meg a gondolataitokat kommentben! Ha írtok, szóljatok nekem, vagy bármelyik másik témázónak, és belinkelünk titeket is!

A többiek két tojás posztjai:

Nima, Miamona, Zenka, Reea

Utóvéd (később csatlakozók)

Judy,



30 megjegyzés:

  1. ez az utolsó kép nagyon LOL :D
    én imádtam a Kevint, de Lessing annyira nyomasztó, hogy képtelen vagyok sokkolni magam vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a kép, képzeld teljesen véletlenül (?) jött ráadásul, nem terveztem ide, keresgélés közben egyszercsak előttem termett, és követelte, hogy idetegyem ;)
      Lessing nyomasztó?! Hát, szerintem Shriver sokkal nyomasztóbb volt ebben a témában, a Kevin light itt Lessingre vonatkozik, a téma sokkal "könnyedebb" feldolgozásának éreztem, persze igaz, hogy cseppet sem könnyed így sem, de sokkal kisebb gyomros Kevinnél. Szerintem érdemes lenne elolvasnod, mellesleg nagyon rövid, egy délutános olvasmány.

      Törlés
    2. Ó, de érdekes, Nima még sosem hallottam ilyet tőled, hogy valamit nem olvasol el ilyesmi matt.

      Törlés
    3. óvakodom a nyomasztó szépirodalomtól. a Kevin pszicho-thriller, de Lessing meg Dymphna Cusack is olyan nekem, hogy elfelejtek élni akarni, míg olvasom. mint a death metal, összehúzza a zsigerem, és utálom magam is, meg a világot is. nagyon szar érzés, és hát nem ezt keresem a könyvekben.

      Törlés
    4. Teljes mértékben megértelek.

      Törlés
    5. Érdekes, nekem a Kevin is a nyomasztó szépirodalomba tartozott inkább, mint a pszicho-thrillerbe, bár kétségtelenül voltak olyan elemei is. Tartom mindenesetre, hogy Kevinhez képest a Lessing-féle "eredendően rossz gyerek" variáció a lightosabb.

      Törlés
  2. :o Kevint még nem olvastam, de Lessingért rajongom, szóval talán ideje lenne. Most kedvet kaptam egy jó pár könyvhöz, nem lesz egyszerű a választás. :)
    Jó, azért az All my Friends are Dead és a GoT között határozottan látok összefüggést... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olvastál Kevint? Nahát, most meglepődtem, azt hittem akkortájt végigsöpört a bloggereken a Kevin-hurrikán. Szerintem ne hagyd ki, rettenetes könyv, de mégis olvasni kell... Lessingtől én ezt az egyet olvastam eddig, mit ajánlasz még, mivel folytassam? :)

      Törlés
    2. Pont azért nem olvastam, mert mindenkin végig sörpört, de már készülök rá egy ideje. :D
      Lessingeben az a csodálatos, hogy totál más dolgokat volt képes írni, mégis valahol mind kapcsolódott. A fű dalol tőle a másik nagy kedvencem. Azt bátran ajánlom :)

      Törlés
    3. Á, értem, kerülted a hype miatt. :) Mindenesetre nagyon kíváncsi lennék a posztodra erről, és szívesen megyek beszélgetni oda, mert még mindig felkavar minden alkalommal, ha rágondolok...
      Köszi az ajánlást, listára teszem! :)

      Törlés
    4. Na jó, csak a te kedvedért előbbre veszem ;) Ahogy elköt más is, mint a laza krimi, elkezdem ;)

      Törlés
    5. Örülnék neki, de azért ne erőltesd, amikor megszólít, akkor a legjobb elolvasni. ;)

      Törlés
    6. Van egy olyan érzésem, meg fogod tudni ;)

      Törlés
  3. Jaj ez tök jó, tetszik a PuPi-féle feldolgozása a témának! :) A Levelek a bőröndből már előjegyzésre került, ebben nagy szereped van. :)
    Nekem ami kapásból eszembe jut az a Battle Royale / Éhezők viadala párhuzam, és amennyire egyforma a két könyv, annyira különböző is. Így utólag a japán verzió érdekesebb talán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :D Már megkaptam a "példatár" cimkét, mert minden témához példákkal közelítek, hát hiába, ez vagyok én. ;)
      Remélem tetszeni fog a Levelek a bőröndből. Én éjjel pont azt álmodtam, hogy megvettem a Skye-t angolul, és újraolvasom. :D
      Tényleg, Battle Royal és É.V. népszerű téma, hogy hasonlók. Én csak az utóbbit olvastam-ismerem. A Battle Royale durvább is, nem?

      Törlés
    2. Nem vagy példatár! Csak komolyan veszed a feladatot, szerencsére, mert egy vagon új könyvet ajánlottál. ;)

      Törlés
    3. A példák mindig kellenek, fontosak az edukációban! :) Jól csinálod! :D
      Aha, a Battle Royale elég durva, nagyon sok vér folyt benne, nem finomkodnak. :)

      Törlés
  4. Érdekes, hogy mindenki mennyire máshogy közelített ehhez a témához, de jó, hogy mindent elmondtatok róla, ha összerakjuk mindenki posztját!
    Nálam a Levelek Sky szigetéről és a bőröndből is várólistás, meggyőztél már korábban mindkettőről. Veszedelmes viszonyokat olvastad? Levélregényelből nálam abszolút kedvenc...
    Így kell jól eladni téma szerint könyveket, mint ebben a könyvesnoltban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy olyan téma, hogy ott ragadja meg az ember, ahol akarja! :) De én is nagyon élvezem ezt a sokféle értelmezést, nagyon különböző posztok születtek. :)
      Ó, remélem tetszeni fognak, én imádom a levélregényeket, vagy naplórészletekből, emailekből, üzenetekből álló történeteket. Van valami bájos bennük. :)
      Nem olvastam még a Veszedelmes viszonyokat, sőt, nem is tudtam, hogy az is levélregény, köszi az ajánlást! :)
      Szeretek más könyvekhez hasonlítani olvasmányokat, mert be lehet lőni a műfajt, stílust, közönséget vele, csak sajnos néha ezek nagyon félremennek, például a fülszövegekben levő erőltetett ajánlók, vagy hogy sok minden "az új kis herceg"-ként fut. Szóval néha ezek erőltetettek számomra, ugyanakkor szeretek így párosítgatni könyveket, mondani valami mást, amire hasonlít, remélem nem nagyon lőttem mellé. :)

      Törlés
    2. Annak a történetét pedig csak megfűszerezi a levélregény stílus. Mikor először a naiva írja meg, mi történt, és kíváncsian várod, mi történt valójában, és hol vezették félre :) Nagyon jó lett, nagy kedvec nálam! :)
      Igen, az jó dolog, ha egy műfajt, vagy stílust, amit az ember szeret, könnyebben megtalál, de annyál rosszabb, mikor beetetik valamire, amit a háta közepére sem kíván.

      Törlés
  5. A levélregényeket mindenképp olvasni fogom. A Skye szigetes nekem is kedvenc. Alapjáraton szeretem a levélregényeket nagyon.
    Az utolsó kép tök jó, most találtad, vagy már régen megvolt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Skye nekem is abszolút kedvenc, és bár a másik nem lett az, azért jónak tartom Walters regényét is. A levélregényekkel én is így vagyok, jut is eszembe, a Nyakigláb apót beterveztem még nyárra újraolvasni... :)
      Megvolt már a kép, de nem olyan régóta. Most pont idepasszolt :D

      Törlés
    2. A Nyakigláb Apót ki tudod olvasni egy óra alatt! hipp-hipp hurrá :D

      Volt idő, és igazából a vágy még mindig megvan, hogy összegyűjtsem az összes levélregényt... Ehelyett elkezdtem gyűjteni a bögréket :O

      Törlés
    3. Hát, én nem olvasok olyan gyorsan (tényleg), szóval nem hiszem, hogy menne egy óra alatt, de mindenképp nemsokára újrázom. :)
      Óóó az összes levélregény <3 milyen szép kép villant be egy polcnyi levélregényről a fejembe. :)))
      Bögremán lettél? :D

      Törlés
    4. Hát annyira nem, mert nem férnének sehová :D, de van minden évszakra, van jó hangulatos, meg rossz hangulatos, meg munka bögre, meg még pár... szerencsére mindig van mellettem valaki, aki lebeszél róla, hogy megvegyem őket :)

      Törlés
  6. Vú, de jó párokat találtál! :) Van csomó várós köztük. :) Egyedül szegény Gyógyírt sajnálom, mert én meg a másikat hagytam pont félbe és azt imádtam... :D
    "All my friends are dead" nagyon nagy! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek! :) Hát, szegény Gyógyír... :P Na de legalább felosztjuk egymás közt, mindegyiket szereti valaki :)
      Az Expressz ajánlottat félbehagytad? Óóó. És a Dominót akarod olvasni a szerzőtől? Én ebben a hónapban vettem meg. :)

      Törlés
    2. Nem terveztem mást a szerzőtől, mert ha jól emlékszem a stílusa sem tetszett :( De majd ha nagyon jókat írsz róla, lehet, hogy meglesem... :P

      Törlés
  7. Jópofák a fejek a könyvek között, jó ötlet ez a fajta hasonlítás. :)
    Ezek után el kell gondolkodnom, milyen hasonló könyveket vettem a kezembe, hm. :)

    VálaszTörlés