2013. július 15., hétfő

Rowling titokban, álnéven írt könyvet

Hyperventilation ON! Gyerekek! Rowling anyánk nagyot mert, és álnéven írt meg és jelentetett meg egy detektívsztorit még áprilisban. A Casual Vacancy mellett tehát más is napvilágot látott a szerző tollából, mi meg mit sem sejtve ültünk és vártuk, hogy na, talán majd lesz nemsoká hír arról, hogy mi is lehet, lesz a következő projektje, nem ám hogy egy kész, azonnal olvasható 450 oldalas krimi! J.K. Rowling nem ült a babérjain, és most itt van nekünk egy igen jónak ígérkező újabb könyve, hirtelen, a semmiből, és várakozni se kell rá! Robert Galbraith neve alatt jegyzik a The Cuckoo's Calling című könyvet.


Ma lebbent fel a fátyol a titokról, és egyszerre több hírportál is jelentette az újdonságot. Lessétek meg ezeken a linkeken: KönyvesBlog, Telegraph, Leaky-Cauldron.

Áááállítólag független nyelvszakértők jöttek rá a turpisságra, de szerintem ennek egy része csak szédítés, hiszen miért pont ezt a látszólag ismeretlen elsőkönyves férfi szerzőt kezdték volna összevetni Rowling stílusával, szóhasználatával stb. Én inkább hír kiszivárogtatásra gyanakodnék, de biztos én vagyok a rossz :) 
Rowling saját elmondása szerint felszabadító érzés volt Robert Galbraithnek lenni, a szokásos hype-tól és elvárásoktól mentesen publikálni valamit, és visszajelzéseket kapni egy másik név rejtekében. Remélte viszont, hogy kicsit tovább titokban maradhat a titok. 

A későbbi összehasonlítások miatt: a regényből 1500 db-ot adott el az amazon, április óta, az Amazonon 20, a Goodreadsen 80 értékelés született róla. Khm, összehasonlító adat HP7: 7463 értékelés. Az egyik amazonon értékelő csupán néhány napja írta róla ezt: "This book is so well written that I suspect that some years down the road we will hear the author's name is a pseudonym of some famous writer."

Egyébként érdekes, de sosem merült fel bennem, hogy Rowling valaha ilyen lépést tenne meg. Pedig sokan használnak álnevet, akár csak azért is, hogy a különböző stílusú regényeiknek más profilt adjanak, ld. pl. Kinsella - Wickham. De most hogy így történt, nagyon tetszik, jó kis húzás volt J.K. Rowlingtól, és jó kis meglepi ajándék nekünk, rajongóinak. :) Potter-fanatikusoknak még egy kis hab a tortán: SOROZAT lesz, jövőre jön ki a következő rész! :) 

We'll have our daily dose of Rowling for a while! :D

Paperback 2014. febr. jön
Fülszöveg: "After losing his leg to a land mine in Afghanistan, Cormoran Strike is barely scraping by as a private investigator. Strike is down to one client, and creditors are calling. He has also just broken up with his long-time girlfriend and is living in his office.
Then John Landry walks through his door with an amazing story. His sister, the legendary supermodel Lula Landry, known to her friends as the Cuckoo, fell, famously, to her death a few months earlier. The police ruled it a suicide, but John refuses to believe that. The case plunges Strike into the world of multimillionaire beauties, rockstar boyfriends, desperate designers, and every variety of pleasure, enticement, seduction, and delusion known to man.
You may think you know detective novels, but you've never met one quite like Strike. You may think you know the world of the wealthy and famous, but you've never seen it investigated by a detective like this one."

Forrás

4 megjegyzés:

  1. már látom, ki lesz az első magyar blogger olvasója :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh, hát, a leglelkesebb mindenesetre azt hiszem én voltam/vagyok az ügyben :) De elárulom, még a Casual Vacancy is várólistán van, nem került még sorra. :)

      Törlés
  2. A Casual Vacancy-t nem tudtam elolvasni, annyira unalmas volt nekem. A Kakukk valamivel jobb, de nem közelíti meg a Pottereket. Kíváncsi leszek a véleményedre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állítólag érdemes azért végigrágni magad rajta, mert a vége miatt megéri, és érdekes társadalomrajz. Egyelőre várom a hangulatot hozzá. :)

      Törlés