2019. október 27., vasárnap

Fantastic Beasts and Where to Find Them - illusztrált kiadás

A Legendás Állatok és megfigyelésük először 2001-ben jelent meg aprócska, piros füzet formájában A kviddics évszázadaival együtt, mint Harry Potter "tankönyvei". A kötetek megvásárlásával a Comic Reliefet támogathattuk, és így van ez most is, az illusztrált kiadás esetében, csak kiegészülve Rowling alapítványával, a Lumosszal, ami hátrányos helyzetű gyerekeket, árvákat segít. 

Annak idején örömmel vettem meg ugyan ezeket a könyveket, amik tulajdonképpen Harry könyvtárának részei voltak, de őszintén szólva nem nyűgözött le egyik sem. A kviddics titkaiba beavató rész nekem túlságosan sport almanachnak érződött, a bestiárium pedig száraznak, tömörnek, lexikonszerűnek tűnt, és ezen bizony nem sokat segített az sem, hogy a magyar verzióban Tóth Tamás Boldizsár nem fordíthatta le azokat a lényeket magyarra, amik még nem szerepeltek. Most, ezzel a csodás, és nagyon különleges, Olivia Lomenech Gill által illusztrált kiadással nyert értelmet az egész kiadvány. Hiába olvastam korábban angolul és magyarul is, most mégis teljesen újnak hatott, és ebben a formában vált igazán élvezhetővé és teljessé. Illusztrált változatért kiáltott már az elejétől fogva, és remek művészt találtak hozzá. Nagyon örülök, hogy megvettem, és ezúttal igazán elmerülhettem vele a varázslények világában.

Íme egy kis képes ízelítő (saját képek):

 A sárkányos oldalak kifejezetten tetszettek, és van köztük egy kétfelé kihajtható is, a Ukrainian Ironbelly-ről. :) 

Demiguise
Lethifold, régies írással elmesélve.
Unikornis

Elképesztően fantáziadús és humoros a be-beszúrt anekdotákkal. Érdemes elidőzni Newt előszavánál és a bevezető oldalaknál is, mert a kitalált történelmi adatok is rengeteg vicces részletet tartogatnak.

A rajzok rendkívül sokfélék, változatos technikákkal készültek, és egytől egyig hangulatosak, jó rajtuk legeltetni a szemünket, és megtudni egy csomó érdekességet a lényekről.

Az egyik kedvenc oldalam, a baziliszkuszos.
Teljes szerelem lett ez a könyv: fanyar humor, varázslatos érdekességek és művészi ábrázolás elegye. Nekem nem hiányoztak a melléfirkálások, amik a piros kiadványban szerepeltek, szerintem ez a bestiárium annál sokkal méltóságteljesebb és értékesebb lett.

Newt figurája és a régebbi kiadások is pózoltak egyet.
A képek kattintásra megnőnek.

Igazi kincs! Csak ajánlani tudom minden Harry Potter és Legendás állatok rajongónak! És feltétlenül lessétek meg Heloise korábbi posztját is a könyvről, nagyon szuper képeket lőtt róla! :)

Érdekes szavak, kifejezések:

- unstinting: bőkezű, nagylelkű
- vole: mezei egér
- blight: ártalmas hatás, rontás
- ague: malária, váltóláz
- bulrush: sás, káka, gyékény

4 megjegyzés:

  1. Igazi gyöngyszem lett ez a kiadás is, én még csak az eredeti kis pirost, és a 2017-es (szintén illusztrált) zöld verziót olvastam - nekem mindkettő tetszett, de ez már új szintre emeli a dolgokat. Belenézek mindenképpen, ha a kezembe (könyvtárba) kerül :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 2017-eshez nem volt még szerencsém, sosem láttam élőben, csak a neten, a borítói közt a könyvnek. Egyszer abba is belelapoznék szívesen, de kétlem, hogy ezt überelhetné. ;)

      Törlés
  2. Sejtettem hogy te is imádni fogod! Annyira gyönyörű könyv, és tenyleg ez a kötet igazából tényleg illusztrálva jó. a kviddicses kiskönyv valahogy nekem se lett szívcsücsök, talan egyedül megvételkor olvastam.
    (Köszönöm a linkelést :**)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem gondoltam volna, hogy ennyire el tud varázsolni, de örülök, hogy így történt. :)
      A kviddicsesből szerintem sehogy nem lehetne ennyit kihozni.

      Törlés