2018. október 7., vasárnap

Matt Haig: Reasons to Stay Alive

Egyre több könyvet írnak a depresszióról, mentális betegségekről, és ezek jó része olyanok tollából születik, akik elszenvedői az adott betegségnek. Nem egy vidám téma, de hasznos lehet, és néha jólesik arról olvasni, hogy kerekednek felül mások a problémáikon.

Tavaly év végén olvastam hasonló témában Jenny Lawson könyvét, a Furiously Happy-t, és még én magam is csodálkoztam, mennyire tetszett, mennyire meg tudott ragadni, hogy élveztem ennek a tényleg vicces, és életvidám nőnek a sorait olvasni néha a kínok kínjáról, néha meg a fetrengve röhögésről. 
Matt Haig is depressziós, és öngyilkos akart lenni még huszonévesen. Ő máshogy járja körül a témát, kevésbé vicces, de mégis könnyed tud maradni. Erőteljes, és sokszor vannak nagyon remek, reményteli sorai, egészében mégis ha választanom kell én Jenny Lawsont érzem közelebb magamhoz, és belőle többet merítettem, bár éppenséggel más életszituációban is voltam akkor, mint most, ez is sokat számít.
A Reasons to Stay Alive-ba kicsit túlteng a felsorolás, mindenre hoz egy listát, amikben persze van igazság, de vannak elcsépelt gondolatai is. Néhány egyszerűen szép és életigenlő sora miatt azért megérte elolvasni. 

(Ez mondjuk pont nem ilyen, de tetszett:)
“Pain is a debt paid off with time.”

Magyarul is megjelent, a Park Kiadónál.
A felsorolásos részek emlékeztettek a szerző regényének, a The Humans-nek a végére, és néhol ugyanaz a fajta bölcsesség, az ottani földönkívüli világlátása köszönt vissza. Nem csoda, mert annak a regénynek a megírásával is megpróbálta feldolgozni a betegségét, problémáit, csak akkor egy a Földre érkező űrlényen keresztül mutatta be, milyen kívülállónak érezte magát. 
Remekül mutatja be, milyen is, amikor semmibe vesznek egy mentális betegséget a "cheer up" jellegű használhatatlan tanácsokkal. Összehasonlításként hoz egy csomó példát, amire nem mondunk marhaságokat, vagy amikért jobban sajnáljuk az illetőt, mint a depressziója miatt... Jól jellemzi a társadalom és a modern kor problémáit is, és hogy ezek hogyan akadályozzák - néha tényleg igen hatékonyan - a boldogságunkat.
A szorongásról szóló részek is értékesek bárkinek, aki tapasztalta már a felgyorsult világ mindenféle nyűgét - és hát ki ne tapasztalná folyamatosan a teljesítménykényszert, időhiányt, állandóan újratermelődő to-do-listeket.

Tovább nem fogom fejtegetni, ez tipikusan olyan könyvecske, amit magadnak kell olvasni, lapozgatható csak úgy random módon is, bármikor fel lehet ütni egy kis pozitív löketért. :) 

10/6,5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése