2018. május 9., szerda

Megjelenések könyvhéten innen és túl

A Könyvfesztivál és Könyvhét közötti igencsak rövidke holtidőszak sem telhet el az érkező újdonságok mazsolázgatása nélkül. :) Lássuk én mikre figyeltem fel mostanában: 

Forrás.

Amikor megláttam, hogy a Park kihozta az Ajvét új kiadásban, nagyon reménykedtem, hogy ez az előfutára lehet egy újabb Lugosi Viktória regénynek, és nem tévedtem. Már az Ajvés posztomban kérleltem Lugosi Viktóriát, hogy írjon még regényeket, és most vééégre a Könyvhétre érkezik a Vándorhomár. Ez fix beszerzés lesz nekem. :)



Magyarul és angolul is érkezik új Jodi Picoult regény. :) Az Athenaeum a régebbi Salem Fallst adja ki Ítélet címmel, a legújabb angol kötet pedig az A Spark of Light


Apropó, Athenaeum! Képzeljétek a kiadó tényleg megszervezte Cecelia Ahern Magyarországra látogatását a Könyvhétre. Június 7-én 17 órakor könyvbemutató, amin Balázsy Panna beszélget a szerzővel, utána 18 órától pedig dedikálás következik. :)


Az Agavénál lesz megint új Georges Simenon (HURRÁ!) méghozzá a Maigret és a pikárdiai gyilkosságok. Érkezik az Interworld trilógia befejező kötete is Neil Gaimantől, Az örökkévalóság kereke (Eternity's Wheel), amiről találtok már bejegyzést a blogon. Nem vártam meg a magyar megjelenést, és angolul fejeztem be a sorozatot.  


Néhány éve hallottam először Craig Thompson népszerű képregényéről a Blanketsről, ami május 13-án megjelenik magyarul is Blankets - Takarók címmel a Vad Virágok Könyvműhelynél.

A közelgő megjelenések közül még a "kávés könyv"-ként aposztrofált regény keltette fel a figyelmemet, ami nem más, mint Kavagucsi Tosikadzutól a Mielőtt a kávé kihűl. Megjelenik 2018. július 18-án az Édesvíz Kiadótól. Mint kiderült, a könyv sajnos nem jelenik meg, és a kiadó megkért, hogy szedjem le a blogról, de mivel a kommentszekció is tele van vele, hogy beszéltünk róla, nem törlöm teljesen, csak sajnos közlöm, hogy hiába várjuk. :( 
Megrögzött koffein-függőként természetes, hogy felfigyeltem a címre és a borítóra, de aztán a fülszövege is tényleg magával rántott. Egy rejtélyes kávézó rejtélyes széke és időutazás! Páratlan recept! És még a japán könyvek és kultúra felé nyitáshoz is szuper lesz nekem. :)

"Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.
1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.
Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját."
HP-s hírek nélkül nincs is hírposzt, szóval hozom a megfelelő adagot abból is: a Harry Potter sorozatot ismét kiadták új borítókkal, amik ezúttal fekete-fehér illusztrációs, színes szövegű szépségek a jól ismert, villámos betűtípussal:




(A képek kattintásra megnőnek.)


Nekem tetszik az új dizájn is, de nem sok olyan HP borítóterv van, ami nekem ne tetszene. ;) A 2. és az 5. a kedvenceim most közülük. Ami megvan nekem az a régi Bloomsburys Children's Edition egyébként, és a Jim Kay-féle illusztráltakat gyűjtöm még, de abból értelemszerűen még jócskán hiányos a sorozat, hiszen csak három rész jelent meg eddig. Szép lenne persze ebből is egy egész sorozat, de akkora gyűjtő azért nem vagyok. :) 


A The Tales of Beedle the Bard is megjelenik új formában, ezúttal Chris Riddell illusztrációival, aki ismerős lehet a Gaiman-féle Fortunately, the Milkből (a magyar változatot viszont sajnos nem a Riddell, hanem a Skottie Young illusztrációkkal adták ki). Megjelenés: 2018. október 2.

Bár ez nem új megjelenés, hanem tavalyi, de nem tudom ti hallottatok-e róla korábban... Joanne Harristől - aki a fantasy-vonalon az M. betűjét is használja -, megjelent az A Pocketful of Crows, egy dark fantasy-mese. :)

Fülszöveg: "I am as brown as brown can be, And my eyes as black as sloe; I am as brisk as brisk can be, And wild as forest doe. (The Child Ballads, 295) So begins a beautiful tale of love, loss and revenge. Following the seasons, A Pocketful of Crows balances youth and age, wisdom and passion and draws on nature and folklore to weave a stunning modern mythology around a nameless wild girl. Only love could draw her into the world of named, tamed things. And it seems only revenge will be powerful enough to let her escape. Beautifully illustrated by Bonnie Helen Hawkins, this is a stunning and original modern fairytale." 


Szemet gyönyörködtető kötet. :) 

És a végére maradt még filmhír, méghozzá az Anne Frank naplójáról - de nem az animációs filmről, amit nemrég említettem, hanem élőszereplős filmről. A rendező Reed Morano, ami nekem speciel nem sokat mond, de ő áll A szolgálólány meséje mögött is, így már ismerőseb lehet. A film a Keeper of the Diary címet kapja - szerintem kár "hálivúdira" venni a figurát és elvenni tőle az eredeti címet... Anne Apját, Otto Frankot Kenneth Branagh játszhatja, ami megint csak nem tűnik jó döntésnek, mert a, miért Kenneth Branagh az ultimate good choice bármire? és b, Otto Frankhoz egy összeesett, szikár, sovány és kissé jelentéktelen ember kellene. 

Szóval eddig cseppet szkeptikus vagyok az adaptációval kapcsolatban, és inkább várom a másik, animációs változatot. :)


Hogy ne ilyen negatív alaphangon fejezzem be a posztot, jön egy másik adaptáció is, a My Brilliant Friend, ami Elena Ferrante Nápolyi regények című sorozata alapján készül. Bár még egyáltalán nem olvastam Ferrantét, tavaly többször is tervbe vettem, és bizony a fesztiválon is szemeztem a Briliáns barátnőmmel... Az előbb olvassuk el, és aztán nézzük csak meg híve vagyok továbbra is...  Rengeteg jó véleményt lehet olvasni Ferrantéról, akinek személyazonosságát homály fedi. Kíváncsi leszek a filmsorozatról mi lesz az általános vélemény. 


És ti, mit vártok leginkább ezek közül? 

Forrás.

26 megjegyzés:

  1. a kávés nekem is kell, de nem csak a kávé miatt tűnt fel.:D jó a borítja, meg a történet is annak tűnik.
    ú, az új HP kötetek borítói is baromi jók, és yee, új Lugosi könyv. annak én is örülök, jó hogy írtad, mert elkerülte a figyelmem.
    Harristól adhatnának ki fantasykat is simán, még a ragnarökös könyv is félben van. ez is jöhetne.
    ezt a takarós könyvet meg megnézem magamnak, nem tudom, mi ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, nekem se csak a kávé miatt kell. ;) De amiatt figyeltem fel rá elsőként. :P
      Ugye, nekem is nagyon bejönnek ezek a HP borítók! :)
      Örülök, hogy hoztam a jó hírt Lugosiról, emlékszem te is nagyon szeretted tőle az Ajvét. :))
      A Harrises fantasyvonal valahol a Rúnajeleknél megakadt.
      A takarós könyv szerintem tetszene neked, bár én sem sokat tudok róla, de egy barátom, aki nagy képregényrajongó imádta, és ő sokban hasonlít rád. :)

      Törlés
    2. aha, megnéztem a takarós könyvet 8e, úgyhogy megkerestem angolul. höh. 8e. az olcsóbb.

      Törlés
    3. Juj! De mondjuk ez egy nagy és igényes képregény. Még az is lehet, hogy fényes papíros. :)

      Törlés
  2. Volt pár illusztráció Muggleneten az új Bogar bárdból, de engem nem nyűgöztek le. Ezzel a jórészt fekete HP-val is vegyes érzéseim vannak. De amúgy nagyon ötletes, hogy ha egymás mellé rakod az összeset, egy egybefüggő kép jön ki belőle.

    A kávés könyv érdekel még nagyon.

    Jellemző, a takarós könyv helyett azt olvastam, hogy tartós könyv. :D Szakmai ártalom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, nagyon régóta nem is néztem a Mugglenetet már! :)
      Szerintem élőben még szebb lehet a borító, én mondjuk fényesnek képzelem el, de mattként is tetszene. Egymás mellé rakva meg főleg. :)

      A kávés úgy látom szinte "közös" olvasás lesz. ;)

      Tartós könyv! :D Felrakod a polcra és évekig eláll, változatlan minőséget nyújtva! ;D

      Törlés
    2. Egy csúnya elírás miatt töröltem az előzőt, na, még egyszer, remélem, most jó lesz. :D

      Már én se olvasom túl sűrűn. Ha főoldalon meglátok valamit, ami érdekel, arra rákattintok, ennyi.

      Igen, ez a kávés felpiszkálta a fantáziámat, csak aztán nehogy Felbolydult napjaink legyen belőle. :D

      :D Ez a definíció sem rossz, sőt, nagyon is találó, de mi azt a tankönyvet hívjuk tartós könyvnek, amit legalább három évig tudunk használni. :)

      Törlés
    3. Töröltem a töröltet, semmi gond. ;)

      Jajjj, igen, Felbolydult napjaink szindrómát kapjon! :O :)

      A tankönyveknél fontos funkció is a tartósság. A többi "tartós" könyv meg csak lazulhat a polcokon a háztartásokban. :D

      Törlés
  3. Hú sok szuper hírt gyűjtöttél össze!! :)
    A kávés könyvre felfigyeltem nálad molyon is, azóta várólistás.
    A Blanketsnek nagyon örülök, angolul olvastam, de így lehet beszerzem magyarul is!
    A filmes-sorozatos adaptációkat is várom, főleg a Briliáns barátnőmét!
    (Az új HP-k nekem nem tetszenek :S)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a csokor!
      Jaj tényleg, te azt olvastad angolul már. :)

      Törlés
  4. Engem a Blankets érdekel ezek közül a legjobban. :)
    A Briliáns barátnőm már ott várja a polcomon, hogy elolvassam, végre bele kéne kezdeni...
    Az új HP-k valahogy nekem sem tetszenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jónak is tűnik a Blankets! :) Nahát, valamiért meg voltam győződve, hogy már olvastad a Briliáns barátnőmet! :O De akkor mindkettőnknek hátravan.

      Törlés
  5. Ezek közül most a Takarók, az Ítélet, és a Mielőtt a kávé kihűl keltette fel a figyelmem. Köszönöm a tippet!
    És a lista egyre csak nő... Ezen kívül amiket még nagyon várok:
    Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez, Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
    És pótolok pár korábbi megjelenést:
    Jane Corry: Vértestvérek, Michael Chabon: Ragyog a hold, Utazás a mágia történetében, George Orwell: Állatfarm, Jasper Fforde: Monokróm, Sarah Andersen: Macskapásztor, Anne Frank naplója képregény, Logan képregény.
    Hiányozni fognak az étkezések, de boldogan olvasok majd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megtetszett pár! :) A lista bizony mindig csak nőttön nő... :O :D
      Szuper, hogy az Anne Frank képregényt is szeretnéd olvasni! Szerintem neked is tetszeni fog. Az eredetit is olvastad korábban?

      Hiányozni fognak az étkezések :'D jajjj. A könyvekért mindent és bármit feláldozunk?! :D

      Törlés
    2. Nem, még nem olvastam egyáltalán Anne Frank történetét. Őszintén szólva tartok tőle. De így hátha emészthetőbb lesz. (Vagy legalább nem fogom napokig olvasni, és nyomasztani magam vele).
      Mindent és bármit, úgy ahogy. Mondjuk az emberi kapcsolataim nem mindet...

      Törlés
    3. Szerintem nem kell tartani tőle. A legszomorúbb részek a napló vége után következtek... :( Van benne azért humor is, és remény, és sok tinis gondolat meg szerelmes bizonytalanság. A képregény valóban talán emészthetőbb, de itt is helyet kapnak a sötétebb, depresszív időszakok is.

      Az emberi kapcsolatokból maradni kell a legszükségesebbeknek. :D De aztán könyvkönyv és könyv. ;)

      Törlés
  6. Ja, és Könyvhétre jön az új Backman könyv, a Mi vagyunk a medvék folytatása is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, és tényleg, pedig tudtam is, hogy jönni fog... Van már valami konkrét infó róla? Mert én nem találtam... Azt látom, hogy az angol címe Us Against You.

      Egyébként tényleg mindig így van, hogy ha összeszedek egy hírposzthoz valót, megírom, kicicomázom és kirakom, akkor még aznap jön valami új, amit biztosan beletettem volna... Az Agave Veres Attila könyve is ilyen, és persze feledékeny agyam miatt a Backman is... Amúgy nekem még hátravan annak az első kötete is. :)

      Törlés
    2. Még nem láttam, Nekem is mondta valaki. Bár kicsit gyanús, hogy nincs róla semmi. Így, hogy mondod, kezdek aggódni. Van öt hetük rá végülis.
      Mindenkinek más van szem előtt, de így legalább mindenki kap új infot (=rúgást a tárcájába).
      Az elsőt én nagyon szerettem, annyira Backman, és mégsem olyan, mint korábban.
      Még kiderülhet addig több megjelenés is...

      Törlés
    3. A könyvfeszten hallottuk az Animusosoktól Zakkanttal, szerintem nála láthattad említve valamelyik posztban. :) Na igen, már csak pár hét, reméljük nem csúszik...
      Kíváncsi vagyok rá, még idén sorra kerítem. :)

      Törlés
  7. Kávés könyvre még egy ácsingózó, kösz, hogy megosztottad :))
    Jaj, én már kicsit unom a többedik új HP borítót, ha lehetne, akkor inkább képeslapban gyűjteném őket.
    (bár azt is mire használnám?)
    Ó, azt írtam Dórinál is, h klassz, hogy érkezik a következő Köztesvilág, de annyira sok idő (pláne másik könyv, urban fantasy!) telik el egy-egy rész között, h újra kellene olvasnom az egészet, az elejétől, mert most kb csak arra emlékszem, h Jo a főszereplő(k) neve :D :P
    (ezt nem ilyen könyvsárkányoknak időzítették, mint én xdxd)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, mindenki rácuppant a kávés könyvre! :D ;) Szivi, remélem tetszeni fog neked is.
      A HP újabb és újabb borítókkal való megjelenése evidens: fogy, van rá igény, és nem mindig ugyanazokat nyomják. Meg ugye mindig vannak gyűjtők. :) De ismerek olyanokat is, akik szétrongyolódás miatt vettek már újat. ;) És akkor legalább van miből választani.
      Képeslapként is szép, bár tényleg haszontalan gyűjtemény lenne.

      Szerintem a Köztesvilágnál nem fog annyira hiányozni az újraolvasás, elég könnyen visszazökken az ember a világába, és vannak amiket felemlegetnek újra a korábbi részekből. Szerintem elég ha pár posztot elolvasol róluk esetleg. :) Viszont ha mégis az újraolvasás mellett döntesz, legalább rövidkék, gyorsan át lehet rajtuk futni. :))
      Könyvsárkány?! :D Ezt magyarázd meg kérlek, miért is vagy könyvsárkány? :D

      Törlés
  8. PuPiiiiii... én azt hittem, hogy majd jól megúszom a Könyvhetet Atwooddal és Backmannal.
    A The Blankets már régóta rajta van a Bookdepós kívánságlistámon, és most kezdek elgondolkodni a magyar verzión :D
    Illusztrált Beedle the Bard könyv (ráadásul Chris Riddle!) pedig muszáj lesz :)
    Plusz tegnap olvastam, hogy jön két Schwab kötet is, szóval még azok is.... *sóhaj*

    u.i: A Briliáns barátnőmet pedig ooooolvasd! Szeretni fogod :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Heloise drága, hát hova gondoltál?! :D
      Igen, tegnap láttam én is a Schwab köteteket, bár én a Darker Shade of Magicben nagyot csalódtam (hallod, rá kellett keresnem, hogy egyáltalán mi volt a címe, jujj, ez már irányadó...). Ennek ellenére a This Savage Song lehet, hogy érdekelne. Az Archívum sorozat végülis akkora jó élmény volt tőle. :))) Nem vesztettem el teljesen a bizalmamat. ;)

      Oké, mindenképp fogom olvasni! :)

      Törlés
  9. Az Új Maigret-kötetnek nagyon örülök :))

    VálaszTörlés