2018. május 23., szerda

Jenny Lawson: Let's Pretend This Never Happened

Tavaly év végén olvastam Jenny Lawson híres "mosómedvés" könyvét, a Furiously Happyt, ami surranópályán be is osont 2017 legjobbjai közé, így nem volt kérdés, hogy szeretnék még olvasni a szerzőtől mást is. A Let's Pretend This Never Happened egy korábbi kötet, 2012-es megjelenés, és ezen egy egérke díszeleg kívül. ;) 

Jenny stand-upszerű stílusa és képtelen történetei változatlanul tetszettek, de ez a kötet szerintem picit elmarad a Furiously Happytől (hiába, nem lehet minden Jenny Lawsonból kedvenc :D). A hasonlítgatás lehet, hogy igazságtalan, hiszen ez tényleg egy sztorigyűjtemény akar csak lenni, nem több, míg a Furiously Happy arra vállalkozott, hogy átfogóan de nagyon humorosan bemutasson és közelebb hozzon egy igen komoly betegséget, a depressziót. 

A Let's Pretend This Never Happened válogatott nevetséges élethelyzetek és katasztrofálisan lehetetlen történések sora Jenny utánozhatatlanul szarkasztikus, önironikus és néha pikírt stílusában. Számomra most is kicsit David Sedaris-os volt helyenként (na, tőle is kéne olvasni valamit megint!). Aki szereti a jó stand-upot, szerintem Jenny Lawsont is csak szeretni tudja. :) 

Az önmagát is kikacagó memoárban betekintést nyerhetünk Jenny texasi gyerekkorába, szüleivel való kapcsolatába, iskolás éveibe, alakulgató párkapcsolatába későbbi férjével, Victorral, majd később házas éveik pillanataiba is, Hailey születése után. :) A taxidermia nem maradhat ki most sem, az életutat kiegészítik a helyenként felbukkanó kitömött, vagy kitömni való állatok is... (már teljesen megbarátkoztam ezzel :D)
Bőven vannak beszólások a szerkesztőnek, és kiszólások az olvasónak is menet közben. :) 

Az egyik kedvenc részem a post-it "háború" volt Victor és Jenny közt és az "ivós játék" a legvégén. :"D
Többször is hangosan felnevettem rajta. :)

Mellesleg pedig igaza van Jennynek, néha épp a kellemetlen, ciki, totálisan kínos vagy akár megalázó jelenetek - amikkel kapcsolatban tényleg jó lenne akkor és ott úgy tenni, mintha meg sem történtek volna - azok, amik éltünk igazán meghatározó momentumai lesznek. A mesélnivaló sztorik. És Jenny-nek bizony bőven akadnak ilyenjei. :) 

Értékelés: 10/8  Egy mozgalmas és hihetetlen élet képkockái, piszkosul őszintén kiteregetve. Instant vidámság. Figyelmeztetés: azért nyomokban drámát, katasztrófát és elérzékenyülést tartalmazhat. :)

A kötet egyelőre nem jelent meg magyarul. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése