2017. június 15., csütörtök

Egy kis book tag

Már elég rég nem volt book tag a blogon - ahogy megnéztem, idén még egyáltalán nem -, nemrég viszont Hoacin meginvitált egyre, és kedvet kaptam a kitöltögetéshez, szóval enjoy! :) 

Íme a kérdések és a válaszaim: 

1. Melyik könyv van a polcodon a legrégebb óta? 

Hű, hát ez egy nagyon nehéz kérdés, nem tudom melyik volt az első "saját" könyvem, biztosan valami babáknak való, meg nagyon képes mesekönyv, de az is lehet, hogy azok közül is a szüleimét nézegethettem először. Mindenesetre teli könyvespolcból nem volt hiány már gyerekkoromban sem. :) Korai emlékekből rémlik a Panni és babái, Mosó Masa mosodája, A két lotti, Bambi... :) 

2. Mit olvasol jelenleg, mit olvastál ezelőtt és mit fogsz ez után? 

Jelenleg Jeff VanderMeertől a Borne-t olvasom, és Sarah J. Maastól az A Court of Wings and Ruint.
Következőnek tervezem: Neil Gaiman, Michael Reaves, Mallory Reaves: Ezüst álom és Veres Attila: Odakint sötétebb című könyveit, de a közeljövőben szeretném olvasni még Szabó T. Annától a Töréstesztet is .

3. Melyik az a könyv, amit mindenki szeret, de te utálsz? 

Ohohohóóó, ilyen akad egy pár, a paprikás posztjaimból lehet róluk tájékozódni. Illusztris példái a Gone Girl (Holtodiglan) és a Gyönyörű sorscsapás. :) 

4. Melyik az a könyv, amit folyamatosan mondogatsz magadnak, hogy egyszer elolvasod, de valószínűleg nem fogod? 

Talán a Monte Cristo grófja.

5. Melyik az a könyv, amit nyugdíjas korodra is megőrzöl? 

Minden számomra kedves könyvet, ami jelentett is valamit. Rendszeresen selejtezek, válogatok, de van ami mindig megmarad majd, a kedvencek, az igazán ütős és jó könyvek, amik maradandó élményt nyújtottak.

6. El szoktad olvasni az utolsó oldalt előbb, vagy kivárod a könyv végét? 

Nem, soha nem olvasom el előre a végét. Mi értelme lenne annak?

7. Köszönetnyilvánítás: papír- és tintapazarlás vagy érdekesség? 

Nem szeretem igazán, unalmas listának találom legtöbbször. Üdítő néha valami olyanba botlani, amit mégis érdemes elolvasni.

8. Melyik karakterrel cserélnél szívesen helyet? 

Maigret felügyelő helyében szívesen lennék néha... Komótosan járkálva gondolkodnék sunyi bűnügyeken, rónám az esős francia kisvárosi utcákat, pipáznék és italoznék... :) De lennék szívesen egy névtelen roxforti diák is, ó igen, bármikor. :)

9. Van olyan könyv, ami valami különlegesre emlékeztet az életedben? (hely, idő, személy)

Nagyon élesen maradnak meg az olvasások emlékei; hogy melyik könyvet épp hol olvastam, hol nyaraltam közben, hol ültem vele a lépcsőn, a kertben, mit olvastam autóban, vonaton. Szóval rengetegről rögtön bevillannak a képek. Nagyon tisztán megmaradt például Alice Hoffman Hetedik mennyországa, amit egy balatoni nyaralás alkalmával olvastam, a lépcsőn kuporogva, vagy szintén a szerzőtől a Skylight Confessions, amit egy termálfürdőben kezdtem el, és egyszer olvastam egy fél óráig egy bizonyos öreg, piros Suzuki motorháztetőjének támaszkodva is...


10. Mondj egy könyvet, amit érdekes módon szereztél meg! 

Kemény 50 Ft-ért vettem egy Simenon regényt, a Ködös kikötőt egy könyvtári kiárusításon, és volt már buszmegállóban talált könyvem is: Alberto Moravia: Gyilkosság a teniszklubban, csak ezt aztán tovább is adtam. 

11. Adtál már valaha könyvet valami egyedi okból egy különleges személynek? 

Ezen nagyon gondolkodtam, de nem jut eszembe nagyon egyedi indíttatású ajándékozás. Persze mindig próbálok az ajándékozott kedvében járni a választott könyvvel. :) 

12. Melyik könyv volt veled a legtöbb helyen? 

Valami olyasmi lehetett, amit sokáig olvastam, talán A kőszívű ember fiai, amivel nagyon szenvedtem, hogy végre befejezzem. :D

13. Van olyan kötelező olvasmány, amit középiskolában nem szerettél, de pár évre rá kiderült, hogy nem is olyan rossz? 

Az az igazság, hogy nem olvastam újra még egyetlen kötelezőt sem. De van olyan, aminek a megítélését megszépítette az idő múlása, ilyen volt Az ember tragédiája, amit nagyon utáltam olvasni, de később elismertem nagyságát.

14. Használt vagy új könyvek? 

Teljesen mindegy. :) Az újnak is van szépsége, de a porosnak is van varázsa. 

15. Olvastál valaha Dan Brown-könyvet?

Igen, mindet, és alig várom az Origint is. :)

16. Megtörtént már veled valaha, hogy a filmadaptáció jobban tetszett, mint maga a könyv? 

A Trónok harca ilyen volt, nem is folytattam az első kötet után az olvasást, maradtam a szuper adaptációnál.

17. Volt már veled valaha, hogy éhes lettél olvasás közben? Szakácskönyv is számít. 

Persze! :) Neil Gaiman olyan ínycsiklandó papírvékony palacsintákról és isteni lépesmézről ír az Óceán az út végénben, hogy az azonnal beindítja az ember nyáltermelését.

18. Ki az a személy, akinek könyvajánlását mindig megfogadod?

Egyik legjobb barátnőmét, és szüleimét - bár néha halogatódik a konkrét elolvasás is, de megfogadom. :)

19. Van olyan könyv a komfortzónádon, kedvenc műfajodon kívül, amit végül imádtál? 

Igen, akadnak ilyenek. Például eléggé komfortzónán kívül esett a Déli-Végek trilógia mint agyszennyező sci-fi, és a World War Z is, mert nem szeretem a zombis dolgokat, ezt mégis imádtam. 


Nem jelölök meg személy szerint senkit a tagre, aki viszont kedvet kapott, és szeretné kitölteni, nem fogja vissza magát! :)

A képek forrása: pinterest.com.

6 megjegyzés:

  1. És lassan időszerű lesz a Mid-Year Book Tag is :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj tök jó volt olvasni ezt a booktaget, még lehet én is kitöltöm a hétvégén mert tök jó kérdései vannak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vidd csak, kíváncsi vagyok a válaszaidra. :)

      Törlés
  3. Monte Cristonak adj bátran egy esélyt, megéri (: én mindig tartottam tőle, aztán egyszer csak nem és azóta is irigylem az embereket, akik még ezen kaland előtt állnak... Hatalmas élmény, de tényleg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság, hogy már adtam egyszer. :) Azóta is mondogatom, hogy majd-majd, megint... de nem érzem igazán a késztetést, ezért pont illett ebbe a kategóriába. :)

      Törlés