2015. március 11., szerda

Georges Simenon: Maigret és a beharangozott gyilkosság

Hű, ez az apró könyvecske, a kékre festett mólódeszkáival és a halakkal nem csak hogy az év egyik legszebb borítójú könyve szerintem, de egyben a legmozgalmasabb Maigret kriminek kijáró címet is elnyerte nálam! Amilyen rövidke, annyi mindent zsúfolt bele Simenon... 

"Holnap, délután ötkor megölöm a jósnőt.
Picpus"

... így indul a regény, és a nyomozás, a várakozás, vajon befut-e egy hívás a meggyilkolt jósnőről, és vajon ki az a rejtélyes Picpus, aki ezt az üzenetet megírta egy kávézóban... Mascouvin, aki felfedezte az írás nyomatát a jegyzettömbön, izgatottan vár a felügyelővel együtt, és látszólag nem is történik semmi, azonban végül mégis lesz egy áldozat... aki jósnő persze... A konyhájában pedig találnak bezárva egy félnótás férfit, vajon ő tette?

Maigret a szokásos módon sétafikálva, pipázva, italozva oldja meg a rejtélyt, ami tényleg igencsak csavaros. A sok szálnak eleinte látszólag semmi köze egymáshoz, mégis összefutnak, és a szövevényes történet kitisztul. Hazugságok hálója, mondhatnánk rá, de mégis, nem a szokványos, megint valami új, még a Maigret univerzumban is... Öngyilkossági kísérlet, titkos üzenet, örökség és ál-horgászat, minden van ebben a krimiben. A jellegzetes pontpontpontok sem hiányoznak sok mondat végéről, és a régimódi nyomozási és megfigyelési formák, az éttermekből, bárokból, kocsmákból telefonálás, fagyoskodó kollégák bizonyos házak környékén, némi Orfévres rakpart és persze Maigret felesége, aki aggódva kérdi, hazajön-e a férje végre, egy jót vacsorázni.

Értékelés: 10/10 Ez most nagyon jólesett. Klasszikus krimi, de nagyon csavaros, egymásba kuszálódó vég, sok gyanús elem és még egy mályvaszín nadrágtartó is jut benne a mi Maigret felügyelőnknek! :) Az utolsó lapokon pedig kiváltképp jóízűt lehet nevetni! :))

A könyvek kiadja az Agave, vedd meg >itt<!

És nézzétek csak, John Simenon, Georges Simenon fia és műveinek jogtulajdonosa itt járt az Agavénál nemrég! Készül egy új Maigret film, amiben nem tévedés, a Mr. Beanként ismertté vált Rowan Atkinson fogja alakítani a felügyelőt (nos, vannak kétségeim ezzel kapcsolatban, de azért nagyon várom!)
A kép az Agave Facebook oldaláról származik, és a Maigret és a beharangozott gyilkosságot a kezében tartó emberke John Simenon, jobbról a második.



14 megjegyzés:

  1. Tyűűű! Szerinted még én is próbálkozhatnék vele? :D Annak ellenére, hogy... tudjuk milyen defektes vagyok klasszikus krimi téren...? :) *drukkol, hogy a válasz igen legyen*

    VálaszTörlés
  2. A sorozatot nézték a szüleim anno, és talán még én is láttam pár részt, de érdekes módon krimit igazából csak nézni szeretek, olvasni nem.
    John Simenon? :O Miért, ő nem francia?

    VálaszTörlés
  3. Miamona, talán-talán! :) :)
    Bea, de francia, attól még lehet John :D A második feleségétől született, aki montréali származású nő volt, a másik két gyerek Marie-Jo és Pierre, illetve első feleségétől van egy Marc nevű fia is. Wikipédiáról okosodtam ezügyben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a John angol név... :) De így már talán érthető, ha kanadai volt, ott van angol is, mint hivatalos nyelv.

      Törlés
    2. Igen, az, végülis, de hát ha ezt választották.. :) :)

      Törlés
  4. De jó, Bea, nem vagyok egyedül?! Nézni én is bármikor, bármennyit, de olvasni én sem szeretem valamiért...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van Poirot összes DVD-m :D Átjössz? :D

      Törlés
    2. Nem, velem együtt már legalább ketten vagyunk. :)

      Törlés
  5. Tényleg nagyon jó ez a borító, és mióta két napja elolvastam a bejegyzésed, azon morfondírozok, hogy nekem mi van meg Simenontól. Egy leselejtezett könyvtári példány és két történet van benne, az egyik boros, az biztos :). Lassan ideje lesz megismerkednem Maigret-vel is :). Valami rémlik, hogy gyerekkoromban ment a tévében, de mi mindig a Columbot néztük :D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha kedvet hoztam, bár óvatosan ajánlgatom, mert én mindig áradozok, nem tudok mást, úgy beleszerelmesedtem a Simenonokba, és a hangulatba, de többeknek nem jön be annyira. (lassú?)
      Columbo örök!! :D Meg a felesége!

      Törlés
    2. Engem nem zavar, ha lassú :). Nemrég olvastam Kunderától a Lassúságot (nem írtam róla), de nagyon elgondolkodtatott.
      Naná! ;)

      Törlés
    3. Akkor tegyél próbát! Ez, és a Maigret és a flamand lány amiket én leginkább szerettem, de szinte mind nagyon jó, a roman durök is persze (Az özvegy például, wúú).

      Törlés
    4. Ígérem, teszek, de azt nem, hogy mikor. Megnéztem és nekem A londoni férfi - Maigret és a borkereskedő van meg, úgyhogy ők lesznek a kísérleti nyulak :). De köszönöm a tippet, megjegyzem ;).

      Törlés
    5. Juhé! A londoni férfi nekem is megvan! :) (de még nem olvastam)

      Törlés