2014. szeptember 8., hétfő

Az élet ízei

Mi sül ki abból, amikor egy filmnek Steven Spielberg és Oprah Winfrey a producerei, a Csokoládé rendezője Lasse Hallström rendezi, Helen Mirren a főszereplője, teli van kulináris élvezetekkel, kulturális különbségekkel, és nem mellesleg könyv alapján készült? Megmondom: The Hundred-Foot Journey, avagy Az élet ízei. :) 

A filmet Miamona barátnőmmel néztük meg, és bár találtunk benne kivetnivalót, azt kell mondjam, én egészében véve jól szórakoztam. Ez egy olyan film, ahol kellő arányban adagolják a humort, a kultúrát, a finom ételeket és a jó színészi játékot is. Helen Mirren majdnem olyan csodás, mint Meryl Streep. Majdnem. Elegáns, ellentmondást nem tűrő dáma, akinek mégis meglágyítható a szíve, és vannak érzései. Meg csípős megjegyzései. 

A történet röviden:

"A festői szépségű dél-francia kisvárosban Madam Mallory (Helen Mirren) éttermének, az előkelő Le Saule Pleureur-nek nem akad párja: a Michelin csillagos konyhában egymás után készülnek a gasztronómiai csodák a szenvedélyes, ám kissé vaskalapos tulajdonosnő irányításával. Az egyszerű ételek is kifinomult fogássá változnak a keze alatt, amivel vendégeit teljesen megbabonázza. De a tökéletes recepthez mindig kell egy izgalmas hozzávaló. És ez most az egzotikus Indiából érkezik.
Egyik napról a másikra toppan be a csendes városkába a Kaddam család, akik nem kisebb tervvel állnak elő, mint hogy megnyitják indiai éttermüket szemben a francia gasztrocsodával. Nem csak a hangos zenétől lesz zajos a környék, de a kurkuma, a szegfűszeg, a curry, és a garam masala is felpezsdíti a lakók ízlelőbimbóit. Az eddig rozmaringtól, és bazsalikomtól illatózó környék élete kezd teljesen a feje tetejére állni, és ezt persze Madam Mallory sem nézheti tétlenül. Megkezdődik a rivalizálás, míg nem a Kaddam család gyöngyszeme, a hihetetlenül tehetséges Hassan (Manish Dayal), és Madame Mallory elbűvölő séf helyettese, Maquerite (Charlotte Le Bon) szövetkeznek: a két teljesen eltérő kultúra ízeit egyesítve élettel telítik meg nem csak a tányérokat, de a bájos városkát is. És ez még Madame Mallory világát is felkavarja. Szárnyai alá veszi Hassant, hogy megtanítsa a kulináris kifinomultság minden csínjára, és közben ő maga is megnyílik az új ízekre, és az élet új csodáira. Mert kell az a kis fűszer, ami kicsit megbolondítja, és felkavarja az egyhangú ízeket."



Manish Dayal, aki a fiatal Kaddam séfet alakítja, nagyon jóképű, de srácos is egyben állandó borostás álmos-kiskutya kinézetével és hatalmas szemeivel. :) Közte és Charlotte Le Bon között egyfajta Csokoládé-féle szerelmes szálat próbáltak húzni, ez szerintem annyira nem sikerült szerencsésen, főleg a rivalizálások miatt. 
A hangulat vidám volt, tetszettek az apró bosszantások és bosszankodások, a csodaszép francia táj, és az ételekkel telizsúfolt jelenetek. Igazán kellemes egyveleg lett a fűszerekből. halakból, friss piaci árukból és az egyéb gasztronómiai különlegességekből. A Michelin csillag hajkurászása picit erőltetett volt, illetve nekem nem tetszett, ahogy Hassan feljebb és feljebb tört, és hogy konkrétan az ő csillagaként kezelték a Michelin csillagot, holott azt úgyis az étterem kapja, nem a séf (más kérdés, hogy az érdem nyilván a séfé - de cáfoljon meg, aki tudja ezt pontosan). 

Kritikával illetném még, hogy nagyon elnyújtották a film végét, egy kis vágás még jót tett volna, és némi klisé-gyomlálás itt-ott, de ezt leszámítva egészében véve, tetszett, és örülök, hogy megnéztem ezt az életigenlő és ételigenló filmet. :) 
Ajánlom a konyha szerelmeseinek, a Csokoládé kedvelőinek, de akárkinek, aki szereti a kedves, szívhez szóló sztorikat, némi fűszerrel. ;) 

Számszerűen...? ...vagy Michelin csillagban? :) 10/7,5 a maga nemében, és a szórakoztató, kikapcsoló gasztro-filmek közt, igazán kellemes kirándulás. 


Készült: Richard C. Morais: Madame Mallory és a kis indiai konyhafőnöke című regénye alapján. 

9 megjegyzés:

  1. Óh, ezt én már csak dvd-n nézem meg szerintem, mert mire eljutok a moziba már nem fogják adni :D De úgy látom (olvasom) neked tetszett, úgyhogy nekem sem fog csalódást okozni remélem. Sokan a Gettómilliomos és a Csokoládé szerelemgyerekéhez hasonlítják, de utóbbiról te is írtál, úgyhogy biztos van ebben valami :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor megláttam az első jelenetet a kis francia városkával a völgyben, tisztára Lansquenet - utánérzésem lett, ezért valóban, kicsit emlékeztetett a Csokoládéra. Hm, a Gettómilliomoshoz szerintem nem hasonlít, hacsak nem az indiai buzz miatt.

      Törlés
  2. A könyvet nem szerettem, de olvasás közben eszembe jutott, hogy mennyire jó kis filmet lehetne csinálni a regény első feléből, a Mme Mallory-s részből. Amikor már saját étterme van, nagyon szétesik a cselekmény, már amennyire emlékszem rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm, ennek is az első fele volt jobb, valóban aztán kicsit szétzilálódott, az nem is tetszett annyira, és ott kellett volna rövidre szabni. Akkor viszont jó hír, hogy könyvhű, ebben is :D

      Törlés
    2. Az ilyen esetekben tőlem nyugodtan eltérhetnek a könyvtől.:)

      Törlés
  3. Érdekes, nálad megnézés után feljebb-, nálam pedig lejjebb értékelődött. :) Sajnos most is úgy érzem, hogy a hangulata és a gyönyörű képek és nagy szemek (mindkét főszereplő) ellenére ez egy nagyon lagymatag filmecske lett. Főfogás helyett végig csak nassoltunk, és annak ellenére, hogy nem laktam jól, még a gyomromat is elrontotta kicsit a sok édes habos-bab:D
    Én olvastam a könyvet, az is pont ilyen langyika volt, szóval azt azért visszaadta. Nem bántam meg, hogy megnéztük, de félórával rövidebb lehetett volna, nem kellett volna bele kb. 10 tűzijáték és az a rengeteg klisé és unalom... Helen Mirren elviszi a filmet a hátán, a többiek meg szépen néznek a nagy szemükkel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg érdekes, pedig kb. ugyanott voltunk, hogy bizony kicsit fintorogtunk a végére. De nekem akkor is jó volt! :) Mondjuk lehet, hogy közrejátszott, hogy végre együtt moziztunk, és hogy közös délutánunk volt :) <3 :)
      Akkor tényleg nagyon könyvhű... hát ez van, kellenek ilyen tingli-tanglik is :)

      Törlés
    2. Ó, hát ezt egyrészről köszönöm, másrészről kikérem magamnak! :D Nekem is nagyon jó volt veled, de azért a filmet tudom külön kezelni :) A délután 10/10-es volt ;) :-*

      Törlés
    3. Az biztos, hogy 10/10-es volt! :) a kávétól a mozizásig minden! :)

      Törlés