2014. szeptember 5., péntek

Curtsies and Conspiracies

Gyönyörű a borító
Gail Carriger: Curtsies and Conspiracies (Finishing School 2.)

Visszalibbentem a Gail Carriger-féle steampunk világba nem csak a manga révén, hanem a szerző young adult sorozatának következő kötetével is, ami a Soulless világában játszódik, ám Alexia Tarabotti kora előtt kicsivel. A Finishing School első részét az Etiquette & Espionage-t még tavaly decemberben olvastam, és a Parasol Protectorate köteteihez képest egy kicsit gyengécskének éreztem. Nem volt azért kérdéses, hogy folytatom-e ezt a sorozatot is, és meg kell hogy mondjam, jó döntés volt, mert a Curtsies & Conspiracies már szórakoztatóbban és gördülékenyebben tárja elénk a furcsa lányiskolában történtek következő epizódját. 

"Does one need four fully grown foxgloves for decorating a dinner table for six guests? Or is it six foxgloves to kill four fully grown guests?"

Sophronia és társai ebben a részben ugyan tovább nyomoznak a prototípus ügyében is, de ezen kívül rengeteg minden más történik velük, Londonba tart például az Mademoiselle Geraldine vezette iskola léghajója (igen, az iskola egy léghajón van :)), Monique-nak bálja lesz, különös kísérletre készülnek Professor Braithwope-pal, aki mellesleg vámpír, feltűnik egy (ál)jósnő is, és egy emberrablás ügyét is meg kell oldani... Ahh, és el kell meséljem, feltűnik Lord Akeldama is! :) Nem mellesleg pedig itt van Vieve is, vagyis Genevieve Lefoux, akit ismerünk a Soulless sorozatból, csak itt még kis 10 éves gyerkőc. :)

"She was permitted to sit, with only a dirty look from Mademoiselle Geraldine, who thought punctuality more important than anything else, including bathing, brains and breathing."


A kötet erősséges, hogy telis-tele van kémkedéssel, cselszövéssel, álcával, lefüleléssel és mindenféle fondorlatos machinációval, és még humoros is. Remek kombinációja a lányiskolai izgalmaknak és a paranormális kalandoknak. Röviden szólva: hogy menekülj báli ruhában egy vérfarkas segítségével a vámpírok elől? :D És igen, köszönöm, remekül vagyok! :)


A lányoknak rögtön az elején tesztfeladatokon kell megfelelni, engem már ez elbűvölt, pedig gépek és csavarok és a prototípus is befigyelt, de mégis, teasütemények, kontydivat és puffos ujjú ruhák közt. :) Amikor a párnák hímzése is kódot rejt, akkor aztán minden apróságra figyelni kell. Sophroniának nincs gondja ezzel, a vérében van a kémkedés művészete, rendkívül jó megfigyelő, de ha a tettek mezejére kell lépni, akkor sem tétovázik.

"Dimity was so pretty and chattery, she quite overpowered the average male. Many gentlemen were unable to cope with abundant chatter, which is why they so often married it." 
Értékelés: 10/9 Izgalmas, steampunkos bonyodalom és kémkedés pukedlik és parolák közé rejtve. Alig várom a harmadik kötetet, az új szereplőket, a kibontakozó románcot, és persze a sok titkos hadműveletet.
A sorozat honlapja rengeteg jópofa tartalommal.

Érdekes szavak, kifejezések:

- circumspect - körültekintő, óvatos
- contraption - készülék
- foxglove - gyűszűvirág
- calico - pamutvászon/tarka
... és még jó csomó... Igazán választékos és érdekes szókinccsel dolgozik Carriger most is, nyelvfejlesztésnek is kiváló. :)


" 'Will you ever stop seeing conspiracies?'
'When others stop concocting them, I suppose.' "

Következő kötetek: 

3. Waistcoats and Weaponry (2014. november)
4. Manners and Mutiny



1 megjegyzés: