2023. február 24., péntek

Elle Cosimano: Finlay Donovan Jumps the Gun

Megérkezett a harmadik kötet is január végén Finlay Donovanből, és azt kell mondjam, nem untam meg, tudott újat mutatni, és most is élveztem a csodás páros, Finlay és Vero kalandjait. A Finlay Donovan Jumps the Gun nem lett töltelékkötet, nem veszített a lendületből és a humorból sem. Magyarul júniusban fog megjelenni ez a rész Finlay Donovan bedobja magát címen. 

Feliks Zhirov megbízásán kívül, hőseinknek Vero penzügyi helyzetével kapcsolatban is meg kell oldaniuk ezt-azt, nyilván van most is egy kézirat leadási határidő, és persze befigyel egy szerencsétlen baleset is, ami tovább növeli Finlay sorozatgyilkolászási számait. Elképesztő, hogy milyen helyzeteket teremt Elle Cosimano, ügyesen megoldva, hogy a rosszfiú a föld alatt végezze (vagy egy rakás autóroncs alatt jelen esetben), de a hősnők becsületén alig esik folt, nem gondolunk róluk rosszat továbbra sem, mert minden az események szerencsétlen együttállása folytán történik meg... Finlay és Vero nem gyilkosok, de mégis sikerül minden kellemetlen személyt sikeresen kiiktatniuk az útjukból.

Remekül szövi a szerző a szálakat, Finlay és Vero mindig ott lehetnek a sűrűjében, mindenre van adekvát magyarázat, de megvannak az apróbb-nagyobb elhallgatott részletek is - és mégis, azok nélkül is működőképes az alibijük, a helyzet tisztázása, a Nick-kel folytatott beszélgetésekbe sem csúszik hiba. Nem buknak le, nem lóg ki sehol a lóláb. Nem egyszerű ilyen profin elvarrni minden szálat egy bűntettekkel és orosz maffiózókkal terhelt krimiben, ahol szerelmi szálat is kell alakítani pont egy rendőrrel... Pláne nem egyszerű mindezt üdítően szórakoztató formában tenni. Ebben az epizódban az i-re a pontot egy kis civil rendőrakadémiázás teszi fel, ami páratlan terep a szereplőinknek, hogy kiderítsék, a rendőrség berkein belül van-e a tégla, aki EasyClean néven "tisztogatott". 
Nagyon tetszett a rendőrségen belüli nyomozás, és hogy közben részt vesznek a kiképzésen is, ahol mindenféle feladatot kell elvégezni, előadásokon részt venni stb.: fegyverhasználat, kémkedési módszerek... Külön poén volt, hogy Mrs. Haggardy, a kotnyeles szomszédasszony is tagja volt a csapatnak. :) 
Hogy legyen autóelkötés is, ebben az epizódban egy rendőrségi jármű kerül sorra, amivel titokban elhagyják a campus területét. ;) 

Egyedül az nem tetszik továbbra sem a sorozatban, hogy mennyire durván el vannak benne hanyagolva Finlay gyerekei. Ez nem zsonglőrködés az anyasággal,  a karrier meg a bérgyilkoskodás mellett... hiszen le se szarja őket. :D Vagy sosincsenek vele (ebben a részben is főleg Stevennel, meg Finlay anyjával vannak), vagy ha otthon vannak, akkor is Vero intéz mindent velük. És az egyik gyerek olyan kis pici porbafingó még, ezt így tökre nem lehet, hiteltelen...
De mindegy is, mert engem ebben a sztoriban pont annyira érdekelnek a gyerekek, mint Finlay-t, csak hát neki a sajátjai volnának ugye. :D

Várom a következő epizódot - meg kell tudnunk mi lesz az Aston Martinnal! ;)

Az első két részről itt írtam: 
- Finlay Donovan is Killing It (Finlay Donovan ölni tudna)
- Finlay Donovan Knocks 'Em Dead (Finlay Donovan mindent visz)


8 megjegyzés:

  1. Ezt én is várom. :) Nahát, nem trilógia? :O Valamiért azt hittem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azt hittem, de a vége alapján lesz még folytatás. :) Viszont arról még semmi hír.

      Törlés
  2. Elolvastam, hát, voltak vele bajaim, a fele környékén még úgy gondoltam, ha lesz köv, rész, már nem érdekel, de aztán a 2. fele sokkal jobb lett, és persze a függővég azért eléggé vonzóvá tette az esetleges folytatást. Ennek ellenére még így sem biztos, hogy folytatnám, sok volt a szerencsétlenkedés benne, a Nickkel való huzavonától már minden bajom volt, és meddig lehet ezt a fajta cselekményvezetést folytatni vajon? Bajba kerülnek, mindenféle egészen eszement módszerekkel próbálnak kikerülni belőle, ami valahol sikerül is, aztán már nyakig benne is vannak az újabb pácban.
    Hirtelen a boltkóros sorozat ugrott be, ahol a főhősnő minden rész elején anyagilag elúszik, majd a végefelé felnő a feladathoz, és tanul az esetből, csak azért, hogy a köv. részben kezdje elölről. Azt a sorozatot ezért is hagytam abba. Valahol ezt éreztem Finn és Vero esetében is.

    És igen, igazad van, a gyerekeivel tényleg nem sokat foglalkozik Finley.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, hát nekem már nem is sok emlékem van, a függővégről sem, de mindig élvezem ezeket a könyveket, amikor benne vagyok. Lehet újrázok majd egyet a következő rész előtt. ;) Örülök, hogy jól szórakoztál azért a második felén.
      Szerintem ez a bajba kerülnek, kimásznak a csávából különféle hektikus helyzetekben, vakszerencse révén is akár, és aztán megint a slamasztikában vannak recept szinte akármeddig eljátszható. :D
      A boltkórost nem bírtam, félbehagytam az elsőt.

      Hát, szegény gyerekek, még szerencse, hogy képzeletbeliek csak. :D

      Törlés
    2. Persze, a végtelenségig meg lehet írni újra ezt a forgatókönyvet, de egy idő után nekem unalmassá válik. Szerencse, hogy egy idő után más irányt vett a könyv, csak van bennem egy kis félsz, hogy vajon a köv. rész is ilyen lesz?

      A boltkóros csak annyiban hasonlít, hogy a kötetek szerkesztése hasonló érzéseket keltett bennem. Én egy darabig szerettem, mert volt benne humor és emberi vonások, de kb. az 5. rész környékére untam meg, hogy minden kötet azonos szerkezetre épül.

      Ettől függetlenül elég talpraesettt kiskölykök voltak. :) Vagy épp ezért? :D

      Törlés
    3. A szerzőn múlik, mennyit tud még belerakni, én egyelőre még kíváncsi vagyok a következő részre is.
      A boltkóros nekem nagyon ellenszenves volt már az elején sajna. De olvastam azért Kinsellától sok mást, azok tetszettek nagyrészt. :)

      Törlés
    4. Kicsit én is kíváncsi vagyok, főleg, hogy mi lesz Javival meg a kocsival, és főleg, hogy meddig lehet eltitkolni Nick elől, hogy ha nem is gyilkosok, de bűnrészesek pár dologban. Lehet ebből még konfliktus. :) Amit remélhetőleg jól fog megírni. ;)
      Hát igen, ő nem egy túl szimpi karakter, és Kinsella többi könyve sokkal jobb, sőt, én legjobban az igazi nevén írt könyveit szerettem.

      Törlés
    5. Igen, én is, ez a Nick előtti titkolózás érdekes, de eddig mindig jól megoldotta. :)
      Most utánanéztem, én eddig azt hittem az a Wickham az álnév, és a Kinsella az igazi. :D Van egy könyvem tőle Wickham néven is a Swimming Pool Sunday, de még nem olvastam.

      Törlés