2022. augusztus 17., szerda

Elle Cosimano: Finlay Donovan is Killing It

Végre, végre, hosszú idő után találtam egy olyan szuper kis könnyed, de mégsem bárgyú, izgalmas, igazi kikapcsolódást nyújtó regényt, amibe nagyon kellemes volt belehelyezkedni, és mindig alig vártam, hogy folytathassam.

Finlay Donovan telitalálat! Krimi és chick-lit keveréke, ami kicsit romantikus is, és rendkívül vicces, mert eleve egy jó nagy félreértésen alapul. Hogy is lesz Finlay Donovan, az elvált, kétgyerekes anyuka, aki egyébként író, és épp oltári késésben van az új könyvével, valamint az összes fizetendő számlájával is, szóval hogy lesz ő hirtelen bérgyilkos?! A sorsdöntő reggelen minden félremegy: Finlay kislánya megfodrászolja magát úgy, hogy a vére is kiserken, és csak szigszalaggal lehet orvosolni a rémes haj-helyzetet, a másik gyerek a juharsziruptól ragad, Finlay késésben van egy megbeszélésről az ügynökével, a bébiszitterről pedig kiderül, Steven, a drága ex-férj szó nélkül elbocsátotta, így aztán hiába vár rá... 
A meeting végül lezajlik egy zsúfolt vendéglátóhelyen, ám valaki kihallgatja őket, és a készülő krimi cselekményéről elejtett mondatokat, valamint a Finlay pelenkázótáskájából kikandikáló véres törölközőt (a hajvágás eredménye) összekombinálva a szomszéd asztalnál ülő hölgy végül egy cetlit nyom Finlay kezébe - egy név, egy telefonszám és egy összeg szerepel rajta... Megbízás gyilkosságra... 

Innen indul a sztori, és egy jó vígjátékhoz méltón természetesen egymást követik aztán a véletlenek, szerencsétlen, avagy épp szerencsés fordulatok, némi bénázás, kétségbeesés, titkolózás, és Finlay-t elsodorják az események. A korábban elküldött bébiszitter, Vero is megjelenik a színen, és hála a jó égnek, marad is, jó csapatot alkotnak ők ketten, Vero ugyanis az a típus, aki mindent csodásan rendbe tesz és kordában is tart maga körül - a gyerekeket, a háztartást, a számlákat, a hullákat. :D Finlay-nek pedig pont erre van szüksége, valakire, aki imádja a gyerekeit, szuperül újravágja a lánya haját, de nem rest ásni sem az éjszaka közepén! 
Bevallom őszintén, nekem kellett egy kis idő, hogy elfogadjam Vero jelenlétét, valahogy "rosszul esett", hogy Finlay olyan hirtelen "lebukik", és kitálal, de miután megbékéltem Vero szerepével, és bebizonyosodott, mennyire talpraesett és mekkora segítséget jelent mindenben, elfogadtam, hogy ő lesz a partner in crime. :) Nélküle Finlay összeomlott volna. 

Nagyon pörgős a cselekmény, nincs unalmas fejezet. Kedvencem volt a legeleje, és a bárban történt jelenetek, meg persze az összes képtelen fordulat, ami ezt követte. 
Szokatlan, egyedi történet, ami végig fenntartja az érdeklődést, és meg tud nevettetni. 

“My Google search history alone was probably enough to put me on a government watch list. I wrote suspense novels about murders like this. I’d searched every possible way to kill someone. With every conceivable kind of weapon.”

Finlay-t tényleg még az ág is húzza, amikor először találkozunk vele, és jó látni, hogy azért kikeveredik valahogy a csávából, nekem abszolút bejött ez a tegyük el láb alól a rosszfiúkat elgondolás, úgy meg végképp, hogy ténylegesen elég kevés erőszak történik. De a maffiával - és feleségeikkel - ügyletekbe bonyolódni épp elég izgalmas mindenhogyan. 

“I’d been hired to kill an enforcer for the Russian mob. Suddenly, I wasn’t sure which was scarier— the possibility that I’d be caught by the police for a murder I didn’t commit, or the likelihood I’d be murdered by Andrei Borovkov once he learned what his wife had done.”
Bírtam az exférjjel és újdonsült menyasszonyával, Theresával való szálat is, és azt is, hogy Finlay nővére pont rendőr kell, hogy legyen, sőt, még Nick, aki érdeklődni kezd Finlay iránt, is rendőr, és nyomoz a szóban forgó ügyben :D ... Csak hogy folyamatosan legyen elég kalamajka. ;) Ó és akkor még a bárpultos szépfiút nem is említettem - pedig én neki drukkolok! :D

A lezárás szerintem telitalálat volt, meglepett, leesett kicsit az állam, és alig várom, hogy belevessem magam az újabb megbízásos cetli kalandjaiba Finlay-vel és Veróval. :)

Üdítő, laza krimi, ami sallangmentesen vicces, mozgalmas, és a régi jó vígjáték filmekhez hasonlóan megunhatatlan. Remélem lesz film/sorozat belőle!

12 megjegyzés:

  1. Nekem ez tipikusan annak hangzik, amiből szuper sorozat lehetne. Így könyvben nem túl abszurdak ezek a helyzetek? Mert azok zavarni szoktak. Ezeket úgy hívom, hogy a prérifarkas meg a gyalogkakukk esete, mikor már kb. minden is megesik a szereplőkkel. Könyvsorozat ez egyébként? Amúgy érdekelne. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem volt abszurd, mármint persze kell néhány olyan fordulat, ami nem taszítja le az erkölcsi lejtőn a főhőst, és a gyilkosság mégis "megtörténik", de szerintem ezek mind frappánsan lettek megoldva, humoros maradt, számomra nem lőtt túl a célon. Egy-két értékelésben viszont olvastam, hogy van, aki abszurdnak tartott néhány fordulatot (de mindemellett ő is élvezte nagyon a könyvet!).
      Olyan azért nincs, mint a prérifarkassal és a gyalogkakukkal. :D
      Könyvsorozat, igen, eddig két rész van, a harmadik is érkezik nemsoká (angolul). Magyarul az első jött ki eddig, viszont kicsit kritizálták a fordítást, én nem is akartam emiatt magyarul olvasni, sokkal jobban adja magát angolul - de tudom, te nem mindig szeretsz úgy. :)

      Törlés
    2. Elkezdtem - magyarul -, és eddig jó, bár még nem sokat haladtam. Mit hallottál a fordításáról? Nekem - eddig - semmi negatívum sem tűnt fel. Látom, nemsokára lesz 2. rész magyarul.

      Törlés
    3. Na, bocsi, most jutottam vissza ide, szóval ebben az értékelésben olvastam érdekes dolgokat: https://moly.hu/ertekelesek/5314950 Ebből úgy éreztem nekem annyira nem jönne be magyarul, de mondjuk máskor is el tud venni a stílusból, gördülékenységből, természetességéből - van ami angolul halál természetesen hangzik, de lefordítják (hozzáteszem akkor is, ha jól), és mégse lesz ugyanaz valahogy.
      Elolvastad azóta az elsőt? :) Igen, jön a Könyvfesztiválra a második rész is magyarul! :)

      Törlés
    4. Értem, nos, elolvastam a listát, nekem olyan nagyon nem okoznak ezek gondot. Vagyis eddig nem, most már elkezdtem figyelni. :D
      Még csak kb. felénél járok, de bevallom, nem tetszik annyira, mint reméltem. Azért most már végigolvasom, de nem rohanok a 2. részért, attól tartok.

      Törlés
    5. Bocsiii! :D Most már jobban feltűnik így...
      Sajnálom, hogy nem annyira jó neked, nekem most nagyon jólestek ezek a kis izgi kalandok. :)

      Törlés
    6. Nem baj. :) Egyébként fura, mert máskor kb. minden nyomorult vesszőhibát észreveszek. Azért is nem nézek magyar felirattal semmit, mert automatikusan a hibákat figyelem.
      Talán épp ez a bajom, hogy én nem izgalmasnak érzem, hanem kicsit idegesítőnek.

      Törlés
    7. Van nekem is olyan, hogy engedékenyebb vagyok a hibákkal, meg van olyan is, hogy nem bírom. :)
      Nagyon sajnálom, nem gondoltam, hogy idegesíteni fog. :(

      Törlés
    8. Ugyan, ne sajnáld. :) Nem tudhattad előre, ahogy én sem. :)

      Törlés
  2. Hú, az utolsó negyede ütős lett, kimondottam örültem Finley pasiválasztásának, és persze, úgy lett vége, hogy akarjam olvasni a következő részt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, de jó, köszi a visszajelzést! :))) Örülök! Na igen, amúgy az azért egy elég durván jó kis cliffhanger!

      Törlés
    2. Nagyon durva! :O Totál meglepődtem. :D

      Törlés