2020. november 26., csütörtök

A lakatlan szigetes kérdés

Forrás.
A Témázunk ehavi választottja egy igen sokszor emlegetett gondolatkísérlet: A lakatlan sziget dilemmája - avagy melyik 5 könyv nem hiányozhatna onnan? Bár általában úgy hangzik el a kérdés, mi lenne az a 3-5-x tárgy, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre, mi most a könyvekre hegyeztük ki a dolgot. Mi lenne az az 5 könyv, amit talán sosem unnék el, amit szívesen forgatnék csendes magányomban újra és újra, és mégis milyen szempontok alapján tudnék dönteni, könyvtáram melyik pár darabja jönne velem ebbe az elképzelt elszigeteltségbe?

Azt hiszem mindenkinek beugrik hirtelen 1-2 olyan olvasmány, ami nagyon közel áll a szívéhez, de talán a 3-4-5. helyezetteken már picit többet kell gondolkodni. Különböző műfajokat választanék? Sorozat tagjait is, vagy a sagák egynek számítsanak? Rövid könyv is jöhetne, vagy inkább a hosszabbakat választanám ki, hogy minél több ideig kitartsanak? 
Szóval a konkrét könyveken való agyalás előtt én egy picit a szempontokon gondolkodnék el. 

Kritériumok a  lakatlan sziget könyveihez

1. Belemerülős könyv legyen, aminek jó visszatérni a világába, szereplői közé. 
2. Legyen benne sok apró részlet, amikre esetleg az újraolvasások során is rá lehet csodálkozni, maradjon benne mindig felfedeznivaló. Ne csak első olvasásra legyen meg vele a "hűha" élmény, és ne csak egy végső csavar legyen a lényeg.
3. Legyen kicsit "kirakós", összerakós jellege is, mert az mindig nagyon jó élmény, ahogy összeállnak egy könyv részletei, darabkái.
4. Legyen azért hossza. Bár imádom a rövid krimiket, kisregényeket, azért a lakatlan szigetes szcenárióban jobbnak látom a "rendes", könyv méretű könyveket előnyben részesíteni. ;) 
5. Regény legyen, ne novellás kötet, vagy képregény, mesekönyv.

Amik pedig konkrétan eszembe ötlöttek, azok a következő könyvek

1. Természetesen a Harry Potter sorozat nem maradhat ki, még ha unalmasnak tűnik is ez a válasz, mégis ez az a sorozat, amit azt hiszem mi rajongók sosem ununk meg. ;) Így hát tökéletes választás a lakatlan szigetre is. Ha egynek vehetjük  a sorozatokat, akkor természetesen mint a 7 kötetet pakolnám magammal, ha pedig csak kötetenként nézzük, akkor azt hiszem a 4., 6. lehetne a befutó. Az első kettőt annyiszor olvastam, hogy szinte már kívülről tudom, a 4. nagy liebling lett az előző újraolvasás során, kalandossága, részletgazdagsága miatt, a 6. pedig örök favorit nekem, bár tény, hogy nagy versenyben van a 7.-kel (meg az 1,2,3,5-tel... :D )

2. J.K.Rowling: Átmeneti üresedés - ez talán érdekes választásnak tűnik, de a lakatlan szigeten legalább lenne időm újra és újra elmerülni bonyolultságában, nyelvi nehézségeiben, barokkos körmondataiban. Nem mellesleg pedig egy nagyon jó sztori, ami végig gabalyodik, és sok apró részletből áll össze. Jó lenne egyszer tüzetesebben olvasni, elmerülni benne újra. 

3. Robert Galbraith: Troubled Blood - Sajnálom az "egyhangúságot", Rowling akkor is a legkedvencebb íróm marad, ha éppen Galbraith néven fut. ;) A Troubled Bloodot választanám a Strike sorozatból, mert olvasmányos, izgalmas és még féltégla is! 

4. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége - esedékes lenne amúgy egy újraolvasás, és azt hiszem a lakatlan sziget magányában pont jól jönne egy olyan könyv, ahol egy picit figyelni is kell, na ez mikor is volt, ez hogy jön össze a következőkkel? Az időutazás témája mindig segít egy kicsit megtornáztatni az agyat, és a sztori meg emellett kellemesen, de nem nyálasan romantikus, szóval jó kombó! 

5. Claire North: Harry August csodálatos élete - és ha már időutazás, akkor jöhetnek az újraélt életek izgalmai is... Harry August igazán jó élmény volt, és imádtam belemerülni a világába, azt hiszem jöhetne ő is velem a szigetre társaságnak. 

Forrás.
+ bónusz: ami még eszembe jutott, és hasznos lehetne, azok a túlélőkönyvek, Bear Grylls, SAS túlélési kézikönyv, Zombi túlélő kézikönyv? :D Mondjatok még ilyeneket, ha ismertek! ;) 

A témához bátran lehet csatlakozni saját poszttal, vagy csak mondjátok el a véleményeteket kommentben! Ti miket vinnétek, olvasnátok szívesen azon a bizonyos lakatlan szigeten? Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!


A többiek is elgondolkodtak a lakatlan szigetes batyun:

Heloise, CloudbookatlasLiliane


Utóvéd (később csatlakozók):


9 megjegyzés:

  1. Szerintem lehetne +1 kategória is, amiben választani kell egy olyan bűnrossz könyvet is ezek mellé, ami vész esetén jól jöhet egy lakatlan szigeten gyújtósként a tábortűz alá, hisz az is fontos...! :DD

    VálaszTörlés
  2. Mennyi Rowling könyv!!! ❤️ Remélem melletted lesz a szigetem és akkor átugrok hozzád az Átmeneti üresedésért :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, le se tagadhatnám, mekkora rajongója vagyok Rowling anyánknak... Tényleg egyre csak az ő írásai jutottak eszembe. ♥
      Oké, gyere, kölcsönadom! :D

      Törlés
  3. Két egyezés! :D A HP-t tippeltem Nálad és igazam lett. A Harry August (mennyi Harry!) várólistás nálam, de akkor előrébb veszem, köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A HP mondjuk ilyen elég biztos tipp volt - szerintem mindenkinél! ;)
      A Harry Augustot pár éve olvastam, nagyon beszippantott akkor, érdekes, komoly és összetett történet. Szeretném majd újrázni is. Szerintem neked is tetszene! Tényleg, ő is Harry... :) Ez csak jó ómen lehet. ;)

      Törlés
    2. Jó igen, de tudtam is, hogy szereted. :D

      Ilyen őszi könyvnek hangzik a Harry August, vagy inkább téli? Lehet, hogy akkor januárban előveszem, oda úgyis ilyen komolyabb, nehezebb könyveket tervezek (a Halálhegyet még egyszer). Igen, a Harry név jó ómen, bár a Trollok filmben nem annyira. :'D (Ott is Harry Potter a főszereplő.)

      Törlés
    3. Én ősszel olvastam Harry Augustot, de télre is jó szerintem, a borongós és végtelen januárra. :)
      Halálhegy, na az se rossz választás! El akarom majd egyszer én is olvasni.

      Törlés
    4. Köszi, akkor oda be is ütemezem, csak ne felejtsem el. :'D

      Ú, az érdekes volt, a szerző nem hatásvadász módon írta meg. Nagyon kíváncsi lennék a véleményedre. :D

      Törlés