2018. február 3., szombat

Esős időre egy kis hírposzt

Forrás.
Régen volt már hírposzt, néhány közölnivalóm már szinte aktualitását is vesztette..., de mindig van valami újabb, amire felfigyelek, még az ilyen holtidőszakokban is, mint a január-február.

Kezdjük ezúttal a filmvászon híreivel: 

A Goodreadsen találtam egy jó kis gyűjtést arról, hogy mely könyvekből készülnek filmek idén. A Ready Player One-ról és az Expedícióról már vertem a tam-tamot korábban is, de jó hír, hogy lesz Hová tűntél, Bernadette? film és Krumplihéjpite irodalmi társaság is (pont most olvasom)! :) A listában találhatók még közkedvelt szerzők, Kingtől kezdve Gillian Flynnig (blöe), és persze jön a Szürke 3. része is idén, de ezek engem hidegen hagynak. Főleg azokat az adaptációkat szeretem megnézni, amiket ismerek és szeretem könyvben is, vagy amit tervezek is olvasni. Lagercrantz Millenium folytatása például ilyen. Kíváncsi leszek, mennyire illeszkedik majd, mind a könyv, mind a film a Stieg Larsson által alkotott világhoz. A számomra ismeretlenek közül érdekesnek tűnik még a Wrinkle in Time (Időcsavar) és a Love, Simon, ami a Simon és a homo sapiens-lobbi alapján készült. 
Böngésszétek át a listát, tényleg remek filmek jönnek! :) 

Egy szuper sorozathír még a végére: a Durrellék forgatása is folytatódik, jön a harmadik évad a bolondos és diszfunkcionális család korfui kalandjaiból. :) 

Ami pedig a könyvmegjelenéseket illeti: 

Február 5-én jön a Gabo Kiadótól az új Dan Brown könyv, az Eredet, magyarul. :) Én novemberben olvastam, Langdon-rajongóknak mindenképp ajánlom, és külön csemegeként szolgál, hogy budapesti helyszíneken is barangolhatunk ezúttal, és még kürtőskalács is van benne! :) 


Most jelen meg a napokban az Athenaeumnál Joe Abercrombie Szilánkos tenger trilógiájának befejező kötete, a Half a War - Az ütközet. Bár a borító nagyon eltér a színvilággal, kivitelezéssel az előző két kötettől, élőben nekem nagyon tetszik és kellemes is forgatni, már olvasom. :) 
A Half a Kingről és a Half the World-ről is találtok posztot a blogon. 


Az Atheneum hoz még egy pár érdekes könyvet mostanság, pl. Robert I. Suttontól a Kis seggfejkalauzt, ami február 20-én jelenik meg. Bár a cím kissé provokatív, mégis érdemes szerintem belenézni ebbe a könyvbe azoknak is akik taszítónak találják, mert seggfejekkel mindenhol lehet találkozni, és pszichológiai szemszögből megközelítve talán találunk néhány jó taktikát a kezelésükre, vagy legalább arra, hogy viseljük el őket. 


Érkezik egy újabb Jodi Picoult is, igaz ez kicsit később, április 16-ára, azaz már a Könyvfesztivál környékére. A Tizedik kör ismét egy nehéz kérdést kár majd körül a nemi erőszakkal kapcsolatban.


Hosszú várakozás után még tavaly év végén kijött végre a közösségi finanszírozással létrejött Nyugat + zombik képregény, Csepella Olivértől, amiről azóta olvastam pár pozitív véleményt, és engem is érdekel, csak még nem döntöttem el mennyire: megvegyem, vagy csak kölcsönkérjem?! :) 


Március 27-én jelenik meg eredetiben egy újabb Sarah's Scribbles képregény, a Herding Cats, ami remélem tényleg tele lesz cicákkal! :D Az eddigi sikereket nézve szerintem biztosra vehetjük, hogy a Fumax is hozza majd magyarul. 


Még tavaly jelent meg a Jaffánál egy érdekes kötet Szabó Magda, Magdaléna címen, aminek alcíme A másik Für Elise nyomában. Azóta is birizálja a fantáziámat, valahogy mégsem kerültem közelebb a megszerzéshez és olvasáshoz. A kötet megpróbálja összerakni azt, amit Szabó Magda a Für Elise után tervezett kötetében meg akart írni és mutatni az életéből. 


Két holokauszt-memoár is megjelenik hamarosan, az egyik Marceline Loridan-Ivens-tól az És te nem jöttél vissza (21. század kaidó), a másik pedig Baba Schwartztól a Májusi cserebogár (Athenaum): 



Szintén a 21. század Kiadótól érkezik a Kult könyvek következő darabja, egy roppant érdekes, feminista lelkületű könyv: a Hatalom, Naomi Aldermantól. "A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek. Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is. A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…" Muhaha! :D


Az Agave háza táján több felújított kiadás és filmes könyv is jött/jön ebben az időszakban. A Molly Bloom memoárjából készült filmet én nemrég láttam a moziban, és nagyon bejött! :) 


Két jónak tűnő kémes-ügynökös könyv is van, az egyik a Tudnom kell Karen Clevelandtől (február 6.), a másik pedig a Vörös veréb (amit minden alkalommal vérebnek olvasok...) Jason Matthewstól. Ez utóbbinak már a folytatása is jön, Az árulás palotája (február 20.). Mindkét kémes könyvből film készül! A Tudnom kellben Charlize Theron játssza majd a főszerepet, a Vörös veréb sztárja pedig Jennifer Lawrence, már játsszák is a mozik azt hiszem. :) 


Új ruhát kap a Ready Player One és az Expedíció is, hmm és most nézem csak, ezzel szépen vissza is kanyarodtunk oda, ahonnan a poszt elindult. :D



Ti mit vártok ezek közül legjobban? :) 


18 megjegyzés:

  1. Hogy őszinte legyek, A kis seggfej kalauzon kívül nem sok... Remélem, az jó lesz. :)

    A verebet én is mindig vérebnek olvasom, és hallottam másról is, aki szintén. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sebaj, legalább nem sok mindenre ácsingózol! :) A seggfejt akkor együtt fogjuk olvasni! :) A filmek közül sem érdekel egy sem?

      Törlés
    2. A Krumplihéjpite film igen. :))) És az Időcsavar, abból jó lenne a könyvet elolvasni. De hogy is van, a trilógia utolsó részét nem adták ki magyarul, vagy hogy?

      Talán még a Ready Player One, láttam a trailert, nem rossz, de olyan nagyon nem várom.

      Az Abercrombie sorozat szerinted nekem való lenne?

      Törlés
    3. Azt olvastam, hogy a krumplihéjpite finom, igen. :D Mondom vajon hol kóstoltál olyat?! ... Az Időcsavart én igazából nem ismerem, de ahogy néztem a molyon 4 részt adtak ki, és az ötödiket már nem.

      A RPO-tól félek kissé. Nekem nagyon bejött könyvben, de lehet, hogy megőrizném úgy inkább.. A trailer nagyon hektikus, és félek, telerakták olyan utalásokkal, amiket nem értenék meg - a könyvben szerencsére elég volt a minimális geekség is a sok popkult utaláshoz. :)

      Abercrombie high fantasy, szerintem te olyat nem nagyon szoktál olvasni, de valószínűleg tetszene! :) Van egy kis Trónok harcás beütése is, jók a jellemfejlődések benne, van sok kaland és izgalom, és rengeteg erős női karaktert vonultat fel.

      Törlés
    4. :D Viccesek tudnak lenni az ilyen félreolvasások.
      Na, a lényeg, hogy az utolsó részt nem adták ki. Lehet, hogy majd a film miatt népszerűbb lesz, és esetleg újra kiadják, ki tudja?

      RPO könyvet nem olvastam, kicsit tartok az ilyen jellegű könyvektől, a film is csak mérsékelten érdekel igazából.

      Nem igazán jellemző, hogy ilyesmit olvasnék, de most meghoztad a kedvemet, erős női karakterek jöhetnek bármikor. :)

      Törlés
    5. Lehet, hogy a film hatására befejezik a sorit, igen. Mondjuk furcsa, az Animus a kiadó, ők nem nagyon szoktak félbehagyogatni...

      RPO-t pedig ajánlom! Ha rémisztőnek is tűnik elsőre, nagyon szuper kis könyv, bele lehet veszni teljesen a virtuális valóságába, és nem bonyolult. Egy tök jó easter egg- kereső játék tulajdonképpen. :)

      Örülök! :) Abercrombie szeret nőket megtenni vezetőnek, vagy nőkkel megoldatni a problémát. A második kötetben a főhős is lányzó.

      Törlés
    6. Sajnos, A sikító lépcsős sorozatot is félbehagyták, pedig az fúúú! Nagyon jó! Én is azt hittem, hogy nem hagynak félbe sorozatokat...

      Ó, az jól hangzik, akkor felveszem a listára. :) Meg az Abercrombie-t is. ;)

      Törlés
    7. A sikító lépcső?! :D Nahát, erről még nem is hallottam, utánanézek. :)

      Rendben, örülök, hogy szaporíthattam a várólistádat! :D

      Törlés
    8. Szellemekről szól, de nagyon izgalmas! Olvasd el, és követeljük együtt, hogy folytassák. :D Én reea miatt kezdtem olvasni, különben én se sűrűn hallottam volna róla. Nem tudom, mennyire reklámozhatták.

      :D Köszi. :)

      Törlés
    9. Meglestem közben. :) Hmm, de akár angolul is folytathatjuk, ha nagyon nem akaródzik kiadni a többi részét. :)
      Én nem hallottam még róla, a szerzőtől csak a Bartimaeus sorozatot ismerem - de nem olvastam, csak dicsérték többen. :)

      Törlés
    10. Igen, angolul bármikor lehet folytatni, persze, igazad van. Nem nagyon szeretek angolul olvasni, de ennél a sorozatnál komolyan felmerült bennem, hogy folytatom angolul, ami nálam nagy szó. :D

      Törlés
    11. Akkor tényleg jó könyv lehet, ha megfontoltad az angolul folytatást is! :)

      Törlés
  2. Magdalénát hanyagoljad, közze sincs se Szabó Magdához, se a Für Elise-hez!
    Meg NE vedd!
    (Gabónál vagy nálam el tudod olvasni, h kb mit adtak el szegénykém neve alatt ://)
    Seggfej kalauzt én is fogom olvasni, de a Májusi cserebogarat is ;-)
    és hát Alderman könyve alapmű (^^)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a figyelmeztetést! :) Valami eddig is biztonságos távolságban tartott tőle. Elolvasom a posztjaitokat. :)
      Aldermanra azt hiszem elég sokan rágerjedtünk. :)
      A Májusi cserebogarat én most nem tervezem be, de érdekel.

      Törlés
  3. A hatalom és a Tizedik kör már kíánságlistán van. A jelen helyzeten is elgondolkoztam már A hatalom szemszögéből kicsit (mihez kezd majd most a másik fél a hatalmával a metoo és timesup kapcsán), így amikor megláttam ezt a fülszöveget, azonnal el akartam olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a jelen eseményeinek tükrében még érdekesebb lehet majd olvasni...
      Örülök, hogy van két közös pont. :) A Tizedik kör nekem már évek óta polcon pihen angolul, de még nem került rá sor.

      Törlés
  4. A hatalomra annyira kíváncsi vagyok, el is gondolkodtam rajta, hogy megrendelem angolul. De ha eddig halogatom a döntést, végül akár a magyar kiadást is megvárhatnám :D
    A Nyugat+Zombikat kölcsönkaptam már, szóval majd nem sokára nekiesek. Ha jó lesz, akkor majd veszek sajátot is. Szerintem az ötlet tényleg nagyon szuperség, meg már belelapoztam, és eddig tök jó poénok voltak benne.
    Erről az új Jodi Picoultról még nem is hallottam - valahogy elkerült eddig - , de ezt is felveszem a listámra, érdekesen hangzik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, az se egy elvetendő ötlet! :) Lehet, hogy végül én is angolul kaparintom meg. :)
      Örülök, ha neked is poénosnak, jónak tűnik a Nyugat+zombik. :) Várom a véleményedet majd! :)
      Épp nemrég kezdték el csak reklámozni ezt a Picoult könyvet. Amúgy 2006-os a könyv eredetiben. :)

      Törlés